2019. január 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Tematikus nap a Mária rádióban
Közeledünk 2020-hoz, amikor is Budapesten lesz megrendezve az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus. Erre készülünk tematikus napjaink során, hogy újra felfedezzük Krisztust a kenyér színe alatt, és azt a sok kegyelmet, amivel megajándékoz bennünket mindennap, amikor eléje járulunk, hozzá folyamodunk.
Az idei év mottója, „Személyes együttlét a szentségi Jézussal.” Figyeljünk rá, boruljunk le előtte, töltsünk időt jelenlétében, szemléljük Őt és engedjük, hogy egyre közelebb vonzzon magához bennünket.
Januári tematikus napunk vezérgondolata: „Az Eucharisztia a hit diadala!”. A hit lényege, hogy megragadott Krisztus! Az igazi hit lényege találkozás Istennel, ami térdre kényszerít, de éppen ezáltal fölemel, boldogít! Az Oltáriszentségben hatalmába vesz Jézus Krisztus, bevon az Ő hatáskörébe és belesimulok az isteni szeretetbe. Ez az Oltáriszentségbe vetett hit diadala!
Hívjuk hallgatóinkat gondolkodjunk, elmélkedjünk együtt ezekről a mai tematikus napunk során. Tartsanak velünk!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán  a mikházi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, kérve áldását életünkre, családunkra, közösségünkre.

Kilenced Szent József tiszteletére
Szent József, Szűz Mária jegyese ünnepére március 19-én kerül sor, de már kilenc héttel előtte megkezdődik a hívek felkészülése. Szatmárnémetiben, Kaplonyban és Nagybányán is, a mai naptól, kilenc szerdán szentmisékkel, azok keretén belül elhangzó elmélkedésekkel hangolják a lelküket az ünnepre. Ennek megfelelően Szatmárnémetiben, a Sugár-úti Szent József templomban szerdánként, reggel kilenc órai kezdési időpontokkal tartja a szentmiséket Linzenbold Szabolcs székesegyházi káplán. Kaplonyban, a Szent József templomban szerdánként este hat órától mutatják be a szentmiséket a ferences atyák. Nagybányán szintén szerdánként 16:30-tól román nyelven, 18:30-tól pedig magyar nyelven lesznek a felkészülés szentmiséi a Szent József templomban. A nagykilenced meghívott szónokai Ambrus István kapnikbányai plébános, Czumbil Wilhelm láposbányai plébános, Jakab Norbert, a szatmárnémeti Szent Antal egyházközösség plébánosa, illetve a nagybányai minorita atyák.

A Bonus Pastor alapítvány országos találkozója
Január 18-20. között tartják meg Mezőpaniton a Bonus Pastor alapítvány idei első országos találkozóját szabadult szenvedélybetegek és hozzátartozók részére a református egyházközség gyülekezeti házában. Jelentkezni még a mai nap folyamán lehet a 0265-254460-os telefonszámon vagy az office@bonuspastor.ro e-mail címen.

Kórushangverseny a Magyar kultúra napján
A Románia Magyar Dalosszövetség a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére Halmos László és Szabédi László szellemében Kórushangversenyeket szervez.
Dícsőszentmártonban január 19-én szombaton délután négy órai kezdettel a Toursi Szent Márton Római Katolikus Templomban és Kolozsváron január 20-án vasárnap délután négy órától a törökvágási református templomban. Várják a kórusmuzsika kedvelőket, hogy ünnepeljék együtt a zene szárnyain.

Tükröz-Ő – képzés lányoknak
A csíkszentdomokosi segítő nővérek szervezésében egy öt alkalomból álló képzés indul el tini lányok számára a Szent Margit lelkigyakorlatos házban. A képzés során a nővé teremtettség csodáját és annak minden vele járó kérdését járják végig keresztény értékek mentén. Alappillérei: lelkiség, önismeret, értékek, közösségre való nevelés. A felfedezőúton hasonló témákat érintenek: a külső – belső szépség, az egyediség felismerése, lelkesedés felszítása, hitbeli és személyes értékek felfedező kalandja, a jövőbeli döntésekkel kapcsolatos kérdések, divatos e a divat. A képzés 5 találkozást foglal magába: havonta egy szombati nap, illetve egyszer egy lelkigyakorlatos hétvége a következő dátumokon: január 19-én (ez az Apa-Lánya lelkinap, amit Gyergyóban tartanak), február 9-én, március 9-én, április 13-án, valamint május 10-12 között. Minden alkalom szombatonként délelőtt 9.30 és délután öt óra között zajlik. Fontos, hogy akik jelentkeznek, mind az öt alkalmon részt tudjanak venni. Az érdeklődők az illyesera75@gmail.com vagy a vinkler_andrea@yahoo.com email címeken jelentkezhetnek.

Ifjúsági Világtalálkozó Panamában
A közép-amerikai Panamaváros január 22-27. között ad otthont az Ifjúsági Világtalálkozónak. A rendezvényen a temesvári egyházmegyét 8 fiatal, valamint Szabó Tibor egyházmegyei ifjúsági lelkész és Bene Tamás csanádi plébános képviseli.
Azoknak a fiataloknak, akik nem vehetnek részt a Panamavárosban szervezett Ifjúsági Világtalálkozón, a temesvári Püspökség keretében működő Egyházmegyei Ifjúsági Központ január 25-27. között találkozót szervez a Temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus rendházban. A program január 25-én, pénteken délután 6 órakor kezdődik az Ifjúsági Világtalálkozó bemutatásával és január 27-én, vasárnap 11.30 órakor szentmisével zárul a Temesvár-erzsébetvárosi római katolikus templomban. Január 26-án, szombaton a fiatalok katekézisen, kiscsoportos tevékenységeken, szentségimádáson és vesperáson vesznek részt.

Időjárás: Ma este 10 óráig tart a 27 megyére kiadott sárga riasztás a hóviharok miatt. Az előrejelzések szerint az ország hegyvidéki térségeiben ma estig megélénkül a szél és több helyen havazni fog. Délután 1-3 fokot mérhetünk, az Erdélyi medence térségében lesz hidegebb. 

MRE - Hírszolgálat, 2019. január 16.

About the author

maradmin

Leave a Comment