2019. július 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Kamill búcsú Kolozsváron, a Szent Kamill-otthon kápolnájában, július 14-én, vasárnap délután 6 órától búcsús szentmisét mutatnak be. A szentbeszédet Keresztes Olivér kolozsi plébános tartja. Ezt követően az intézet udvarán rövid ünnepség keretében felavatják az Árpád-házi Szent Erzsébet otthont.

Kármel-hegyi Boldogasszony búcsúk A gyulafehérvári egyházmegyében Gyimesbükk filiájában, Barátoson holnap délelőtt 11 órától ünneplik a Kármel-hegyi Boldogasszony tiszteletére felszentelt kápolna búcsúját. Hagyományosan ma szentelik meg a település házait. A Gyimesfelsőlokhoz tartozó komjáti templomban július 16-án, kedden délelőtt 11 órától tartják a búcsút. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József segédpüspök. Szabadtéri búcsús szentmisét tartanak július 16-án, kedden Marosszentgyörgyön, a Kis Szent Teréz kármelita kolostorba. Délután 5 órakor ünnepi esti dicséretet énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak. A szentmise 6 órakor kezdődik, melyet Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa mutat be. A temesvári egyházmegyében Máriaradnán, a Kármel-hegyi Boldogasszony-zarándoklat búcsúja szintén július 16-án, kedden délelőtt 11 órakor kezdődik. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Pál József-Csaba megyés püspök. A liturgiát követően megnyitják Xantus Géza neves erdélyi festőművész tárlatát.

Családos tábor Erdődhegyen A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye család munkacsoportja XII. alkalommal szervezi meg, az egyházmegyei családos tábort, idén augusztus 13-17 között, Erdődhegyen. A táborban a népművészet szépségeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők, lesz néptánc és népdal tanulásra, nemezelésre, kosárfonásra és bőrdíszművességre is lehetőség. A táborral kapcsolatosan a mai déli magazinban hallhatnak interjút.

Primícia Balánbányán A gyulafehérvári székesegyházban Jakubinyi György érsek áldozópappá szentelte Bereczki Attila-Szabolcs diakónust, aki első ünnepélyes szentmiséjét szülőfalujában, a balánbányai Nepomuki Szent János-plébániatemplomban mutatja be, július 14-én, vasárnap délután fél egy órától. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Lelki nap Csíksomlyón A csíksomlyói Mária-kert szervezésében holnap lelki napra kerül sor. A program reggel fél 8 órakor szentmisével kezdődik a kegytemplomban, ezt követően közös reggeli lesz, majd a Mária-kert bemutatása. A résztvevők autóbusszal ellátogatnak a Gyimesek-völgyébe, ahol elmélkedést tartanak az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum kápolnájában és rövid történelem órát tartanak az Ezeréves határnál. Hazafele elimádkozzák a rózsafüzért és hálát adnak a nap kegyelmeiért. Érdeklődni és jelentkezni lehet Bíró Juliánnánál a 0740-099347-es telefonszámon vagy a csiksomlyo.mariakert@gmail.com e-mail címen.

Régizene Fesztivál Ma ér véget a Régizenei Nyári Egyetem, amelyet kurzuszáró hangverseny koronáz meg. Az előadásra 15 órától kerül sor a Márton Áron Gimnázium dísztermében. Este 20 órától a tavaly fennállásának tizedik évét ünneplő, Barokk Fesztiválzenekar koncertezik a Szent Ágoston-templomban. A zenekar a bécsi udvarban működő 18. századi osztrák és olasz zeneszerzők hangszeres műveit mutatja be. Holnap 11 órától kezdetét veszi a Reneszánsz gyermeknap, ahol vásár, játszóház, ügyességi játékok, Mátyás korabeli hangulat, harcászati bemutató, reneszánsz játékok várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A programokról a www.regizene.ro oldalon tájékozódhatnak.

Medjugorjei zarándoklat Zarándokvonat indul Medjugorjéba szeptember 15-20. között Budapestről a Keleti pályaudvarról. Erdélyből 14-én indul az autóbusz Budapestre a vonathoz és 21-én érkezik vissza. A zarándokvonat lelkivezetői: Székely János szombathelyi megyéspüspök, Michels Antal, Fuchs Tibor és Daniel Ernő atyák. Karnagy: Pálmai Árpád. Érdeklődni és jelentkezni lehet az info@missziotours.ro email címen vagy a 0365 405 343-as telefonszámon.

Időjárás: Záporos, zivataros, szeles hétvége elé nézünk. Ma több helyen eső, zápor várható, az Erdélyi medence térségében zivatarok is kialakulhatnak. A hűvös reggelt követően délután 20-25 fok valószínű. A hétvégén továbbra sem tér vissza a hőség, egy hidegfront következtében már a reggeli órákban sokfelé zivatarokra kell számítani. A nyugatias szél többfelé feltámad, északon, északnyugaton erős, zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számíthatunk. A viharokat néhol felhőszakadás, apró szemű jégeső is kísérhetik. Az előző napokhoz képest pár fokkal még hűvösebb lesz.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a petrillai templomban örökös szentségimádási napot tartanak. Kérjük hittel és bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztust minden ügyünkben.

Jelentkezés a ferences kollégiumba A Kolozsvári Ferences Kollégium a 2019-2020-as tanévre is meghirdeti felvételijét, azok számára, akik a Kollégium szellemiségével, értékrendjével, programjával megegyező módon szeretnék megélni kolozsvári egyetemista életüket. Jelentkezés határideje augusztus 4. A felvételivel kapcsolatos további információkat megtalálják a www.ofm.ro/kolozsvariferencesek/kollegium oldalon, vagy érdeklődni lehet a 0748-193371-es telefonszámon.

Keresztény Nyári Szabadegyetem A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség első alkalommal szervezi meg a Keresztény Nyári Szabadegyetemet a gyergyószentmiklósi Hétvirág Panzióban, 20 év fölötti fiataloknak. Az esemény központi témája a női-férfi identitás, ennek keretében hallgathatnak előadásokat a résztvevők, szakemberek tolmácsolásában. Bár a regisztráció már lezárult jó hír, hogy ma lehetőség van napi belépőt vásárolni. Ennek ára 25 lej/nap, ez feljogosít a teljes programon való részvételre, viszont nem tartalmaz sem szállást, sem étkezést. További információk az ifjúsági lelkészség Fiatalok a fiatalokért! nevű facebook oldalán.

Schönstatti tábor A temesvári Schönstatti Márianővérek szervezésében leánytáborra kerül sor a Marienheim ifjúsági házban. A tábor július 14-18 között lesz, amelyre 13 éves kortól várják a jelentkezőket, témája: A boldogság nem véletlen – Kulcs a boldogsághoz. .A tábor programjában katekézis, kiscsoportos tevékenység, kézműves foglalkozás, barkácsolás, szentmise és különböző játékok szerepelnek. A programokat Bukovics Erika Mária nővér és Horváth Beáta Mária nővér irányítja, a szentmiséket Jakab Lajos vágási lelkész, Szilvágyi Zsolt püspöki helynök és Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános mutatja be.

Nyári komolyzenei előadások A kolozsvári piarista templomban ma este 7 órától orgonakoncertet ad elő Elischer Balázs magyarországi művész.. Július 14-én, vasárnap szintén este 7 órától kóruskoncert lesz a svájci Winterthur Chor és a kolozsvári Szent Cecília kórusok közreműködésével. Csíkszeredában a Régizenei Nyári Egyetem kurzuszáró hangversenyére kerül sor ma a Márton Áron Gimnáziumban. A hangverseny első része délelőtt 11 órától kezdődik, a második része pedig délután 3 órától.

Felvételi teológia szakra A katolikus egyház Kolozsváron bentlakást és évi 2500 lejes ösztöndíjat biztosít minden olyan Kolozsváron tanuló katolikus egyetemi hallgatónak, aki a Babeș-Bolyai Tudományegyetem bármilyen szakára jelentkezik a Római Katolikus Teológia Karra való jelentkezés mellett. A felvételi július 16-31 között zajlik, további információk a www.rocateo.ubbcluj.ro oldalon olvashatóak.

Házaspárok zarándoklata A Mária Iskola lelki család és a gyulafehérvári Családpasztorációs Központ, zarándoklatot szervez Medjugorjeba házaspárok számára augusztus 26-31 között. Érdeklődni lehet a 0748-663201-es telefonszámon, vagy a kertesz.tibor@csalad.ro e-mail címen.

Primícia Balánbányán A gyulafehérvári székesegyházban Jakubinyi György érsek áldozópappá szentelte Bereczki Attila-Szabolcs diakónust, aki első ünnepélyes szentmiséjét szülőfalujában, a balánbányai Nepomuki Szent János-plébániatemplomban mutatja be, július 14-én, vasárnap délután fél egy órától.

Felvételi Gyulafehérváron A Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum (Kisszeminárium) II. szessziós felvételit hirdet a 2019-2020-as iskolai évben induló IX. osztályának fennmaradt 8 helyére. Jelentkezhetnek olyan VIII. osztályt végzett fiúk, akik sikerrel letették az országos felmérőt, de nem iratkoztak számítógépes elosztásra, vagy nem jutottak be más teológiai líceumok teológiai osztályába, magaviseletük 10-es, és szeptember 15-ig nem töltik be a 18. életévüket. A felvételiről bővebb információkat az érsekség.ro oldalon olvashatnak.

Időjárás: Ma keleten kisüt a nap, de nyugat felől már erősen növekszik a felhőzet. A középső tájakon több helyen eső, zápor várható, nyugaton zivatarok is kialakulhatnak. Ismét feltámad a nyugati, délnyugati szél. Délután 20-28 fok várható, az alacsonyabb értékeket északkeleten mérhetjük.

MRE - Hírszolgálat, 2019. július 12.

About the author

Majoros Gabriella