2019. december 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szentségimádás Szatmárnémetiben
Az év első napján egész napos szentségimádásra várják a híveket a szatmárnémeti püspöki palota kápolnájába.
Schönberger Jenő püspök a székesegyházban délelőtt 11 órától mutat be szentmisét, majd ezt követően, hozzávetőlegesen déli 12 órakor nyílik meg a püspöki palota, ahol este háromnegyed hatig imádkozhatnak a hívek különböző közösségek, csoportok vezetésében: először a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek kongregációja, délután 1 órától a Kálvária templom román- és német ajkú közössége, 2 órától az önkéntes beteglátogatók csoportja, 3 órától a „Szent József a munkás” katolikus férfiak szövetsége, délutén 4 órától a Mária Légió képviselői, valamint 5 órától az Árpád-házi Szent Erzsébet Nőszövetség képviselői vezetik a szentségimádást.

Újévi szentségimádások
Minden hónap első csütörtökén szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található dobói Isteni Irgalmasság kápolnában.Január 2-án, délután 2 órakor elimádkozzák az örvendetes és a világosság rózsafüzért, 3 órától az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért. 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.
Az Oltáriszentség évében, január 3-án, este 7 órától szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a gyergyóalfalvi plébániatemplomba egy fiatalos, újévi szentségimádásra a Band’Ora zenekar vezetésével.
Adjunk hálát Istenünknek az elmúlt esztendőért és kérjük az Ő áldását az elkövetkezőre!

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban minden elsőpénteken, így január 3-án is virrasztást tartanak, amelyet az Erdélyi Mária Rádió közvetít.

Előadás Brassóban
Az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület szervezésében a brassói Reménység Házában, Reisinger János irodalomtörténész vetítéssel egybekötött előadássorozat keretében mutatja be Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját.
Az előadások január 6-7-8-án lesznek este fél 6 órától, az első előadás címe: Krisztus Pilátus előtt, a másodiké Ecce Homo és a harmadik előadás címe pedig a Golgota.
A belépés ingyenes. A helyszínen, a témához kapcsolódó könyvek és CD-k vásárolhatók.

Személyiségfejlesztő csoport
A KALOT Egyesület székhelyén (Csíksomlyó, Szék útja 147.) személyiségfejlesztő önismereti csoport indul Sisak Imola klinikai főpszichológus, pszichodráma terapeuta és Sebestyén Ottó csíkzsögödi plébános, lelkigondozó vezetésével.
A fejlesztő foglalkozás 120 órát foglal magába, amelyet 5 hétvége (péntek reggel – szombat délután) keretében tartanak meg. A képzés célja önmagunk mélyebb megismerése, a jelen életünket gátló múltbeli sebek, érzelmi elakadások feloldása, a világgal, embertársainkkal való viszonyok harmonizálása. Azon gyógyító élmény megtapasztalása, hogy saját magunkat társaink „tükreiben” megszemlélhetjük, elfogadhatjuk! A képzés első időpontja január 10-11-én lesz, jelentkezn lehet a KALOT Egyesületnél január 6-ig, hétköznapokon 8–12 óra között a 0758-840279-es telefonszámon vagy a kepzesek@kalot.ro címen.

Imaműhely Csíkszentdomokoson
Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban január 24-26 között Imádkozik a testem és a lelkem címmel imaműhely lesz Vormair Emese segítőnővér és Somorai Jerne vezetésével.
Az imaműhely elemei: teljes csend az imaműhely alatt, egy beszélgetés a kísérővel a hétvége alatt, közös impulzusok és testérzékelő gyakorlatok, személyes csendes idők, igeliturgia/szentmise.
Jelentkezni a vormairemese@gmail.com e-mail-címen lehet január 11-ig. Részvételi díj: szállás, ellátás 120 RON/fő, szervezésre és programra 60 RON/hétvége

Időjárás: Ma kezdetben még változóan felhős-napos idő várható, keleten, délkeleten hószállingózás, gyenge havazás is előfordulhat. Az északi-északkeleti szelet többfelé élénk, erős lökések kísérhetik. A csípős hajnal után, napközben mindössze -4, 4 fok várható, de a szeles idő sokat ront hőérzetünkön.
Szilveszter napján sem lesz zavartalan a napsütés, havazás, hózápor északkeleten és nyugaton fordulhat elő. Hajnalban -8, 0, délután 2-7 fok valószínű.

H Í R E K   RE G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kolozsváron a maroscsesztvei templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Kovács Gergely Jakubinyi György érsek utóda
December 24.-én Ferenc pápa elfogadta dr. Jakubinyi György érsek lemondását a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség éléről és kinevezte utódát mons. Kovács Gergely, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője, Márton Áron szentté avatási ügyének posztulátora személyében. A Szentatya elfogadta Tamás József segédpüspök kánoni korhatár miatt benyújtott lemondását is. Az érsekséget az új főpásztor felszenteléséig és beiktatásáig Ferenc pápa megbízásából Jakubinyi György ny. érsek apostoli adminisztrátorként vezeti.
Főegyházmegyénk kinevezett érsekét foglaljuk imáinkba: A betlehemi Gyermek oltalmazza és vezesse, ajándékozzon neki lelki erőt és bölcsességet és sok kegyelmet, hogy Isten Szolgája Márton Áron püspök útján vezesse főegyházmegyénket az üdvösség felé vezető úton!

Ferences szilveszter
A ferencesek szilveszterezni hívják a 18-38 év közötti fiatal felnőtteket a kolozsvári kolostorba. Amit biztosítanak: jókedv, játék, tánc, zsolozsma, hálaadás az elmúlt esztendőért, előretekintés az új évre, éjfélkor szentmise, koccintás és utána újra játék és tánc, szórakoztató feladatok.
A program holnap délután 3 órától kezdődik és január 1.-én 12 órakor szentmisével zárul. Érdemes vinni hálózsákot, melegebb ruhát és egy kis harapnivalót, amit a svédasztalos vacsoránál lehet fogyasztani. A rendezvény ingyenes, további információ a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen, vagy a 0746-774701-es telefonszámon kapható.

Szilveszter imában és böjtben
Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király plébánia altemplomában imában és böjtben tarják a szilvesztert. A program holnap este 9 órakor kezdődik és reggeli 7 óráig tart. Hívnak és várnak mindenkit aki az Úr jelenlétében szeretné tölteni ezt az éjszakát.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Az új év első napján hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.
A kápolnában minden reggel 8 órától este 8 óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Jegyeskurzusok
Jegyesek és fiatal házasok számára januűr 3-4-én Kápolnásfaluban, január 10-12-én pedig Szentegyházán tartanak jegyeskurzust. Érdeklődni és jelentkezni lehet a 0744-986752-es telefonszámon.

Szentignáci lelkigykorlatok
Szentignáci, személyesen kísért lelkigyakorlatra nyílik lehetőség január 11-12-én magyar nyelven a kolozsvári Manréza Központban (Tudor Arghezi u. 2. sz.). Kísérők: Miklós Claudiu, Farmati Anna és Trepszker Erika. Jelentkezni a centrulmanreza@iezuiti.ro e-mail-címen lehetséges.
Január 12-17 között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban is személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot lesz Vormair Emese segítőnővér vezetésével.
A személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatok elemei: teljes csend a lelkigyakorlat ideje alatt, egy kísérő beszélgetés és 4 személyes imaidő naponta, közös napkezdő és napzáró ima, testérzékelő gyakorlatok, szentmise/igeliturgia.
Jelentkezni a vormairemese@gmail.com e-mail-címen lehet január 5-ig. Részvételi díj: szállás, ellátás 60 RON/fő/éjszaka, szerevezésre és kísérésre 25-30 RON/nap/fő.

Időjárás: Ma kezdetben még változóan felhős-napos idő várható, keleten, délkeleten hószállingózás, gyenge havazás is előfordulhat. Az északi-északkeleti szelet többfelé élénk, erős lökések kísérhetik. A csípős hajnal után, napközben mindössze -4, 4 fok várható, de a szeles idő sokat ront hőérzetünkön.
Szilveszter napján sem lesz zavartalan a napsütés, havazás, hózápor északkeleten és nyugaton fordulhat elő. Hajnalban -8, 0, délután 2-7 fok valószínű.

MRE  - Hírszolgálat, 2019. december 30.

About the author

majoros gabriella