2019. december 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Karácsonyi előadás
Karácsony a szívekben címmel kerül megszervezésre a karácsonyi zenés előadás a szatmári Szentlélek templomban december 25-én, szerda délután 6 órától, melyre szeretettel várnak mindenkit, aki szeretne egy kicsit még töltekezni az ünnepek alatt.

Püspöki szentmise
Karácsony ünnepének második napján december 26-án, csütörtökön Tamás József püspök a csíkszeredai börtönben ünnepi szentmisét mutat be.

Karácsonyi koncert
December 26-án, csütörtökön délután 5 órától a Nagybányai Baptista imaházban jótékonysági koncert lesz, melynek bevételét a szilágycsehi Down Syndrom Egyesület gondozottjai számára ajánlják fel.A kocert keretében a kórusművek mellett zenekari, hangszeres és prózai előadások is elhangzanak.
A kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomban december 26-án este 6 órától karácsonyi koncertre kerül sor. Fellépnek a Molnár Józsiáa Általános Iskola zenetagozatos diákjai, a Boldog Özséb templom kórusa, a Tanulók Klubja fúvószenekara. Közreműködik Czira Emese, Gergely Zsolt és Len Balázs zongorán, Vajna Ákos orgonán és Bardócz balázs trombitán. A belépés ingyenes, adoményokkal Bardócz Balázs hangszervásárlását támogatjáhatják. Az adoményokat a koncert végén a kijáratoknál lehet átadni.

Taizéi találkozó Wroclawban
A Taizéi Ifjúsági Európai Találkozót december 28. és január 1. között Wrocławban tartják. Wrocław immár harmadik alkalommal, 1989 és 1995 után, ad otthont a rendezvénynek. A találkozó mottója: „Ne feledkezzetek meg a vendégszeretetről, mert általa egyesek angyalokat fogadtak be szállásra.” A találkozó programjának gerincét a közös imák alkotják. A napok a fogadó egyházközség által szervezett reggeli imával kezdődnek, amit kiscsoportos beszélgetés követ. A déli imádságokat a város különböző templomaiban tartják. Délután fakultatív programok közül választhatnak a résztvevők, majd mindannyian összegyűlnek közös esti imára a taizéi testvérekkel a wrocławi centenáriumi csarnokban (Hala Stulecia) és az erre a célra felállított nagy sátrakban.Az esztendő utolsó estéjét a fogadó egyházközségekben töltik a fiatalok, a békéért való virrasztással várva az új évet.

Szent család vasárnapi gyűjtés
A házasság szentségére épülő keresztény családeszményt szolgálja a gyulafehérvári főegyházmegyében a Pasztorális Bizottság család-munkacsoportja. Munkájuk tervszerű: folytonos és következetes erősítése a házastársi kapcsolatoknak, a gyermek szülei iránti kapcsolatának, a szülők gyermekei iránti szeretetének, s emellett lelki gondozás és támogatás, családi életre nevelés, népnevelés.
A főegyházmegyei családpasztoráció újbóli támogatására tartanak gyűjtést a Gyulafehérvári Egyházmegyében december 29-én, Szent Család Vasárnapján.

Szilveszter imában és böjtben
Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király plébánia altemplomában imában és böjtben tarják a szilvesztert. A program december 31-én, kedd este 9 órakor kezdődik és reggeli 7 óráig tart. Hívnak és várnak mindenkit aki az Úr jelenlétében szeretné tölteni ezt az éjszakát.

Isten igéje életre kel
Január 18-19-én Nagybányán bibliodrámás foglalkozást tart Dr. Varga Péter Pius egyetemi tanár.
A bibliodrámában a csoport nyitott, kölcsönös kapcsolatba lép a Bibliával. Szituációkba, szerepekbe bújva foglalkoznak egy-egy bibliai történettel, vagy annak részletével, melynek során azt keresik, hogy mi a Biblia személyre szóló, „itt és most” érvényes üzenete. A részvétel színészi képességeket nem, de nyitottságot és játékkedvet igényel. A foglalkozás időtartama: szombat délután és vasárnap egész nap. A résztvevők száma: 15-18 fő. A januári alkalom mellett két másik időpontban március és április hónapokban lesz még bibliodrámás foglalkozás. Részt lehet venni mindhárom alkalmon, de aki nem volt az első alkalmon, bekapcsolódhat később is. Jelentkezni lehet Balogh Csabánál a 0743-910535ös telefononszámon vagy a csabaone@yahoo.com címen.

Időjárás: Ma napközben délnyugat felől újabb csapadékzóna érkezik kiadós esővel, záporokkal. Feltámad az északi-északkeleti szél. Napközben 5-13 fok közötti értékekre kell számítani.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kolozsváron a kerekdombi Jézus Szent Szíve templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Meseváros Székelyudvarhelyen
December 20 és 24-ke között szeretettel várnak minden gyermeket, szülőt, nagyszülőt néhány igazi mesés napra a székelyudvarhelyi városi parkba, ahol rengeteg jó programra számíthatnak a látogatók. A forralt bor, meleg almalé vásárlásával Menyhárt Győző felépülését támogathatják!

Karácsonyi előadás
Karácsony a szívekben címmel kerül megszervezésre a karácsonyi zenés előadás a szatmári Szentlélek templomban december 25-én, szerda délután 6 órától, melyre szeretettel várnak mindenkit, aki szeretne egy kicsit még töltekezni az ünnepek alatt. Részletek a mai déli magazinban.

Szilveszter imában és böjtben
Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király plébánia altemplomában imában és böjtben tarják a szilvesztert. A program december 31-én, kedd este 9 órakor kezdődik és reggeli 7 óráig tart. Hívnak és várnak mindenkit aki az Úr jelenlétében szeretné tölteni ezt az éjszakát.

Zarándoklat Budapestre
Boldog Özséb atya 750 évvel ezelőtt, 1270. január 20-án halt meg, ennek emlékére a pálos rend Boldog Özséb évet hírdet. Január 20-án, hétfőn délelőtt fél 11 órakor a budapesti Szent István bazilikában ünnepi szentmise keretében nyitják meg az emlékévet. A szentmisét Erdő Péter bíboros, pálos konfráter mutatja be, melyen részt vesz Tamás József püspök, pálos konfráter is. A pálos szerzetesek a megnyitó, ünnepi szentmisére autóbuszt indítanak Hargitafürdőről január 19-én, vasárnap. A zarándokok részt vesznek a szentmisén, majd délután meglátogatják a Parlamentet. Január 21-én érkeznek vissza Máriapócs érintésével. Jelentkezni lehet a 0745-242229-es telefonszámon.

Lelkigyakorlat Csíksomlyón
A Csíksomlyói Szűzanya segítségét sokan, sokféle bajban, gondban szoktuk kérni. Mostanában nagyon sokan kérik daganatos betegségekben Mária gyógyító, erőt, egészséget adó közbenjárását Csíksomlyón.
Január 10-13 között a csíksomlyói Szent István házban lelkigyakorlat lesz daganatos betegségben szenvedők vagy abból már gyógyultak valamint családtagjaik számára.
A lelkigyakorlaton magyarországi szakemberek tartanak előadást, akik közül többen személyesen érintettek daganatos betegségek által, így nemcsak szakmailag felkészülve, hanem a személyes harcukat is megvívva lettek képesek a vigasztalásra, a bátorításra, a betegségben vergődőkkel való együtt imádkozásra.
Lelkigyakorlatos együttlétre Balázs Zsókánál, a Szent István ház vezetőjénél lehet jelentkezni a 0740843951-es telefonszámon vagy a szentistvanotthon@gmail.com címen.

Fülöp kurzus Csíkszeredában
Sok embernek nincs személyes tapasztalata az Istenről. Túl távolinak tűnik ahhoz, hogy saját gyarlóságát tapasztalva Őt elérhesse. Még a benne hívők is sokszor kételkedőre vonják az Ő feltétel nélküli szeretetét.
A Fülöp kurzus a mindennapi életben felmerülő kérdésekre gyakorlati módon próbál választ adni. Nem ismereteket akar átadni, hanem a résztvevőket segíti, hogy egy személyes találkozásuk legyen az élő Istennel.
A Búzamag közösség által szervezett kurzus Csíkszeredában, a Szent Imre ifjúsági központban lesz január 24-26 között. Jelentkezni január 20-ig lehet Dánél Józsefnél a 0742-679082-es telefonszámon vagy a buzamag@gmail.com címen. További információk a buzamag.ro oldalon.

Emberi szó a magányos estéken
Az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély Szolgálat 2005 óta működik, ma már Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is. A kezdeményezés célja elsősorban az, hogy megelőzzék az öngyilkosságokat, a lelki problémák kialakulását megfékezzék, és ne engedjék őket súlyosbodni.
A telefonos lelkisegély szolgálat hétköznaponként este 7 és 11 óra között elérhető a 0754-800808–as normál díjas telefonszámon, interneten keresztül pedig a hallgatlak.lelkisegély@gmail.com címen bármikor lehet segítséget kérni.

Időjárás: Ma napközben délnyugat felől újabb csapadékzóna érkezik kiadós esővel, záporokkal. Feltámad az északi-északkeleti szél. Napközben 5-13 fok közötti értékekre kell számítani.

MRE – Hírszolgálat, 2019. december 23.

About the author

majoros gabriella