2019. január 4. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az abrudbányai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, kérve áldását az új esztendőben is életünkre, családunkra, közösségünkre.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ebben az évben is minden hónap elsőpéntekén keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják ma délután öt órára a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjaikért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.
 
Elsőszombati Mária-köszöntő
A csíksomlyói kegytemplomban holnap január 5-én, tartják az idei év első ünnepélyes Mária köszöntőjét. Délután öt órától engesztelő imaóra lesz, majd hat órától kezdődik a szentmise. Után rózsafüzér-imádkozás lesz, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 3-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán.

Vízkereszt ünnepe
Urunk megjelenésének ünnepe a gyulafehérvári Hittudományi Főiskola örökös szentségimádási napja. Vasárnap a kispapok és az intézet tanárai felváltva adorálnak az Oltáriszentség előtt, majd este 6 órától szentmise lesz, melynek keretében vízszentelést tartanak.
Vízkereszt ünnepén, január 6-án délelőtt 11 órakor Böcskei László megyés püspök ünnepi szentmisét tart a nagyváradi székesegyházban.
A szatmárnémeti székesegyházban január 6-án, ugyancsak délelőtt 11 órától Schönberger Jenő püspök mutat be vízszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét.

Hangverseny Sepsiszentgyörgyön
Vízkereszt-napi ünnepi hangverseny lesz a sepsiszentgyörgyi Krisztus király-templomban január 6-án, vasárnap délután hat órától. Fellépnek: a Krisztus Király-templom Kisapostolok gyerekkórusa, a Plugor Sándor Művészeti Líceum fúvóskvartettje, a Laudate kamarakórus és kamarazenekar. Vezényel Rózsa Imre, Opra Balázs és Lőfi Gellért. Minden zenekedvelőt várnak.

Élet bőségben – szakmai továbbképzés Csíksomlyón
Komplex pszicho-spirituális szakmai továbbképzés lesz lelkipásztorok, lelkipásztori munkatársak és segítőfoglalkozásúak számára Csíksomlyón. Várják mindazokat, akik szeretnének spirituális és pszichológiai életük minőségén dolgozni és szakmai működésükben fejlődni. A program célja kettős: a személyes fejlődés és a szakmai továbbképzés. A képzés kilenc találkózásból épűl fel és az első alkalom január 24-26-ka között lenne. Érdeklődni és jelentkezni január 15-ig lehet a következő e-mail címeken: Homa Ildiónál a ildiko.homa@gmail.com, Simó Irmánál a simo.irma@gmail.com vagy Takó Istvánnál a takopista@gmail.com.

Szülők akadémiája Szatmárnémetiben
Előadássorozatot indított szülők számára a Pro Calasantius Egyesület és a Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum Szatmárnémetiben. A sorozat harmadik meghívottja Süveges Gergő Prima díjas újságíró, műsorvezető, tréner, aki „Döntések, értékek, dilemmák” címmel tart előadást január 15-én, délután hat órától a Szent László Közösségi házban. Belépő díj nincs, ám a henlyszínen 15 lej értékben adományjegyeket lehet váltani.

Apa-lánya lelkinap Gyergyószentmiklósón
„Híd vagy szakadék egymáshoz a digitális világ?” mottóval egy újabb év eleji lelki töltekezésre várjuk az édesapákat és lányaikat január 19-én reggel 9 órai kezdettel a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébániára. Az apa és a lánya közötti kapcsolat különleges, egyedi és meg nem ismételhető. Kettejük szeretetteljes kapcsolata mintája lehet egy későbbi jó párkapcsolatnak. Az édesapai minta a lánya istenképét is befolyásolhatja, de a lány önbecsülése és magabiztossága is nagymértékben összefügg az apjához fűződő viszonyával. Az idei lelkinapon a digitális világ hasznosságáról és korlátairól lesz szó, de ugyanakkor prevenciós célból a rosszul használt médiaeszközök palettáját is bemutatják.  A rendezvényre az édesapákat 14 év fölötti lányukkal együtt várjuk. A lelkinapra előzetes bejelentkezés szükséges, a csalad.ro honlapon található jelentkezési űrlap kitöltésével. További információkért hívják a 0748 663 201-es telefonszámot.

Ötéves a hargitafürdői pálos kolostor
2014. január 26-án volt a hargitafürdői kolostor ünnepélyes alapítása, amikor Jakubinyi György érsek megáldotta az új pálos életet. Erre az eseményre emlékeznek a pálos testvérek január 20-án, vasárnap a délelőtt fél 10 órakor kezdődő szentmise keretében, Boldog Özséb atya ünnepén. A szentmisét celebrálja és szentbeszédet mond Tamás József püspök, pálos konfráter. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Időjárás: Ma kezdetben naposabb, délután felhősebb időre  számíthatunk, helyenként szállingózhat a hó is, majd délután nyugat felől havazás érkezik a nyugati tájakra. A szél az ország nagy részén élénk, erős, helyenként viharos is lesz. Hajnalban -16 / -9, napközben -7, +1 fok valószínű.

MRE - Hírszolgálat, 2019. január 4.

About the author

maradmin

Leave a Comment