2019. február 9. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Mezőszengyelen, holnap pedig Sínfalván tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében a nagyváradi Szent József-plébániatemplomban lesz a híveknek lehetősége bekapcsolódni az örökös szentségimádásba, míg a szatmári egyházmegyében a szatmárnémeti Szent János-templomban.
Szánjunk időt az imára és engesztelésre, elmélyítve ezáltal személyes kapcsolatunkat a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítővel.

Betegek világnapja
A nagyváradi egyházmegyében február 10-én, holnap a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében kiszolgáltatják a betegek kenetét a margittai nagytemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László megyés püspök lesz. A betegek világnapján február 11-én, hétfőn délután öt órától a nagyvárad-olaszi plébániatemplomban, ünnepi szentmise keretében részesíti a megyéspüspök a betegek kenetében mindazokat, akik a szentség felvételéhez szükséges felkészítésben részesültek és a plébános ajánlásával rendelkeznek. Ezen a napon a város többi templomában elmaradnak az esti szentmisék.
A gyulafehérvári főegyházmegyében a csíksomlyói kegytemplom-pápai kisbazilikában a betegek világnapján lesz a idősek és járó betegek zarándoklata. Hétfőn, a délelőtt fél tizenegy órakor kezdődő szentmisét Tamás József segédpüspök mutatja be. A szentmise végén a jelenlévő idős és beteg emberek a betegek szentségében részesülhetnek, akik lelkileg előtte felkészültek a szentség felvételére. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
A temesvári egyházmegyében február 10-én, holnap a resicabányai Havas Boldogasszony templomban, február 12-én, kedden pedig a resicabányai Szentháromság templomban bemutatott szentmisék keretében külön imádkoznak a betegekért, akik ez alkalommal felvehetik a betegek szentségét is. Ezeken a napokon a plébánián a helyi Katolikus Orvosok Egyesületének képviselői gyógyszerekkel és egyéb szolgáltatásokkal (vércukorszintmérés, vérnyomásmérés) segítik a híveket. A temesvár-józsefvárosi templomban február 11-én, hétfőn délután öt órakor lesz szentmise a betegekért, amelynek keretében kiszolgáltatják a betegek szentségét.
A szatmárnémeti székesegyházban hétfőn este fél 6-tól gyónásra nyílik lehetőség, 6 órától pedig Schönberger Jenő püspök mutat be szentmisét a betegekért. A szentbeszédet Lieb József tiszteletbeli kanonok mondja majd. A résztvevők teljes búcsút nyerhetnek a szokott feltételek mellett.

Búcsú Szaniszlón
A szaniszlói Kisboldogasszony-templomban kisbúcsút is ünnepelnek minden évben, február 11-én, a Lourdes-i Szűz Mária ünnepén, előtte imakilencedet tartanak. A közbenjáró, csodatevő Szűz Mária tiszteletére a szentmisét hétfőn délelőtt tizenegy órától mutatják be, az ünnep szónoka Harsányi László erdődi esperes.

Varróklub és lelki egészség klubfoglalkozás a KALOT-nál
A KALOT Egyesület február 12-től újraindítja varróklubját. A klubtevékenységek során a résztvevők alap varrókészségeiket fejleszthetik (kézi és varrógépeset egyaránt), olyan varrópraktikákat sajátítanak el, amelyek jól jönnek bármely háztartásban, mint például a terítő vagy ágyneműszegés, ruhák felvarrása, bevétele, foltozása, gombvarrás és bélelés. Elsősorban olyanok jelentkezését várják, akik rendelkeznek saját, hordozható varrógéppel. A kezdők részéről a klub nem igényel előzetes varróismereteket. A foglalkozásokra 10 alkalommal keddenként kerül sor. A helyek száma korlátozott. Érdeklődni és jelentkezni a 0758-840279-es telefonszámon lehet hétköznap délelőtt 8-12 óra között, valamint a kepzesek@kalot.ro email címen.
Az egyesület pszichológusok, lelkészek, lelkigondozók vezetésével újraindítja a lelki egészség megőrzését célzó klubtevékenységet is február 14-től. A tevékenység 10 héten át tart, heti egy alkalommal kétórás foglalkozás keretében interaktív módon dolgoznak föl mindenki életében nehézséget okozható témákat. A klubtevékenységeken előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. Érdeklődni és jelentkezni a 0744-580375-ös telefonszámon vagy az iroda@kalot.ro e-mail címen lehet. A helyek száma korlátozott. 

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap két szentmisét hallhatnak: délelőtt tizenegy órától a hét plébániatemplomából, Lázáriból, majd délután hat órától a nagyváradi székesegyházból közvetítjük a szentmisét.

Időjárás: Vasárnapig tart a csendes eseménytelen időjárás hajnali fagyokkal, napközben egyre magasabbra emelkedő hőmérséklettel.
Ma több felhő lesz az égen. Délután nyugaton, délnyugaton válhat szakadozottabbá a felhőtakaró. A párás, ködös reggelt követően többfelé megélénkül, északnyugaton meg is erősödhet a délies szél. Délután 3-9 fokra van kilátás. 
Holnap túlnyomóan felhős időben lesz részünk, időnként előbújik majd a nap. Estig csapadék nem várható. A csúcshőmérséklet 6 és 12 fok között alakul, északon lesz a leghidegebb. 

MRE – Hírszolgálat, 2019. február 9.

About the author

maradmin

Leave a Comment