2019. február 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Kántori állás Gyimesfelsőlokon
A gyimesfelsőloki plébánia mihamarabb szakképzett kántort alkalmaz az egyházmegyei előírásokban szereplő munkakörrel és fizetéssel. A kántori lakás biztosítva van, a jelentkezéshez pedig plébánosi ajánlás szükséges. Érdeklődni Vass Nimród plébánosnál lehet a 0745-695922-es telefonszámon, illetve a vnimi74@gmail.com címen.

Keresztény pedagógusok lelkinapja Máriaradnán
A Temesvári Római Katolikus Püspökség szervezésében holnap a keresztény pedagógusok számára tartanak lelkinapot, amelynek a máriaradnai templom és rendház ad otthont. A program párhuzamosan zajlik magyar és román nyelven, lelkivezetők: Zsódi Viktor piarista atya, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanára és Riba Ioan, a bukaresti Szent József Római Katolikus Főgimnázium lelki igazgatója. A tíz órakor kezdődő lelkinap programjában előadások, gyónási alkalom, kiscsoportos beszélgetés szerepel, a záró szentmise délután négy órakor kezdődik a kegytemplomban. Várják az érdeklődőket.

Ráhangolódás nagyböjtre
,,…veletek lesz a béke Istene!” (Fil4,9) mottóval imanapot szervez a szovátai katolikus imaközösség február 23-án, szombaton a helyi Domokos Kázmér Művelődési Otthonban. Az imanap reggel fél tíz órakor kezdődik és délután öt órakor hálaadó szentmisével zárul. Várnak mindenkit a közös imára, hangolódásra!

Hivatások éve Oroszhegyen
A gyulafehérvári főegyházmegye tavaly adventtől meghirdette a hivatások évét Követlek téged, bárhová mész mottóval. Ebbe a programba bekapcsolódik az oroszhegyi egyházközség is. Február 24-én, vasárnap a reggel 9 és a délelőtt 11 órától kezdődő szentmiséken dr. Nuszer Zoltán székelyudvarhelyi családorvos tart előadást.

Könyvbemutató körút
A nemzetközileg elismert lelkiségi író, előadó és lelkigyakorlat-kísérő amerikai szerzetesnő, Joyce Rupp két könyvének magyar fordítása jelent meg a kolozsvári Verbum kiadónál. Joyce Rupp műveit a mélyen megélt lelkiség és a mindennapok gyakorlatiassága, a művészi ihlet és a sokrétű tudás, valamint a bölcs kísérő és küzdő lelki társvonásainak egyensúlya jellemzi. A Fényszikrák és a Határtalan együttérzés című köteteket egy körúton fogják bemutatni Bereczki Silvia segítőnővér és Szőcs Csaba plébános, kiadóigazgató: február 25-én, hétfőn este hét órakor Gyergyószentmiklóson, a Szent István plébánián, kedden, 26-án, 18.45-kor Marosvásárhelyen, a Deus Providebit Házban, szerdán, 27-én, fél hétkor Brassóban, az Áprily Lajos Főgimnáziumban, csütörtökön, 28-án, ugyancsak fél héttől Csíkszeredában, a Szent Ágoston plébánián, végül pénteken, március 1-jén, délután fél hat órától Gyulafehérváron, a papi szemináriumban. Várnak minden érdeklődőt.

Nők ökumenikus világimanapja
Március 1-jén, pénteken tartják világszerte a nők ökumenikus világimanapját, amelybe Erdélyből is egyre több nőszövetség kapcsolódik be. A „Jöjjetek, mert már minden készen van” hívógondolatú imanapi liturgiát idén a szlovéniai nők állították össze. Az eseményről bővebben a www.vilagimanap.hu oldalon olvashatnak.

Lelkinap a Temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központban
A temesvári Püspökség alkalmazottai számára március 6-án, hamvazószerdán 9-14 óra között lelkinapot tartanak, amelynek programjában elmélkedés, kiscsoportos tevékenységek, gyónási lehetőség és szentmise szerepel. A lelki programot Pál József Csaba megyéspüspök és Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök vezeti.

Ifjúsági zarándoklat Csíksomlyóra
A szatmári egyházmegye ifjúsági irodája zarándoklatot szervez a pápalátogatásra 14 és 30 év közötti fiataloknak, akiknek nincs más lehetőségük részt venni az eseményen.  A részvételi díj a létszámtól függ, ami tartalmazza az utazást, két étkezést, egy éjszakás szállást. Jelentkezni március 8-ig lehet a plébániákon található jelentkezési űrlap kitöltésével és a 100 lejes előleg kifizetésével. Részletek a mai déli magazinban.

Lelkigyakorlat szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út Konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat szervezésében lelkigyakorlatot tartanak szenvedélybetegeknek, valamint hozzátartozóiknak Székelyudvarhelyen, a Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban március 14-17 között. „A felépülés útját járjuk” címet viselő programra azokat várják, akik a függőségből már nem látják a kivezető utat – akár érintettként, akár hozzátartozóként, akik vágynak a józanságra, illetve meg szeretnék erősíteni azt, valamit támaszt keresnek – társakban, Istenben. Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál lehet március 11., hétfő déli 12 óráig a 0737-300980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro email címen.

Időjárás: Havazásra és erős szélre vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki tegnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A ma délutántól érvényes riasztás 36 megyére vonatkozik.
A figyelmeztetés értelmében, amely kiterjed Kovászna, Hargita, Bihar, Arad, Temes, Hunyad és Krassó-Szörény megyére is, ma délután négy óra és holnap délután négy óra között a szél sebessége elérheti az óránként 55-65, elszigetelten 70 kilométeres sebességet, de hegyvidéken akár a 100 km/órát is.

MRE – Hírszolgálat, 2019. február 22.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a szőkefalvi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Pálos síverseny Hargitafürdőn
Ma délután Pálos síverseny lesz Hargitafürdőn. Délután öt órakor szentmise lesz a Szent István templomban, amelyet Balla Barnabás atya mutat be, majd hét órakor kezdődik a verseny a Csipike sípályánál. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

Előadás és könyvbemutató Brassóban
Ma délután fél hét órakor az Áprily Lajos Gimnázium dísztermében Jánó Mihály művészettörténész „A Szent László legenda” falképeiröl tart vetített képes előadást. Az előadás során a szerző bemutatja a kilyéni templomról írt kis kalauzát, amely a helyszínen megvásárolható. Szeretettel várnak mindenkit.

Alcsíki Egyházi Kórusok Találkozója
Február 23-án, holnap Csíkszentimrén tartják a XXIV. alcsíki kórustalálkozót. A program szombaton délelőtt tíz órától a rózsafüzér elimádkozásával kezdődik a templomban, fél tizenegytől szentmisén vehetnek részt a kórustagok és a hívek, amelynek főcelebránsa és ünnepi szónoka Tamás József segédpüspök lesz. A szentmise után két-két kórusművel mutatkoznak be az alcsíki egyházi énekkarok, a következő sorrendben: Csíkzsögöd, Csíkszentgyörgy, Tusnádfürdő, Tusnád, Csíkszentlélek, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csíkszentmárton, Csíkszentimre, valamint kivételesen a Vámszer Géza Művészeti Népiskola karvezető szakának kórusa, majd az esemény legutolsó mozzanataként a tíz kórus közösen elénekeli a „Jubilate Deo” című kánont. Ez az esemény jó alkalom a találkozásra és a tapasztalat cserére egyaránt. Várnak minden zenekedvelőt!

Szülők akadémiája Nagykárolyban
Folytatódik az előadássorozat melyet szülők számára indított el a Pro Calasantius Egyesület és a Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum Nagykárolyban. Február 26-án délután hat órától Dr. Bartha Krisztina pszichológus, egyetemi előadó “Agresszió és zaklatás a gyerekek és fiatalok körében” témában tart majd előadást. Belépő díj nincs, ám a helyszínen 15 lej értékben adományjegyeket lehet váltani.

Lelkinap a Temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központban
A temesvári Püspökség alkalmazottai számára március 6-án, hamvazószerdán 9-14 óra között lelkinapot tartanak, amelynek programjában elmélkedés, kiscsoportos tevékenységek, gyónási lehetőség és szentmise szerepel. A lelki programot Pál József Csaba megyéspüspök és Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök vezeti.

Jegyes hétvége Kézdivásárhelyen
Március 8-10 között lelki hétvégére várják a házasságra készülő fiatalokat és az új házasokat Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb plébánián. Kezdés március 8-án, pénteken délután hat órakor. Jelentkezni a 0742-698166-os telefonszámon lehet.

FITT – Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó
Március 8. és 10. között a ferencesek Désen szervezik meg a Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozót Hivatás témában. A program célja egy közösen töltött hétvége örömben, imában és lelkiekben. Várják a 15 és 38 év közötti fiatalok jelentkezését a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen, illetve Tibor testvérnél a 0746 774 701-es vagy Hugó testvérnél a 0753 173 263-as telefonszámokon.

Ifjúsági zarándoklat Csíksomlyóra
A szatmári egyházmegye ifjúsági irodája zarándoklatot szervez a pápalátogatásra 14 és 30 év közötti fiataloknak, akiknek nincs más lehetőségük részt venni az eseményen.  A részvételi díj a létszámtól függ, ami tartalmazza az utazást, két étkezést, egy éjszakás szállást. Jelentkezni március 8-ig lehet a plébániákon található jelentkezési űrlap kitöltésével és a 100 lejes előleg kifizetésével. Részletek a mai déli magazinban.

Személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Március 14. és 17. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Darvas Piroska segítőnővér vezetésével személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot tartanak. Célcsoport: 30-60 év. A lelkigyakorlat elemei: személyes és közös ima, személyes lelki kíséret, szentmise, csend a lelkigyakorlat egész ideje alatt, séta a természetben. Jelentkezni március 9-ig lehet a 0743 753 494-es telefonszámon vagy a darvas.piroska@yahoo.com e-mail-címen. A helyek száma korlátozott.

Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Negyedik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre március 14. és 19. között Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa. Bővebb információ, valamint jelentkezés a 0726 107 002-es telefonszámon. A zarándoklat részletes programját megtalálják a RomKat.ro oldalon.

Időjárás: Változékony időre számíthatunk a következő két hétben Erdélyben, a hőmérsékleti értékek 0 és 14 Celsius-fok között is ingadozhatnak. A hét végére viszont fagyossá válik az idő, nappal mínusz 1, hajnalonként akár mínusz 12 Celsius-fok is lehet. Ma felhős, napos időre számíthatunk az ország nagy részén, csapadék nem várjható, délután 6-12 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2019. február 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment