2019. január 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Jakubinyi György érsek kiterjeszti a csíksomlyói búcsút a pápalátogatás napjára is
Fogadalmi búcsúnak nyilvánítja a csíksomlyói pápalátogatás napját Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.
Mivel idén a csíksomlyói pünkösdszombati 453. fogadalmi búcsú június 8-án, szombaton lesz, egy héttel a pápalátogatás után (a ferences atyák ezt már meghirdették), ezért a csíksomlyói pápalátogatás napját (…) is fogadalmi búcsúnak nyilvánítom, hogy a pápalátogatás zarándokai is eleget tehessenek az ősök fogadalmának – áll a gyulafehérvári érsek pápalátogatással kapcsolatos, január 21-én kiadott körlevelében. Bővebben a RomKat.ro oldalon olvashatnak.

Találkozó daganatos betegeknek Gyergyószentmiklóson
Támogatói csoportot hozott létre daganatos betegek számára a Gyulafehérvári Caritas két munkatársa, Kedves Rita és András Ildikó. Január 24-én, csütörtökön 17 órától Gyergyószentmiklóson a Kossuth Lajos utca 31. szám alatt várják az érintetteket.

A megérintett szép továbbgondolásai – Könyvbemutató Kolozsváron
Január 24-én, csütörtökön 17 órától a kolozsvári Szent Mihály plébánia nőszövetségi termében  bemutatják Angi István A megérintett szép továbbgondolásai című, a Verbum Kiadónál megjelent könyvét. A kötetet Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó igazgatója és Bodó Márta kiadói főszerkesztő ismerteti. Közreműködik Laczkó Vass Róbert színművész.

Keresztény Agora
Ismét előadás lesz a Szatmári Székesegyházi Plébánia szervezésében, a Keresztény Agora Kulturális Kör keretében.  Január 26-án, szombaton délelőtt 11 órakor Dr. Kiss Imola művészettörténész A Ferenc Rendiek Szatmár megyében címmel tart előadást a a plébánia díszteremében (Főtér, Scheffler János Lelkipásztori Központ, második emelet).  Várnak minden érdeklődőt.

Don Bosco napok Nagybányán
„Gondold meg, hogy csak a jótett tesz boldoggá!” mottóval rendezik meg idén a Don Bosco napokat a Krisztus Király plébánián január 27-31 között. Az öt nap folyamán sok érdekes, színes programmal várják a híveket. Lesz filmvetítés, kvíz, játékok, tánc, sportversenyek, de nem maradnak el a lelki programok sem, kóruspróba, szentségimádás, szentmise. A rendezvénysorozatot január 31-én délután hat órakor ünnepi búcsús szentmisével zárják.

Mária Rádiós önkéntestalálkozók
Kezdődnek a 2019-es év első önkéntes-találkozói. Ez év első önkéntes-találkozója Székelyudvarhelyen január 31-én, lesz 15 órától a Szent Pio lelkigyakorlatos házban.
Február 1-én, pénteken több helyszínen tartunk önkéntes  találkozót. Gyergyószentmiklóson 10 órától a Szent Miklós plébánia hittantermében, Sepsiszentgyörgyön 15.30-tól a Krisztus Király plébánia templom kicsi hittantermében és Nagykárolyban 16 órától a Szent László közösségi házban.
Szombaton, február 2-án, Szatmáron a 11 órás szentmise után a stúdióba, Csíksomlyón 16 órától a ferences kolostorba várjuk önkénteseinket. A további helyszínekről és időpontokról hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Alkotások a házasságban, a házasságról
Bár a Házasság hete február hónap első felében valósul meg a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében, már most lehet jelentkezni a felvezetésül szolgáló szerelmes kalandtúrára, és egy alkotói pályázatra.
A szerelmes kalandtúra már hatodik éve nyújt lehetőséget a pároknak a szórakozásra, egymás jobb megismerésére, a felfedezésre. Akik jelentkeznek rá, különböző feladatokat kapnak, helyeket járhatnak be, játékos próbákat állhatnak ki. A Házasság hete egyik idei újdonságát jelenti az az alkotói pályázat, melyre több kategóriában - fotó, videó, vers, esszé, novella, dal, festmény, grafika, textília, szobor - várják az indulókat. Minden pályázó 1 darab pályaművet nyújthat be legfeljebb egy kategóriában, február 7-ig. A szerelmes kalandtúra elektronikus jelentkezési lapjának linkjét, illetve az alkotói pályázat pontos leírását megtalálják a szatmariegyhazmegye.ro oldalon.

Kísért imádság hete Csíkszeredában
Február 6-13. között kísért imádság hete lesz Csíkszeredában A megszentelő szeretet útján... címmel. További információk Farkas Ibolya szociális testvérnél a 0745-390189-es telefonszámon, illetve a szocialis.testverek@gmail.com email címen.

Lányos anyák lelkinapja
A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ lelkinapot szervez lányokat nevelő édesanyák számára február 9-én Gyergyóremetén. A lelkinap célja tudatosítani a résztvevőkben, hogy az édesanyák a lányok életében központi szerepet töltenek be, nagy hatással vannak a lányaik életére, tőlük tanulják meg, hogy mit jelent az igazi nőiesség, a női öntudat. Ugyanakkor támpontokat szeretnének adni a lányok hitre neveléséhez is. A program délelőtt fél tíz és este hat óra között zajlik és lesz majd benne előadás, tanúságtétel, valamint kiscsoportos beszélgetés. Regisztrálni a család.ro honlapon lehet m. Egyéb információk szükség esetén Kertész Marikánál kaphatók a 0743-152008-as telefonszámon vagy a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen.

Időjárás: Havazásra, havas esőre és jegesedésre vonatkozó figyelmeztetést bocsájtott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország szinte egész területére. A szakemberek tájékoztatása szerint ma hajnaltól szerda 14 óráig a délnyugati országrésztől kezdve fokozatosan az egész országra kiterjed a havazás. A hegyekben megélénkül a szél, 65-80 km/órás széllökések várhatók. Délután -2 és +3 fok között alakul a hőmérséklet. 

MRE - Hírszolgálat, 2019. január 22.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelyhodosi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, kérve áldását életünkre, családunkra, közösségünkre.

Ifjúsági Világtalálkozó Panamavárosban
A közép-amerikai Panamaváros január 22-27. között ad otthont az Ifjúsági Világtalálkozónak. Romániából az Országos Ifjúsági Pasztorációs Iroda szervezésében 40 fős csoport vesz részt a találkozón. A lelki programot és a katekéziseket Böcskei László nagyváradi megyés püspök tartja majd, elkísérve a fiatalokat Panamába. A rendezvényen a temesvári egyházmegyét 8 fiatal, valamint Szabó Tibor egyházmegyei ifjúsági lelkész és Bene Tamás csanádi plébános képviseli.
Azoknak a fiataloknak, akik nem vehetnek részt a Világtalálkozón, a temesvári Püspökség keretében működő Egyházmegyei Ifjúsági Központ január 25-27. között találkozót szervez a temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus rendházban.
A Világtalálkozó záró szentmiséjét, mely január 27-én, romániai idő szerint délután három órakor kezdődik, rádiónk élő adásban közvetíti. Hívjuk hallgatóinkat kísérjék imáikkal ezt a rendezvényt, hogy a fiatalok hitükben, Isten és embertársaik iránti szeretetükben megerősödve térjenek haza.
A panamai Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából a resicabányai Alexander Tietz német központban ma bélyeg- és fotókiállítás nyílik Erwin Josef Ţigla és Alexander Erwin Ţigla gyűjteményéből.

A megérintett szép továbbgondolásai – Könyvbemutató Kolozsváron
Január 24-én, csütörtökön 17 órától a kolozsvári Szent Mihály plébánia nőszövetségi termében  bemutatják Angi István A megérintett szép továbbgondolásai című, a Verbum Kiadónál megjelent könyvét. A kötetet Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó igazgatója és Bodó Márta kiadói főszerkesztő ismerteti. Közreműködik Laczkó Vass Róbert színművész.

Kántorok találkozója Temesváron
A temesvári  Egyházmegyei Ifjúsági Központ nagytermében tartják meg a kántorok egyházmegyei találkozóját január 26-án, szombaton 11 órai kezdettel. A rendezvény nyitott azon személyek részére is, akiknek egyelőre nincs ilyen képzésük, de részt szeretnének venni kántorképző tanfolyamon. A találkozón részt vesz Pál József-Csaba püspök. Várják az érdeklődőket.  

Előadás a természetes családtervezésről
A Házasság hetéhez közeledve a szatmárnémeti püspökség Család Munkacsoportja, a mezőfényi plébánia és a magyarországi Billings központ közös szervezésében előadást tartanak a természetes családtervezésről január 27-én, délután négy órától Nagykárolyban, a Szent László közösségi házban. Jelentkezni és érdeklődni a következő telefonszámon lehet: 0765-210538. A részvétel ingyenes és a gyermek-felügyelet biztosított.

Fogyatékkal élőket támogató csoport indul Csíkszeredában
A Szent Ágoston Fejlesztő Központ fogyatékkal élő gyermekek számára indít különböző foglalkozásokat január 31-től: tanulási és magatartászavaros gyermekek számára egyéni és kiscsoportos fejlesztési tevékenységek formájában; komplex gyógypedagógiai és pszichológiai fejlesztés értelmileg akadályozott gyermekek és fiatalok számára; egyénre szabott fejlesztés alternatív módszerek alkalmazásával; gyógypedagógiai tanácsadás fogyatékkal élő gyerekek szülei számára, valamint nappali foglalkoztatás tanulás és viselkedészavaros gyerekeknek. Jelentkezés és további részletek Portik Andreánál a 0721-276801-es telefonszámon, vagy az andrea.portik@caritas-ab.ro e-mail címen.

Lelkigyakorlat a Szűzanya lelkületéről, útjáról
„Ahol a Szűzanya megjelenik, a sivatag is kivirágzik!” mottóval lelkigyakorlatos kilenced indul a kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomban február 3-tól. Kilenc vasárnapon keresztül este hét órától szentmise lesz, majd katekézis, elmélkedések, megosztások, imák végül szentségimádás. A lelkigyakorlat célja az Istenre való rácsodálkozás, valamint életünk formálása a Szűzanya lelkületén keresztül. Az imákat Hajlák Attila segédlelkész vezeti. Minden érdeklődőt várnak.

Kísért imádság hete Csíkszeredában
A szociális testvérek február 6-13. között szeretettel hívják a Kísért imádság hetére mindazokat, akik szeretnének megtanulni imádkozni a Szentírással, vagy már tudnak, de mélyebb Isten-kapcsolatra vágynak, akik szeretnének Isten szemével tekinteni életükre és önmagukra. Az együtt ünnepelt kezdő és záró szentmise között a hét folyamán a résztvevőknek naponta egy órát kell szentelniük imádságra, illetve minden nap megoszthatják tapasztalataikat személyes kísérőjükkel. Jelentkezni január 31-ig lehet Farkas Ibolya testvérnél a 0745 390 189-es telefonszámon, vagy a szocialis.testverek@gmail.com címen.

Időjárás: Havazásra, havas esőre és jegesedésre vonatkozó figyelmeztetést bocsájtott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország szinte egész területére. A szakemberek tájékoztatása szerint ma hajnaltól szerda 14 óráig a délnyugati országrésztől kezdve fokozatosan az egész országra kiterjed a havazás. A hegyekben megélénkül a szél, 65-80 km/órás széllökések várhatók. A fagyos reggelt követően délután -2 és +3 fok között alakul a hőmérséklet. 

MRE - Hírszolgálat, 2019. január 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment