2019. január 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Országos hittanverseny Nagyváradon
Január 18-20. között a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Római Katolikus Püspökség közös szervezésében tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Hivatások nyomában címet viselő országos hittanverseny. Az idei témák: Boldog Apor Vilmos vértanú püspök, Boldog Batthyány-Strattmann László szemorvos, valamint Tiszteletreméltó Kaszap István jezsuita novícius élete. A díjkiosztó ünnepség január 19-én, szombaton délután hat órakor kezdődik a Püspöki Palota dísztermében, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, január 18-án, holnap délután hat órától bemutatják Dr. Bakó Mária Hajnalka Gyöngyszemek című könyvét. Minden érdeklődőt várnak a csíkszeredai városhaza tanácstermében.

Ünnepi programok a Magyar Kultúra napján
A Románia Magyar Dalosszövetség a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére Halmos László és Szabédi László szellemében kórushangversenyeket szervez. Dícsőszentmártonban január 19-én szombaton délután négy órai kezdettel a Toursi Szent Márton templomba és Kolozsváron január 20-án, vasárnap délután négy órától a törökvágási református templomba várják a kórusmuzsika kedvelőket, hogy ünnepeljenek együtt a zene szárnyain.
Ugyancsak a Magyar Kultúra Napja alkalmából gálaműsor lesz Székelyudvarhelyen is, a Művelődési Ház előadótermében január 19-én, szombaton délután hat órától. Az üdvözlő beszédek és az esemény méltatása után átadják az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat, majd a díjazottakról szóló kisfilmeket tekintik meg. Ezt követi a Fodor Béla népzenekutató összeállításában színre kerülő hagyományos udvarhelyszéki népzenei gálaműsor. A rendezvényre ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Lelkinap Székelykeresztúron
A székelykeresztúri Élet a Lélekben plébániai imacsoport megalakulásának 10. évfordulóján imanapot tart január 19-én, „Evezz a mélyre”(Lk5,4) mottóval. A program szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik a plébániatemplomban és délután 5 órakor hálaadó szentmisével ér véget. Várnak minden érdeklődőt a közös ünneplésre.

Kántorok találkozója Temesváron
A temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ nagytermében tartják meg a kántorok egyházmegyei találkozóját január 26-án, szombaton délelőtt tizenegy órai kezdéssel. A rendezvény nyitott azon személyek részére is, akiknek egyelőre nincs ilyen képzésük, de részt szeretnének venni kántorképző tanfolyamon. A találkozón részt vesz Pál József-Csaba püspök is.

Előadás a természetes családtervezésről
A Házasság hetéhez közeledve a szatmárnémeti püspökség Család Munkacsoportja, a mezőfényi plébánia és a magyarországi Billings központ közös szervezésében előadást tartanak a természetes családtervezésről január 27-én, délután négy órától Nagykárolyban, a Szent László közösségi házban. Jelentkezni és érdeklődni a következő telefonszámon lehet: 0765-210538. A részvétel ingynes és a gyermek-felügyelet biztosított.

Don Bosco napok Nagybányán
„Gondold meg, hogy csak a jótett tesz boldoggá!” mottóval rendezik meg idén a Don Bosco napokat a Krisztus Király plébánián január 27-31 között. Az öt nap folyamán sok érdekes, színes programmal várják a híveket. Lesz filmvetítes, kvíz, játékok, tánc, sportversenyek, de nem maradnak el a lelki programok sem, kóruspróba, szentségimádás, szentmise. A rendezvénysorozatot január 31-én délután hat órakor ünnepi búcsús szentmisével zárják.

Kísért imádság hete Csíkszeredában
Február 6-13 között kísért imádság hete lesz Csíkszeredában A megszentelő szeretet útján… címmel. További információk Farkas Ibolya szociális testvérnél a 0745-390189-es telefonszámon, illetve a szocialis.testverek@gmail.com email címen.

Lányos anyák lelkinapja
A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ lelkinapot szervez lányokat nevelő édesanyák számára február 9-én Gyergyóremetén. A lelkinap célja tudatosítani a résztvevőkben, hogy az édesanyák a lányok életében központi szerepet töltenek be, nagy hatással vannak a lányaik életére, tőlük tanulják meg, hogy mit jelent az igazi nőiesség, a női öntudat. Ugyanakkor támpontokat szeretnének adni a lányok hitre neveléséhez is. A program délelőtt fél tíz és este hat óra között zajlik és lesz majd benne előadás, tanúságtétel, valamint kiscsoportos beszélgetés. A részvétel regisztrációhoz kötött, melyet a család.ro honlapon lehet megtenni. Egyébb információk szükség esetén Kertész Marikánál kaphatóak a 0743-152008-as telefonszámon vagy a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen.

Időjárás: Enyhül az idő a továbbiakban. Ma északon, északnyugaton felhős, nyirkos, keleten ködös, délen viszont túlnyomóan napos időre készülhetünk. Kisebb eső, záporok is alakulhatnak ki északnyugaton. Élénk, helyenként erős lesz a délnyugati szél. Délen, délnyugaton 10 fok feletti maximumokat is mérhetünk, a felhősebb északkeleti tájakon 2-6 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2019. január 17.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nyárádköszvényesi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, kérve áldását életünkre, családunkra, közösségünkre.

Ifjúsági szentségimádás Temesváron
A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban ma este hét órai kezdettel szentségimádást tartanak a fiatalok számára. Hívják és várják őket a közös imára.

Búcsúk Árpád-házi Szent Margit tiszteletére
A gyulafehérvári egyházmegyében a Kézdiszentlélekhez tartozó Kiskászonban január 18-án, holnap délelőtt tizenegy órától ünneplik a templom búcsúját. A szentmise szónoka Csómos László berecki plébános lesz.
Csutakfalván ugyancsak holnap délelőtt tizenegy órától tartják az ünnepi búcsús szentmisét. A szentbeszédet Antal Zoltán-László, a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia segédlelkésze mondja.
A marosfői Árpád-házi Szent Margit tiszteletére épült templomban holnap délután öt órakor kezdődik a búcsús szentmise.
A nagyváradi egyházmegyében január 20-án, vasárnap déli 12 órakor tartják Margittán az Árpád-házi Szent Margitról nevezett templom búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa és szónoka a város szülötte: Kuglis Gábor, székelyhídi plébános.

Farsangi mesecsoportok Nagyváradon
Mesefoglalkozást tartanak gyermekek számára január 19-én Nagyváradon, a Tudor Vladimirescu utca 4. szám alatt. A téma a farsang lesz. A foglalkozás során élő szóval mesélnek, népi gyermekjátékokat játszanak, farsangi népdalokat énekelnek, mondókáznak, kézműveskednek majd a résztvevőkkel. A gyermekeket két csoportra osztják, délelőtt 10-től 11:30-ig a 4-6 éveseket várják, majd 12-től 13:30-ig az 1-4 osztályosokat. Jelentkezni a zanazugvarad@gmail.com címen lehet. Az email kell tartalmazza a következő információkat: gyerek neve, életkora, szülő neve és telefonszáma.

Imahét a Krisztus-hívők egységéért
Idén január 20-27 között tartják az ökumenikus imahetet a keresztények egységéért. Az imahét anyagát az indonéz keresztény testvérek állították össze, a központi igéje pedig Mózes 5 könyvéből származik: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…”(MTörv/5Móz 16,18-20).
Brassóban január 18–25. között tartják az ökumenikus imanyolcadot, amit a történelmi egyházak templomaiban tartanak minden este 6 órakor.
Székelyudvarhelyen, a belvárosi templomokban már január 13-án, múlt vasárnap kezdődött az egyetemes imahét. Hétköznapokon este 6 órakor kezdődnek az istentiszteletek. A római katolikus templomokban igeliturgia lesz, szentáldozás nélkül.
Sepsiszentgyörgyön január 18–27. között zajlik az egyetemes imatized. A közös imádságok minden nap este 6 órakor kezdődnek.
Székelykeresztúr történelmi egyházai 2000 óta együtt ülik az imahetet. Templomaikban jövő héten hétfőtől péntekig este 6 órától ökumenikus istentiszteleteken találkoznak.
Nagyváradon is január 18-27 között zajlik az ökumenikus imahét. A római katolikus székesegyházban vasárnap délután öt órától kezdődik az imádság az egységért, melyet rádiónk élő adásban közvetít.
Csíkszeredában az ökumenikus imahét január 21-27. között zajlik, az imatalálkozók minden nap este 6 órakor lesznek.
Petrozsényban január 21-26 között imádkoznak a keresztények egységéért, az istentiszteletek minden nap délután öt órától kezdődnek.
Gyergyószentmiklóson az ökumenikus imahét január 21-27. között lesz megtartva. A szertartások este 6 órától kezdődnek.
Mindezen helységekben zajló imahét részletes programjait megtalálhatják a romkat.ro oldalon.

Pálos hálaadás Hargitafürdőn
2014. január 26-án volt a hargitafürdői kolostor ünnepélyes alapítása, amikor Jakubinyi György érsek megáldotta ott az új pálos életet. Erre az eseményre emlékeznek a pálos testvérek január 20-án, vasárnap a délelőtt fél 10 órakor kezdődő szentmise keretében, Boldog Özséb atya ünnepén. A szentmisét celebrálja és szentbeszédet mond Tamás József püspök, pálos konfráter. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Lányos anyák lelkinapja
A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ lelkinapot szervez lányokat nevelő édesanyák számára február 9-én Gyergyóremetén. A lelkinap célja tudatosítani a résztvevőkben, hogy az édesanyák a lányok életében központi szerepet töltenek be, nagy hatással vannak a lányaik életére, tőlük tanulják meg, hogy mit jelent az igazi nőiesség, a női öntudat. Ugyanakkor támpontokat szeretnének adni a lányok hitre neveléséhez is. A program délelőtt fél tíz és este hat óra között zajlik és lesz majd benne előadás, tanúságtétel, valamint kiscsoportos beszélgetés. A részvétel regisztrációhoz kötött, melyet a család.ro honlapon lehet megtenni. Egyébb információk szükség esetén Kertész Marikánál kaphatóak a 0743-152008-as telefonszámon vagy a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen.

Időjárás: Enyhül az idő a továbbiakban. Ma északon, északnyugaton felhős, nyirkos, keleten ködös, délen viszont túlnyomóan napos időre készülhetünk. Kisebb eső, záporok is alakulhatnak ki északnyugaton. Élénk, helyenként erős lesz a délnyugati szél. Délen, délnyugaton 10 fok feletti maximumokat is mérhetünk, a felhősebb északkeleti tájakon 2-6 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2019. január 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment