2019. július 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Zarándoklat Máriaradnára A temesvár-erzsébetvárosi plébánia és a szalvatoriánus rend holnap 12 órakor az erzsébetvárosi templom elől gyalogos zarándoklatot szervez Máriaradnára a Felsőbencsek, Máslak, Temesújfalu útvonalon a Szent Anna és Szent Joachim ünnepén tartandó búcsús szentmisére, amely délelőtt 11 órakor kezdődik, főcelebráns Laus Nikola püspöki irodaigazgató.

Taizé imaóra Nagyváradon „Nyugalmat talál lelketek.” (Mt 11,30) mottóval taizéi imaórát tartanak a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezésében a nagyváradi Barátok Templomában. Várnak mindenkit július 24-én, csütörtökön este 7 órára a közös imára.

Templomi koncertek a hétvégén A nagyváradi egyházmegyében július 26-án, pénteken este 7 órától a Nagyvárad-olaszi plébánia templomban koncert lesz Hangcseppek Szent Anna tiszteletére címmel, Tassin Erzsébet, Szeghalmi Emese, Viktor József és Nagy István közreműködésével. A gyulafehérvári egyházmegyében Kolozsváron a Piarista (Szentháromság) templomban július 26-án pénteken este 7 órától folytatódik a Klausenmusik hangverseny sorozat. Ez alkalommal kamarakoncert lesz Medves Sándor és Potyó István közreműködésével. A székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar koncertet tart a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban, július 27-én, szombaton este 8 órától. Műsoron főként a barokk kor mesterművei hallhatók.

Szent Anna-napi búcsúk A gyulafehérvári egyházmegyében a csobothegyi Szent Anna-kápolnában a búcsús szentmise július 26-án, pénteken déli 12 órakor kezdődik. A búcsúra keresztalja indul a gyergyószentmiklósi örmény templomtól reggel 9 órakor. A temesvári egyházmegyében a dettai közösség július 26-án, pénteken ünnepli a búcsút. A templom épületének felújítása miatt a szentmisét délelőtt 11 órai kezdettel a dettai konferenciateremben mutatják be. A nagyváradi egyházmegyében július 28-án, vasárnap délután 6 órakor tartják a Szent Anna templom, ismertebb nevén Orsolya templom búcsúját.

Zsombolyai rendezvények Július 27-én, szombaton 18 órakor a zsombolyai temetőben megemlékező szentmisét mutatnak be Stefan Jäger festő sírjánál. Vasárnap 11 órakor a Szent Vendel plébánia templomban szentmisét celebrálnak, utána pedig Franz Müller orgonista koncertjére kerül sor.

Szent Kinga-napi búcsú Szécsenyben július 27-én, szombaton tartják a búcsús szentmisét. A keresztalja fél 12 órakor indul, a szentmise délután fél 1 órakor kezdődik, melyet Tamás József püspök mutatja be.

Járművek megáldása A nagyváradi Székesegyházban július 28-án, vasárnap az esti 6 és 9 órás szentmisék után megáldják a jelen lévő járműveket.

Szent Kristóf búcsú Július 28-án, vasárnap délután 1 órától búcsús szentmisét mutatnak be a Gyilkos-tói Szent Kristóf-kápolnában, az ünnepi szónok Laczkó-Dávid József Anaklét ferences atya, templomigazgató lesz. A szentmise után megáldják a járműveket.

Nagymamák megáldása A Nagyvárad-olaszi plébánia templomban, július 28-án , vasárnap megáldják a nagymamákat, mivel a héten ünnepeljük Szent Annát, Jézus Krisztus nagymamáját, a Boldogságos Szűz Mária édesanyját. A szentmise délelőtt fél 12 órakor kezdődik, amelyre ha lehetséges unokájukkal együtt jöjjenek el a nagymamák.

Rövid terápia A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 26. – szeptember 6 között kéthetes rövid terápiás programot szervez Magyarózdon a Terápiás Otthonban, szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni és további részletek felől érdeklődni lehet a bonuspastor.ro oldalon.

Időjárás: Ma nyugaton számíthatunk több napsütésre, de az egész országban lehűlés várható, sok csapadékkal. Szerdán ismét felmelegszik az idő, a sokéves átlaghoz közeli hőmérsékleti értékekre lehet majd számítani. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. A felhősebb északkeleti tájakon 20-26, máshol 28-31 fokra számíthatunk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a málnásfürdői templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé.

Zarándoklatok Máriaradnára A temesvár-erzsébetvárosi plébánia és a szalvatoriánus rend holnap 12 órakor az erzsébetvárosi templom elől gyalogos zarándoklatot szervez Máriaradnára a Felsőbencsek, Máslak, Temesújfalu útvonalon a Szent Anna és Szent Joachim ünnepén tartandó búcsús szentmisére.

Taizé imaóra Nagyváradon „Nyugalmat talál lelketek.” (Mt 11,30) mottóval taizéi imaórát tartanak a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezésében a nagyváradi Barátok Templomában. Várnak mindenkit július 24-én, csütörtökön este 7 órára a közös imára.

Hangcseppek Szent Anna tiszteletére Július 26-án, pénteken este 7 órától a Nagyvárad-olaszi plébánia templomban koncert lesz, Tassin Erzsébet, Szeghalmi Emese, Viktor József és Nagy István közreműködésével.

Fúvószene a gyulafehérvári székesegyházban A székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar koncertet tart a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban, július 27-én, szombaton este 8 órától. Műsoron főként a barokk kor mesterművei hallhatók.

Szent Anna-napi búcsúk A gyulafehérvári egyházmegyében a csobothegyi Szent Anna-kápolnában a búcsús szentmise július 26-án, pénteken déli 12 órakor kezdődik. A búcsúra keresztalja indul a gyergyószentmiklósi örmény templomtól reggel 9 órakor. A nagyváradi egyházmegyében július 28-án, vasárnap délután 6 órakor tartják a Szent Anna templom, ismertebb nevén Orsolya templom búcsúját. A temesvári egyházmegyében Máriaradnán július 26-án, pénteken délelőtt 11 úrakor kezdődik az ünnepi szentmise, melyet Laus Nikola püspöki irodaigazgató celebrál. A dettai közösség szintén július 26-án, pénteken ünnepli a búcsút. A templom épületének felújítása miatt a szentmisét délelőtt 11 órai kezdettel a dettai konferenciateremben mutatják be.

Járművek megáldása A nagyváradi Székesegyházban július 28-án, vasárnap az esti 6 és 9 órás szentmisék után megáldják a jelen lévő járműveket.

Forgács fesztivál Kovásznán Második alkalommal szervezik meg ezt a térségi identitáserősítő rendezvény. Orbaiszék mindig híres volt a fáról, a famegmunkálásról, a fából származó termékekről. Ezt a helybéliek mellett, az idelátogatók is megtapasztalhatják, mivel a fesztivál központi eleme a népi mesterek lesznek, akik ma is odaadással, aktívan végzik hagyományőrző tevékenységüket. Az eseményen július 28-án, vasárnap reggel a város utcáin huszárok vonulnak fel, majd 10 órakor fúvószenekarok előadásával kezdődik a rendezvény, 12 órakor a székely hagyományőrzők felvonulására kerül sor, ezt követően székelykaput avatnak a Dózsa György Parkban.

Rövid terápia A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 26. – szeptember 6 között kéthetes rövidterápiás programot szervez Magyarózdon a Terápiás Otthonban, szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni és további részletek felől érdeklődni lehet a bonuspastor.ro oldalon.

Követlek téged, bárhová mész A Gyulafehérvári Családpasztorációs központ és a Pasztorációs Iroda szeptember 7-én, szombaton gyalogos zarándoklatot szervez családok számára, a hivatások éve keretén belül, Fitódból Csíksomlyóig. Pál József-Csaba temesvári megyéspüspök szentmisét mutat be a kegytemplomban a zarándokokkal együtt ezt követően pedig a résztvevők lelki programon töltődhetnek fel. Érdeklődni és jelentkezni lehet a 0742-139380-es telefonszámon.

Időjárás: Ma nyugaton számíthatunk több napsütésre, de az egész országban lehűlés várható, sok csapadékkal. Szerdán ismét felmelegszik az idő, a sokéves átlaghoz közeli hőmérsékleti értékekre lehet majd számítani. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. A felhősebb északkeleti tájakon 20-26, máshol 28-31 fokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. július 23.

About the author

Majoros Gabriella