2019. július 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szentségimádás Nagyváradon
Ma este 7 órától „Jöjjetek hozzám mindnyájan, én felüdítelek titeket” mottóval ifjúsági szentségimádást tartanak a nagyváradi Szent Katalin-telepi plébániatemplomban.
Keressük a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét. A szentségimádás után kötetlen beszélgetés, teázás lesz a plébánia közösségi termébe.

Tábor Székelyszálláson
A Kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia szervezésében, Vár(lak) mottóval lelkigyakorlatos tábor lesz fiataloknak, július 17-20 között. A táborról bővebb információkat a mai déli magazinban hallhatnak.

Jelentkezés a ferences kollégiumba
A Kolozsvári Ferences Kollégium a 2019-2020-as tanévre is meghirdeti felvételijét, azok számára, akik a Kollégium szellemiségével, értékrendjével, programjával megegyező módon szeretnék megélni kolozsvári egyetemista életüket. Jelentkezés határideje augusztus 4. A felvételivel kapcsolatos további információkat megtalálják a www.ofm.ro/kolozsvariferencesek/kollegium oldalon, vagy érdeklődni lehet a 0748-193371-es telefonszámon.

Keresztény Nyári Szabadegyetem
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség első alkalommal szervezi meg a Keresztény Nyári Szabadegyetemet a gyergyószentmiklósi Hétvirág Panzióban, 20 év fölötti fiataloknak. Az esemény központi témája a női-férfi identitás, ennek keretében hallgathatnak előadásokat a résztvevők, szakemberek tolmácsolásában.
Bár a regisztráció már lezárult jó hír, hogy ma és holnap lehetőség van napi belépőt vásárolni. Ennek ára 25 lej/nap, ez feljogosít a teljes programon való részvételre, viszont nem tartalmaz sem szállást, sem étkezést. További információk az ifjúsági lelkészség Fiatalok a fiatalokért! nevű facebook oldalán.

Schönstatti tábor
A temesvári Schönstatti Márianővérek szervezésében leánytáborra kerül sor a Marienheim ifjúsági házban. A tábor július 14-18 között lesz, amelyre 13 éves kortól várják a jelentkezőket, témája: A boldogság nem véletlen – Kulcs a boldogsághoz. .A tábor programjában katekézis, kiscsoportos tevékenység, kézműves foglalkozás, barkácsolás, szentmise és különböző játékok szerepelnek. A programokat Bukovics Erika Mária nővér és Horváth Beáta Mária nővér irányítja, a szentmiséket Jakab Lajos vágási lelkész, Szilvágyi Zsolt püspöki helynök és Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános mutatja be.

Lelkigyakorlat Hargitafürdőn
Július 19-21 között, Jézus Krisztus a te szabadítód címmel, lelkigyakorlat lesz a hargitafürdői kápolnában, Dr. Gál Péter atya vezetésével. A lelkigyakorlat pénteken délután 5 órakor kezdődik. A három nap alatt arról lesz szó, hogy Jézus Krisztus megszabadít az okkult tévelygésektől, a hamis másolatoktól, a családi és egyéni múlt terheitől, hogy felejtsük ami mögöttünk van, és az előttünk lévők után rugaszkodjunk.
A lelkigyakorlatra regisztrálni nem kell, érdeklődni lehet minden szerda este a Csíkszeredai Püspöki Szent József kápolnában 18-19 óra között, illetve a lelkigyakorlatot tartó atyánál a 0036-307255519 telefonszámon.
Távolról jövőknek szállást étkezést ad a Hargitafürdői Csíki panzió, jelentkezni lehet a 0757-059 647 telefonszámon.

Szálláslehetőség a nyári felvételi idején
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a felvételire jelentkező diákok számára 400 szálláshelyet biztosít a Hașdeu (Kőkert) utcai diáknegyedben lévő egyetemi bentlakásokban.
A szálláshelyet 2019. július 16. és július 31. között lehet igénybe venni (5 ágyas szobákban) 25 lej/ágy/éjszaka szállásdíj ellenében. Az egyetem által biztosított szállásokat azok igényelhetik, akik Kolozsváron vagy a Kolozsvártól legtöbb 20 km-re eső körzetben nem rendelkeznek állandó lakhellyel.
Bővebb információk a www.admitere.ubbcluj.ro oldalon.

Táncelőadás Gyergyószárhegyen
A Debreceni Hajdú Táncegyüttes kezdő felnőtt csoportjai tánctáborba érkeztek a községbe, ahol egy hetet töltött a közel ötven fős csapat. Holnap este 7 órától a kultúrpalotában tartanak előadást, majd ezt követően táncházba várják az érdeklődőket. A belépés díjtalan.

Időjárás:Ma az északi, északkeleti megyékben számíthatunk csapadékra. Nyugaton felhősebb, másutt többnyire napos, gomolyfelhős idő várható. Marad az élénk északnyugati szél, több helyen erős lökésekkel. A nagy hőség továbbra sem tér vissza, a hűvös reggelt követően 19-25 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kosteleki templomban örökös szentségimádási napot tartanak. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Bérmálások a hétvégén
A nagyváradi egyházmegyében július 13-án, szombaton a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmisén 10 fiatal bérmálkozik az újpalotai plébániatemplomban. Felkészítésüket Láber Ferenc plébános végezte.
Július 14-én, vasárnap a szintén délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében Böcskei László megyéspüspök 10 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét a hegyközcsatári plébániatemplomban. Felkészítésüket Bodor Zoltán plébános végezte.
Ugyancsak vasárnap délután 4 órakor a hegyközszentmiklósi templomban 5 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. Felkészítésüket Kuglis Gábor plébános végezte.

Nyári ajándék komolyzene kedvelőknek
A kolozsvári piarista templomban holnap este 7 órától orgonakoncertet ad elő Elischer Balázs magyarországi művész..
Július 14-én, vasárnap szintén este 7 órától kóruskoncert lesz a svájci Winterthur Chor és a kolozsvári Szent Cecília kórusok közreműködésével.
Nagyváradon a várad-szőlősi plébánia templomban július 15-én este 7 órától a bécsi Mátyás István orgonaestjére kerül sor. Műsoron Johann Sebastian Bach és Felix Mendelssohn-Barhtoldy művei. Belépés díjtalan, de adományokat elfogadnak a szervezők.

Táncelőadás Gyergyószárhegyen
A Debreceni Hajdú Táncegyüttes kezdő felnőtt csoportjai tánctáborba érkeztek a községbe, ahol egy hetet töltött a közel ötven fős csapat. Holnap este 7 órától a kultúrpalotában tartanak előadást, majd ezt követően táncházba várják az érdeklődőket. A belépés díjtalan.

Szentségimádás Nagyváradon
Ma este 7 órától „Jöjjetek hozzám mindnyájan, én felüdítelek titeket” mottóval ifjúsági szentségimádást tartanak a nagyváradi Szent Katalin-telepi plébániatemplomban.
Keressük a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét. A szentségimádás után kötetlen beszélgetés, teázás lesz a plébánia közösségi termébe.

Felvételi a Papnevelő Intézetbe
A Szentírásban olvashatjuk, hogy „Jézus Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké” csak mi emberek változunk, csak a mi világunk változik, és nekünk ebben a változó világban kell megtalálnunk az Örök Változatlant. Jelenléte gyakran azokon az embereken keresztül válik érzékelhetővé, észlelhetővé, akiket meghív egy szorosabb szolgálatra, egy különlegesebb kapcsolatra, akiket meghív, hogy papjai legyenek. Mindazokat, akik érzik az isteni hívást szeretettel várják a Gyulafehérvári Szemináriumba, ahol felkészülhetnek, hogy a legjobban szolgálhassák Krisztus Urunkat. Jelentkezési határidő július 13. Bővebb információkat a www.érsekség.ro oldalon olvashatnak.

Filmklub Szatmárnémetiben
A szemlélek, apa-sorozat keretében július 13-án, szombaton este 7 órától vetítik a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van című filmet. Helyszín a Szentlélek plébánia kolping terme.

Családos tábor Erdődhegyen
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye család munkacsoportja XII. alkalommal szervezi meg, az egyházmegyei családos tábort, idén augusztus 13-17 között, Erdődhegyen. A táborban a népművészet szépségeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők, lesz néptánc és népdal tanulásra, nemezelésre, kosárfonásra és bőrdíszművességre is lehetőség. Jelentkezni lehet a 0740-115464-es telefonszámon, július 25.ig.

Ferences focitábor
Augusztus 5-9 között, Gyergyószárhegyen szervezik meg az idei ferences focitábort, ahova 9-12 osztályos fiuk jelentkezését várják. A mindennapi edzés mellett, természetesen lesz szentmise, kirándulás, közösségépítő és lelki program is. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni lehet az ersekseg.ro oldalon.

Időjárás: Ma az északi, északkeleti megyékben számíthatunk csapadékra. Nyugaton felhősebb, másutt többnyire napos, gomolyfelhős idő várható. Marad az élénk északnyugati szél, több helyen erős lökésekkel. A nagy hőség továbbra sem tér vissza, a hűvös reggelt követően 19-25 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. július 11.

About the author

majoros gabriella