2019. július 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Taizé imaóra Nagyváradon „Nyugalmat talál lelketek.” (Mt 11,30) mottóval taizéi imaórát tartanak a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezésében a nagyváradi Barátok Templomában. Várnak mindenkit ma este 7 órára a közös imára.

Szent Anna búcsúk A gyulafehérvári egyházmegyében a gyergyószentmiklósi csobothegyi Szent Anna-kápolna búcsús szentmiséje holnap déli 12 órakor kezdődik. A búcsúra keresztalja indul az örmény templomtól reggel 9 órakor. Útközben elvégzik a keresztúti ájtatosságot, majd a szentmisét követően felszentelik a felújított örmény-katolikus kápolnát. Szintén holnap, délután 5 órától búcsút tartanak a madéfalvi Szent Anna tiszteletére felszentelt kápolnában is. A temesvári egyházmegyében a dettai közösség szintén holnap ünnepli a búcsút. A templom épületének felújítása miatt a szentmisét délelőtt 11 órai kezdettel a dettai konferenciateremben mutatják be. A nagyváradi egyházmegyében július 28-án, vasárnap délután 6 órakor tartják a Szent Anna templom, ismertebb nevén Orsolya templom búcsúját. A szatmári egyházmegyében Kálmándon holnap 11 órától tartják a búcsút Pék Sándor esperes, a nagyváradi Szent László templom plébánosa ünnepi szónoklatával. Felsővisón szintén holnap, 11 órától kezdődik a búcsúmise, melynek szentbeszédét Luczás Antal Lóránt, a szatmárnémeti Szent Család egyházközség plébánosa mondja. A nagytarnai kápolna búcsúját július 28-án, vasárnap délután 1 órától tartják Seffer Dániel ugocsai esperes prédikációjával.

Hangcseppek Szent Anna tiszteletére Holnap este 7 órától a Nagyvárad-olaszi plébánia templomban zenei estet tartanak, Tassin Erzsébet, Szeghalmi Emese, Viktor József és Nagy István közreműködésével.

Kerekasztal beszélgetés A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban A pápa látogatásának történelmi jelentősége címmel kerekasztal beszélgetésre kerül sor az Orbán Balázs sátorban holnap délután 3 órától. Résztvevők, Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Tamás József püspök és Urbán Erik ferences tartományfőnök

Magyar nyelvű szentmise Bákóban A bákói magyar ajkú római katolikusok részére magyar nyelven mutatnak be szentmiséket a város központjában található Szent Miklós-templomban minden hónap utolsó vasárnapján. Várnak mindenkit július 28-án, vasárnap délután 1 órától a szentmisére, melynek főcelebránsa és szónoka Böjte Csaba ferences atya.

Tábor a lazaristáknál A nagyváradi Szent Katalin telepi plébánia idén is tábort szervez Szobra, a lazaristák kollégiumába, augusztus 3-10. között. Várják a 13. évnél idősebb gyerekek jelentkezését a plébánián vagy a 0770-755405-os telefonszámon.

A ferences család találkozója Augusztus 5-8. között szervezik meg a Romániai Ferences Család 11. országos találkozóját, amelynek a temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus rendház ad otthont. A program keretében az egybegyűltek konferencián, kiscsoportos tevékenységen, szentmisén vesznek részt, ellátogatnak Máriaradára és Aradra, valamint felkeresik Temesvár több templomát. A találkozó résztvevőinek augusztus 6-án, kedden 11 órakor a temesvár-erzsébetvárosi templomban Dirschl Johann általános helynök mutat be szentmisét. További információ a ofmconv.ro/intalnirea-familiei-franciscane oldalon található.

Rövid terápiás program A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 26. – szeptember 6 között kéthetes rövid terápiás programot szervez Magyarózdon a Terápiás Otthonban, szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni és további részletek felől érdeklődni lehet a bonuspastor.ro oldalon.

Időjárás: A hétvégén radikális fordulat áll be a kontinensen Idén másodszor sanyargatja forró afrikai levegő kontinensünk nyugati részét. Várhatóan heves viharokkal mérséklődik a hétvégére a forróság Európában - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán. Ma gomolyfelhők zavarhatják meg időnként a napsütést, melyekből gyenge zápor főként északon és keleten alakulhat ki. A mérsékelt keleti, északkeleti szelet csak időnként kísérhetik élénk lökések. Tovább melegszik az idő. Napközben 24-31fok várható, délen mérhetünk 30 fok alatti értékeket.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a brádi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Taizé imaóra Nagyváradon „Nyugalmat talál lelketek.” (Mt 11,30) mottóval taizéi imaórát tartanak a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezésében a nagyváradi Barátok Templomában. Várnak mindenkit ma este 7 órára a közös imára.

Hangcseppek Szent Anna tiszteletére Holnap este 7 órától a Nagyvárad-olaszi plébánia templomban zenei estet tartanak, Tassin Erzsébet, Szeghalmi Emese, Viktor József és Nagy István közreműködésével.

Fúvószene a gyulafehérvári székesegyházban A székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar koncertet tart a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban, július 27-én, szombaton este 8 órától. Műsoron főként a barokk kor mesterművei hallhatók.

Járművek megáldása Szent Kristóf (az utazók védőszentje) napjához kapcsolódva július 28-án , vasárnap a délelőtt 11 órás szentmisét követően a nagyváradi Szent László templom előtt Szent Kristóf közbenjárását kérve Pék Sándor atya megáldja a helyszínen lévő alternatív, zöld, környezettudatos járműveket: biciklit, görkorcsolyákat, gördeszkákat, rollereket és babakocsikat. Szintén július 28-án, vasárnap a nagyváradi székesegyház előtt is megáldják a jelen lévő járműveket, az esti 6 és 9 órás szentmisék után.

Zarándoklat Máriaradnára Augusztus 2-án, a Porciunkula ünnepén a temesvári egyházmegye területén élő, valamint az időközben külföldre települt német nemzetiségű hívek és leszármazottaik zarándokolnak a máriaradnai bazilikához. Az ünnepi szentmise délelőtt 11 órától lesz, főcelebráns Pál József Csaba megyéspüspök. A közös ebédet követően keresztúti ájtatosságot végeznek, majd a zarándokoknak lehetőségük lesz megtekinteni Xantus Géza festőművész kiállítását és délután 4 órától kezdődik Nina Laubenthal, Wilfried Michl és dr. Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonaművészek koncertje.

Új kötet jelent meg Márton Áron püspökről A (Le)hallgatásra ítélve – Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960) című kötet az „1000 év Erdélyben, 100 év Romániában” elnevezésű program keretében, a Lector Kiadó, a Varadinum Alapítvány Kiadó és az Iskola Alapítvány Kiadó közös gondozásában jelent meg, Nagy Mihály Zoltán és Denisa Bodeanu szerzők tollából. A kötet azokat a lehallgatási jegyzőkönyveket tartalmazza, amelyeket a román államvédelmi hatóságok 1957 és 1960 között jegyeztek le, miután mikrofont helyeztek el Márton Áron püspök dolgozószobájában. A könyvet az augusztus 17-25 között megrendezésre kerülő Kolozsvári Magyar Napokon mutatják be.

Gördülő opera Az idén ismét egy vígoperájával turnézik a Magyar Állami Operaház a Gördülő Opera-sorozat és a határon túli magyarlakta vidékeket bejáró Gördülő Kárpát-Haza Opera Túra keretén belül. augusztus 24. és szeptember 1. között nyolc erdélyi városba látogat el a színpaddá alakított különleges kamion. Az ingyenes szabadtéri produkció Kolozsvár, Torockó, Marosvásárhely, Déva, Temesvár, Arad, Nagyszalonta és Nagyvárad tereire látogat el. Részletes programmal a későbbiekben jelentkezünk.

Útlezárás Földcsuszamlás miatt lezárták a DN 11C országutat Kézdivásárhely és Bálványosfürdő között – közölte a brassói regionális út- és hídügyi igazgatóság. A javítások augusztus végéig tarthatnak.

Időjárás: A hétvégén radikális fordulat áll be a kontinensen. Idén másodszor sanyargatja forró afrikai levegő kontinensünk nyugati részét. Várhatóan heves viharokkal mérséklődik a hétvégére a forróság Európában - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán. Ma gomolyfelhők zavarhatják meg időnként a napsütést, melyekből gyenge zápor főként északon és keleten alakulhat ki. A mérsékelt keleti, északkeleti szelet csak időnként kísérhetik élénk lökések. Tovább melegszik az idő. Napközben 24-31fok várható, délen mérhetünk 30 fok alatti értékeket.

About the author

Majoros Gabriella