2019. január 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Keresztény Agora
Ismét előadás lesz a szatmárnémeti Székesegyházi Plébánia szervezésében, a Keresztény Agora Kulturális Kör keretében. Január 26-án, szombaton délelőtt 11 órakor Dr. Kiss Imola művészettörténész A Ferenc Rendiek Szatmár megyében címmel tart előadást a a plébánia díszteremében (Főtér, Scheffler János Lelkipásztori Központ, második emelet). Várnak minden érdeklődőt.

Előadás Csernakeresztúron
Isten szolgája Márton Áron püspökké szentelésének 80. évében Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár Erdély szentéletű püspökéről tart képekkel, eredeti hangfelvételekkel, filmrészletekkel gazdagított előadást a csernakeresztúri Téglás Gábor iskolában január 26-án, szombaton délután fél háromtól. Az előadás keretében bemutatja a kolozsvári Verbum Kiadónál megjelent A Hegy című, háromlemezes DVD-összeállítást a püspök életéről és az Imádkozzunk Áron püspökkel! című imafüzetet.

Fogyatékkal élőket támogató csoport indul Csíkszeredában
A Szent Ágoston Fejlesztő Központ fogyatékkal élő gyermekek számára indít különböző foglalkozásokat január 31-től: tanulási és magatartászavaros gyermekek számára egyéni és kiscsoportos fejlesztési tevékenységek formájában; komplex gyógypedagógiai és pszichológiai fejlesztés értelmileg akadályozott gyermekek és fiatalok számára; egyénre szabott fejlesztés alternatív módszerek alkalmazásával; gyógypedagógiai tanácsadás fogyatékkal élő gyerekek szülei számára, valamint nappali foglalkoztatás tanulás és viselkedészavaros gyerekeknek. Jelentkezés és további részletek Portik Andreánál a 0721-276801-es telefonszámon, vagy az andrea.portik@caritas-ab.ro e-mail címen.

Lelkinap Csíksomlyón
A csíksomlyói ferencesek védnöksége alatt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány lelki- és szellemi napot szervez azoknak a székelyföldi vendéglátóknak és turisztikai programszervezőknek, akik a pápa látogatása, illetve a pünkösdi búcsú alkalmával vendégeket fogadnak. A Lelki nap a Szent István Otthonban (Csíksomlyó, Szék útja, 152. szám) lesz megtartva február 6-án, szerdán délelőtt tíz órától. A lelkinap vezetői Urbán Erik és Böjte Csaba ferences atyák. Jelentkezni február 5-ig lehet Biró Juliannánál a 0740-099347-es telefonszámon, vagy a csiksomlyo.mariakert@gmail.com e-mail címen.

Lányos anyák lelkinapja
A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ lelkinapot szervez lányokat nevelő édesanyák számára február 9-én Gyergyóremetén. A lelkinap célja tudatosítani a résztvevőkben, hogy az édesanyák a lányok életében központi szerepet töltenek be, nagy hatással vannak a lányaik életére, tőlük tanulják meg, hogy mit jelent az igazi nőiesség, a női öntudat. Ugyanakkor támpontokat szeretnének adni a lányok hitre neveléséhez is. A program délelőtt fél tíz és este hat óra között zajlik és lesz majd benne előadás, tanúságtétel, valamint kiscsoportos beszélgetés. A részvétel regisztrációhoz kötött, melyet a család.ro honlapon lehet megtenni. Egyébb információk szükség esetén Kertész Marikánál kaphatóak a 0743-152008-as telefonszámon vagy a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen.

Alkotások a házasságban, a házasságról
Idén a Házasság hete február 10-17 között zajlik, mottója pedig „Randevú egy életen át.” Ehez kapcsolódva a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében, már most lehet jelentkezni a felvezetésül szolgáló szerelmes kalandtúrára, és egy alkotói pályázatra.
A szerelmes kalandtúra már hatodik éve nyújt lehetőséget a pároknak a szórakozásra, egymás jobb megismerésére, felfedezésre. Akik jelentkeznek rá, különböző feladatokat kapnak, helyeket járhatnak be, játékos próbákat állhatnak ki.
A Házasság hete egyik idei újdonságát jelenti az az alkotói pályázat, melyre több kategóriában várják az indulókat: fotó, videó, vers, esszé, novella, dal, festmény, grafika, textília, szobor. Minden pályázó egy darab pályaművet nyújthat be legfeljebb egy kategóriában, február 7-ig.
A szerelmes kalandtúra elektronikus jelentkezési lapjának linkjét, illetve az alkotói pályázat pontos leírását megtalálják a szatmariegyhazmegye.ro oldalon.

Jegyeskurzus Gyergyószentmiklóson
Jegyeskurzus indul Gyergyószentmiklóson a házasságkötésre készülő fiatalok számára február 9-én, szombaton este hét órától a Szent Miklós plébánián. Jelentkezni személyesen lehet a plébánián.

Házasság hete Kézdivásárhelyen
A kézdiszéki Házas Hétvége mozgalom és a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ szervezésében február 15-én, pénteken Kézdivásárhelyen, a Vadrózsa vendéglőbe egy kapcsolatépítő, vacsorával egybekötött randevúra várják a házaspárokat. Az est előadói: Ruszka Sándor és Margó. A részvétel regisztrációhoz és 50 lejes előleg befizetéséhez kötött. Jelentkezni Bándi Katinkánál lehet a 0748-211296-os telefonszámon, január 25-ig.

Időjárás: Ma egy délkelet felől érkező csapadékzóna egyre többfelé okozhat havazást, délkeleten havas esőt, esőt, néhol ónos esőt. Élénk, erős lesz  az északkeleti szél. Napközben 0 és 6 fok közötti hőmérséklet ígérkezik.

MRE - Hírszolgálat, 2019. január 24.


H Í R E K   R E G G E L

Magyar nyelvű szentmisék lesznek Bákóban
A bákói magyar ajkú római katolikusok a jövőben részt vehetnek magyar nyelven tartott szentmisén, melyeket a város központjában található Szent Miklós-templomban fognak tartani. A döntés elsősorban azoknak a csángóknak szól, akik a legutóbbi népszavazáskor magyar anyanyelvűeknek vallották magukat. A magyar nyelvű szentmiséket – egy helyi újság beszámolója szerint – egy bákói kezdeményezte, aki 2018 szeptemberében kérvényt nyújtott be ez ügyben a bákói plébánosnál. Elmondása szerint a 2011-es népszámlálás összesített adatai szerint a jászvásári egyházmegyében 2000-en vallották magukat magyar ajkúnak és római katolikusnak. A kezdeményező kérésében arra is rámutatott, hogy eddig csak Jászvásáron tartottak havonta egyszer, s a nagyobb ünnepek alkalmával szentmiséket magyar nyelven, míg a bákói magyar reformátusok számára 1974 óta biztosítanak magyar nyelvű istentiszteleteket az illetékesek, bár csupán 35-en vannak. A kérést hét csángó egyesület is támogatta, a jászvásári püspök, Petru Gherghel pedig jóváhagyta. Ezek szerint minden hónap utolsó vasárnapján, így már most január 27-től kezdődően, tartanak majd magyar nyelven szentmiséket a Szent Miklós-templomban.
A hírt megerősítette Cornel Cadar, a jászvásári egyházmegye papja, a püspökség munkatársa, aki a következőt mondta: „Bákóban január 27-től ad experimentum indulnak havi rendszerességgel a magyar szentmisék, ezek folytatása majd attól függ, hogy lesznek-e résztvevő hívek” – adta hírül a RomKat.ro oldal.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Bátoson tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt az imára és engesztelésre, elmélyítve ezáltal személyes kapcsolatunkat a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítővel.

Találkozó daganatos betegeknek Gyergyószentmiklóson
Támogatói csoportot hozott létre daganatos betegek számára a Gyulafehérvári Caritas két munkatársa, Kedves Rita és András Ildikó. Ma délután öt órától Gyergyószentmiklóson, a Kossuth Lajos utca 31. szám alatt várják az érintetteket.

Könyvbemutató Kolozsváron
Ma délután öt órától a kolozsvári Szent Mihály plébánia nőszövetségi termében bemutatják Angi István A megérintett szép továbbgondolásai című, a Verbum Kiadónál megjelent könyvét. A kötetet Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó igazgatója és Bodó Márta kiadói főszerkesztő ismerteti. Közreműködik Laczkó Vass Róbert színművész.

Gyász és veszteség feldolgozása
Marosvásárhelyen, a Máltai Szeretetszolgálat székhelyén (Berek utca, 1 szám) Kedei Ibolya és Nagy Gizella specialisták bemutatják a gyász- és veszteség feldolgozás módszerét. A találkozó január 25-én, holnap délután öt órától kezdődik. A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak!

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, január 25-én, holnap délután hat órától Dr Pozsony Ferenc professzor tart előadást Székely népi kultúra-Magyar nemzeti kultúra címmel. Minden érdeklődőt várnak a csíkszeredai városhaza tanácstermében.

Ifjúsági találkozó Temesváron
Azoknak a fiataloknak, akik nem vehetnek részt a Panamavárosban szervezett Ifjúsági Világtalálkozón, a temesvári Püspökség keretében működő Egyházmegyei Ifjúsági Központ találkozót szervez január 25-27 között a temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus rendházban. A program január 25-én, holnap délután hat órakor kezdődik az Ifjúsági Világtalálkozó bemutatásával. Január 26-án, szombaton a fiatalok katekézisen, kiscsoportos tevékenységeken, szentségimádáson és vesperáson vesznek részt. A találkozó január 27-én, vasárnap délben 11.30 órakor szentmisével zárul a temesvár-erzsébetvárosi római katolikus templomban. A liturgia főcelebránsa Pál József Csaba temesvári megyés püspök lesz.

Rövid terápiás program Magyarózdon
Február 18. és március 1-je között a Bonus Pastor Alapítvány kéthetes rövid-terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak a magyarózdi Terápiás Otthonban. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon.
Jelentkezni, illetve további részletek felől érdeklődni az alábbi telefonszámokon lehet: 0740-056691 (Bartha Éva, Marosvásárhely); 0751-226906 (Geréb Tünde, Székelyudvarhely); 0744-237945 (Horváth Mária, Kolozsvár), 0752-243649 (Szakács Előd); 0747-064624 (Kocsis Tünde, Nagyvárad); 0744 539 213 (Puskás Csaba, Szatmár).

Időjárás: Ma egy délkelet felől érkező csapadékzóna egyre többfelé okozhat havazást, délkeleten havas esőt, esőt, néhol ónos esőt. Élénk, erős lesz  az északkeleti szél. Napközben 0 és 6 fok közötti hőmérséklet ígérkezik.

MRE - Hírszolgálat, 2019. január 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment