2019. július 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Kinga-napi búcsú Szécsenyben július 27-én, szombaton tartják a búcsús szentmisét. A keresztalja fél 12 órakor indul, a szentmise délután fél 1 órakor kezdődik, melyet Tamás József püspök mutatja be.

Felvételi teológia szakra A katolikus egyház Kolozsváron bentlakást és évi 2500 lejes ösztöndíjat biztosít minden olyan Kolozsváron tanuló katolikus egyetemi hallgatónak, aki a Babeș-Bolyai Tudományegyetem bármilyen szakára jelentkezik a Római Katolikus Teológia Karra való jelentkezés mellett. A felvételi július 31 -ig tart, további információk a www.rocateo.ubbcluj.ro oldalon olvashatóak.

Verses előadás Hargitafürdőn „Látod-e, amit hallasz...” mottóval Sudár Annamária versmondó és Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes tagjának közös estje lesz augusztus 1-én, este 7 órakor Hargitafürdőn a Szent István pálos fatemplomban. A belépés ingyenes, a helyszínen CD-ből lehet vásárolni.

Jelentkezés a ferences kollégiumba A Kolozsvári Ferences Kollégium a 2019-2020-as tanévre is meghirdeti felvételijét, azok számára, akik a Kollégium szellemiségével, értékrendjével, programjával megegyező módon szeretnék megélni kolozsvári egyetemista életüket. Jelentkezés határideje augusztus 4. A felvételivel kapcsolatos további információkat megtalálják a www.ofm.ro/kolozsvariferencesek/kollegium oldalon, vagy érdeklődni lehet a 0748-193371-es telefonszámon.

Gyerektábor Ivóban A gyulafehérvári egyházmegye Kolping családok szervezete és a Brassó-bolonyai „Szent József” Kolping család csapata tábort szervez előkészítő-negyedik osztályos kisiskolások számára az ivói szabadidő központban. A vakációs hét augusztus 18-23 között lesz. Jelentkezni lehet Joó Aniellánál a 0755-171146-os vagy Máthé Izabellánál a 0740-239430-as telefonszámokon.

Egyházmegyei Ifjúsági Tábor „Csak ha együtt jártok, lesztek valóban erősek.” mottóval a szatmári egyházmegye az idei évben is meghirdeti az Egyházmegyei Ifjúsági Tábort augusztus 26-31-ke között Szentegyházán. A tábor a 14 és 30 év közötti középiskolás és egyetemista fiatalok számára kíván egy színvonalas kikapcsolódást biztosítani. Sok érdekes és szép programmal várják a résztvevőket, többek között lesznek lelki programok, kirándulás, túrázás, kézműves foglalkozások, sporttevékenységek, kiscsoportos foglalkozások. Jelentkezni augusztus 8-ig lehet a szatmárnémeti ifjúsági irodában vagy a 0740 014 298-as telefonszámon.

Gördülő opera Az idén ismét egy vígoperájával turnézik a Magyar Állami Operaház a Gördülő Opera-sorozat és a határon túli magyarlakta vidékeket bejáró Gördülő Kárpát-Haza Opera Túra keretén belül. augusztus 24. és szeptember 1. között nyolc erdélyi városba látogat el a színpaddá alakított különleges kamion. Az ingyenes szabadtéri produkció Kolozsvár, Torockó, Marosvásárhely, Déva, Temesvár, Arad, Nagyszalonta és Nagyvárad tereire látogat el. Részletes programmal a későbbiekben jelentkezünk.

Követlek téged, bárhová mész A Gyulafehérvári Családpasztorációs központ és a Pasztorációs Iroda szeptember 7-én, szombaton gyalogos zarándoklatot szervez családok számára, a hivatások éve keretén belül, Fitódból Csíksomlyóig. Pál József-Csaba temesvári megyéspüspök szentmisét mutat be a kegytemplomban a zarándokokkal együtt ezt követően pedig a résztvevők lelki programon töltődhetnek fel. Érdeklődni és jelentkezni lehet a 0742-139380-es telefonszámon.

Medjugorjei zarándoklat Zarándokvonat indul Medjugorjéba szeptember 15-20. között Budapestről a Keleti pályaudvarról. Erdélyből 14-én indul az autóbusz Budapestre a vonathoz és 21-én érkezik vissza. A zarándokvonat lelkivezetői: Székely János szombathelyi megyéspüspök, Michels Antal, Fuchs Tibor és Daniel Ernő atyák. Karnagy: Pálmai Árpád lesz. Érdeklődni és jelentkezni lehet az info@missziotours.ro email címen vagy a 0365 405 343-as telefonszámon.

Útlezárás Földcsuszamlás miatt lezárták a DN 11C országutat Kézdivásárhely és Bálványosfürdő között – közölte a brassói regionális út- és hídügyi igazgatóság. A javítások augusztus végéig tarthatnak.

Időjárás: A mai nap folyamán bár mindenütt számíthatunk napsütésre, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet. Egy-egy zápor az Erdélyi medence térségében és keleten fordulhat elő. A friss hajnalt követően napközben 23-29 fok várható. Többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik az északi, északnyugati szelet, mely csökkentheti a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Brád filiájában, a kristyor-gurabarzai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Adjunk hálát az oltáriszentségben jelen lévő Krisztusnak, aki elküldte nekünk a Vigasztaló Szentlelket!

Plugor Sándor képzőművész kiállítása Plugor Sándor grafikus, festőművész Kökösön született 1940-ben. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház díszlet és kosztümtervezője, a Székely Nemzeti Múzeum muzeológusa és művésztanár. Emberszerető humánumával Háromszék képzőművészetének prófétája. A sepsiszentgyörgyi Művészeti Líceum a művész emlékére felvette Plugor Sándor nevét. A kiállítás augusztus 16-ig lesz megtekinthető az Erdélyi Művészeti Központ III. emeleti kiállítótermében, további részleteket a mai déli magazinban hallhatnak.

Forgács fesztivál Kovásznán Második alkalommal szervezik meg ezt a térségi identitáserősítő rendezvény. Orbaiszék mindig híres volt a fáról, a famegmunkálásról, a fából származó termékekről. Ezt a helybéliek mellett, az idelátogatók is megtapasztalhatják, mivel a fesztivál központi eleme a népi mesterek lesznek, akik ma is odaadással, aktívan végzik hagyományőrző tevékenységüket. Az eseményen július 28-án, vasárnap reggel a város utcáin huszárok vonulnak fel, majd 10 órakor fúvószenekarok előadásával kezdődik a rendezvény, 12 órakor a székely hagyományőrzők felvonulására kerül sor, ezt követően székelykaput avatnak a Dózsa György Parkban.

Fúvószene a gyulafehérvári székesegyházban A székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar koncertet tart a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban, július 27-én, szombaton este 8 órától. Műsoron főként a barokk kor mesterművei hallhatók.

Szent Kristóf búcsú Július 28-án, vasárnap délután 1 órától búcsús szentmisét mutatnak be a Gyilkos-tói Szent Kristóf-kápolnában, az ünnepi szónok Laczkó-Dávid József Anaklét ferences atya, templomigazgató lesz. A szentmise után megáldják a járműveket.

Szent Kinga-napi búcsú Szécsenyben július 27-én, szombaton tartják a búcsús szentmisét. A keresztalja fél 12 órakor indul, a szentmise délután fél 1 órakor kezdődik, melyet Tamás József püspök mutatja be.

Zarándoklatok Medjugorjeba Augusztus 26-31 között zarándoklatot szerveznek Medjugorjéba, székelyudvarhelyi indulással, Kézdivásárhely utvonalon. A 6 napos 5 éjszakás zarándoklat ára 300 lej előleg és 130 euró, amely a teljes ellátást tartalmazza. Érdeklődni Kopácsi Ferenc atyánál lehet a következő telefonszámon 0742-285803. Házaspárok lelkigyakorlata lesz Medjugorjeba a Gyulafehérvári Családpasztoráció, a Házas Hétvége és a Mária Iskola Lelki család szervezésében szintén augusztus 26-31 között. Lelkivezetők: Ft. Szénégető István és Ft. Hajlák Attila-István atyák lesznek, házaspárokkal együttműködve. Lehet még jelentkezni, iratkozni a 0742698166-os telefonszámon, vagy Hajlák Attila-István atyánál. Nem házasok is jelentkezhetnek a zarándokútra!

Zarándoklat Rómába Október 9-14 között, Urbán Erik ferences tartományfőnök lelki vezetésével zarándoklat lesz Newman bíboros szentté avatására. Utazás menetrend szerinti repülő járattal, a Liszt Ferenc repülőtérről. További részletek és jelentkezés a www.missziotours.hu oldalon.

Ez az a nap roadshow Nick Vujicic októberben Magyarországra és Erdélybe látogat az Ez az a nap! és a Nem adom fel Alapítvány szervezésében. A végtagok nélkül született igehirdető, motivációs tréner október 23.-án Kolozsváron, október 24.-én Sepsiszentgyörgyön, majd október 25.-én Budapesten tart két előadást a reményről, szeretetről és saját megtapasztalásairól délelőtt diákoknak, este pedig a nagyközönség számára. A magyarországi előadásra már kaphatóak jegyek a www.ezazanap.hu oldalon.

Időjárás: A mai nap folyamán bár mindenütt számíthatunk napsütésre, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet. Egy-egy zápor az Erdélyi medence térségében és keleten fordulhat elő. A friss hajnalt követően napközben 23-29 fok várható. Többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik az északi, északnyugati szelet, mely csökkentheti a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

MRE - Hírszolgálat, 2019. július 24.

About the author

Majoros Gabriella