2019. február 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Felújítják a nagyváradi székesegyház orgonáját
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség pályázatot nyert a székesegyház orgonájának felújítására. A templomi liturgikus hangszer restaurálása egy nagyobb méretű, határon átívelő projektnek a részét képezi, amelynek tulajdonképpeni fő célja turisztikai humán erőforrás képzése.
A pályázat futamideje 2019. március 1-től számított tizennyolc hónap. A projektben részt vevő hat partnerre eső összköltség több mint 2,5 millió euró, ebből a Püspökség közel félmillió eurós támogatásban részesül, amelynek 85%-a uniós finanszírozás, 13%-a román kormány által biztosított forrás, valamint 2%-a vissza nem térítendő önerő.
Kilencven személy képzését vállalta fel a Püspökség, hat tematikában, ezek között szerepel a restaurátori, kiállítás szervezői, teremőr/gyűjteménykezelői, kántor-orgonistai szakoktatás. Ez utóbbi az, amelynek oktatásához megfelelő hangszerre van szükség, így indokolttá válik a projekt keretén belül az orgona feljavítása. A szakképesítéseken, és hangszer restaurálásán kívül, a projekt magába foglal még két nagyméretű komolyzenei eseményt is.
A barokk orgona 1782-ben készült el, a bécsi Fridolin Festl orgonamester alkotása. Az 1890-es években Ország Sándor kibővítette és lényegesen átalakította az orgonát. A mostani restauráció a XIX. századi állapothoz való visszatérést célozza meg.
A közbeszerzésre csak szakképzett restaurátor műhelyek jelentkezhetnek, de a Püspökség független szakértőket is bevon, tanácsosi minőségben, úgy a tervezési fázisba, mint a kivitelezés felügyeletébe.

Kántori állás Gyimesközéplokon
A gyimesfelsőloki plébánia mihamarabb szakképzett kántort alkalmaz az egyházmegyei előírásokban szereplő munkakörrel és fizetéssel. A kántori lakás biztosítva van, a jelentkezéshez pedig plébánosi ajánlás szükséges. Érdeklődni Vass Nimród plébánosnál lehet a 0745-695922-es telefonszámon, illetve a vnimi74@gmail.com címen.

Szent József nagykilencedek
Folytatódik a hangolódás és az előkészület Szent József ünnepére a szatmári egyházmegyében. Szatmárnémetiben, a Sugár-úti Szent József templomban szerdánként, így holnap is reggel 9 órai kezdési időponttal tartja a szentmisét Linzenbold Szabolcs székesegyházi káplán. A kaplonyi Szent József-templomban szerdánként este 6 órától mutatják be a szentmiséket a ferences atyák. Nagybányán szintén szerdánként délután fél öttől román nyelven, fél hét órától pedig magyar nyelven lesznek a felkészülés szentmiséi a Szent József-templomban. A nagykilenced meghívott szónokai Ambrus István kapnikbányai plébános, Czumbil Wilhelm láposbányai plébános, Jakab Norbert, a szatmárnémeti Szent Antal egyházközösség plébánosa, illetve a nagybányai minorita atyák.

Keresztény pedagógusok lelkinapja Máriaradnán
A Temesvári Római Katolikus Püspökség szervezésében február 23-án, szombaton a keresztény pedagógusok számára tartanak lelkinapot, amelynek a máriaradnai templom és rendház ad otthont. A program párhuzamosan zajlik magyar és román nyelven, lelkivezetők: Zsódi Viktor piarista atya, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanára és Riba Ioan, a bukaresti Szent József Római Katolikus Főgimnázium lelki igazgatója. A tíz órakor kezdődő lelkinap programjában előadások, gyónási alkalom, kiscsoportos beszélgetés szerepel, a záró szentmise délután négy órakor kezdődik a kegytemplomban. Várják az érdeklődőket.

Átadják az egyházmegyei érdemérmet Nagyváradon
A hit szolgálatában nevet viselő egyházmegyei érdemérmet 2012-ben alapította Böcskei László megyés püspök, és minden év február 21-én, Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének évfordulóján, ennek ezüst változatát adják át olyan egyház-hű személynek, aki kimagasló és példaadó módon éli meg hitét, egyházszeretetét.
Idén, az erre kinevezett öttagú bizottság, a tenkei esperesi kerületből, pontosabban Szalontáról származó hívőt részesít a kitüntetésben az egyházhoz, közösségéhez való ragaszkodásáért, hithű keresztényi életviteléért. A nagyváradi székesegyházban csütörtök délután öt órától a Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök tiszteletére végzett ünnepi vesperás keretében Floruczó István veszi át majd az egyházmegye főpásztorától az érdemérem ezüst változatát.

Jegyes hétvége Kézdivásárhelyen
Március 8-10 között lelki hétvégére várják a házasságra készülő fiatalokat és az új házasokat Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb plébánián. Kezdés március 8-án, pénteken délután hat órakor. Jelentkezni a 0742-698166-os telefonszámon lehet.

Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Negyedik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre március 14. és 19. között Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa. Bővebb információ, valamint jelentkezés a 0726-107002-es telefonszámon. A zarándoklat részletes programját megtalálják a RomKat.ro oldalon.

Időjárás: Ma sok napsütés várható, de a reggeli köd főként az Erdélyi medence térségében napközben is tartós marad. A csúcshőmérséklet a napos tájakon 13 és 15, a tartósabban ködös területeken 3 és 9 fok között alakul.
Nem lesz front térségünkben.

MRE - Hírszolgálat, 2019. február 19.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a magyarzsákodi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Márton Áron ház épül Nyárádszeredában
Nyárádszeredában Márton Áron házat fognak építeni a magyar Kormány támogatásával, melyben egy két csoporttal foglalkozó napközi otthon fog működni. Az alapkő letétele ünnepélyes keretek között történik február 20-án, holnap délután a helyi plébániatemplomban, a négy órakor bemutatott szentmise után. Az ünnepségen jelen lesz Potápi Árpád, nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

Beszélgetések egyházról, nőiességről – személyesen
„Mi van a sorok mögött?!” címmel beszélgető-sorozatot indít Marosvásárhelyen a MÖMKE, örmény származású vagy az erdélyi örmény közösséggel kapcsolatban levő közéleti személyiségekkel. Idén négy ilyen alkalomra készülnek, ahol személyes hangvételű beszélgetés lesz életutakról és életeket meghatározó helyzetekről, aktuális közéleti kérdésekről – erdélyi magyar és magyarörmény szemmel.
Az első beszélgetésre, a SOROK mögött keresi az embert – meghívott beszélgetőtárs Bodó Márta vallási közíró, a Keresztény Szó főszerkesztője. Helyszín: Marosvásárhely, a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében. A belépés ingyenes. Minden érdeklődőt várnak február 20-án este 6 órától.

Átadják az egyházmegyei érdemérmet Nagyváradon
A hit szolgálatában nevet viselő egyházmegyei érdemérmet 2012-ben alapította Böcskei László megyés püspök, és minden év február 21-én, Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének évfordulóján, ennek ezüst változata olyan egyház-hű személynek kerül átadásra ünnepélyes esti dicséret keretében, aki kimagasló és példaadó módon éli meg hitét, egyházszeretetét.
A nagyváradi székesegyházban Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök tiszteletére végzett ünnepi vesperás keretében Floruczó István veszi át az egyházmegye főpásztorától az érdemérem ezüst változatát. Bővebben a RomKat.ro oldalon olvashatnak.

Pálos síverseny Hargitafürdőn
Február 22-én, pénteken Pálos síverseny lesz Hargitafürdőn. A verseny 17 órakor szentmisével kezdődik a Szent István templomban, amelyet Balla Barnabás atya mutat be, majd 19 órakor kezdődik a verseny a Csipike sípályánál. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

Tájékoztató képzés szülőknek Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban (Dózsa György utca, 15 szám alatt) február 22-24 között Kütyük a családban címmel tájékoztató képzés lesz azon szülők számára, akik úgy érzik, családjukban gondot jelent a telefon, számítógép használata. Az előadásokat Józsa Csaba mentálhigiénés tanácsadó és Kállai Emánuel informatikus tartják. Péntek este hat órától egy témafelvezető előadással indítanak, mely nyitott és ingyenes. Azok is ott lehetnek, akik egyébként nem vesznek részt a hétvégi programon, csupán a témával szeretnének ismerkedni. Jelentkezni még a mai napon lehet a következő elérhetőségeken: a 0266-210537 vagy 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.

Nők ökumenikus világimanapja
Március 1-jén, pénteken tartják világszerte a nők ökumenikus világimanapját, amelybe Erdélyből is egyre több nőszövetség kapcsolódik be. A „Jöjjetek, mert már minden készen van” hívógondolatú imanapi liturgiát idén a szlovéniai nők állították össze. Az eseményről bővebben a www.vilagimanap.hu oldalon olvashatnak.

Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Negyedik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre március 14. és 19. között Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa. Bővebb információ, valamint jelentkezés a 0726 107 002-es telefonszámon. A zarándoklat részletes programját megtalálják a RomKat.ro oldalon.   

Személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Március 14. és 17. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Darvas Piroska segítőnővér vezetésével személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot tartanak. Célcsoport: 30-60 év. A lelkigyakorlat elemei: személyes és közös ima, személyes lelki kíséret, szentmise, csend a lelkigyakorlat egész ideje alatt, séta a természetben. Jelentkezni március 9-ig lehet a 0743 753 494-es telefonszámon vagy a darvas.piroska@yahoo.com e-mail-címen. A helyek száma korlátozott.

Időjárás: Ma sok napsütés várható, de a reggeli köd főként az Erdélyi medence térségében napközben is tartós marad. A csúcshőmérséklet a napos tájakon 13 és 15, a tartósabban ködös területeken 3 és 9 fok között alakul.
Nem lesz front térségünkben.

MRE - Hírszolgálat, 2019. február 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment