2019. február 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Megérkezett Máramarosszigetre a missziós kereszt
Már a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében, Máramarosszigeten van az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Missziós keresztje, amelyet ezután Nagybányára, Szatmárnémetibe és Nagykárolyba visznek.
Budapesten rendezik 2020. szeptember 13-a és 20-a között az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A Világkongresszus szimbóluma, a szentek és boldogok ereklyéivel ellátott Missziós kereszt február 5-én a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyébe, a máramarosszigeti Borromeo Szent Károly templomba érkezett.
Hétfőn délután öt órakor fogadták ott a keresztet, este hattól szentmisét mutattak be, melynek végén a Mindenszentek litániáját mondták el, hódoltak a kereszt előtt, virrasztottak. Kedden, szerdán és csütörtökön a reggel fél nyolctól kezdődő szentmise után egész napos szentségimádás kezdődik. A tegnap délután öttől a rózsafüzért imádkozták, ma keresztúti ájtatosságot tartanak, holnap katekézist. Este hattól szentmisét mutatnak be. A legszentebb áldozat bemutatását követően ma katekézis, holnap közös szentségimádás előzi meg a kereszt előtti hódolat kifejezését.
A máramarosszigeti Borromeo Szent Károly templom után a Missziós keresztet február 7-e és 9-e között a nagybányai Szentháromság templomban, 10-e és 12-e között a szatmárnémeti Székesegyházban, 13-a és 15-e között pedig a nagykárolyi Kalazanci Szent József templomban kereshetik fel a hívek.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak. Négy esztendeje, hogy elindult az egész napos szentségimádás is, amely során reggel 8 órától este 8 óráig folyamatos imádság zajlik. Az átimádkozott esztendőért ma este 7 órától hálaadó szentmisét mutatnak be, amelyet éjszakai virrasztás követ.

Mária Rádiós önkéntestalálkozók
Folytatódnak az önkénteseinkkel való találkozások. Ma Nagyváradon a Mária Rádió épületében 18 órától lesz a találkozó. Kolozsváron február 13-án, szerdán 16.30-tól a stúdióba várjuk önkénteseinket. Az utolsó helyszín Marosvásárhely, ahol február 14-én, csütörtökön 11 órától a Deus Providevit házban tartjuk a találkozót.

Mondj igent az életre!
Február 7-én, holnap a Sepsiszentgyörgyi Szent József templomban az este 6 órakor kezdődő szentmise keretében Mondj igent az életre! mottóval, imalánc indul a Medjugorje-i imacsoport szervezésével. Az imalánc kilenc hónapon át kíséri imával és szentmisével egy Isten által kijelölt áldott állapotba került nőt, azért, hogy a magzata megszülethessen. Mindenki csatlakozhat ehhez az imalánchoz. Bővebben a mai Déli Magazinban hallhatnak.

Élet a Lélekben szeminárium Gyimesközéplokon és Kápolnásfaluban
Február 7-én, holnap az esti hat órás szentmise után Gyimesközéplokon, február 11-én Kápolnásfaluban a délután öt órás szentmise után kezdődik a kilenc hetes Élet a Lélekben szeminárium. A szemináriumon a fő munkát Isten Lelke végzi, de elvégzéséhez szükséges a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlandóság a közösségi életre.
A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Az evangéliumi hit az egyetlen orvosság a mai kor betegségeire: szorongásokra, reménytelenségre, erőtlenségre és közömbösségre. Mindenkit várnak aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét. Jelentkezni a helyszíneken lehet a kezdés időpontján.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől, az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, február 8-án, pénteken 18. órától Dr. Szekeres Attila-István: Románia címerének magyar alkotója, Keöpeczi Sebestyén József címmel tart előadást a városháza gyűléstermében Csíkszeredában. Minden érdeklődőt várnak.

Meseterápia Kolozsváron
Kolozsváron a Szentegyház utca 7/1 szám alatt meseterápiát tart Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér, valamint Szép Mónika és Székely Beáta pedagógusok.
Az időpontok: február 11-e, február 25-e és március 11-e.
A mese- és történetfeldolgozó csoport nagyszerű kognitív és érzelmi fejlődési lehetőséget jelent a gyermek számára. Várják az 5–8 éves gyermekek jelentkezését a programokra (a szülők is részt vehetnek a foglalkozáson), amely pedagógiai és lélektani ihletettségű mesefeldolgozási elveken alapszik. Előzetes bejelentkezés szükséges a meseterapia.kolozsvar@gmail.com e-mail címen.

Farsangi bál a Mária Rádióval
Újabb farsangi mulatságra hívjuk hallgatóinkat és önkénteseinket február 23-án Gyimesközéplokra. A program délután három órakor szentmisével kezdődik, majd négy órától átvonulunk a helyi kultúrotthonba, ahol kezdetét veszi a kosaras bál. Részvételi díj 20 lej. Jelentkezni Szász Nóránál lehet a 0744-472178-as telefonszámon.
A programra Székelyudvarhelyről autóbusz indul. Jelentkezni Hadnagy Katalinnál lehet a 0754-910105-ös telefonszámon, vagy László Ágnesnél, a 0745-606135-ös telefonszámon.

Időjárás: Ma hajnalban több helyen képződhet pára, köd, napközben azonban túlnyomóan napos időre számíthatunk. Északkeleten és keleten felhős, borongós időre készülhetünk, itt eső, havas eső is előfordulhat. A szél többfelé élénk, keleten helyenként erős lesz. Napközben 3-8 fok várható.  

MRE - Hírszolgálat, 2019. február 6.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a  harasztosi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, kérve áldását életünkre, családunkra, közösségünkre.

Laus panem – kiállitás Kolozsváron
A kenyér dicsérete címmel Tudoran Clara-Livia textilművész tárlatának megnyitójára került sor Kolozsváron, az Ars Sacra Claudiopolitana Galéria kiállítótermében. A művész ezúttal festett kenyérsütő lapátokkal és tematikailag ehhez kapcsolódó grafikákkal és textillel jelentkezik a nagyközönség elé. A tárlat február 8.-ig tekinthető meg.

Könyvbemutató körút
A kolozsvári Verbum kiadó gondozásában Találkozásra várva címmel könyv jelent meg Orbán László gyergyó-remetei esperes naplójegyzeteiből, mellyel könyvbemutató körútra indulnak.
Csíkszeredában ma délután öt órai kezdettel a Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatják be a könyvet.
Holnap este hat órakor szentmise lesz Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós-plébániatemplomban Orbán László lelki üdvéért, utána fél hét órakor a Korona teremben tartják meg a könyvbemutatót. A könyv a helyszíneken megvásárolható. Ára 40 lej. Várnak minden érdeklődőt.

Farsangi bál egyedülállóknak
Február 9-én szervezik meg az „Egyedülállók bálját" este 8 órától, Székelyudvarhelyen, a Kós Károly Líceum étkezdéjében. Hívnak minden egyedülállót, jelmezben vagy anélkül, aki szeretne egy vidám estet tölteni. Jelentkezni még a mai nap folyamán lehet a 0752-403522-es telefonszámon. A részvételi díj, 70 lej/fő.

Házasság hete
Több helységben is készülnek a házasok megünneplésére a jövő héten zajló Házasság hetében.
Marosvásárhelyen február 10-én, vasárnap délután öt órától szentségimádás lesz a házasokért, fiatalokkal együtt a Keresztelő Szent János plébániatemplomban. Másnap, február 11-én, ugyanott délután hat órától Varga László kaposvári püspök mutat be szentmisét, melyet Dr. Csókay András idegsebész és felesége tanúságtétele követ. Február 13-án, szerdán a Családpasztorációs központ meghívására Pécsi Rita neveléskutató tart majd két előadást a Deus Providebit Ház Szent Mihály termében. Február 16-án, szombaton imareggeli lesz házaspároknak 8-10 óra között, majd délután hattól Páros játék-életjáték.
Székelyudvarhelyen február 14-én, csütörtökön délután hat órától a házaspárok délutánja keretében, a Városháza Szent István termében Pécsi Rita neveléskutató, pedagógus kutató tart előadást, majd ezt követően meghitt vacsoralehetőség van a házaspároknak. Előzetes jelentkezés szükséges mielőbb a plébániahivatalokban.
Gyergyószentmiklósón feburár 11-17 között színes programokkal, előadásokkal, beszélgetésekkel, meghitt vacsorával várják a házasokat, de emellett lesz szentségimádás is, 17-én pedig ünnepi szentmisék, illetve istentiszteletek a város különböző templomaiban. Egyéb információkat a www.hazassaghete.ro oldalon találhatnak.
Szentegyházán is több lehetőséget kínálnak a házasoknak: itt is készülnek egy szerelmi kalandtúrával, illetve gyertyafényes vacsorával.

Meseterápia Kolozsváron
Kolozsváron a Szentegyház utca 7/1 szám alatt meseterápiát tart Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér, valamint Szép Mónika és Székely Beáta pedagógusok.
Az időpontok: február 11-e, február 25-e és március 11-e.
A mese- és történetfeldolgozó csoport nagyszerű kognitív és érzelmi fejlődési lehetőséget jelent a gyermek számára. Várják az 5–8 éves gyermekek jelentkezését a programokra (a szülők is részt vehetnek a foglalkozáson), amely pedagógiai és lélektani ihletettségű mesefeldolgozási elveken alapszik.
Előzetes bejelentkezés szükséges a meseterapia.kolozsvar@gmail.com e-mail címen.

Megemlékezés Márton Áronról Kolozsváron
Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulóján ünnepélyes megemlékezést tartanak Kolozsváron február 12-én. A szentelés helyszínén, a Szent Mihály-templomban este 6 órától szentmise lesz, melynek főcelebránsa és szónoka Fodor József váradi vikárius lesz. Közreműködik Laczkó Vass Róbert színművész és a Szent Cecília kórus. Este 7 órától a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem főépületének Iorga termében bemutatják Zágoni Balázs: A püspök reggelije című filmjét. Közreműködik Bogdán Zsolt színművész és Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum igazgatója. Szeretettel várnak mindenkit.

Időjárás: Ma hajnalban több helyen képződhet pára, köd, napközben azonban túlnyomóan napos időre számíthatunk. Északkeleten és keleten felhős, borongós időre készülhetünk, itt eső, havas eső is előfordulhat. A szél többfelé élénk, keleten helyenként erős lesz. Napközben 3-8 fok várható. 

MRE - Hírszolgálat, 2019. február 6.

About the author

maradmin

Leave a Comment