2019. január 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Megemlékezés a bukovinai székelyek dévai betelepítéséről
A dévai-telepi templomban ma délután hat órakor szentmise keretében emlékeznek meg a bukovinai székelyek dévai betelepítéséről, majd megkoszorúzzák a templomkertben álló emlékkeresztet.

Csend és ima
Az elcsendesedést segíti és a szemlélődő ima gyakorlására ad lehetőséget az a rendezvény, amelyet január 11-e és 13-a között tartanak a nagyszokondi Szent Ignác lelkigyakorlatos központban. A szervező Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája a csendre helyezi a hangsúlyt a lelkigyakorlatos hétvége során, ezért a hallgatás, a befelé- és kifelé figyelésre való ösztönzés a naponta többszöri, huszonöt perces meditációs időkben is érvényt kap. A lelkigyakorlatos hétvége célja többek között, hogy segítse résztvevőit, végzőit a hétköznapokban is jobban megélni a csendet és az imát, tudatosabban jelen lenni a történésekben, nagyobb összeszedettséggel a tevékenységekben. Az érdeklődők a 0261-715011-es telefonszámon fejezhetik ki részvételi szándékukat.

Filmklub Szatmárnémetiben
A Szentlélek plébánia szervezésében idén is folytatódik a Szemlélek filmklub. Az Apa-sorozat keretén belül a Bronxi mese című filmet játszák le szombaton, január 12-én este hét órától a plébánia Merk Mihály termében. Várnak minden érdeklődőt.

Apa-lánya lelkinap Gyergyószentmiklóson
„Híd vagy szakadék egymáshoz a digitális világ?” mottóval egy újabb év eleji lelki töltekezésre várják az édesapákat és lányaikat január 19-én reggel 9 órai kezdettel a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébániára. Az apa és a lánya közötti kapcsolat különleges, egyedi és meg nem ismételhető. Kettejük szeretetteljes kapcsolata mintája lehet egy későbbi jó párkapcsolatnak. Az édesapai minta a lánya istenképét is befolyásolhatja, de a lány önbecsülése és magabiztossága is nagymértékben összefügg az apjához fűződő viszonyával. Az idei lelkinapon a digitális világ hasznosságáról és korlátairól lesz szó, de ugyanakkor prevenciós célból a rosszul használt médiaeszközök palettáját is bemutatják. A rendezvényre az édesapákat 14 év fölötti lányukkal együtt várják. A lelkinapra előzetes bejelentkezés szükséges, a csalad.ro honlapon található jelentkezési űrlap kitöltésével. További információkért hívják a 0748-663201-es telefonszámot.

Tükröz-Ő – képzés lányoknak
A csíkszentdomokosi segítő nővérek szervezésében egy öt alkalomból álló képzés indul el tini lányok részére a Szent Margit lelkigyakorlatos házban. A képzés során a nővé teremtettség csodáját és annak minden vele járó kérdését járják végig keresztény értékek mentén. Alappillérei: lelkiség, önismeret, értékek, közösségre való nevelés. A szervezők úgy gondolják soha sem elég korán elkezdeni az élet nagy kérdéseire, kihívásaira válaszokat keresni és találni. A felfedezőúton hasonló témákat érintenek: a külső – belső szépség, egyediségünk felismerése, lelkesedés felszítása, hitbeli és személyes értékek felfedező kalandja, a jövőbeli döntésekkel kapcsolatos kérdések, divatos e a divat. A képzés 5 találkozást foglal magába: havonta egy szombati nap, illetve egyszer egy lelkigyakorlatos hétvége a következő dátumokon: január 19-én (Apa-Lánya lelkinap, ez Gyergyóban lesz), február 9-én, március 9-én, április 13-án, valamint május 10-12 között. Minden alkalom szombatonként délelőtt 9.30 és délután öt óra között zajlik. Fontos, hogy akik jelentkeznek, mind az öt alkalmon részt tudjanak venni. Az érdeklődők Ilyés Erika segítőnővérnél jelentkezhetnek a 0266-336209-es telefonszámon.

A Bonus Pastor alapítvány országos találkozója
Január 18-20 között tartják meg Mezőpaniton a Bonus Pastor alapítvány idei első országos találkozóját szabadult szenvedélybetegek és hozzátartozók részére a református egyházközség gyülekezeti házában.
Jelentkezni január 16-ig a 0265-254460-os telefonszámon vagy az office@bonuspastor.ro e-mailcímen lehet.

Ötéves a hargitafürdői pálos kolostor
2014. január 26-án volt a hargitafürdői kolostor ünnepélyes alapítása, amikor Jakubinyi György érsek megáldotta az új pálos életet. Erre az eseményre emlékeznek a pálos testvérek január 20-án, vasárnap a délelőtt fél 10 órakor kezdődő szentmise keretében, Boldog Özséb atya ünnepén. A szentmisét celebrálja és szentbeszédet mond Tamás József püspök, pálos konfráter. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Élet bőségben – szakmai továbbképzés Csíksomlyón
Komplex pszicho-spirituális szakmai továbbképzés lesz lelkipásztorok, lelkipásztori munkatársak és segítőfoglalkozásúak számára Csíksomlyón. Várják mindazokat, akik szeretnének spirituális és pszichológiai életük minőségén dolgozni és szakmai működésükben fejlődni. A program célja kettős: a személyes fejlődés és a szakmai továbbképzés. A képzés kilenc találkozásból épül fel, melyből az első alkalom január 24-26-ka között lenne. Érdeklődni és jelentkezni január 15-ig lehet Homa Ildikónál az ildiko.homa@gmail.com, Simó Irmánál a simo.irma@gmail.com vagy Takó Istvánnál a takopista@gmail.com e-mail címeken.

Időjárás: A mai napon az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de keleten több felhő lehet az égen. Errefelé estétől hószállingózás, kisebb havazás is előfordulhat. A szél veszít erejéből. Délután -7 és -2 fok között alakulhat a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2019. január 7.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a marosfői templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, kérve áldását az új esztendőben is életünkre, családunkra, közösségünkre.

A madéfalvi veszedelemre emlékeznek
A madéfalvi veszedelem 255. évfordulója alkalmából emlékünnepséget szervez a helyi önkormányzat Madéfalván. Ma délelőtt 10 órától szentmisével kezdődik az ünnepi program a Szent Anna tiszteletére felszentelt kápolnában, ahol a Zöld Péter Általános Iskola diákjainak ünnepi műsorát is bemutatják. Ezt követően 11.30-tól kezdődik a megemlékezés a Siculicidium- emlékműnél ünnepi beszédekkel és koszorúzással. A program záróeseményeként 19 órától a Rokolya Népi Énekegyüttes lemezbemutatóját tartják.

Megemlékezés a bukovinai székelyek dévai betelepítéséről
A dévai-telepi templomban ma 18 órakor szentmise keretében emlékeznek meg a bukovinai székelyek dévai betelepítéséről, majd megkoszorúzzák a templomkertben álló emlékkeresztet.

Csend és ima
Az elcsendesedést segíti és a szemlélődő ima gyakorlására ad lehetőséget az a rendezvény, amelyre január 11-e és 13-a között kerül sor a nagyszokondi Szent Ignác lelkigyakorlatos központban. A szervező Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája a csendre helyezi a hangsúlyt a lelkigyakorlatos hétvége során, ezért a hallgatás, a befelé- és kifelé figyelésre való ösztönzés a naponta többszöri, huszonöt perces meditációs időkben is érvényt kap. A lelkigyakorlatos hétvége céljai között tudják többek között, hogy segítse résztvevőit, végzőit a hétköznapokban is jobban megélni a csendet és az imát, tudatosabban jelen lenni a történésekben, nagyobb összeszedettséggel a tevékenységekben. A programra jelentkezni vágyók a 0261 715 011-es telefonszámon fejezhetik ki részvételi szándékukat.

Képzés Csíksomlyón
Az Áradat Egyesület szervezésében 5 modulos képzés indult tavaly novemberben Hivatásunk és szolgálataink anyagi kihívásai témakörben a csíksomlyói Jakab Antal Házban. A soron következő harmadik modul január 14-én lesz megtartva, Adományozás a nemes célokért!-A nagylelkűség alapelve. Adakozás és fundraising címmel. Az előadásokban, melyeket Mărgulescu Cotiso tart, arról hallhatnak majd, hogyan lehet felépíteni Isten terve szerinti kezdeményezést, hogyan lehet elérni és megnyerni a jó adományozót egy nemes ügy mellett, valamint milyen németországi tapasztalatokat lehet itthon gyakorlatba ültetni. Jelentkezni a 0754-872640-es telefonszámon lehet délelőtt 9 és 14 óra között vagy az aradategyesulet@gmail.com e-mail címen.

Szülők akadémiája Szatmárnémetiben
Előadássorozatot indított szülők számára a Pro Calasantius Egyesület és a Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum Szatmárnémetiben. A sorozat harmadik meghívottja Süveges Gergő Prima díjas újságíró, műsorvezető, tréner, aki „Döntések, értékek, dilemmák” címmel tart előadást január 15-én, délután hat órától a Szent László Közösségi házban. Belépő díj nincs, ám a helyszínen 15 lej értékben adományjegyeket lehet váltani.

A Bonus Pastor alapítvány országos találkozója
Január 18-20 között tartják meg Mezőpaniton a Bonus Pastor alapítvány idei első országos találkozóját szabadult szenvedélybetegek és hozzátartozók részére a református egyházközség gyülekezeti házában.
Jelentkezni január 16-ig a 0265 254 460-os telefonszámon vagy az office@bonuspastor.ro e-mailcímen lehet.

Élet bőségben – szakmai továbbképzés Csíksomlyón
Komplex pszicho-spirituális szakmai továbbképzés lesz lelkipásztorok, lelkipásztori munkatársak és segítőfoglalkozásúak számára Csíksomlyón. Várják mindazokat, akik szeretnének spirituális és pszichológiai életük minőségén dolgozni és szakmai működésükben fejlődni. A program célja kettős: a személyes fejlődés és a szakmai továbbképzés. A képzés kilenc találkozásból épül fel és az első alkalom január 24-26-ka között lenne. Érdeklődni és jelentkezni január 15-ig lehet a Homa Ildiónál a ildiko.homa@gmail.com, Simó Irmánál a simo.irma@gmail.com vagy Takó Istvánnál a takopista@gmail.com e-mail címeken.

Fülöp-kurzus Csíkszeredában
A Búzamag közösség Fülöp-kurzust szervez Csíkszeredában, a Szent Imre ifjúsági központban (Petőfi Sándor utca 39. szám). Jelentkezni február 1-ig lehet a 0742-679082-es telefonszámon Dánél Józsefnél  vagy a buzamag@gmail.com email címen. Bővebb információt a közösség honlapján, a buzamag.ro oldalon találnak.

Időjárás: A mai napon az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de keleten több felhő lehet az égen. Errefelé estétől hószállingózás, kisebb havazás is előfordulhat. A szél veszít erejéből. Hajnalban -13 fokig hűl le a levegő, de a fagyzugos helyeken ettől hidegebb is lehet. Délután -7 és -2fok között alakulhat a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2019. január 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment