2019. január 9. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

„Egymásra hangolva” – jegyeskurzus Kápolnásfaluban
A Szent Gellért Alapítvány jegyeskurzust tart Kápolnásfaluban január 11-13. között. Jelentkezni lehet személyesen, a helyi plébánián, vagy a 0744-986752-es telefonszámon.

Tükröz-Ő – képzés lányoknak
A csíkszentdomokosi segítő nővérek szervezésében egy öt alkalomból álló képzés indul el tini lányok részére a Szent Margit lelkigyakorlatos házban. A képzés során a nővé teremtettség csodáját és annak minden vele járó kérdését járják végig keresztény értékek mentén. Alappillérei: lelkiség, önismeret, értékek, közösségre való nevelés. A szervezők úgy gondolják soha sem elég korán elkezdeni az élet nagy kérdéseire, kihívásaira válaszokat keresni és találni. A felfedezőúton hasonló témákat érintenek: a külső – belső szépség, egyediségünk felismerése, lelkesedés felszítása, hitbeli és személyes értékek felfedező kalandja, a jövőbeli döntésekkel kapcsolatos kérdések, divatos e a divat. A képzés 5 találkozást foglal magába: havonta egy szombati nap, illetve egyszer egy lelkigyakorlatos hétvége a következő dátumokon: január 19-én (Apa-Lánya lelkinap, ez Gyergyóban lesz), február 9-én, március 9-én, április 13-án, valamint május 10-12 között. Minden alkalom szombatonként délelőtt 9.30 és délután öt óra között zajlik. Fontos, hogy akik jelentkeznek, mind az öt alkalmon részt tudjanak venni. Az érdeklődők Ilyés Erika segítőnővérnél jelentkezhetnek a 0266-336209-es telefonszámon.

A Bonus Pastor alapítvány országos találkozója
Január 18-20 között tartják meg Mezőpaniton a Bonus Pastor alapítvány idei első országos találkozóját szabadult szenvedélybetegek és hozzátartozók részére a református egyházközség gyülekezeti házában.
Jelentkezni január 16-ig a 0265-254460-os telefonszámon vagy az office@bonuspastor.ro e-mailcímen lehet.

Imahét a Krisztus-hívők egységéért
A keresztények szerte a világban évente közösen imádkoznak az egységért, vagy ahogyan az idei, erre az alkalomra kiadott füzet fogalmazza: „összegyűlnek, hogy imádkozva növekedjenek az egységben”.
A Krisztus-hívők egységéért tartott 2019-es ökumenikus imahetet az indonéz keresztények készítették elő. Úgy érzik, Mózes ötödik könyvének igéje „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (MTörv/5Móz 16,18–20) helyzetükben, ínségükben elevenükbe talál. Javaslatuk, hogy bűnbánatot tartsunk a megosztó igazságtalanság miatt, a kereszt alatt együtt kérjük Krisztus kegyelmét, hogy vessen véget az igazságtalanságnak; kérjük irgalmát azokra a bűnökre, amelyek megosztottságunkat okozzák.
Január 20-27 között, az egység hetének nyolc napjára az istentiszteletre szánt gondolatok a választott témát járják körül:
1. nap: „Áradjon a törvény, mint a víz, és az igazság, mint a bővizű patak!”(Ám5,24)
2. nap: „Ellenben ha igent mondotok, az legyen igen, ha pedig nemet, az legyen nem, minden további szó a gonosztól van.”(Mt5,37)
3. nap: „Kegyelmes és irgalmas az Úr, türelme hosszú, szeretete nagy.”(Zsolt145,8)
4. nap: „… érjétek be azzal, amitek van…”(Zsid13,5)
5. nap: Azért küldött el, hogy evangéliumot hirdessek a szegényeknek(Lk4,18)
6. nap: „Seregek Ura a neve!”(Jer10,16)
7. nap: „Asszony, nagy a te hited…”(Mt15,28)
8. nap: „Világosságom és segítségem az Úr…”(Zsolt 27,1)

Hivatások éve Oroszhegyen
A gyulafehérvári főegyházmegye 2018 adventjétől meghirdette a hivatások évét Követlek téged, bárhová mész mottóval. Ebbe a programba bekapcsolódik az oroszhegyi egyházközség is. Január 27-én a reggel 9 és a délelőtt 11 órától kezdődő szentmiséken Tódor Előd szentkatolnai képzőművész, restaurátor tart előadást.

Lelkigyakorlatos továbbképző kántoroknak Csíksomlyón
Kántorok számára lelkigyakorlatos továbbképző lesz Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban. A továbbképző február 4-én délután 3 órakor kezdődik, de a résztvevők 2 óráig meg kell érkezzenek, hogy a szállásukat tudják elfoglalni a program elkezdése előtt. Részvételi díj a támogatok jóvoltából 200 lej.
Jelentkezni a Jakab Antal Tanulmányi Ház recepcióján lehetséges a 0741 258 156-os telefonszámon január 31-ig.

Fülöp-kurzus Csíkszeredában
A Búzamag közösség Fülöp-kurzust szervez Csíkszeredában, a Szent Imre ifjúsági központban (Petőfi Sándor utca 39. szám). Jelentkezni február 1-ig lehet a 0742-679082-es telefonszámon Dánél Józsefnél vagy a buzamag@gmail.com email címen. Bővebb információt a közösség honlapján, a buzamag.ro oldalon találnak.

Márton Áron emlékkiállítás
Február 12-én a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban 13 órai kezdettel emlékkiállítás nyílik Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulóján.

Időjárás: Ma napközben a többnyire felhős idő mellett szórványosan fordulhat elő kisebb havazás, hózápor, havas eső, délnyugaton gyenge eső is. Északnyugaton élénk, erős lökések kísérik az északnyugati szelet. Délután -4, +3 fokot mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2019. január 9


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán  Déván a telepi-templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, kérve áldását az új esztendőben is életünkre, családunkra, közösségünkre.

Szakmai továbbképző pedagógusoknak
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja január 11–12. között továbbképzőt szervez hitoktatóknak, egyházi iskolában tanítóknak, pedagógusoknak a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. A program keretében választ kapnak arra, hogyan tanítsák–neveljék úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjanak át. A meghívott előadó Uzsalyné Pécsi Rita PhD. A képzésen előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. Jelentkezni a 0723 309 044 telefonszámon lehet.

„Egymásra hangolva” - jegyeskurzus Kápolnásfaluban
A Szent Gellért Alapítvány jegyeskurzust tart Kápolnásfaluban január 11-13. között. Jelentkezni lehet személyesen, a helyi plébánián, vagy a 0744-986752-es telefonszámon.

Csend és ima
Az elcsendesedést segíti és a szemlélődő ima gyakorlására ad lehetőséget az a rendezvény, amelyet január 11-e és 13-a között tartanak a nagyszokondi Szent Ignác lelkigyakorlatos központban. A szervező Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája a csendre helyezi a hangsúlyt a lelkigyakorlatos hétvége során, ezért a hallgatás, a befelé- és kifelé figyelésre való ösztönzés a naponta többszöri, huszonöt perces meditációs időkben is érvényt kap. A lelkigyakorlatos hétvége célja többek között, hogy segítse résztvevőit, végzőit a hétköznapokban is jobban megélni a csendet és az imát, tudatosabban jelen lenni a történésekben, nagyobb összeszedettséggel a tevékenységekben. Az érdeklődők a 0261-715011-es telefonszámon fejezhetik ki részvételi szándékukat.

Filmklub Szatmárnémetiben
A Szentlélek plébánia szervezésében idén is folytatódik a Szemlélek filmklub. Az Apa-sorozat keretén belül a Bronxi mese című filmet játszák le szombaton, január 12-én este hét órától a plébánia Merk Mihály termében. Várnak minden érdeklődőt.

Együtt az imában Székelykeresztúron
A székelykeresztúri Élet a Lélekben plébániai imacsoport megalakulásának 10. évfordulóján imanapot tartanak január 19-én. Az imanap, melynek mottója „Evezz a mélyre”(Lk5,4), szombaton délelőtt 10 órakor a plébániatemplomban kezdődik és délután 5 órakor hálaadó szentmisével ér véget. Várnak minden érdeklődőt a közös ünneplésre.

Ötéves a hargitafürdői pálos kolostor
2014. január 26-án volt a hargitafürdői kolostor ünnepélyes alapítása, amikor Jakubinyi György érsek megáldotta az új pálos életet. Erre az eseményre emlékeznek a pálos testvérek január 20-án, vasárnap a délelőtt fél 10 órakor kezdődő szentmise keretében, Boldog Özséb atya ünnepén. A szentmisét celebrálja és szentbeszédet mond Tamás József püspök, pálos konfráter. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Élet bőségben – szakmai továbbképzés Csíksomlyón
Komplex pszicho-spirituális szakmai továbbképzés lesz lelkipásztorok, lelkipásztori munkatársak és segítőfoglalkozásúak számára Csíksomlyón. Várják mindazokat, akik szeretnének spirituális és pszichológiai életük minőségén dolgozni és szakmai működésükben fejlődni. A program célja kettős: a személyes fejlődés és a szakmai továbbképzés. A képzés kilenc találkozásból épül fel, melyből az első alkalom január 24-26-ka között lenne. Érdeklődni és jelentkezni január 15-ig lehet Homa Ildikónál az ildiko.homa@gmail.com, Simó Irmánál a simo.irma@gmail.com vagy Takó Istvánnál a takopista@gmail.com e-mail címeken.

Márton Áron emlékkiállítás
Február 12-én a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban 13 órai kezdettel emlékkiállítás nyílik Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulóján.

Időjárás: Ma reggel több helyen hullhat vegyes halmazállapotú csapadék, délen, délnyugaton ónos eső is eshet. Napközben a többnyire felhős idő mellett szórványosan fordulhat elő kisebb havazás, hózápor, havas eső, délnyugaton gyenge eső is. Északnyugaton élénk, erős lökések kísérik az északnyugati szelet. Délután -4, +3 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. január 9

About the author

maradmin

Leave a Comment