2019. július 1. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Megemlékező szentmise Vajdahunyadon
Ma délután 17 órakor a vajdahunyadi Nagyboldogasszony templomban Dirschl Johann általános helynök megemlékező szentmisét mutat be Fechetă Virgil elhunyt lelkipásztor lelki üdvéért, akit 1998-ban a temesvári Szent György székesegyházban szenteltek pappá, és 2015-ben bekövetkezett haláláig a temesvári egyházmegye több plébániáján teljesített lelkipásztori szolgálatot. Ez alkalommal bemutatják az In memoriam Virgil Fechetă című kötetet, amely Erwin Josef Țigla kiadásában jelent meg.

CSIT 2019
Elindult a regisztráció az idei csíksomlyói ifjúsági találkozóra, melyet augusztus 13-17. között tartanak. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma/jelentkezés oldalon. Idén is számítani lehet élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre. A szállásokon a helyek száma korlátozott. A jelentkezés az 50 lej előleg kifizetésével válik véglegessé. Aki július 20-ka előtt regisztrál, ingyen pólót kap.

Engesztelő imavirrasztás
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában július 3-án egész éjjszakás virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják.

Zenés előadások, kiállítás és vásár Gyergyószéken
A Jakab Antal Keresztény Kör a Művészettel a hitünkért programsorozat keretében, a helyi egyesületekkel karöltve Isten tenyerén címmel zenés esteket szervez.
Az első előadás július 3.-án 18 órától a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomban lesz. Az est folyamán fellép Fehérváry Lilla budapesti előadóművész, Gál Humor örmény katolikus plébános bemutatja a templom művészeti értékeit, a vallásos művészet küldetéséről beszél Vencser László volt teológiai tanár, az est házigazdája Varga Gabriella újságíró lesz. A további helyínekről a későbbi híreinkben tájékoztatjuk önöket.
A műsorok után kiállítás és vásár lesz a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete és a kézdivásárhelyi Szentkereszty Stephanie egyesület gondozottjainak kézműves alkotásaiból.

Kneipp-hétvége Szárhegyen
Július 4-7 között a szárhegyi ferences kolostorban A víz nagymértékben orvosság mottóval, a Kneipp- kúra vizes alkalmazásainak megtapasztalására, elsajátítására és gyakorlására lesz lehetőség 10-15 fős csoportban. A program díja 300 lej. Jelentkezni lehet a 0741-694139 számon.

Keresztény nyári Szabadegyetem
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség első alkalommal szervezi meg a Keresztény Nyári Szabadegyetemet július 10 és 13 között a gyergyószentmiklósi Hétvirág Panzióbanl 20 év fölötti fiataloknak. Az esemény központi témája a női-férfi identitás, ennek keretében hallgathatnak előadásokat a résztvevők, szakemberek tolmácsolásában. Ezenkívül hangsúlyt kap a hivatás és a környezetvédelem is, interaktív műhelyek keretében. Természetesen szórakozásra, lelki feltöltődésre is lehetőség lesz: sport, túrázás, kézművesség, színházi előadás, ima, koncert, kávéházi beszélgetések. Jelentkezni július 3.-ig lehet, további információk és regisztráció az ifjúsági lelkészség Fiatalok a fiatalokért! nevű facebook oldalán.

Ifjúsági tábor Temesfőn
A temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ tábort szervez fiataloknak Temesfőn július 8-12. között. A kikapcsolódást szolgáló tevékenységek, kirándulások mellett a programban elmélkedés, kiscsoportos beszélgetés is szerepel. Bővebb információk a 0256-293687-es telefonszámon.

Székelyföldi Gyógynövénynap és Nyitott kertek
Idén negyedik alkalommal szervezik meg a Székelyföldi Gyógynövénynapot, Csíksomlyón a Szent István gyermekvédelmi központ közösségi kertjében és a Nyitott Kert programot, szerte Székelyföldön.
Július 5-én, pénteken 15:45 -től székelyföldi és magyarországi előadók, székelyföldi termelők és mesteremberek egy nagy ünneppel várják a gyógynövények és használatuk után érdeklődőket.

Családos hétvége Ivóban
„ÉN-üzenetek a családban” témával július 12-14 között, családos tábor lesz az ivói Kolping Szabadidő Központban, a szászrégeni Kiss-Miki házaspár vezetésével.
Jelentkezni július 10-ig lehet Joó Aniellánál a gykolping@gmail.com e-mail címen, vagy a 0755 171 146-os telefonszámon.

Időjárás: Felmelegszik az idő a következő napokban. A hőmérők 38 fokot is mérhetnek, a hőérzet pedig ennél is magasabb lehet, figyelmeztetnek a
meteorológusok.
Ma tovább melegszik a levegő, az alacsonyabban fekvő területeken, a síkságokon és a fennsíkokon kánikulára és hangsúlyos diszkomfort-érzetre kell számítani. A legmagasabb értékek 30 és 36 Celsius fok között lesznek majd. Gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, valamint fogyasszunk elegendő vizet, ásványvizet!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szetnségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Aninószán tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a Szentséglátogatásra és tárjuk bizalommal kéréseinket az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé.

Megemlékező szentmise Vajdahunyadon
Ma délután 17 órakor a vajdahunyadi Nagyboldogasszony-templomban Dirschl Johann általános helynök megemlékező szentmisét mutat be Fechetă Virgil elhunyt lelkipásztor lelki üdvéért, akit 1998-ban a temesvári Szent György székesegyházban szenteltek pappá, és 2015-ben bekövetkezett haláláig a temesvári egyházmegye több plébániáján teljesített lelkipásztori szolgálatot. Ez alkalommal bemutatják az In memoriam Virgil Fechetă című kötetet, amely Erwin Josef Țigla kiadásában jelent meg.

Napközi tábor a szalvatoriánus atyákkal
Július 1-5. között az erzsébetvárosi rendház udvarán, július 8-án és 9-én pedig Gyirokon szerveznek nyári tábort a gyermekeknek a temesvári szalvatoriánus atyák A 10-16 óra között zajló programokba lengyelországi önkéntesek is bekapcsolódnak. A gyermekek étkeztetéséhez a szervezők adományokat is elfogadnak..

Sarlós Boldogasszony-napi búcsúk
Sarlós Boldogasszony – Mária látogatása Erzsébetnél – , a csíksomlyói kegytemplom búcsúünnepe. Július 2-án, kedden a szentmisék reggel 8, fél 11 és este 7 órakor lesznek.
Gyergyóújfaluban a plébániatemplom búcsús szentmiséje július 2-án, kedden délelőtt 11 órakor kezdődik.
Nagyszeben-Terezianum templom búcsúnapján, kedden a szentmise délután 6 órakor kezdődik. A szentbeszédet román nyelven Dan Domsa görörkatolikus lelkész, magyar nyelven pedig Simon Imre segesvári segédlelkész tartja.
Máriacsiklován az ünnepi liturgiát július 2-án, kedden délelőtt 11 órakor a kegytemplomban német és román nyelven Dirschl Johann általános helynök celebrálja, koncelebrál Jäger Martin aninai plébános.

Székelyföldi fiatalok Temesváron
Július 3-16. között 23 zetelaki magyar fiatal számára tartanak román nyelv és irodalom órákat a Gerhardinum Római Katolikus Líceum tanárai.

Zenés előadások, kiállítás és vásár Gyergyószéken
A Jakab Antal Keresztény Kör a Művészettel a hitünkért programsorozat keretében, a helyi egyesületekkel karöltve zenés esteket szervez Fehérváry Lilla budapesti előadóművész és Varga Gabriella újságíró közreműködésével a következő színhelyeken:
Július 3.-án 18 órától a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomban, július 4.-én 16 órától a Ditrói Idősek Klubjában, július 5.-én a 17 órás szentmise után a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József templomban.
A műsorok után kiállítás és vásár lesz a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete és a kézdivásárhelyi Szentkereszty Stephanie egyesület gondozottjainak kézműves alkotásaiból.

Kneipp-hétvége Szárhegyen.
Július 4- 7 között a szárhegyi ferences kolostorban a Kneipp- kúra vizes alkalmazásainak megtapasztalására, elsajátítására és gyakorlására lesz lehetőség 10-15 fős csoportban. A program díja 300 lej. Jelentkezni a 0741694139 számon.

IV. Székelyföldi Gyógynövénynap és Nyitott kertek
Idén negyedik alkalommal szervezik meg a Székelyföldi Gyógynövénynapot, Csíksomlyón a Szent István gyermekvédelmi központ közösségi kertjében és a Nyitott Kert programot, szerte Székelyföldön.
Július 5-én, pénteken 15:45 -től székelyföldi és magyarországi előadók, székelyföldi termelők és mesteremberek egy nagy ünneppel várják a gyógynövények és használatuk után érdeklődőket.

FerBit 2019
Követlek téged, bárhová mész mottóval július 18-24 között, Csíksomlyó – Segesvár – Gyulafehérvár – Déva – Máriaradna útvonalon zajlik a XII. Ferences Biciklitúra. Jelentkezni július 10-ig lehet. Bővebb információk a www.ferbit.ro oldalon, vagy a 0741-940171 telefonszámon.

XVII. Ferences Ifjúsági Zarándoklat
Július 28–augusztus 2. között rendezik meg a XVII. Ferences Ifjúsági Zarándoklatot. A FerIZa olyan 16 és 35 év közötti fiataloknak szóló program, akik a zarándoklat során közelebb szeretnének kerülni Istenhez, a természethez, zarándoktársaikhoz, önmagukhoz, és akik mindezért vállalják a kemény fizikai próbákat.
A zarándoklat első három napja gyaloglás, a második része lelki töltekezés a csíksomlyói kegytemplomban és kolostorban. A zarándokoknak csak a FerIZa (későbbi időpontban megjelölendő) indulási helyszínére való utazást és a hazautazást kell fizetniük. A szervezők adományokat elfogadnak, de a részvételnek nincs meghatározott díja.
Az indulás helyszínéről és más részletekről érdeklődni a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen vagy a következő telefonszámok valamelyikén lehet: 0746-774701 (Pantea Tibor OFM), 0748-193371 (dr. Orbán Szabolcs OFM). A jelentkezők részvételi szándékukat legkésőbb július 21-ig jelezzék.

Időjárás: Felmelegszik az idő Romániában a következő napokban. A hőmérők 38 fokot is mérhetnek, a hőérzet pedig ennél is magasabb lehet, figyelmeztetnek a
meteorológusok.
Ma tovább melegszik a levegő, az alacsonyabban fekvő területeken, a síkságokon és a fennsíkokon kánikulára és hangsúlyos diszkomfort-érzetre kell számítani. A legmagasabb értékek 30 és 36 Celsius fok között lesznek majd. Gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, valamint fogyasszunk elegendő vizet, ásványvizet!

MRE – Hírszolgálat, 2019 július 1.

About the author

majoros gabriella