2019. február 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Könyvbemutató körút
A nemzetközileg elismert lelkiségi író, előadó és lelkigyakorlat-kísérő amerikai szerzetesnő, Joyce Rupp két könyvének magyar fordítása jelent meg a kolozsvári Verbum kiadónál. Joyce Rupp műveit a mélyen megélt lelkiség és a mindennapok gyakorlatiassága, a művészi ihlet és a sokrétű tudás, valamint a bölcs kísérő és küzdő lelki társvonásainak egyensúlya jellemzi. A Fényszikrák és a Határtalan együttérzés című köteteket egy körúton fogja bemutatni Bereczki Silvia segítőnővér és Szőcs Csaba plébános, kiadóigazgató a következő program szerint: ma este hét órakor Gyergyószentmiklóson, a Szent István plébánián; holnap, február 26-án, 18:45-kor Marosvásárhelyen, a Deus Providebit Házban; szerdán, 27-én, fél hétkor Brassóban, az Áprily Lajos Főgimnáziumban; csütörtökön, 28-án, ugyancsak fél héttől Csíkszeredában, a Szent Ágoston plébánián; végül pénteken, március 1-jén, délután fél hat órától Gyulafehérváron, a papi szemináriumban. Várnak minden érdeklődőt.

Egyedülálló klub Marosvásárhelyen
Egyedülállóként is teljes életet élni! mottóval ma este 19 órakor indul Marosvásárhelyen egy 5 alkalomból álló programsorozat, melynek keretében hívják és várják a 35-49 év közötti egyedülállókat, akik szeretnének úton lenni egymás mellett és Isten tervében. Jelentkezni a philotheaklub@gmail.com e-mail-címen lehet. Részletek hamarosan a déli magazinban.

Metszőképzés Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési ágazata hat alkalomból álló metszőképzést indít február 28-án, csütörtökön Székelyudvarhelyen, a Kossuth Lajos utca 15 szám alatt. Részvételi díj 170 lej, páros jelentkezés esetén 155 lej. Jelentkezni még a mai napon lehetséges a 0730-015195-ös telefonszámon vagy a felnottkepzes@caritas-ab.ro e-mail címen.

Farsangi mulatságok a temesvári egyházmegyében
A Temesvári Püspökség keretében működő Egyházmegyei Ifjúsági Központ két farsangi mulatságot szervez a fiataloknak. Március 1-jén, pénteken, az arad-ségai plébánia hittantermében délután négy órakor kezdődik a karnevál. A temesvári fiatalok március 2-án, szombaton a temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus rendház termében este 7 órakor vesznek részt farsangi jelmezbálon. Mindkét mulatság mottója: Légy sztár! Szeretettel várják a fiatalokat mindkét helyszínre.
A temesvár-szabadfalui római katolikus plébánia március 2-án, szombaton délután egy és öt óra között szervezi a farsangi bált az újpécsi kultúrotthon termében, amelyre mindenkit szeretettel várnak. Közreműködik a Pink Zenekar.

Jegyes hétvége Kézdivásárhelyen
Március 8-10 között lelki hétvégére várják a házasságra készülő fiatalokat és az új házasokat Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb plébánián. Kezdés március 8-án, pénteken délután hat órakor. Jelentkezni a 0742-698166-os telefonszámon lehet.

Jön a pápa: alkotásra fel!
Székelyudvarhelyen és Gyergyóalfalván is alkotói pályázatot hirdetnek a pápalátogatás kapcsán.
A Székelyudvarhely-szombatfalvi plébánia rajz- és írópályázatot hirdet 0–VIII. osztályos tanulók számára Ferenc pápa csíksomlyói látogatása témájában. A kezdeményezés célja a figyelmet a közelgő eseményre irányítani, a gyermekeket az előkészület jegyében alkotásra szólítani és hívni. A 0-IV osztályosok egy A4-es papírra, míg az V-VIII-sok A3-as papírra kell elkészítsék a rajzokat. Az írópályázatra egy történetet, vagy esszét várnak a szervezők 1500-3000 karakter terjedelemben, de akár vers formájában is megfogalmazhatják a résztvevők, hogy mit várnak ettől a látogatástól, milyen hatással lehet ez az illető személyre, környezetére. Az alkotásokat mindkét esetben március 31-ig kell beküldeni a plébániára. Eredményhirdetés virágvasárnap lesz a nagymisén.
A gyergyóalfalvi plébánia is rajzpályázatot hirdetett I–VIII. osztályos tanulók számára Ferenc pápa Csíksomlyón, illetve Ferenc pápa és a gyermekek témájában, előbbit a nagyobbak, utóbbi témát a kisebbek számára ajánlva. A megszólított gyermekek a plébániai hittanosok. A cél itt is a játékos előkészület a pápalátogatásra. Az alkotásokat március 8-ig lehet leadni, az elbírálás pedig Balázs József művész-tanár vezetésével fog történni. A legkreatívabbak Ferenc pápának a gyermekek kérdéseire adott válaszait tartalmazó kötetét kapják jutalomként, de a versenyre benevező mindegyik gyermek kap majd valamilyen jutalmat a március 19-én, Ferenc pápa beiktatási miséjének évfordulóján tartandó ünnepségen.

Időjárás: A dermesztően hideg hétvége után ma mindenhol számíthatunk többórás napsütésre, amit leginkább fátyolfelhők szűrhetnek, viszont csapadék sehol sem várható. Nyugaton az északi-északkeleti, északkeleten a délnyugati szél élénkülhet meg néhol. Délután 2-8 fok közötti hőmérsékletet mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. február 25.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a dicsőszentmártoni templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Meseterápia Kolozsváron
Kolozsváron a Szentegyház utca 7/1 szám alatt meseterápiát tart Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér, valamint Szép Mónika és Székely Beáta pedagógusok. A mese- és történetfeldolgozó csoport nagyszerű kognitív és érzelmi fejlődési lehetőséget jelent a gyermek számára. Várják az 5–8 éves gyermekek jelentkezését a programokra (a szülők is részt vehetnek a foglalkozáson), amely pedagógiai és lélektani ihletettségű mesefeldolgozási elveken alapszik. Előzetes bejelentkezés szükséges a meseterapia.kolozsvar@gmail.com e-mail-címen.

Könyvbemutató körút
A nemzetközileg elismert lelkiségi író, előadó és lelkigyakorlat-kísérő amerikai szerzetesnő, Joyce Rupp két könyvének magyar fordítása jelent meg a kolozsvári Verbum kiadónál. Joyce Rupp műveit a mélyen megélt lelkiség és a mindennapok gyakorlatiassága, a művészi ihlet és a sokrétű tudás, valamint a bölcs kísérő és küzdő lelki társvonásainak egyensúlya jellemzi. A Fényszikrák és a Határtalan együttérzés című köteteket egy körúton fogja bemutatni Bereczki Silvia segítőnővér és Szőcs Csaba plébános, kiadóigazgató: Ma este hét órakor Gyergyószentmiklóson, a Szent István plébánián; kedden, 26-án, 18.45-kor Marosvásárhelyen, a Deus Providebit Házban; szerdán, 27-én, fél hétkor Brassóban, az Áprily Lajos Főgimnáziumban; csütörtökön, 28-án, ugyancsak fél héttől Csíkszeredában, a Szent Ágoston plébánián; végül pénteken, március 1-jén, délután fél hat órától Gyulafehérváron, a papi szemináriumban. Várnak minden érdeklődőt.

Egyedülálló klub Marosvásárhelyen
Egyedülállóként is teljes életet élni! mottóval ma este 19 órakor indul  Marosvásárhelyen egy 5 alkalomból álló programsorozat, melynek keretében hívják és várják a 35-49 év közötti egyedülállókat, akik szeretnének úton lenni egymás mellett és Isten tervében. A klub vezetői Belényesi Gabriella és Vormair Emese segítőnővér. Jelentkezés és további információ a philotheaklub@gmail.com e-mail-címen kapható. Ha megszólít a tervük, tarts velük!

Szülők akadémiája Nagykárolyban
Folytatódik az előadássorozat, melyet szülők számára indított el a Pro Calasantius Egyesület és a Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum Nagykárolyban. Február 26-án, kedden  délután hat órától Dr. Bartha Krisztina pszichológus, egyetemi előadó "Agresszió és zaklatás a gyerekek és fiatalok körében" témában tart majd előadást. Belépő díj nincs, ám a helyszínen 15 lej értékben adományjegyeket lehet váltani.

FITT – Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó
Március 8. és 10. között a ferencesek Désen szervezik meg a Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozót Hivatás témában. A program célja egy közösen töltött hétvége örömben, imában és lelkiekben. Várják a 15 és 38 év közötti fiatalok jelentkezését a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen, illetve Tibor testvérnél a 0746 774 701-es vagy Hugó testvérnél a 0753 173 263-as telefonszámokon.

Személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Március 14. és 17. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Darvas Piroska segítőnővér vezetésével személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot tartanak. Célcsoport: 30-60 év. A lelkigyakorlat elemei: személyes és közös ima, személyes lelki kíséret, szentmise, csend a lelkigyakorlat egész ideje alatt, séta a természetben. Jelentkezni március 9-ig lehet a 0743 753 494-es telefonszámon vagy a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen. A helyek száma korlátozott.

Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Negyedik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre március 14. és 19. között Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa. Bővebb információ, valamint jelentkezés a 0726 107 002-es telefonszámon. A zarándoklat részletes programját megtalálják a RomKat.ro oldalon.

Lelkigyakorlat szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út Konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat szervezésében lelkigyakorlatot tartanak szenvedélybetegeknek, valamint hozzátartozóiknak Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban március 14-17 között. „A felépülés útját járjuk” címet viselő programra azokat várják, akik a függőségből már nem látják a kivezető utat – akár érintettként, akár hozzátartozóként, akik vágynak a józanságra, illetve meg szeretnék erősíteni azt, valamit támaszt keresnek – társakban, Istenben. Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál lehet március 11., hétfő déli 12 óráig a 0737-300980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen.

Időjárás: A dermesztően hideg hétvége után ma mindenhol számíthatunk többórás napsütésre, amit leginkább fátyolfelhők szűrhetnek, viszont csapadék sehol sem várható. Nyugaton az északi-északkeleti, északkeleten a délnyugati szél élénkülhet meg néhol. Hajnalban -15 és -3, délután 2-8 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. február 25.

About the author

maradmin

Leave a Comment