2019. január 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ifjúsági szentségimádás
A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban január 17-én, csütörtökön, 19 órai kezdettel szentségimádást tartanak a fiataloknak.

Szimpózium a Román Kultúra Napja alkalmából
Január 17-én, csütörtökön 11 órai kezdettel a Román Akadémia temesvári filiájának nagytermében (Mihai Viteazu sgt. 24) A történelmi Bánság lelkiségének európai jelentősége című szimpóziumra kerül sor. A rendezvényen részt vesz Ex. Pál József Csaba megyés püspök, előadásának címe: A Szentháromság a közösség örök példaképe.

Kurzus Korondon
A korondi plébánia hittantermében Az élet nagy kihívásai címmel tartanak kurzust január 25-27 között a Regnum Christi alapítvány és a korondi Szikla közösség szervezésében. Jelentkezni a 0723-214.701-es telefonszámon vagy a regnumchristialap@gmail.com e-mail címen lehet még a mai nap folyamán. Azokat várják, akik betöltötték már 18-ik életévüket, illetve részt vettek már korábban Fülöp kurzuson.

Búcsúk Árpád-házi Szent Margit tiszteletére
A gyulafehérvári egyházmegyében a Kézdiszentlélekhez tartozó Kiskászonban január 18-án, pénteken délelőtt tizenegy órától ünneplik a templom búcsúját. A szentmise szónoka Csómos László berecki plébános lesz.
Csutakfalván ugyancsak január 18-án, pénteken délelőtt tizenegy órától tartják az ünnepi búcsús szentmisét. A szentbeszédet Antal Zoltán-László, a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia segédlelkésze mondja.
A marosfői Árpád-házi Szent Margit tiszteletére épült templomban január 18-án, pénteken délután öt órakor kezdődik a búcsús szentmise.
A nagyváradi egyházmegyében január 20-án, vasárnap déli 12 órakor tartják Margittán az Árpád-házi Szent Margitról nevezett templom búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa és szónoka a város szülötte: Kuglis Gábor, székelyhídi plébános.

Imahét a Krisztus-hívők egységéért
Idén január 20-27 között tartják az ökumenikus imahetet a keresztények egységéért. Az imahét anyagát az indonéz keresztény testvérek állították össze, a központi igéje pedig Mózes 5 könyvéből származik: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…”(MTörv/5Móz 16,18-20). Az imahéthez rádiónk is csatlakozik. Hívjuk hallgatóinkat a közös imádságra, kérjük mindannyian az egység ajándékát.
 
Emlékezés a kitelepített német hívekre a temesvári egyházmegyében
A hegyvidéki főesperesség több plébániája a Krassó-szörény megyei Német Demokrata Fórum és a resicabányai Német Kulturális Egyesület közös szervezésében idén is több helyen kerül sor olyan liturgiára, imára, amelynek keretében az 1945 januárjában a Bánságból a Szovjetunióba elhurcolt több ezer német római katolikusra emlékeznek.
A megemlékező rendezvények programja a következő:
– január 20-án, vasárnap 10 órakor a nándorhegyi római katolikus templomban, 11.30 órakor a steierdorfi római katolikus templomban, 10 órakor az aninai római katolikus templomban, 11 órakor a boksánbányai római katolikus templomban szentmise
– január 27-én, vasárnap 8.30 órakor a steierdorfi római katolikus templomban, 10 órakor a resicabányai Havas Boldogasszony templomban szentmise, 11.15 órakor a resicabányai Kitelepítettek Emlékművénél megemlékező ima és koszorúzás.

Dicsőítő szentségimádás Gyergyószentmiklóson
Január 20-án, vasárnap este 7 órától a gyergyószentmiklósi Szent István-tempomban, a Glory zenekar dicsőítő szentségimádást tart az ifjúsági misét követően.
 
Temesvári csoport a panamai Ifjúsági Világtalálkozón

Január 22. és 27. között a közép-amerikai Panamaváros ad otthont az Ifjúsági Világtalálkozónak. A rendezvényen a temesvári egyházmegyét 8 fiatal, valamint ft. Szabó Tibor egyházmegyei ifjúsági lelkész és ft. Bene Tamás csanádi plébános képviseli.

Kiállítás az Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából
A panamai Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából a resicabányai Alexander Tietz német központban január 22-én, kedden, bélyeg- és fotókiállítás nyílik Erwin Josef Ţigla és dr. Alexander Erwin Ţigla gyűjteményéből.

Lelkigyakorlatos továbbképző kántoroknak Csíksomlyón
Kántorok számára lelkigyakorlatos továbbképző lesz Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban a Gyulafehérvári Főegyházmegye Zenei Bizottság, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola és Hargita Megye Tanács szervezésében. A továbbképző február 4-én délután 3 órakor kezdődik, de a résztvevőket kérik, hogy 2 óráig érkezzenek meg és a program elkezdése előtt szállásukat foglalják el. Jelentkezni a Jakab Antal Tanulmányi Ház recepcióján lehetséges vagy a 0741 258 156-os telefonszámon január 31-ig.

Időjárás: 27 megyére terjesztette ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a hóviharok miatt kiadott sárga riasztást, a havas esőre és szélre vonatkozó figyelmeztetést pedig meghosszabbította szerda este 10 óráig. Az előrejelzések szerint az ország hegyvidéki térségeiben hétfő délutántól szerda estig megélénkül a szél, 65–80 kilométeres óránkénti sebességű széllökések várhatók és időnként havazni fog.

MRE - Hírszolgálat, 2019. január 15.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán  a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-templomban  tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, kérve áldását életünkre, családunkra, közösségünkre.

Fogadalomújítás és gyermekek megáldása Hargitafürdőn
Ma, Remete Szent Pál ünnepén, a hargitafürdői Szent István templomban a reggel 8 órakor kezdődő szentmise keretében P. Bátor Péter Botond és Fr. Szűcs Ferenc Imre, pálos hagyomány szerint megújítják fogadalmukat. Ezen a napon este 6 órakor is lesz szentmise, amelynek főcelebránsa és szónoka Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes, pálos konfráter lesz. A liturgia után, szintén régi, középkori pálos hagyomány szerint, megáldják a gyermekeket, kérve Remete Szent Pál közbenjárását. Mindkét szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Szülők akadémiája Szatmárnémetiben
Előadássorozatot indított szülők számára a Pro Calasantius Egyesület és a Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum Szatmárnémetiben. A sorozat harmadik meghívottja Süveges Gergő Prima díjas újságíró, műsorvezető, tréner, aki „Döntések, értékek, dilemmák” címmel tart előadást ma délután hat órától a Szent László Közösségi házban. Belépő díj nincs, ám a helyszínen 15 lej értékben adományjegyeket lehet váltani.

Kilenced Szent József tiszteletére
A szatmárnémeti sugárúti Szent József templom nagykilenceddel készül Szent József ünnepére. A szentmisék január 16-tól szerdánként, reggel kilenc órától kezdődnek.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, január 18-án, pénteken délután hat órától bemutatják Dr. Bakó Mária Hajnalka Gyöngyszemek című könyvét. Minden érdeklődőt várnak a csíkszeredai városhaza tanácstermében.

Búcsú Boldog Özséb tiszteletére
A kézdivásárhelyiek Esztergomi Boldog Özséb ünnepén, január 20-án tartják a búcsút. A szentmisén Kovács József, a csíkszeredai Szent Kereszt plébánia segédlelkésze prédikál.

Dicsőítő szentségimádás Gyergyószentmiklóson
Január 20-án, vasárnap este 7 órától a gyergyószentmiklósi Szent István-tempomban, a Glory zenekar dicsőítő szentségimádást tart az ifjúsági misét követően.

Hivatások nyomában országos hittanverseny
Január 18-20. között a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közös szervezésében tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Hivatások nyomában országos hittanverseny. Az idei verseny témája Boldog Apor Vilmos vértanú püspök, Boldog Batthyány-Strattmann László szemorvos, Tiszteletreméltó Kaszap István jezsuita novícius élete. A díjkiosztó ünnepség január 19-én, szombaton 18 órakor kezdődik a Püspöki Palota dísztermében, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Mária áhítat Kovásznán
Szűz Mária tiszteletére tartanak áhítatot Kovásznán a hónap minden harmadik szombatján. Január 19-én, délután hat órától kezdődik a szentmise, azután rózsafüzér, majd gyertyás körmenet. Várják a háromszékieket a közös imára. Az áhítatot rádiónk élő adásban közvetíti.

Hivatások éve Oroszhegyen
A gyulafehérvári főegyházmegye 2018 adventjétől meghirdette a hivatások évét Követlek téged, bárhová mész mottóval. Ebbe a programba bekapcsolódik az oroszhegyi egyházközség is. Január 27-én a reggel 9 és a délelőtt 11 órától kezdődő szentmiséken Tódor Előd szentkatolnai képzőművész, restaurátor tart előadást.

Lelkigyakorlatos továbbképző kántoroknak Csíksomlyón
Kántorok számára lelkigyakorlatos továbbképző lesz Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban a Gyulafehérvári Főegyházmegye Zenei Bizottság, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola és Hargita Megye Tanács szervezésében. A továbbképző február 4-én délután 3 órakor kezdődik, de a résztvevőket kérik, hogy 2 óráig érkezzenek meg és a program elkezdése előtt szállásukat foglalják el. Jelentkezni a Jakab Antal Tanulmányi Ház recepcióján lehetséges vagy a 0741 258 156-os telefonszámon január 31-ig.

Időjárás: 27 megyére terjesztette ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a hóviharok miatt kiadott sárga riasztást, a havas esőre és szélre vonatkozó figyelmeztetést pedig meghosszabbította szerda este 10 óráig. Az előrejelzések szerint az ország hegyvidéki térségeiben hétfő délutántól szerda estig megélénkül a szél, 65–80 kilométeres óránkénti sebességű széllökések várhatók és időnként havazni fog.

MRE - Hírszolgálat, 2019. január 15.

About the author

maradmin

Leave a Comment