2019. február 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Márton Áron ház épül Nyárádszeredában
Nyárádszeredában Márton Áron házat fognak építeni a magyar Kormány támogatásával, melyben egy két csoporttal működő napközi otthon fog működni. Az alapkő letétele ünnepélyes keretek között történik február 20-án, szerdán délután a helyi plébániatemplomban, a négy órakor bemutatott szentmise után. Az ünnepségen jelen lesz Potápi Árpád, nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

Beszélgetések egyházról, nőiességről – személyesen
„Mi van a sorok mögött?!” címmel beszélgető-sorozatot indít Marosvásárhelyen a MÖMKE, örmény származású vagy az erdélyi örmény közösséggel kapcsolatban levő közéleti személyiségekkel. Idén négy ilyen alkalomra készülnek, ahol személyes hangvételű beszélgetés lesz életutakról és életeket meghatározó helyzetekről, aktuális közéleti kérdésekről – erdélyi magyar és magyarörmény szemmel.
Az első beszélgetés a SOROK mögött keresi az embert – meghívott beszélgetőtárs Bodó Márta vallási közíró, a Keresztény Szó főszerkesztője. Helyszín: Marosvásárhely, a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében. A belépés ingyenes. Minden érdeklődőt várnak.

Jegyeskurzus Székelyudvarhelyen
Február 21-én, csütörtökön este hét órától a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébánián, a szombatfalvi Szent György-egyházközséggel közös szervezésben jegyeskurzus kezdődik szentségi házasságra és családi életre vágyó fiataloknak. Jelentkezni személyesen lehet a plébániahivatalokban.

Ifjúsági szentségimádás Temesváron
A temesvár-belvárosi Szent Katalin-templomban szentségimádást tartanak a fiataloknak február 21-én, csütörtökön este hét órai kezdéssel, melyre mindenkit szeretettel várnak.

Tájékoztató képzés szülőknek Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban (Dózsa György utca, 15 szám alatt) február 22.-24. között Kütyük a családban címmel tájékoztató képzés lesz azon szülők számára, akik úgy érzik, családjukban gondot jelent a telefon, számítógép használata. Az előadásokat Józsa Csaba mentálhigiénés tanácsadó és Kállai Emánuel informatikus tartják. Péntek este hat órától egy témafelvezető előadással indítanak, mely nyitott és ingyenes. Azok is ott lehetnek, akik egyébként nem vesznek részt a hétvégi programon, csupán a témával szeretnének ismerkedni. Jelentkezni február 19-ig, azaz holnapig lehet a következő elérhetőségeken: a 0266-210537 vagy 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.

Ráhangolódás nagyböjtre
,,…veletek lesz a béke Istene!” (Fil4,9) mottóval imanapot szervez a szovátai katolikus imaközösség február 23-án, szombaton a helyi Domokos Kázmér Művelődési Otthonban. Az imanap reggel fél tíz órakor kezdődik és délután öt órakor hálaadó szentmisével zárul. Várnak mindenkit a közös imára, hangolódásra!

Hivatások éve Oroszhegyen
A gyulafehérvári főegyházmegye 2018 adventjétől meghirdette a hivatások évét Követlek téged, bárhová mész mottóval. Ebbe a programba bekapcsolódik az oroszhegyi egyházközség is. Február 24-én a reggel 9 és a délelőtt 11 órától kezdődő szentmiséken dr. Nuszer Zoltán székelyudvarhelyi családorvos tart előadást.

Nők ökumenikus világimanapja
Március 1-jén, pénteken tartják világszerte a nők ökumenikus világimanapját, amelybe Erdélyből is egyre több nőszövetség kapcsolódik be. A „Jöjjetek, mert már minden készen van” hívógondolatú imanapi liturgiát idén a szlovéniai nők állították össze. Az eseményről bővebben a www.vilagimanap.hu oldalon olvashatnak.

Jegyes hétvége Kézdivásárhelyen
Március 8-10 között lelki hétvégére várják a házasságra készülő fiatalokat és az új házasokat Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb plébánián. Kezdés március 8-án, pénteken délután hat órakor. Jelentkezni a 0742-698166-os telefonszámon lehet.

Jegyeskurzus Kolozsváron
Második alkalommal tart jegyeskurzust Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus és Szőcs Csaba, szászfenesi plébános együtt járó pároknak, jegyeseknek, akik az önismeret és egymás jobb megismerésének útján szeretnének előre haladni. A kurzus a kolozsvári Szent Mihály-plébánián március 11-én indul, a csoport hat héten át, hétfőnként, este 8 órától találkozik. A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött. Regisztrálni a romkat.ro oldalon lehet.

Időjárás: A ködös reggel után, délután sok napsütésre lehet számítani. Marad a sokfelé tavaszias, napos idő, de keleten megnövekedik a felhőzet. A reggeli pára és köd északon többfelé napközben is tartósan megmaradhat. Délután 5-13 fok közötti hőmérséklet várható, de a tartósabban párás, ködös tájakon ennél hűvösebb marad az idő.

MRE – Hírszolgálat, 2019. február 18.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a kerelőszentpáli templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Előadás Nagybányán
Február 18-án, hétfőn délután öt órától dr. Csókay András és felesége Altay Daniella mesélnek házas életükben megélt történéseikről a nagybányai Szentháromság templomban. Mindenkit szeretettel várnak.

Jegyeskurzus Székelyudvarhelyen
Február 21-én, csütörtökön este hét órától a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébánián, a szombatfalvi Szent György-egyházközséggel közös szervezésben jegyeskurzus kezdődik szentségi házasságra és családi életre vágyó fiataloknak. Jelentkezni személyesen a plébániahivatalokban lehet.

Pálos síverseny Hargitafürdőn
Február 22-én, pénteken Pálos síverseny lesz Hargitafürdőn. 17 órakor szentmise a Szent István templomban, amelyet Balla Barnabás atya mutat be, majd 19 órakor kezdődik a verseny a Csipike sípályánál. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

Tájékoztató képzés szülőknek Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban (Dózsa György utca, 15 szám alatt) február 22.-24. között Kütyük a családban címmel tájékoztató képzésre kerül sor azon szülők számára, akik úgy érzik, hogy családjukban gondot jelent a telefon, számítógép használata. Előadásokat tart: Józsa Csaba mentálhigiénés tanácsadó és Kállai Emánuel  informatikus. Péntek este 6 órától egy témafelvezető előadással indítanak, amely nyitott és ingyenes. Azok is ott lehetnek, akik egyébként nem vesznek részt a hétvégi programon, csupán a témával szeretnének ismerkedni. Jelentkezni február 19.-ig a 0266 210 537 vagy a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Keresztény pedagógusok lelkinapja Máriaradnán
A Temesvári Római Katolikus Püspökség szervezésében február 23-án, szombaton a keresztény pedagógusok számára tartanak lelkinapot, amelynek a máriaradnai templom és rendház ad otthont. A program párhuzamosan zajlik magyar és román nyelven, lelkivezetők: Zsódi Viktor piarista atya, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanára és Riba Ioan, a bukaresti Szent József Római Katolikus Főgimnázium lelki igazgatója. A tíz órakor kezdődő lelkinap programjában előadások, gyónási alkalom, kiscsoportos beszélgetés szerepel, a záró szentmise délután négy órakor kezdődik a kegytemplomban. Várják az érdeklődőket.

Alcsíki Egyházi Kórusok Találkozója
Február 23-án Csíkszentimrén tartják a XXIV. alcsíki kórustalálkozót. A program szombaton délelőtt tíz órától a rózsafüzér elimádkozásával kezdődik a templomban, fél tizenegytől szentmisén vehetnek részt a kórustagok és a hívek, amelynek főcelebránsa és ünnepi szónoka Tamás József segédpüspök lesz. A szentmise után két-két kórusművel mutatkoznak be az alcsíki egyházi énekkarok, valamint kivételesen a Vámszer Géza Művészeti Népiskola karvezető szakának kórusa, majd a tíz kórus közösen elénekeli a „Jubilate Deo” című kánont. Várnak minden zenekedvelőt!

Szülők akadémiája Nagykárolyban
Folytatódik az előadássorozat melyet szülők számára indított el a Pro Calasantius Egyesület és a Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum Nagykárolyban. Február 26-án délután hat órától Dr. Bartha Krisztina pszichológus, egyetemi előadó “Agresszió és zaklatás a gyerekek és fiatalok körében” témában tart majd előadást. Belépő díj nincs, ám a helyszínen 15 lej értékben adományjegyeket lehet váltani.

Ifjúsági zarándoklat Csíksomlyóra
A szatmári egyházmegye ifjúsági irodája zarándoklatot szervez a pápalátogatásra 14 és 30 év közötti fiataloknak, akiknek nincs más lehetőségük részt venni az eseményen.  A részvételi díj a létszámtól függ, ami tartalmazza az utazást, két étkezést, egy éjszakás szállást. Jelentkezni március 8-ig lehet a plébániákon található jelentkezési űrlap kitöltésével és a 100 lejes előleg kifizetésével.  

Zarándoklat a pápalátogatásra
A biharkeresztesi Római Katolikus templom elől is indul autóbusz a csíksomlyói pápalátogatásra május 31-én reggel. Az autóbusz a nagyváradi zarándokokat is felveszi.  A zarándoklat lelki vezetője: Dr. Dénes Zoltán plébános.
Az utazással kapcsolatosan felmerülő egyéb kérdésekkel forduljanak bizalommal a szervezőkhöz: Pap Teréznél a +36 30 727 3221 telefonszámon vagy Tókos-Fejes Bélánál a +40 722 732 880, +36 30 4262694 telefonszámokon.

Időjárás: Továbbra is ködösen indulnak a reggelek, majd délutánonként sok napsütésre lehet számítani.
Ma is marad a sokfelé tavaszias, napos idő, de keleten megnövekedik a felhőzet. A reggeli pára és köd északon többfelé napközben is tartósan megmaradhat. Napközben 5-13 fok várható, de a tartósabban párás, ködös tájakon ennél hűvösebb marad az idő.

MRE – Hírszolgálat, 2019. február 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment