2019. július 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Zarándoklat Máriaradnára
A Kármel-hegyi Boldogasszony napján, július 16-án, kedden A Temesvári Római Katolikus püspökség zarándoklatot szervez a máriaradnai kegytemplomhoz. A 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Pál József Csaba megyéspüspök. A liturgiát követően kerül sor Xantus Géza neves erdélyi festőművész tárlatának megnyitójára.

Medjugorjei zarándoklat
Zarándokvonat indul Medjugorjéba szeptember 15-20. között Budapestről a Keleti pályaudvarról. Erdélyből 14-én indul az autóbusz Budapestre a vonathoz és 21-én érkezik vissza.
A zarándokvonat lelkivezetői: Székely János szombathelyi megyéspüspök, Michels Antal, Fuchs Tibor és Daniel Ernő atyák. Karnagy: Pálmai Árpád.
Érdeklődni és jelentkezni lehet az info@missziotours.ro email címen vagy a 0365 405 343-as telefonszámon.

Felvételi teológia szakra
A katolikus egyház Kolozsváron bentlakást és évi 2500 lejes ösztöndíjat biztosít minden olyan Kolozsváron tanuló katolikus egyetemi hallgatónak, aki a Babeș-Bolyai Tudományegyetem bármilyen szakára jelentkezik a Római Katolikus Teológia Karra való jelentkezés mellett. A felvételi július 31 -ig tart, további információk a www.rocateo.ubbcluj.ro oldalon olvashatóak.

Fiucsapat tábor
Az öröm és a remény embere címmel szervezik meg az erdélyi ferencesek a fiucsapat tábort az olaszországi Assisiben. Az egyhetes program augusztus 24–szeptember 1. között lesz, amelynek keretében a résztvevőknek alkalmuk lesz elzarándokolni a ferencesek védőszentjének szülővárosába és azokra a helyszínekre, ahol Szent Ferenc felnőtt, és rátalált Istenre.
A szervezők 17 és 35 év közötti fiatalokat, fiatal felnőtteket várnak a táborba. A jelentkezés feltétele, hogy minden pályázó írjon egyoldalas összefoglalót egy ferences helyszínről, azt is belefoglalva, mi az, amiért fontos számára. Az írásnak tartalmaznia kell néhány mondatot arra vonatkozóan is, hogy a pályázó miért szeretne részt venni a fiucsapat táborban, és mit vár attól.
A helyek száma korlátozott, részvételi díj: 100 euró és 80 lej (utóbbi összeg a szervezés idején nőhet).
Az írásokat az frtibi@gmail.com e-mail címre lehet elküldeni, ahol az érdeklődők bővebb információkat is kaphatnak a táborról.

Házaspárok zarándoklata
A Mária Iskola lelki család és a gyulafehérvári Családpasztorációs Központ, zarándoklatot szervez Medjugorjeba házaspárok számára, augusztus 26-31 között. 10 házaspár számára van még hely. Érdeklődni lehet a 0748-663201-es telefonszámon, vagy a kertesz.tibor@csalad.ro e-mail címen.

SICULUS fesztivál
Szeptember 6-8 között zajlik Székelyudvarhelyen a 7. Siculus fesztivál, melynek keretében a szervezők versenyt hirdetnek meg erdélyi magyar zenekarok számára. Jelentkezni lehet, két, saját szerzeményű magyar nyelvű dallal július 20-ig. További információkat a www.siculusfestival.hargitamegye.ro oldalon olvashatnak.

Gyerektábor Ivóban
A gyulafehérvári egyházmegye Kolping családok szervezete és a Brassó-bolonyai „Szent József” Kolping család csapata tábort szervez előkészítő-negyedik osztályos kisiskolások számára az ivói szabadidő központban. A vakációs hét augusztus 18-23 között lesz, melynek mottója: „Követlek téged, bárhová méssz”, Jelentkezni lehet Joó Aniellánál a 0755-171146-os vagy Máthé Izabellánál a 0740-239430-as telefonszámokon.

Angol tábor gyerekeknek
A Szent Gellért Alapítvány augusztus 26-30 között angol nyelv és biblia-tábort szervez Szentegyházán 7-14 éves gyerekek számára. A táborban angol fiatalok segtik a nyelvtanulást. Érdeklődni és jelentkezni lehet augusztus 15-ig a 0742-830506-os telefonszámon.

Forráspont ifjúsági nap
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága Forráspont – Még egy nap Jézussal címmel ifjúsági eucharisztikus napra hívja a fiatalokat szeptember 21-én, szombaton a budapesti BOK Csarnokba. Az esemény jó találkozási lehetőség Jézussal, aki velünk maradt az Oltáriszentségben. Lesz zenés dicsőítés, tanítás, tanúságtételek, pódiumbeszélgetés, szentmise Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspökkel, valamint szentségimádás. Elsősorban a 15 és 30 év közötti fiatalokat hívják és várják. A rendezvényen való részvétel ingyenes, a helyek száma korlátozott, regisztrálni lehet a www.forraspont.iec2020.hu oldalon.

Időjárás: A mai nap folyamán a napos-gomolyfelhős időben már csak északon és keleten alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. Az északias szelet sokfelé élénk, a zivatarok környezetében erős, viharos lökések kísérhetik. Hajnalban 7-12, délután 19-26 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Kármel-hegyi Boldogasszony-búcsúk 
A Gyimesfelsőlokhoz tartozó komjáti templomban július 16-án, kedden délelőtt 11 órától tartják a Kármel-hegyi Boldogasszony búcsút. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József segédpüspök.
Szabadtéri búcsús szentmisére várják a Kármelt szerető híveket július 16-án Marosszentgyörgyre, a Kis Szent Teréz kármelita kolostor nővérei. A szentmise kedden délután 6 órakor kezdődik. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa. Délután 5 órakor ünnepi esti dicséretet énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak a szentmise kezdetéig.
A Temesvári egyházmegyében Máriaradnán, a Kármel-hegyi Boldogasszony-zarándoklat búcsúja szintén kedden délelőtt 11 órakor kezdődik. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Pál József-Csaba megyés püspök. A liturgiát követően megnyitják Xantus Géza neves erdélyi festőművész tárlatát.

Lelkigyakorlat Mijo Baradával Székelyudvarhelyen
Mijo Barada horvát karizmatikus többféle lelkigyakorlatot tart világszerte; ágostonos harmadrendi misszionárius és családapa, a pápa által jóváhagyott missziós közösségben szolgál.
Két legkiemelkedőbb lelkigyakorlata az életszakaszok gyógyulása és ez a jelenleg meghirdetett Családfa gyógyulásáról szóló lelkigyakorlata. Ha valaki ezeken részt vesz és a megadott szempontok alapján imádkozik, élete nagy
fordulatot vehet az Úr kegyelme által.
A lelkigyakorlat július 19-21. között, azaz péntek reggeltől vasárnap délutánig tart. Az előadások nyelve horvát lesz, magyar és román fordítással.
A részvételi hozzájárulás 40 lej / fő, melyet a lelkigyakorlat kezdetekor, a helyszínen kell fizetni.
A lelkigyakorlatról bővebb információ és jelentkezés a RomKat.ro oldalon vagy a 0743 442853 telefonszámon kapható.

Lelkigyakorlat Hargitafürdőn
Július 19-21 között, Jézus Krisztus a te szabadítód címmel, lelkigyakorlat lesz a hargitafürdői kápolnában, Dr. Gál Péter atya vezetésével. A lelkigyakorlat pénteken délután 5 órakor kezdődik. A három nap alatt arról lesz szó, hogy Jézus Krisztus megszabadít az okkult tévelygésektől, a hamis másolatoktól, a családi és egyéni múlt terheitől, hogy feledjük ami mögöttünk van, és az előttünk lévők után rugaszkodjunk.
A lelkigyakorlatra regisztrálni nem kell, érdeklődni lehet minden szerda este a Csíkszeredai Püspöki Szent József kápolnában 18-19 óra között, illetve a lelkigyakorlatot tartó atyánál a 0036-307255519 telefonszámon.
Távolról jövőknek szállást étkezést ad a Hargitafürdői Csíki panzió, jelentkezni lehet a 0757-059 647 telefonszámon.

Szálláslehetőség a nyári felvételi idején
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a felvételire jelentkező diákok számára 400 szálláshelyet biztosít a Hașdeu (Kőkert) utcai diáknegyedben lévő egyetemi bentlakásokban.
A szálláshelyet 2019. július 16. és július 31. között lehet igénybe venni (5 ágyas szobákban) 25 lej/ágy/éjszaka szállásdíj ellenében. Az egyetem által biztosított szállásokat azok igényelhetik, akik Kolozsváron vagy a Kolozsvártól legtöbb 20 km-re eső körzetben nem rendelkeznek állandó lakhellyel. Bővebb információk a www.admitere.ubbcluj.ro/hu/licenta/cazare oldalon.

XVII. Ferences Ifjúsági Zarándoklat
Július 28–augusztus 2. között rendezik meg a XVII. Ferences Ifjúsági Zarándoklatot. A FerIZa olyan 16 és 35 év közötti fiataloknak szóló program, akik a zarándoklat során közelebb szeretnének kerülni Istenhez, a természethez, zarándoktársaikhoz, önmagukhoz, és akik mindezért vállalják a kemény fizikai próbákat.
A zarándoklat első három napja gyaloglás, a második része lelki töltekezés a csíksomlyói kegytemplomban és kolostorban. A zarándokoknak csak a FerIZa (későbbi időpontban megjelölendő) indulási helyszínére való utazást és a hazautazást kell fizetniük. A szervezők adományokat elfogadnak, de a részvételnek nincs meghatározott díja.
Az indulás helyszínéről és más részletekről érdeklődni a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen vagy a következő telefonszámok valamelyikén lehet: 0746-774701 (Pantea Tibor OFM), 0748-193371 (dr. Orbán Szabolcs OFM). A jelentkezők részvételi szándékukat legkésőbb július 21-ig jelezzék.

Látod-e, amit hallasz?
Sudár Annamária versmondó és Török Máté versénekes, a Misztrál együttes tagjának közös estje lesz Hargitafürdőn a Szent István pálos fatemplomban, augusztus 1-én, 19 órakor. A belépés ingyenes, CD-ből lehet vásárolni.
Mindenkit szeretettel várnak a pálos testvérek!

Házaspárok zarándoklata
A Mária Iskola lelki család és a gyulafehérvári Családpasztorációs Központ, zarándoklatot szervez Medjugorjeba házaspárok számára, augusztus 26 – 31. között. 10 házaspár számára van még hely. Érdeklődni lehet a 0748-663201-es telefonszámon, vagy a kertesz.tibor@csalad.ro e-mail címen.

Időjárás: A mai nap folyamán a napos-gomolyfelhős időben már csak északon és keleten alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. Az északias szelet sokfelé élénk, a zivatarok környezetében erős, viharos lökések kísérhetik. Hajnalban 7-12, délután 19-26 fok várható.

MRE -  Hírszolgálat, 2019. július 15.

About the author

majoros gabriella