2019. július 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Kármel-hegyi Boldogasszony búcsú Szabadtéri búcsús szentmisét tartanak Marosszentgyörgyön, a Kis Szent Teréz kármelita kolostorba. Szintén ma, délután 5 órakor ünnepi esti dicséretet énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak. A szentmise 6 órakor kezdődik, melyet Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa mutat be.

Gyerektábor Ivóban A gyulafehérvári egyházmegye Kolping családok szervezete és a Brassó-bolonyai „Szent József” Kolping család csapata tábort szervez előkészítő-negyedik osztályos kisiskolások számára az ivói szabadidő központban. A vakációs hét augusztus 18-23 között lesz, melynek mottója: „Követlek téged, bárhová mész”. A táborral kapcsolatos bővebb információkat a mai déli magazinban hallhatnak.

A végtelen vonzásában A Máriaradnai kolostor kiállítótermében, ma délután 1 órakor Pál József Csaba temesvári megyéspüspök és Hegedűs Enikő művészettörténész megnyitják Xantus Géza festőművész kiállítását. A tárlat október 10-ig látogatható keddtől vasárnapig 10-17 óra között.

Nagyváradon a Bibliabusz A kerekeken guruló Bibliát 1992-ben indították útjára, egy emeletes berlini városi buszt alakítva át erre a nemes célra. Romániába harmadszor érkezik a Királyhágómelléki Református Egyházkerület meghívására; először 2008-ban, a Biblia évében, másodszor 2017-ben, a Reformáció évében járt nálunk. Idén július 17–18-án 10 és 18 óra között, valamint 19-én 10 és 12 óra között lesz látogatható a Szent László téren. Célja az Isten igéjének terjesztése. A busz meghívható gyülekezeti alkalmakra, egyházi, közösségi eseményekre, iskolákba, bárhová, ahol emberek vannak, ahol tájékozódni, beszélgetni, közösséget építeni lehet a keresztyén értékek alapján.

Orgonák éjszakája Július 20-án, szombaton a Filharmónia Magyarország hagyományteremtő céllal megrendezi az Orgonák éjszakája országos zenei eseményt, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az orgonához kapcsolódó zenei élmények kimagasló kultúraformáló erejére, valamint az, hogy értékes ismereteket közvetítsen a hangszer történelmével, működésével, építésével és jövőjével kapcsolatosan. Nagyváradon több helyszínen is bekapcsolódnak az eseménybe. A Szöllősi Római Katolikus templomban, este 7 órától Józsa Domokos ad orgonakoncertet. Műsoron Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Haendel, valamint Johann Gottfried Walther zeneszerzők művei. A Szent László templomban este 8 órától Szeghalmi Emese orgona és ének-előadását hallhatják.

Családos tábor A Temesvári Római Katolikus Egyházmegye Családpasztorációs központja családos tábort szervez Lippán augusztus 30-szeptember 1 között, melynek mottóját Lukács evangéliumából veszik, „A te szavadra..” Érdeklődni és jelentkezni lehet augusztus 20-ig a szilvagyizsolt@yahoo.com e-mail címen vagy a 0723-941299-es telefonszámon. Medjugorjei zarándoklat Zarándokvonat indul Medjugorjéba szeptember 15-20. között Budapestről a Keleti pályaudvarról. Erdélyből 14-én indul az autóbusz Budapestre a vonathoz és 21-én érkezik vissza. A zarándokvonat lelkivezetői: Székely János szombathelyi megyéspüspök, Michels Antal, Fuchs Tibor és Daniel Ernő atyák. Karnagy: Pálmai Árpád lesz. Érdeklődni és jelentkezni lehet az info@missziotours.ro email címen vagy a 0365 405 343-as telefonszámon.

Orgonakoncert A gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomban, holnap este 7 órától Mátyás István orgonaművész tart előadást, melynek keretén belül Johann Sebastian Bach, Max Reger, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Jacob Arcadelt, Liszt Ferenc és Josef Gabriel Rheinberger műveiből hangzanak el részletek.

Schönstatti tábor A temesvári Schönstatti Márianővérek szervezésében leánytáborra kerül sor a Marienheim ifjúsági házban. A tábor július 21-25 között lesz, amelyre 13 éves kortól várják a jelentkezőket, témája: A boldogság nem véletlen – Kulcs a boldogsághoz. .A tábor programjában katekézis, kiscsoportos tevékenység, kézműves foglalkozás, barkácsolás, szentmise és különböző játékok szerepelnek. A programokat Bukovics Erika Mária nővér és Horváth Beáta Mária nővér irányítja, a szentmiséket Jakab Lajos vágási lelkész, Szilvágyi Zsolt püspöki helynök és Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános mutatja be.

Időjárás: Ma napközben a megnövekvő gomolyokból legfeljebb egy-egy gyenge zápor alakulhat ki elsősorban az északi, keleti és középső tájakon. Az északi szél helyenként élénk, máshol átmenetileg erős lesz. Délután 20-26 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a szászvárosi templomban örökös szentségimádási napot tartanak. Adjunk hálát az oltáriszentségben jelen lévő Krisztusnak, aki elküldte nekünk a Vigasztaló Szentlelket!

Kármel-hegyi Boldogasszony búcsúk A Gyimesfelsőlokhoz tartozó komjáti templomban ma délelőtt 11 órától tartják a búcsút. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József segédpüspök. Szabadtéri búcsús szentmisét tartanak Marosszentgyörgyön, a Kis Szent Teréz kármelita kolostorba. Szintén ma, délután 5 órakor ünnepi esti dicséretet énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak. A szentmise 6 órakor kezdődik, melyet Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa mutat be. A temesvári egyházmegyében Máriaradnán, a Kármel-hegyi Boldogasszony-zarándoklat búcsúja ugyancsak ma, délelőtt 11 órakor kezdődik. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Pál József-Csaba megyés püspök. A liturgiát követően megnyitják Xantus Géza neves erdélyi festőművész tárlatát.

Nagyváradon a Bibliabusz A kerekeken guruló Bibliát 1992-ben indították útjára, egy emeletes berlini városi buszt alakítva át erre a nemes célra. Romániába harmadszor érkezik a Királyhágómelléki Református Egyházkerület meghívására; először 2008-ban, a Biblia évében, másodszor 2017-ben, a Reformáció évében járt nálunk. Idén július 17–18-án 10 és 18 óra között, valamint 19-én 10 és 12 óra között lesz látogatható a Szent László téren. Célja az Isten igéjének terjesztése. A busz meghívható gyülekezeti alkalmakra, egyházi, közösségi eseményekre, iskolákba, bárhová, ahol emberek vannak, ahol tájékozódni, beszélgetni, közösséget építeni lehet a keresztyén értékek alapján.

Orgonák éjszakája Július 20-án, szombaton a Filharmónia Magyarország hagyományteremtő céllal megrendezi az Orgonák éjszakája országos zenei eseményt, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az orgonához kapcsolódó zenei élmények kimagasló kultúraformáló erejére, valamint az, hogy értékes ismereteket közvetítsen a hangszer történelmével, működésével, építésével és jövőjével kapcsolatosan. Nagyváradon a Szöllősi Római Katolikus Plébániatemplom kapcsolódik be az eseménybe, ahol este 7 órától Józsa Domokos ad orgonakoncertet. Műsoron Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Haendel, valamint Johann Gottfried Walther zeneszerzők művei. A belépés ingyenes.

Gyerektábor Ivóban A gyulafehérvári egyházmegye Kolping családok szervezete és a Brassó-bolonyai „Szent József” Kolping család csapata tábort szervez előkészítő-negyedik osztályos kisiskolások számára az ivói szabadidő központban. A vakációs hét augusztus 18-23 között lesz, melynek mottója: „Követlek téged, bárhová mész”. Jelentkezni lehet Joó Aniellánál a 0755-171146-os vagy Máthé Izabellánál a 0740-239430-as telefonszámokon.

Angol tábor gyerekeknek A Szent Gellért Alapítvány augusztus 26-30 között angol nyelv és biblia-tábort szervez Szentegyházán 7-14 éves gyerekek számára. A táborban angol fiatalok segítik a nyelvtanulást. Érdeklődni és jelentkezni lehet augusztus 15-ig a 0742-830506-os telefonszámon.

Forráspont ifjúsági nap Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága Forráspont – Még egy nap Jézussal címmel ifjúsági eucharisztikus napra hívja a fiatalokat szeptember 21-én, szombaton a budapesti BOK Csarnokba. Az esemény jó találkozási lehetőség Jézussal, aki velünk maradt az Oltáriszentségben. Lesz zenés dicsőítés, tanítás, tanúságtételek, pódiumbeszélgetés, szentmise Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspökkel, valamint szentségimádás. Elsősorban a 15 és 30 év közötti fiatalokat hívják és várják. A rendezvényen való részvétel ingyenes, a helyek száma korlátozott, regisztrálni lehet a www.forraspont.iec2020.hu oldalon.

Családos tábor A Temesvári Római Katolikus Egyházmegye Családpasztorációs központja családos tábort szervez Lippán augusztus 30-szeptember 1 között, melynek mottóját Lukács evangéliumából veszik, „A te szavadra..” Érdeklődni és jelentkezni lehet augusztus 20-ig a szilvagyizsolt@yahoo.com e-mail címen vagy a 0723-941299-es telefonszámon. Időjárás: Ma napközben a megnövekvő gomolyokból legfeljebb egy-egy gyenge zápor alakulhat ki elsősorban az északi, keleti és középső tájakon. Az északi szél helyenként élénk, máshol átmenetileg erős lesz. Délután 20-26 fok várható.

MRE Hírszolgálat, 2019. július 16.

About the author

Majoros Gabriella