2019. február 1. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Mária Rádiós önkéntestalálkozók
Elkezdődtek az idei év önkéntes-találkozói. A mai nap folyamán több helyszínen tartunk önkéntes találkozót. Sepsiszentgyörgyön délután fél négyre várjuk önöket a Krisztus Király plébánia templom kicsi hittantermében és Nagykárolyban délután négy órától a Szent László közösségi házban. Holnap Szatmáron a 11 órás szentmise után a stúdióba, Csíksomlyón délután négy órától a ferences kolostorba várjuk önkénteseinket. Február 3-án, vasárnap délután három órától Érmihályfalván, a plébánia hittantermében lesz a találkozó. A további helyszínekről és időpontokról hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban február 2-án, elsőszombaton tartják az ünnepélyes Mária köszöntőt. Délután öt órától engesztelő imaóra lesz, majd hat órától kezdődik a szentmise. Utána rózsafüzér-imádkozás lesz, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 3-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán.

Ifjúsági szentmise Temesváron
A temesvár-erzsébetvárosi római katolikus templomban február 3-án, vasárnap délután hat órakor ifjúsági szentmisét celebrálnak, énekel a temesvár-gyárvárosi ifjúsági kórus. Folytatva az előző évek hagyományát, az erzsébetvárosi templomban minden hónap első vasárnapján délután hat órai kezdettel ifjúsági szentmise lesz, melyre mindenkit szeretettel várnak.

Lelkigyakorlat a Szűzanya lelkületéről, útjáról
„Ahol a Szűzanya megjelenik, a sivatag is kivirágzik!” mottóval lelkigyakorlatos kilenced indul a kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomban február 3-tól. Kilenc vasárnapon keresztül este hét órától szentmise lesz, majd katekézis, elmélkedések, megosztások, imák végül szentségimádás. A lelkigyakorlat célja az Istenre való rácsodálkozás, valamint életünk formálása a Szűzanya lelkületén keresztül. Az imákat Hajlák Attila segédlelkész vezeti. Minden érdeklődőt várnak.

Házasság hete a Szatmári egyházmegyében
Előadással, fórumbeszélgetésekkel, közös filmnézéssel, sok szórakozási lehetőséggel várja résztvevőit idén is a Házasság hete a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében. A február 10-i és 17-i szentmisékben, istentiszteleteken is megünneplik a kerek évfordulós házasokat, a plébániákon, gyülekezetekben imádkoznak, szentségimádást tartanak a házasokért, amint azt az elmúlt években is tették. A rendezvénysorozat bármely programpontjába be lehet kapcsolódni, bővebb felvilágosítást a rendezvényekről a 0740-115464-es telefonszámon lehet kérni. Szeretettel várják az érdeklődőket. Részletek a rendezvényről hamarosan a magazinunkban.

Könyvbemutató körút
A kolozsvári Verbum kiadó gondozásában Találkozásra várva címmel könyv jelent meg Orbán László gyergyó-remetei esperes naplójegyzeteiből, mellyel könyvbemutató körútra indulnak.
Február 5-én Sepsiszentgyörgyön a Szent József-templomban este hat órakor szentmisét celebrálnak Orbán László esperes lelki üdvéért, majd hét órakor kezdődik a könyvbemutató a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében.
Február 6-án Csíkszeredában délután öt órai kezdettel a Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatják be a könyvet.
Február 7-én, este hat órakor szentmise lesz a Szent Miklós-plébániatemplomban Orbán László lelki üdvéért, utána fél hét órakor a Korona teremben tartják meg a könyvbemutatót.
A könyv a helyszíneken megvásárolható. Ára 40 lej. Várnak minden érdeklődőt.

Szerelmi kalandtúra
A Házasság hetére készülve a Gyulafehérvári Családpasztorációs Iroda munkacsoportja egy szerelmes kalandtúrára hívja a házasokat. Mivel az idei mottó a „Randevú egy életen át”, a szervezők tíz randevú-ötletet kínálnak a házastársaknak. Aki szívesen részt venne ebben a játékban a csalad.ro oldalon regisztráljon. Akiknek legalább öt randevút sikerült teljesíteni sorsoláson is részt vesznek, melynek során ajándékokat nyerhetnek. Ehhez küldjenek egy rövid élménybeszámolót néhány fényképpel a kertesz.maria@csalad.ro email címre egészen február 9-ig. A nyereményjátékban kizárólag csak a gyulafehérvári egyházmegye területén élő házaspárok vehetnek részt.

Farsangi bál a Mária Rádióval
Újabb farsangi mulatságra hívjuk hallgatóinkat és önkénteseinket február 23-án Gyimesközéplokra. A program délután három órakor szentmisével kezdődik, majd négy órától átvonulunk a helyi kultúrotthonba, ahol kezdetét veszi a kosaras bál. Részvételi díj 20 lej. Jelentkezni Szász Nóránál lehet a 0744-472178-as telefonszámon.
A programra Székelyudvarhelyről autóbusz indul. Jelentkezni Hadnagy Katalinnál lehet a 0754-910105-ös telefonszámon, vagy László Ágnesnél, a 0745-606135-ös telefonszámon.

Időjárás: Ma kezdetben nyugaton és az Erdélyi medence térségében gyenge esőre kell számítani. Napközben  észak, északkelet felé elvonul a csapadék. Élénk, északnyugaton erős lesz a  délkeleti szél. Enyhül az idő, sokfelé 4 és 10 fok közé melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2019. február 1.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Tordán, tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt az imára és engesztelésre, elmélyítve ezáltal személyes kapcsolatunkat a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítővel.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Virrasztás az Úrral Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban ma este 10 órától éjszakai virrasztás lesz. A virrasztást rádiónk élő adásban közvetíti.

Mária Rádiós önkéntestalálkozók
Kezdődnek az év első önkéntes-találkozói. A mai nap folyamán több helyszínen tartunk önkéntes találkozót. Gyergyószentmiklóson 10 órától a Szent Miklós plébánia hittantermében, Sepsiszentgyörgyön 15.30-tól a Krisztus Király plébánia templom kicsi hittantermében és Nagykárolyban 16 órától a Szent László közösségi házban.
Szombaton, február 2-án, Szatmáron a 11 órás szentmise után a stúdióba, Csíksomlyón 16 órától a ferences kolostorba várjuk önkénteseinket. Február 3-án, vasárnap délután három órától Érmihályfalván, a plébánia hittantermében lesz a találkozó. A további helyszínekről és időpontokról hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe és a megszentelt élet világnapja
Gyulafehérváron holnap a délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisét megelőzően az érsekség udvarán végzik a gyertyaszentelés szertartását, majd a körmenet után a Szent Mihály-székesegyházban mutatják be a szentmisét.
A csíksomlyói kegytemplomban holnap a gyertyaszenteléssel egybekötött szentmisék reggel 8, fél 11 és este 6 órától lesznek. II. Szent János Pál pápa 1997-ben nyilvánította február 2-át, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét a megszentelt élet világnapjává. Imádkozzunk a szerzetesekért és a megszentelt életet élőkért, valamint a hivatásokért!
A nagyváradi székesegyházban 8, 11 és este hat órakor kezdődnek a szentmisék. A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és a Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegye területén élő szerzetesek és szerzetesnők ez évben a görögkatolikus püspökség szervezésében a nagyváradi ferences templomban találkoznak. A találkozón részt vesz Böcskei László megyés püspök is, aki 10 órakor szentmisében ad hálát és imádkozik a szerzetesekért.
A szatmárnémeti székesegyházban szombaton délelőtt 11 órai kezdettel kezdődik az ünnepi szentmise, melyen részt vesznek az egyházmegye szerzetesei is. A szentmisét Schönberger Jenő megyés püspök mutatja be, melyet rádiónk élőben közvetít.

Lelkigyakorlat a Szűzanya lelkületéről, útjáról
„Ahol a Szűzanya megjelenik, a sivatag is kivirágzik!” mottóval lelkigyakorlatos kilenced indul a kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomban február 3-tól. Kilenc vasárnapon keresztül este hét órától szentmise lesz, majd katekézis, elmélkedések, megosztások, imák végül szentségimádás. A lelkigyakorlat célja az Istenre való rácsodálkozás, valamint életünk formálása a Szűzanya lelkületén keresztül. Az imákat Hajlák Attila segédlelkész vezeti. Minden érdeklődőt várnak.

Laus panem – kiállitás Kolozsváron
A kenyér dicsérete címmel Tudoran Clara-Livia textilművész tárlatának megnyitójára kerül sor Kolozsváron, az Ars Sacra Claudiopolitana Galéria kiállítótermében február 6-án szerdán délután öt órától. A művész ezúttal festett kenyérsütő lapátokkal és tematikailag ehhez kapcsolódó grafikákkal és textillel jelentkezik a nagyközönség elé. A tárlatot Iakob Attila történész nyitja meg. Közreműködik Márton Szabolcs kántor és Szász Rita, valamint Rózsa Rebeka.  A tárlat február 8-ig tekinthető meg.

Farsangi bál egyedülállóknak
Február 9-én szervezik meg az „Egyedülállók bálját" este 8 órától, Székelyudvarhelyen, a Kós Károly Líceum étkezdéjében. Hívnak minden egyedülállót, jelmezben vagy anélkül, aki szeretne egy vidám estet tölteni. Jelentkezni február 6-ig lehet a 0752-403522-es telefonszámon. A részvételi díj, 70 lej/fő.

Megemlékezés Márton Áronról Kolozsváron
Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulóján ünnepélyes megemlékezést tartanak Kolozsváron február 12-én. A szentelés helyszínén, a Szent Mihály-templomban este 6 órától szentmise lesz, melynek főcelebránsa és szónoka Fodor József váradi vikárius lesz. Közreműködik Laczkó Vass Róbert színművész és a Szent Cecília kórus. Este 7 órától a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem főépületének Iorga termében bemutatják Zágoni Balázs: A püspök reggelije című filmjét. Közreműködik Bogdán Zsolt színművész és Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum igazgatója. Szeretettel várnak mindenkit.

Időjárás: Ma kezdetben nyugaton és az Erdélyi medence térségében gyenge esőre kell számítani. Napközben  észak, északkelet felé elvonul a csapadék. Élénk, északnyugaton erős lesz a  délkeleti szél. Enyhül az idő, sokfelé 4 és 10 fok közé melegszik a levegő.  

MRE - Hírszolgálat, 2019. február 1.

About the author

maradmin

Leave a Comment