2019. július 2. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

A pápával repültem
Holnap délelőtt 11 órától a kolozsvári Bábes-Bolyai Tudomány Egyetem Római Katolikus Teológia Karának második emeleti dísztermébe Micaci Cristian előadását hallgathatják meg, aki az erdélyi Mária Rádió képviseletében a pápát romániai látogatása során végigkísérte indulástól érkezésig.
Beszámol a szentatyával egy fedélzeten való repülés, találkozás és sajtótájékoztató élményeiről, valamint az utazás során szerzett tapasztalatairól.

Műemlékvédő tábor
Az Erdélyi Magyarörmények Szövettsége VI. alkalommal szervezik, meg a Műemlékvédő Ifjúsági tábort. Az idei tábor július 14-20 között lesz Maroshévízen, célja a helyi örmény örökségek felkutatása. Érdeklődni lehet Kulcsár Lászlónál a 0740-867199-es vagy Puskás Attilánál a 0742-181537-es telefonszámokon lehet.

Lelkigyakorlat a Kármelben
Júlis 9-11 között a marosszentgyörgyi Kis Szent Teréz Kármelita Kolostorban Avilai Szent Teréz „A belső várkastély” című műve alapján lelkigyakorlat lesz papoknak. Lelki vezető Johanna-Andrea nővér. Jelentkezni lehet www.karmelitakolostor.hu honlapon.

Régizene fesztivál
Hamarosan kezdetét veszi a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely szerves részét képezi a csíki, erdélyi nyári programoknak, évente több ezer személyt szólítva meg. A fesztivál idén július 7–14. között zajlik, programja a Joannes Kájoni emlékév részeként a ferences szerzetes munkássága előtt tiszteleg.
Az idei programban több nemzetközi zenei előadás szólal majd meg, helyet kapnak a fiatal előadók és a visszatérő erdélyi és magyarországi együttesek. A rendezvények a város számos helyszínén zajlanak, a koncertek mellett utcazene, előadások, gyermekprogramok és táncház is lesz. A részletes programról a www.regizene.ro oladalon olvashatnak.

Keresztény nyári Szabadegyetem
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség első alkalommal szervezi meg a Keresztény Nyári Szabadegyetemet július 10 és 13 között a gyergyószentmiklósi Hétvirág Panzióbanl 20 év fölötti fiataloknak. Az esemény központi témája a női-férfi identitás. Jelentkezni július 3.-ig lehet, további információk és regisztráció az ifjúsági lelkészség Fiatalok a fiatalokért! nevű facebook oldalán.

KiSérŐ tábor
A Szent Gellért Alapítvány július 11-14 között, tábort szervez sérült gyerekeket nevelő családok számára. A tábor a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Házban lesz. Ez az alkalom jó lehetőség ismerkedésre, kikapcsolódásra és a fejlődésre a családok számára. A tábor programja lehetőséget biztosít arra, hogy a szülők ismerkedjenek, megosszák tapasztalataikat, előadásokat hallgassanak gyermekük elfogadása, fejlesztése, integrációja témában. Jelentkezni lehet a 0740-799581-es telefonszámon vagy a szga@szga.ro e-mail-címen.

Hungarikum napok
Tizedik alkalommal szervezik meg Nagyszebenben a Nungarikum napokat, idén július 4-7 között. A négynapos rendezvényen magyar kézművesek és gasztro-turisztikai régiók is bemutatkoznak. Idei díszvendégeink Szolnokról érkeznek. A részletes programról a www.szeben.ro oldalon olvashatnak.

Evangelizációs bibliahét
Gyergyószentmiklóson, a Szent István plébánián július 11-14 között „Gyere utánam” címmel bibliahét lesz óvodás és általános iskolás gyerekek számára. Részvétel díj 25 lej, jelentekzni lehet július 5.-ig a plébánián.

Lelkigyakorlat a ferenceseknél
A szárhegyi Ferences Kolostorban július 17-19 között papoknak és szerzeteseknek hagyományos lelkigyakorlatra nyílik lehetőség, ahol a napi két elmélkedés után, teljes csendben lehetnek.
Az idei lelkigyakorlatot P. Laczkó–Dávid Anaklét szerzetes atya vezeti. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni lehet a laczkodanaklet@gmail.com e-mail-címen, vagy 0737-016 003-as telefonszámon.

Időjárás: Első fokú hőségriadót adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat, mely szerint kánikula várható szinte az ország egész területén. A hőmérsékleti csúcsértékek 33 és 37 fok között változnak, kellemetlen lesz a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet. A szakemberek szerint ma délutántól fokozott légköri instabilitás várható, előbb északon, aztán szerdán és csütörtökön az ország többi részén is előfordulhatnak záporok, zivatarok.
A melegedésre érzékenyeknél fejfájás, migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás. Fáradékonyság, tompaság is előfordulhat. Gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, valamint fogyasszunk elegendő vizet, ásványvizet!

 

H Í  R E K   R E G G E L

Örökös szetnségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Déván tartják az örökös szentségimádási napot. Ha tehetjük járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé.

Sarlós Boldogasszony-napi búcsúk
A mai nap a csíksomlyói kegytemplom búcsúünnepe, szentmisék reggel 8, fél 11 és este 7 órakor lesznek.
Gyergyóújfaluban a plébániatemplom búcsús szentmiséje délelőtt 11 órakor kezdődik.
A Nagyszeben-Terezianum templom búcsúnapján, a szentmise délután 6 órakor kezdődik. A szentbeszédet román nyelven Dan Domsa görörkatolikus lelkész, magyar nyelven pedig Simon Imre segesvári segédlelkész tartja.
Máriacsiklován az ünnepi liturgiát július 2-án, kedden délelőtt 11 órakor a kegytemplomban német és román nyelven Dirschl Johann általános helynök celebrálja, koncelebrál Jäger Martin aninai plébános.

Nyári hangversenysorozat
Az Egyházzene – Kolozsvár egyesület szervezésében nyári  hangversenysorozatot tartanak a kolozsvári Piarista (Szentháromság) templomban, július-augusztus hónap folyamán minden pénteken este 7 órától. Az első koncert július 5-én lesz, ahol fellép a kolozsvári Intono Kvartett kamara együttes.

Műemlékvédő tábor
Az Erdélyi Magyarörmények Szövettsége VI. alkalommal szervezik, meg a Műemlékvédő Ifjúsági tábort. Az idei tábor július 14-20 között lesz, Maroshévízen, célja a helyi örmény örökségek felkutatása. Érdeklődni lehet Kulcsár Lászlónál a 0740-867199-es vagy Puskás Attilánál a 0742-181537-es telefonszámokon lehet.

Engesztelő imavirrasztás
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában holnap egész éjjszakás virrasztást tartanak amely 11 órától szentmisével kezdődik. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják.

Ifjúsági tábor Temesfőn
A temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ tábort szervez fiataloknak Temesfőn július 8-12. között. A kikapcsolódást szolgáló tevékenységek, kirándulások mellett a programban elmélkedés, kiscsoportos beszélgetés is szerepel. Bővebb információk a 0256-293687-es telefonszámon.

Ferences focitábor
Augusztus 5-9 között, Gyergyószárhegyen szervezik meg az idei ferences focitábort, ahova 9-12 osztályos fiuk jelentkezését várják. A mindennapi edzés mellett, természetesen lesz szentmise, kirándulás, közösségépítő és lelki program is. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni lehet az ersekseg.ro oldalon.

Családos hétvége Ivóban
„ÉN-üzenetek a családban” témával július 12-14 között, családos tábor lesz az ivói Kolping Szabadidő Központban, a szászrégeni Kiss-Miki házaspár vezetésével. Jelentkezni július 10-ig lehet Joó Aniellánál a gykolping@gmail.com e-mail címen, vagy a 0755-171 146-os telefonszámon.

Ezer Székely Leány Napja
1931-ben először hívták össze az ezer székely leányt Csíksomlyóra, a szervezők jól tudták, hogy Székelyföld sokkal több, mint Csík, ám a körülmények arra korlátozták őket, hogy a környékre szorítkozzanak, mintegy példamutatásul mindenkinek. Az új kezdet óta eltelt három évtized és ez alatt az Ezer Székely Leány Napja igazi ünneppé növekedett. Ma már nemcsak helyiek vesznek részt rajta, hanem Székelyföld egész területéről érkeznek a lányok, asszonyok.
Az idei eseménysorozat kibővült, hiszen már a pénteki napon is a néptáncé és a népzenéé lesz a főszerep. Július 5-én, 19.00 órától Csíkszeredában, a Szabadság térre várnak minden érdeklődőt. Szombaton, július 6-án az egész napos rendezvénysorozat reggel 8 órakor kezdődik.

Időjárás: Első fokú hőségriadót adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat, mely szerint kánikula várható szinte az ország egész területén. A hőmérsékleti csúcsértékek 33 és 37 fok között változnak, kellemetlen lesz a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet. A szakemberek szerint ma délutántól fokozott légköri instabilitás várható, előbb északon, aztán szerdán és csütörtökön az ország többi részén is előfordulhatnak záporok, zivatarok.
A melegedésre érzékenyeknél fejfájás, migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás. Fáradékonyság, tompaság is előfordulhat. Gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, valamint fogyasszunk elegendő vizet, ásványvizet!

MRE – Hírszolgálat, 2019. július 2.

About the author

majoros gabriella