2019. december 31. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kolozsvári Szent Mihály-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Ferences szilveszter
A ferencesek szilveszterezni hívják a 18-38 év közötti fiatal felnőtteket a kolozsvári kolostorba. Amit biztosítanak: jókedv, játék, tánc, zsolozsma, hálaadás az elmúlt esztendőért, előretekintés az új évre, éjfélkor szentmise, koccintás és utána újra játék és tánc, szórakoztató feladatok.
A program ma délután 3 órától kezdődik és január 1.-én 12 órakor szentmisével zárul. Érdemes vinni hálózsákot, melegebb ruhát és egy kis harapnivalót, amit a svédasztalos vacsoránál lehet fogyasztani. A rendezvény ingyenes, további információ a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen, vagy a 0746-774701-es telefonszámon kapható.

Szilveszter imában és böjtben
Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király plébánia altemplomában imában és böjtben tarják a szilvesztert. A program ma este 9 órakor kezdődik és reggeli 7 óráig tart. Hívnak és várnak mindenkit aki az Úr jelenlétében szeretné tölteni ezt az éjszakát.

Szentségimádás Szatmárnémetiben
Az év első napján egész napos szentségimádásra várják a híveket a szatmárnémeti püspöki palota kápolnájába.
Schönberger Jenő püspök a székesegyházban délelőtt 11 órától mutat be szentmisét, majd ezt követően, hozzávetőlegesen déli 12 órakor nyílik meg a püspöki palota, ahol este háromnegyed hatig imádkozhatnak a hívek különböző közösségek, csoportok vezetésében: először a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek kongregációja, délután 1 órától a Kálvária templom román- és német ajkú közössége, 2 órától az önkéntes beteglátogatók csoportja, 3 órától a „Szent József a munkás” katolikus férfiak szövetsége, délután 4 órától a Mária Légió képviselői, valamint 5 órától az Árpád-házi Szent Erzsébet Nőszövetség képviselői vezetik a szentségimádást.

Újévi szentségimádások
Minden hónap első csütörtökén szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található dobói Isteni Irgalmasság kápolnában. Január 2-án, délután 2 órakor elimádkozzák az örvendetes és a világosság rózsafüzért, 3 órától az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért. 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.
Az Oltáriszentség évében, január 3-án, este 7 órától szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a gyergyóalfalvi plébániatemplomba egy fiatalos, újévi szentségimádásra a Band’Ora zenekar vezetésével.
Adjunk hálát Istenünknek az elmúlt esztendőért és kérjük az Ő áldását az elkövetkezőre!

Elsőpénteki keresztút
Az új évben először, január 3-án, délután 5 órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban január 4én tartják az év első elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután 5 órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd 6 órától lesz a szentmise. Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 3-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon.

Szentignáci lelkigykorlatok
Szentignáci, személyesen kísért lelkigyakorlatra nyílik lehetőség január 11-12-én magyar nyelven a kolozsvári Manréza Központban (Tudor Arghezi u. 2. sz.). Kísérők: Miklós Claudiu, Farmati Anna és Trepszker Erika. Jelentkezni a centrulmanreza@iezuiti.ro e-mail-címen lehetséges.
Január 12-17 között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban is személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot lesz Vormair Emese segítőnővér vezetésével.
A személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatok elemei: teljes csend a lelkigyakorlat ideje alatt, egy kísérő beszélgetés és 4 személyes imaidő naponta, közös napkezdő és napzáró ima, testérzékelő gyakorlatok, szentmise/igeliturgia.
Jelentkezni a vormairemese@gmail.com e-mail-címen lehet január 5-ig. Részvételi díj: szállás, ellátás 60 RON/fő/éjszaka, szerevezésre és kísérésre 25-30 RON/nap/fő.

Időjárás: Az ország nagy részén szinte zavartalan napsütésben lesz részünk, helyenként kevés felhőzet lehet, csapadék azonban sehol sem várható. A fagyos reggelt követően a délutáni órákban -2 és +4 fok közötti értékekre számíthatunk.
Az új év első napján napos, száraz idő, északkeleten helyenként ónos eső, havas eső fordulhat elő. Hajnalban -10, +1, napközben -1 és +5 fok valószínű.

MRE - Hírszolgálat, 2019. december 31.

About the author

majoros gabriella