2019. február 4. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Leégett a sepsibükszádi plébánia
Tegnap, február 3-án reggel, eddig még ismeretlen okok miatt leégett a sepsibükszádi plébánia épülete. A kár tetemes, mind az épületben, mind anyagiakban. Anyakönyveket, iratokat sikerült kimenteni, de a felmérés és leltározás ezután történik. Imáinkkal és anyagiakkal álljunk az egyházközség és vezetője mellé.
Egyéb részletek azok számára, akik anyagiakkal segítenének a romkat.ro oldalon találhatóak.

A szerzetesek világnapját ünnepelték
Szent II. János Pál pápa február 2-át a megszentelt élet világnapjává rendelte, amely napon hálát adnak Istennek a szerzetesi hivatásokért. Így tettek egyházmégyékszerte.
A gyulafehérvári egyházmegyében február 1-jén, pénteken Árkoson, az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővéreknek házában ünnepelték a szerzetesek világnapját. Urbán Erik ferences atya szentmisét celebrált, illetve Jakabos Barnabás és Tamás Barna jezsuiták tartottak elmélkedést a mise utáni képzésen. Az alkalmon a piaristák, jezsuiták, pálosok, ferencesek képviselői mellett az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei, a Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek, a Szeretet Misszionáriusai, a Szociális Testvérek, a Segítő Nővérek, klarisszák és az iskolanővérek is részt vettek
Nagyváradon is ünnepelték a megszentelt életet élőket szombaton, a ferences templomban, ahol a római katolikus és a görögkatolikus egyházmegye területén élő szerzetesek és szerzetesnők találkoztak. A délelőtt 10 órakor kezdődő szentmisében Böcskei László megyéspüspök adott hálát és imádkozott a szerzetesekért. Ezt követően a ferences szerzetesek örömteli kikapcsolódásra hívták a résztvevőket, hiszen ahogy Ferenc pápa fogalmazott, „ahol szerzetesek vannak, ott öröm van”.
A szatmári egyházmegyében is megemlékeztek az Istennek szentelt személyekről. Szombat, a délelőtt tizenegy órától kezdődő szentmisében Schönberger Jenő püspök köszöntötte az egyházmegye területén dolgozó húsz különböző szerzetesközösség mintegy hatvan képviselőjét. Szentbeszédében kihangsúlyozta, hogy a szerzetes testvérek Mária, Istennel szembeni határtalan nyitottságát, és feltétel nélküli szolgálatkészségét kell kövessék. A megyéspüspök a hívek nevében is megköszönte a szerzetesek minden munkáját, imádságukat, mindenek előtt pedig azt, hogy jelenlétükkel Krisztus világosságának hordozói. Majd arra buzdította a jelenlevőket: apró lámpásként Krisztus fényét kell sugároznia mindannyiunk életének, hogy egyre szentebb és krisztusibb legyen a világ.

Imakilenced a Lourdesi Szűzanyához
A nagybányai Szentháromság templomban imakilencedet tartva készülnek a betegek világnapjára. Az imák minden reggel a 8 órás szentmise keretében hangzanak majd el. Február 11-én, délután öt órától vetítésre várják az érdeklődőket, azt követi fél hattól a rózsafüzér, majd hat órától az ünnepi szentmise a betegek szentségének a kiszolgáltatásával.
Rádiónk is kilenceddel készül a Lourdesi Szűzanya ünnepére. A Lourdesban meghirdetett Bernadett-évben Hajlák Attila, kézdivásárhelyi segédlelkész vezette elmélkedéseket reggelente, a zsolozsma imádásága után hallhatják, majd ismétlésben délután 15:15-től, az irgalmasság rózsafüzére után.
Biztatjuk hallgatóinkat, különösen beteg testvéreinket, kapcsolódjanak a közös imához.

Házasság hete
Több helységben is készülnek a házasok megünneplésére a jövő héten zajló Házasság hetében.
Marosvásárhelyen február 10-én, vasárnap délután öt órától szentségimádás lesz a házasokért, fiatalokkal együtt a Keresztelő Szent János plébániatemplomban. Másnap, február 11-én, ugyanott délután hat órától Varga László kaposvári püspök mutat be szentmisét, melyet Dr. Csókay András idegsebész és felesége tanúságtétele követ. Február 13-án, szerdán a Családpasztorációs központ meghívására Pécsi Rita neveléskutató tart majd két előadást a Deus Providebit Ház Szent Mihály termében. Február 16-án, szombaton imareggeli lesz házaspároknak 8-10 óra között, majd délután hattól Páros játék-életjáték.
Székelyudvarhelyen február 14-én, csütörtökön délután hat órától a házaspárok délutánja keretében, a Városháza Szent István termében Pécsi Rita neveléskutató, pedagógus kutató tart előadást, majd ezt követően meghitt vacsoralehetőség van a házaspároknak. Előzetes jelentkezés szükséges mielőbb a plébániahivatalokban.
Gyergyószentmiklósón feburár 11-17 között színes programokkal, előadásokkal, beszélgetésekkel, meghitt vacsorával várják a házasokat, de emellett lesz szentségimádás is, 17-én pedig ünnepi szentmisék, illetve istentiszteletek a város különböző templomaiban. Egyéb információkat a www.hazassaghete.ro oldalon találhatnak.
Szentegyházán is több lehetőséget kínálnak a házasoknak: itt is készülnek egy szerelmi kalandtúrával, illetve gyertyafényes vacsorával. Részleteket a mai déli magazinban hallhatnak.

Időjárás: Ma az Erdélyi medence térségében lehet naposabb az idő, délkeleten párásan, ködösen indul a nap, majd délutánra mindenütt megnövekszik a felhőzet. Gyenge eső, záporok nyugaton és keleten fordulhatnak elő. Többfelé élénk, erős lesz a szél. Napközben 6-11 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. február 4.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az aranyosgyéresi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Ökumenikus imaóra Temesváron és Újmosnicán
A temesvári Új Ezredév református templomban ma délután 5 órakor, az újmosnicai református templomban pedig ma este 7órától ökumenikus imaórát tartanak. Mindkét eseményen igét hirdet Pál József-Csaba megyés püspök.

Laus panem – kiállitás Kolozsváron
A kenyér dicsérete címmel Tudoran Clara-Livia textilművész tárlatának megnyitójára kerül sor Kolozsváron, az Ars Sacra Claudiopolitana Galéria kiállítótermében február 6.-án, szerdán délután öt órától. A művész ezúttal festett kenyérsütő lapátokkal és tematikailag ehhez kapcsolódó grafikákkal és textillel jelentkezik a nagyközönség elé. A tárlatot Iakob Attila történész nyitja meg. Közreműködik Márton Szabolcs kántor és Szász Rita, valamint Rózsa Rebeka. A tárlat február 8.-ig tekinthető meg.

Könyvbemutató körút
A kolozsvári Verbum kiadó gondozásában Találkozásra várva címmel könyv jelent meg Orbán László gyergyó-remetei esperes naplójegyzeteiből, mellyel könyvbemutató körútra indulnak.
Február 5.-én Sepsiszentgyörgyön a Szent József-templomban este hat órakor szentmisét celebrálnak Orbán László esperes lelki üdvéért, majd hét órakor kezdődik a könyvbemutató a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében.
Február 6.-án Csíkszeredában délután öt órai kezdettel a Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatják be a könyvet.
Február 7.-én, este hat órakor szentmise lesz Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós-plébániatemplomban Orbán László lelki üdvéért, utána fél hét órakor a Korona teremben tartják meg a könyvbemutatót.
A könyv a helyszíneken megvásárolható. Ára 40 lej. Várnak minden érdeklődőt.

Szerelmi kalandtúra
A Házasság hetére készülve a Gyulafehérvári Családpasztorációs Iroda munkacsoportja egy szerelmes kalandtúrára hívja a házasokat. Mivel az idei mottó a „Randevú egy életen át”, a szervezők tíz randevú-ötletet kínálnak a házastársaknak. Aki szívesen részt venne ebben a játékban a csalad.ro oldalon regisztráljon. Akiknek legalább öt randevút sikerült teljesíteni sorsoláson is részt vesznek, melynek során ajándékokat nyerhetnek. Ehhez küldjenek egy rövid élménybeszámolót néhány fényképpel a kertesz.maria@csalad.ro email címre egészen február 9-ig. A nyereményjátékban kizárólag csak a gyulafehérvári egyházmegye területén élő házaspárok vehetnek részt.

Lelki- és szellemi nap Urbán Erik és Böjte Csaba atyákkal Csíksomlyón
A csíksomlyói ferencesek védnöksége alatt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány lelki- és szellemi napot szervez február 6.-án, szerdán 10 órától Csíksomlyón, a Szent István Otthonban azoknak a székelyföldi vendéglátóknak és turisztikai programszervezőknek, akik a pápa látogatása, illetve a pünkösdi búcsú alkalmával vendégeket fogadnak.
Jelentkezni február 5.-én 20:00 óráig lehet Biró Juliánnánál a 0740 099 347-es telefonszámon, vagy a csiksomlyo.mariakert@gmail.com e-mail-címen.

Farsangi bál egyedülállóknak
Február 9-én szervezik meg az „Egyedülállók bálját" este 8 órától, Székelyudvarhelyen, a Kós Károly Líceum étkezdéjében. Hívnak minden egyedülállót, jelmezben vagy anélkül, aki szeretne egy vidám estet tölteni. Jelentkezni február 6-ig lehet a 0752-403522-es telefonszámon. A részvételi díj, 70 lej/fő.

Megemlékezés Márton Áronról Kolozsváron
Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulóján ünnepélyes megemlékezést tartanak Kolozsváron február 12-én. A szentelés helyszínén, a Szent Mihály-templomban este 6 órától szentmise lesz, melynek főcelebránsa és szónoka Fodor József váradi vikárius lesz. Közreműködik Laczkó Vass Róbert színművész és a Szent Cecília kórus. Este 7 órától a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem főépületének Iorga termében bemutatják Zágoni Balázs: A püspök reggelije című filmjét. Közreműködik Bogdán Zsolt színművész és Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum igazgatója. Szeretettel várnak mindenkit.

Farsangi bál a Mária Rádióval
Újabb farsangi mulatságra hívjuk hallgatóinkat és önkénteseinket február 23-án Gyimesközéplokra. A program délután három órakor szentmisével kezdődik, majd négy órától átvonulunk a helyi kultúrotthonba, ahol kezdetét veszi a kosaras bál. Részvételi díj 20 lej. Jelentkezni Szász Nóránál lehet a 0744-472178-as telefonszámon.
A programra Székelyudvarhelyről autóbusz indul. Jelentkezni Hadnagy Katalinnál lehet a 0754-910105-ös telefonszámon, vagy László Ágnesnél, a 0745-606135-ös telefonszámon.

Időjárás: Ma az Erdélyi medence térségében lehet naposabb az idő, délkeleten párásan, ködösen indul a nap, majd délutánra mindenütt megnövekszik a felhőzet.  Gyenge eső, záporok nyugaton és keleten fordulhatnak elő. Többfelé élénk, erős lesz a szél. Hajnalban -3, +3, napközben 6-11 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. február 4.

About the author

maradmin

Leave a Comment