2019. január 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Fogadalomújítás és gyermekek megáldása Hargitafürdőn
Holnap, január 15-én, Remete Szent Pál ünnepén, a hargitafürdői Szent István templomban a reggel 8 órakor kezdődő szentmise keretében P. Bátor Péter Botond és Fr. Szűcs Ferenc Imre, pálos hagyomány szerint megújítják fogadalmukat. Ezen a napon este 6 órakor is lesz szentmise, amelynek főcelebránsa és szónoka Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes, pálos konfráter lesz. A liturgia után, szintén régi, középkori pálos hagyomány szerint, megáldják a gyermekeket, kérve Remete Szent Pál közbenjárását. Mindkét szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Kilenced Szent József tiszteletére
A szatmárnémeti sugárúti Szent József templom nagykilenceddel készül Szent József ünnepére. A szentmisék január 16-tól szerdánként, reggel kilenc órától kezdődnek.

Élet bőségben – szakmai továbbképzés Csíksomlyón
Komplex pszicho-spirituális szakmai továbbképzés lesz lelkipásztorok, lelkipásztori munkatársak és segítőfoglalkozásúak számára Csíksomlyón. Várják mindazokat, akik szeretnének spirituális és pszichológiai életük minőségén dolgozni és szakmai működésükben fejlődni. A program célja kettős: a személyes fejlődés és a szakmai továbbképzés. A képzés kilenc találkozásból épül fel, melyből az első alkalom január 24-26-ka között lenne. Érdeklődni és jelentkezni még holnapig lehet Homa Ildikónál az ildiko.homa@gmail.com, Simó Irmánál a simo.irma@gmail.com vagy Takó Istvánnál a takopista@gmail.com e-mail címeken.

Kurzus Korondon
A korondi plébánia hittantermében Az élet nagy kihívásai címmel tartanak kurzust január 25-27 között a Regnum Christi alapítvány és a korondi Szikla közösség szervezésében. Jelentkezni a 0723-214.701-es telefonszámon  vagy a regnumchristialap@gmail.com e-mail címen lehet január 15-ig. Azokat várják, akik betöltötték már 18-ik életévüket, illetve részt vettek már korábban Fülöp kurzuson.

A Bonus Pastor alapítvány országos találkozója
Január 18-20 között tartják meg Mezőpaniton a Bonus Pastor alapítvány idei első országos találkozóját szabadult szenvedélybetegek és hozzátartozók részére a református egyházközség gyülekezeti házában. Jelentkezni január 16-ig lehet a 0265-254460-os telefonszámon vagy az office@bonuspastor.ro e-mail címen.

Búcsúk Árpád-házi Szent Margit tiszteletére
A gyulafehérvári egyházmegyében a Kézdiszentlélekhez tartozó Kiskászonban január 18-án, pénteken délelőtt tizenegy órától ünneplik a templom búcsúját. A szentmise szónoka Csómos László berecki plébános lesz.
Csutakfalván ugyancsak január 18-án, pénteken délelőtt tizenegy órától tartják az ünnepi búcsús szentmisét. A szentbeszédet Antal Zoltán-László, a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia segédlelkésze mondja.
A marosfői Árpád-házi Szent Margit tiszteletére épült templomban január 18-án, pénteken délután öt órakor kezdődik a búcsús szentmise.
A nagyváradi egyházmegyében január 20-án, vasárnap déli 12 órakor tartják Margittán az Árpád-házi Szent Margitról nevezett templom búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa és szónoka a város szülötte: Kuglis Gábor, székelyhídi plébános.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, január 18-án, pénteken délután hat órától bemutatják Dr. Bakó Mária Hajnalka Gyöngyszemek című könyvét. Minden érdeklődőt várnak a csíkszeredai városhaza tanácstermében.

Tükröz-Ő – képzés lányoknak
A csíkszentdomokosi segítő nővérek szervezésében egy öt alkalomból álló képzés indul el tini lányok számára a Szent Margit lelkigyakorlatos házban. A képzés során a nővé teremtettség csodáját és annak minden vele járó kérdését járják végig keresztény értékek mentén. Alappillérei: lelkiség, önismeret, értékek, közösségre való nevelés. A felfedezőúton hasonló témákat érintenek: a külső - belső szépség, az egyediség felismerése, lelkesedés felszítása, hitbeli és személyes értékek felfedező kalandja, a jövőbeli döntésekkel kapcsolatos kérdések, divatos e a divat. A képzés 5 találkozást foglal magába: havonta egy szombati nap, illetve egyszer egy lelkigyakorlatos hétvége a következő dátumokon: január 19-én (ez az Apa-Lánya lelkinap, amit Gyergyóban tartanak), február 9-én, március 9-én, április 13-án, valamint május 10-12 között. Minden alkalom szombatonként délelőtt 9.30 és délután öt óra között zajlik. Fontos, hogy akik jelentkeznek, mind az öt alkalmon részt tudjanak venni. Az érdeklődők az illyesera75@gmail.com vagy a vinkler_andrea@yahoo.com email címeken jelentkezhetnek.

Mária áhítat Kovásznán
Szűz Mária tiszteletére tartanak áhítatot Kovásznán a hónap minden harmadik szombatján. Január 19-én, délután hat órától kezdődik a szentmise, azután rózsafüzér, majd gyertyás körmenet. Várják a háromszékieket a közös imára. Az áhítatot rádiónk élő adásban közvetíti.

Időjárás: Ma napközben kevesebb helyen alakulhat ki csapadék, elszórtan záporok, hózáporok lehetnek, majd estétől ismét nagy területen számíthatunk havazásra. Élénk, helyenként erős lesz az északnyugati-nyugati szél. Délután 0-4 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. január 14.


H Í R E K   R E G G E L

Hivatalossá tették Ferenc pápa Rómániai látogatását
Közzétette a szentszéki sajtóiroda, hogy Ferenc pápa Romániába látogat 2019. május 31 és június 2-a között. Klaus Iohannis államfő, az állami hatóságok és a romániai katolikus egyház meghívására válaszolva Őszentsége Ferenc pápa apostoli látogatásra jön Romániába. A szentatya ellátogat Bukarestbe, Jászvásárra és Balázsfalvára, valamint Csíksomlyóra, a Mária-kegyhelyre. Az apostoli látogatás programját hamarosan közzéteszik.
Oláh Zoltán teológiai tanár, a gyulafehérvári főegyházmegye pápalátogatással kapcsolatos sajtófelelőse elmondta, hogy Ferenc pápa szentmisét fog bemutatni Csíksomlyón június 1-jén. A szentmisét a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatok mintájára készítik elő, azaz szabadtéren, a somlyói nyeregben mutatják be. A liturgia nyelve a latin lesz, a homíliát Ferenc pápa olaszul mondja, azt fordítják majd magyar nyelvre.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a mezősámsondi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, kérve áldását az új esztendőben is életünkre, családunkra, közösségünkre.

Katekézis a kolozsvári ferenceseknél
A kolozsvári ferences templomban tízparancsolat-katekézist tartanak 18–30 év közötti fiataloknak heti rendszerességgel. Ez egy egészen új és hatásos módja a hitéletben való elinduláshoz, illetve az abban való megerősödéshez. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott katekézisek, tanítások, élő és személyes kapcsolatra hívnak meg a Jó Istennel és az ő éltető szavával, a Bibliával. Ezek az alkalmak megtanítanak egy új módon olvasni az életünket. A következő alkalom ma este fél kilenctől lesz, melyre minden fiatalt várnak.

Fogadalomújítás és gyermekek megáldása Hargitafürdőn
Január 15.-én, kedden, Remete Szent Pál ünnepén, a hargitafürdői Szent István templomban a reggel 8 órakor kezdődő szentmise keretében P. Bátor Péter Botond és Fr. Szűcs Ferenc Imre, pálos hagyomány szerint megújítják fogadalmukat. Ezen a napon este 6 órakor is lesz szentmise, amelynek főcelebránsa és szónoka Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes, pálos konfráter. A liturgia után, szintén régi, középkori pálos hagyomány szerint, megáldják a gyermekeket, kérve Remete Szent Pál közbenjárását. Mindkét szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Szülők akadémiája Szatmárnémetiben
Előadássorozatot indított szülők számára a Pro Calasantius Egyesület és a Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum Szatmárnémetiben. A sorozat harmadik meghívottja Süveges Gergő Prima díjas újságíró, műsorvezető, tréner, aki „Döntések, értékek, dilemmák” címmel tart előadást január 15-én, kedden délután hat órától a Szent László Közösségi házban. Belépő díj nincs, ám a helyszínen 15 lej értékben adományjegyeket lehet váltani.

Ifjúsági szentségimádás Temesváron
A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban január 17-én, csütörtökön, 19 órai kezdettel szentségimádást tartnak a fiataloknak.

Szimpózium a Román Kultúra Napja alkalmából
Január 17-én, csütörtökön 11 órai kezdettel a Román Akadémia temesvári filiájának nagytermében (Mihai Viteazu sgt. 24) A történelmi Bánság lelkiségének európai jelentősége című szimpóziumra kerül sor. A rendezvényen részt vesz Ex. Pál József Csaba megyés püspök, előadásának címe: A Szentháromság a közösség örök példaképe.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, január 18-án, pénteken 18 órától Dr. Bakó Hajnalka : Gyöngyszemek című könyvének bemutatójára
kerül sor, a városhaza tanácstermében Csíkszeredában.

Apa-lánya lelkinap Gyergyószentmiklósón
„Híd vagy szakadék egymáshoz a digitális világ?” mottóval egy újabb év eleji lelki töltekezésre várják az édesapákat és lányaikat január 19-én reggel 9 órai kezdettel a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébániára. Az apa és a lánya közötti kapcsolat különleges, egyedi és meg nem ismételhető. Kettejük szeretetteljes kapcsolata mintája lehet egy későbbi jó párkapcsolatnak. Az édesapai minta a lánya istenképét is befolyásolhatja, de a lány önbecsülése és magabiztossága is nagymértékben összefügg az apjához fűződő viszonyával. Az idei lelkinapon a digitális világ hasznosságáról és korlátairól lesz szó, de ugyanakkor prevenciós célból a rosszul használt médiaeszközök palettáját is bemutatják.  A rendezvényre az édesapákat 14 év fölötti lányukkal együtt várjuk. A lelkinapra előzetes bejelentkezés szükséges, a csalad.ro honlapon található jelentkezési űrlap kitöltésével. További információkért Kertész Tibornál a 0748 663 201-es telefonszámot.

Együtt az imában Székelykeresztúron
A székelykeresztúri Élet a Lélekben plébániai imacsoport megalakulásának 10. évfordulóján imanapot tartanak január 19-én. Az imanap, melynek mottója „Evezz a mélyre”(Lk5,4), szombaton délelőtt 10 órakor a plébániatemplomban kezdődik és délután 5 órakor hálaadó szentmisével ér véget. Várnak minden érdeklődőt a közös ünneplésre.

Időjárás: Ma napközben kevesebb helyen alakulhat ki csapadék, elszórtan záporok, hózáporok lehetnek, majd estétől ismét nagy területen számíthatunk havazásra. Élénk, helyenként erős lesz az északnyugati-nyugati szél. Délután 0-4 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. január 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment