2019. február 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Jön a pápa: alkotásra fel!
Székelyudvarhelyen és Gyergyóalfalván is alkotói pályázatot hirdetnek a pápalátogatás kapcsán.
A Székelyudvarhely-szombatfalvi plébánia rajz- és írópályázatot hirdet 0–VIII. osztályos tanulók számára Ferenc pápa csíksomlyói látogatása témájában. A kezdeményezés   célja a figyelmet a közelgő eseményre irányítani, a gyermekeket az előkészület jegyében alkotásra szólítani és hívni. A 0-IV osztályosok egy A4-es papírra, míg az V-VIII-asok A3-as papírra kell elkészítsék a rajzokat. Az írópályázatra egy történetet, vagy esszét várnak a szervezők 1500-3000 karakter terjedelemben, de akár vers formájában is megfogalmazhatják a résztvevők, hogy mit várnak ettől a látogatástól, milyen hatással lehet ez az illető személyre, környezetére. Az alkotásokat mindkét esetben március 31-ig kell beküldeni a plébániára. Eredményhirdetés virágvasárnap lesz a nagymisén.
A gyergyóalfalvi plébánia is rajzpályázatot hirdetett I–VIII. osztályos tanulók számára Ferenc pápa Csíksomlyón, illetve Ferenc pápa és a gyermekek témájában, előbbit a nagyobbak, utóbbi témát a kisebbek számára ajánlva. A megszólított gyermekek a plébániai hittanosok (hozzávetőlegesen az iskoláskorú gyermekek 60–70 százaléka). A cél itt is a játékos előkészület a pápalátogatásra. Az alkotásokat március 8-áig lehet leadni, az elbírálás pedig Balázs József művész-tanár vezetésével fog történni. A legkreatívabbak Ferenc pápának a gyermekek kérdéseire adott válaszait tartalmazó kötetét kapják jutalomként, de a versenyre benevező mindegyik gyermek kap majd valamilyen jutalmat a március 19-én, Ferenc pápa beiktatási miséjének évfordulóján tartandó ünnepségen.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelyvéckei templomban, holnap pedig Csöbön tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében holnap Nagyváradon, a székesegyházban, míg a szatmári egyházmegyében ugyancsak holnap Nagybányán, a Szent József-templomban lesz a híveknek lehetősége az örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Használjuk ezeket a lehetőségeket, időt szánva a szentséglátogatásra, kifejezvén ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Hivatások éve Oroszhegyen
A gyulafehérvári főegyházmegye tavaly adventtől meghirdette a hivatások évét Követlek téged, bárhová mész mottóval. Ebbe a programba bekapcsolódik az oroszhegyi egyházközség is. Február 24-én, holnap a reggel 9 és a délelőtt 11 órától kezdődő szentmiséken dr. Nuszer Zoltán székelyudvarhelyi családorvos tart előadást.

Passió Marosvásárhelyen
Idén is lesz Passió Marosvásárhelyen. Az előkészületek már a jövő héten kezdődnek, az első találkozó február 27-én, szerdán este nyolc órától lesz a Deus Providebit Házban.

Kántori állás Gyimesfelsőlokon
A gyimesfelsőloki plébánia mihamarabb szakképzett kántort alkalmaz az egyházmegyei előírásokban szereplő munkakörrel és fizetéssel. A kántori lakás biztosítva van, a jelentkezéshez pedig plébánosi ajánlás szükséges. Érdeklődni Vass Nimród plébánosnál lehet a 0745-695922-es telefonszámon, illetve a vnimi74@gmail.com címen.

Jegyeskurzus Margittán
Március 12-én jegyeskurzus indul Margittán azon fiatal párok számára, akik házasságkötésre készülnek. A kurzus négy alkalomból áll, a párokat keddenként este hét órától várják. Jelentkezni a plébánián lehetséges.

Személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Március 14. és 17. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Darvas Piroska segítőnővér vezetésével személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot tartanak, 30-60 év közötti személyek számára. A lelkigyakorlat elemei: személyes és közös ima, személyes lelki kíséret, szentmise, csend a lelkigyakorlat egész ideje alatt, séta a természetben. Jelentkezni március 9-ig lehet a 0743-753494-es telefonszámon vagy a darvas.piroska@yahoo.com e-mail-címen. A helyek száma korlátozott.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap két szentmisét közvetítünk: délben, fél tizenkettőtől a temesvári piarista templomból, míg délután hat órától Nagyváradról, a székesegyházból.

Időjárás: Ma délután négy óráig tart a havazásra és erős szélre vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetés, melyet az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) adott ki. A figyelmeztetés értelmében, amely kiterjed Kovászna, Hargita, Bihar, Arad, Temes, Hunyad és Krassó-Szörény megyére is, a szél sebessége elérheti az óránként 55 - 65, elszigetelten 70 kilométeres sebességet, de hegyvidéken akár a 100 km/órát is.

MRE - Hírszolgálat, 2019. február 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment