2019. január 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Hivatalossá tették Ferenc pápa Rómániai látogatását
Közzétette a szentszéki sajtóiroda, hogy Ferenc pápa Romániába látogat 2019. május 31 és június 2-a között. Klaus Iohannis államfő, az állami hatóságok és a romániai katolikus egyház meghívására válaszolva Őszentsége Ferenc pápa apostoli látogatásra jön Romániába. A szentatya ellátogat Bukarestbe, Jászvásárra és Balázsfalvára, valamint Csíksomlyóra, a Mária-kegyhelyre. Az apostoli látogatás programját hamarosan közzéteszik.
Oláh Zoltán teológiai tanár, a gyulafehérvári főegyházmegye pápalátogatással kapcsolatos sajtófelelőse elmondta, hogy Ferenc pápa szentmisét fog bemutatni Csíksomlyón június 1-jén. A szentmisét a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatok mintájára készítik elő, azaz szabadtéren, a somlyói nyeregben mutatják be. A liturgia nyelve a latin lesz, a homíliát Ferenc pápa olaszul mondja, azt fordítják majd magyar nyelvre.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a marosszentgyörgyi templomban tartják az örökös szentségimádási napot.
Holnap, január második vasárnapján a nagyvárad-olaszi plébániatemplomban lesz a híveknek lehetősége az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni.
Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Jubiláns házasok megáldása Nagyváradon
Holnap Urunk Megkeresztelkedésének ünnepén, a 11 órakor kezdődő szentmisén Böcskei László megyés püspök a nagyváradi székesegyházban megáldja azokat a házaspárokat, akik az elmúlt esztendőben kerek házassági évfordulót ünnepeltek.

Katekézis a kolozsvári ferenceseknél
A kolozsvári ferences templomban tízparancsolat-katekézist tartanak 18–30 év közötti fiataloknak heti rendszerességgel. Ez egy egészen új és hatásos módja a hitéletben való elinduláshoz, illetve az abban való megerősödéshez. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott katekézisek, tanítások, élő és személyes kapcsolatra hívnak meg a Jó Istennel és az ő éltető szavával, a Bibliával. Ezek az alkalmak megtanítanak egy új módon olvasni az életünket. A következő alkalom január 14-én hétfőn este fél kilenc órától lesz, melyre minden fiatalt várnak.

Szülők akadémiája Szatmárnémetiben
Előadássorozatot indított szülők számára a Pro Calasantius Egyesület és a Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum Szatmárnémetiben. A sorozat harmadik meghívottja Süveges Gergő Prima díjas újságíró, műsorvezető, tréner, aki „Döntések, értékek, dilemmák” címmel tart előadást január 15-én, délután 6 órától a Szent László Közösségi házban. Belépő díj nincs, ám a helyszínen 15 lej értékben adományjegyeket lehet váltani.

Fogadalomújítás és gyermekek megáldása Hargitafürdőn
Január 15-én, Remete Szent Pál ünnepén, a hargitafürdői Szent István templomban a reggel 8 órakor kezdődő szentmise keretében P. Bátor Péter Botond és Fr. Szűcs Ferenc Imre, pálos hagyomány szerint megújítják fogadalmukat. Ezen a napon este 6 órakor is lesz szentmise, amelynek főcelebránsa és szónoka Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes, pálos konfráter. A liturgia után, szintén régi, középkori pálos hagyomány szerint, megáldják a gyermekeket, kérve Remete Szent Pál közbenjárását. Mindkét szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Szimpózium a Román Kultúra Napja alkalmából
Január 17-én, csütörtökön 11 órai kezdettel a Román Akadémia temesvári filiájának nagytermében (Mihai Viteazu sgt. 24) A történelmi Bánság lelkiségének európai jelentősége című szimpóziumra kerül sor. A rendezvényen részt vesz Ex. Pál József Csaba megyés püspök, előadásának címe: A Szentháromság a közösség örök példaképe.

Imahét a Krisztus-hívők egységéért
Idén január 20-27 között tartják az ökumenikus imahetet a keresztények egységéért. Az imahét anyagát az indonéz keresztény testvérek állították össze, a központi igéje pedig Mózes 5 könyvéből származik: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…”(MTörv/5Móz 16,18-20). Az imahéthez rádiónk is csatlakozik. Hívjuk hallgatóinkat a közös imádságra, kérjük mindannyian az egység ajándékát.

Hétvégi szentmise közvetítések
Holnap két szentmisét közvetítünk: délelőtt 10 órától, a hét plébániatemplomából, Csanálosról, majd délután 6 órától Sepsiszentgyörgyről, a Krisztus Király plébánia templomából.

Időjárás: Ma délután már csak néhol szállingózhat a hó. Helyenként még élénk lesz a nyugatias szél. Holnap már nem kell kemény fagyokra számítani, éjjel és napközben is azonban többfelé vegyes halmazállapotú csapadék várható. Eső, havas eső, elvétve ónos eső, északkeleten és az Erdélyi medence térségében hó is előfordulhat. Élénk, erős lesz a szél, a legmelegebb órákban 0-4 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2019. január 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment