2019. január 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Találkozó daganatos betegeknek Gyergyószentmiklóson
Támogatói csoportot hozott létre daganatos betegek számára a Gyulafehérvári Caritas két munkatársa, Kedves Rita és András Ildikó. Január 24-én, holnap 17 órától Gyergyószentmiklóson a Kossuth Lajos utca 31. szám alatt várják az érintetteket.

Gyász és veszteség feldolgozása
Marosvásárhelyen, a Máltai Szeretetszolgálat székhelyén (Berek utca, 1 szám) Kedei Ibolya és Nagy Gizella specialisták bemutatják a gyász- és veszteség feldolgozás módszerét. A találkozó január 25-én pénteken 17 órától lesz. A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk! Bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak!

Előadás a természetes családtervezésről
A Házasság hetéhez közeledve a szatmárnémeti püspökség Család Munkacsoportja, a mezőfényi plébánia és a magyarországi Billings központ közös szervezésében előadást tartanak a természetes családtervezésről január 27-én, délután négy órától Nagykárolyban, a Szent László közösségi házban. Jelentkezni és érdeklődni a következő telefonszámon lehet: 0765-210538. A részvétel ingyenes és a gyermek-felügyelet biztosított.

Fogyatékkal élőket támogató csoport indul Csíkszeredában
A Szent Ágoston Fejlesztő Központ fogyatékkal élő gyermekek számára indít különböző foglalkozásokat január 31-től: tanulási és magatartászavaros gyermekek számára egyéni és kiscsoportos fejlesztési tevékenységek formájában; komplex gyógypedagógiai és pszichológiai fejlesztés értelmileg akadályozott gyermekek és fiatalok számára; egyénre szabott fejlesztés alternatív módszerek alkalmazásával; gyógypedagógiai tanácsadás fogyatékkal élő gyerekek szülei számára, valamint nappali foglalkoztatás tanulás és viselkedészavaros gyerekeknek. Jelentkezés és további részletek Portik Andreánál a 0721-276801-es telefonszámon, vagy az andrea.portik@caritas-ab.ro e-mail címen.

Lelkigyakorlat a Szűzanya lelkületéről, útjáról
„Ahol a Szűzanya megjelenik, a sivatag is kivirágzik!” mottóval lelkigyakorlatos kilenced indul a kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomban február 3-tól. Kilenc vasárnapon keresztül este hét órától szentmise lesz, majd katekézis, elmélkedések, megosztások, imák végül szentségimádás. A lelkigyakorlat célja az Istenre való rácsodálkozás, valamint életünk formálása a Szűzanya lelkületén keresztül. Az imákat Hajlák Attila segédlelkész vezeti. Minden érdeklődőt várnak.

Temesvári lelkipásztorok és világi munkatársak Egerben
A magyarországi Országos Lelkipásztori Intézet január 28. és 31. között rendezi meg az Országos Lelkipásztori–Teológiai Napokat Egerben, a Szent János Továbbképző Központban. A rendezvény témája A keresztből fakadó élet, mottója pedig: „…ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal el…” (Jn 12,24). A konferencián a Temesvári Egyházmegyét Szilvágyi Zsolt pasztorációs ügyekért felelős püspöki helynök, valamint a lelkipásztorok és világi munkatársak népes csoportja képviseli.

Lelki- és szellemi nap Urbán Erik és Böjte Csaba atyákkal Csíksomlyón
A csíksomlyói ferencesek védnöksége alatt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány lelki- és szellemi napot szervez azoknak a székelyföldi vendéglátóknak és turisztikai programszervezőknek, akik a pápa látogatása, illetve a pünkösdi búcsú alkalmával vendégeket fogadnak. A Lelki nap a Szent István Otthonban (Csíksomlyó, Szék útja, 152. szám) lesz megtartva.
Jelentkezni február 5., 20 óráig lehet Biró Juliannánál a 0740 099347-es telefonszámon, vagy a csiksomlyo.mariakert@gmail.com e-mail címen.

Rövid terápiás program Magyarózdon
Február 18. és március 1-je között a Bonus Pastor Alapítvány kéthetes rövid-terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak a magyarózdi Terápiás Otthonban. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon.
Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni az alábbi telefonszámokon lehet:  0740 056 691 (Bartha Éva, Marosvásárhely); 0751 226 906 (Geréb Tünde, Székelyudvarhely); 0744 237 945 (Horváth Mária, Kolozsvár), 0752 243 649 (Szakács Előd); 0747 064 624 (Kocsis Tünde, Nagyvárad); 0744 539 213 (Puskás Csaba, Szatmár).

Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Negyedik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre március 14-19. között Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa. Bővebb információ, valamint jelentkezés a 0726-107002-es telefonszámon. A zarándoklat részletes programját megtalálják a RomKat.ro oldalon.

Időjárás: Ma sokfelé számíthatunk havazásra, hószállingózásra, délkeleten kevés havas eső, fagyott eső, ónos eső is kialakulhat. Északon élénk lökések kísérhetik az északkeleti szelet. Délután +3 és +8 fok között alakul a levegő hőmérséklete. 

MRE - Hírszolgálat, 2019 január 23.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelykáli templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, kérve áldását életünkre, családunkra, közösségünkre.

Jakubinyi György érsek kiterjeszti a csíksomlyói búcsút a pápalátogatás napjára is
Fogadalmi búcsúnak nyilvánítja a csíksomlyói pápalátogatás napját Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.
Mivel idén a csíksomlyói pünkösdszombati 453. fogadalmi búcsú június 8-án, szombaton lesz, egy héttel a pápalátogatás után (a ferences atyák ezt már meghirdették), ezért a csíksomlyói pápalátogatás napját (…) is fogadalmi búcsúnak nyilvánítom, hogy a pápalátogatás zarándokai is eleget tehessenek az ősök fogadalmának – áll a gyulafehérvári érsek pápalátogatással kapcsolatos, január 21-én kiadott körlevelében. Bővebben a RomKat.ro oldalon olvashatnak.

Gyász és veszteség feldolgozása
Marosvásárhelyen, a Máltai Szeretetszolgálat székhelyén (Berek utca, 1 szám) Kedei Ibolya és Nagy Gizella specialisták bemutatják a gyász- és veszteség feldolgozás módszerét. A találkozó január 25-én pénteken 17 órától lesz. A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk!

Keresztény Agora
Ismét előadás lesz a Szatmári Székesegyházi Plébánia szervezésében, a Keresztény Agora Kulturális Kör keretében.  Január 26-án, szombaton délelőtt 11 órakor Dr. Kiss Imola művészettörténész A Ferenc Rendiek Szatmár megyében címmel tart előadást a a plébánia díszteremében (Főtér, Scheffler János Lelkipásztori Központ, második emelet).  Várnak minden érdeklődőt.

Hivatások éve Oroszhegyen
A gyulafehérvári főegyházmegye 2018 adventjétől meghirdette a hivatások évét Követlek téged, bárhová mész mottóval. Ebbe a programba bekapcsolódik az oroszhegyi egyházközség is. Január 27-én a reggel 9 és a délelőtt 11 órától kezdődő szentmiséken Tódor Előd szentkatolnai képzőművész, restaurátor tart előadást.

Emlékezés a kitelepített német hívekre
A hegyvidéki főesperesség több plébániája a Krassó-szörény megyei Német Demokrata Fórum és a resicabányai Német Kulturális Egyesület közös szervezésében idén is több helyen kerül sor olyan liturgiára, imára, amelynek keretében az 1945 januárjában a Bánságból a Szovjetunióba elhurcolt több ezer német-ajkú római katolikus hívőre emlékeznek. A megemlékező rendezvények programjának keretében január 27-én, vasárnap 8.30 órakor a steierdorfi római katolikus templomban, 10 órakor a resicabányai Havas Boldogasszony templomban szentmise, 11.15 órakor a resicabányai Kitelepítettek Emlékművénél megemlékező ima és koszorúzás.

Don Bosco napok Nagybányán
„Gondold meg, hogy csak a jótett tesz boldoggá!” mottóval rendezik meg idén a Don Bosco napokat a Krisztus Király plébánián január 27-31 között. Az öt nap folyamán sok érdekes, színes programmal várják a híveket. Lesz filmvetítés, kvíz, játékok, tánc, sportversenyek, de nem maradnak el a lelki programok sem, kóruspróba, szentségimádás, szentmise. A rendezvénysorozatot január 31-én délután hat órakor ünnepi búcsús szentmisével zárják.

Temesvári lelkipásztorok és világi munkatársak Egerben
A magyarországi Országos Lelkipásztori Intézet január 28. és 31. között rendezi meg az Országos Lelkipásztori–Teológiai Napokat Egerben, a Szent János Továbbképző Központban. A rendezvény témája A keresztből fakadó élet, mottója pedig: „…ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal el…” (Jn 12,24). A konferencián a Temesvári Egyházmegyét Szilvágyi Zsolt pasztorációs ügyekért felelős püspöki helynök, valamint a lelkipásztorok és világi munkatársak népes csoportja képviseli.

Mária Rádiós önkéntestalálkozók
Kezdődnek a 2019-es év első önkéntes-találkozói. Ez év első önkéntes-találkozója Székelyudvarhelyen január 31-én, lesz 15 órától a Szent Pio lelkigyakorlatos házban.
Február 1-én, pénteken több helyszínen tartunk önkéntes  találkozót. Gyergyószentmiklóson 10 órától a Szent Miklós plébánia hittantermében, Sepsiszentgyörgyön 15.30-tól a Krisztus Király plébánia templom kicsi hittantermében és Nagykárolyban 16 órától a Szent László közösségi házban.
Szombaton, február 2-án, Szatmáron a 11 órás szentmise után a stúdióba, Csíksomlyón 16 órától a ferences kolostorba várjuk önkénteseinket. A további helyszínekről és időpontokról hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Lelki- és szellemi nap Urbán Erik és Böjte Csaba atyákkal Csíksomlyón
A csíksomlyói ferencesek védnöksége alatt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány lelki- és szellemi napot szervez azoknak a székelyföldi vendéglátóknak és turisztikai programszervezőknek, akik a pápa látogatása, illetve a pünkösdi búcsú alkalmával vendégeket fogadnak. A lelki nap a Szent István Otthonban (Csíksomlyó, Szék útja, 152. szám) lesz megtartva.
Jelentkezni február 5., 20 óráig lehet Biró Juliannánál a 0740 099347-es telefonszámon, vagy a csiksomlyo.mariakert@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: Ma sokfelé számíthatunk havazásra, hószállingózásra, délkeleten kevés havas eső, fagyott eső, ónos eső is kialakulhat. Északon élénk lökések kísérhetik az északkeleti szelet. Hajnalban -8, +2, délután +3 és +8 fok között alakul a levegő hőmérséklete. 

MRE - Hírszolgálat, 2019 január 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment