2019. július 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Együtt a keskeny úton Idén a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor harmincadik alkalommal nyitotta meg kapuit. De más is kerek évfordulót ünnepel, ugyanis már tizenöt éve elképzelhetetlen Tusványos a Keskeny út ökumenikus sátor nélkül. Az egyház falain kívül, a komfortzónából kilépve, fesztiválos környezetben számosan újra és újra bizonyságot tesznek arról, hogy Istennel élni lehet és Istennel élni jó! Ma és holnap is színes programokkal várják az érdeklődőket. Délután 4 órától A Láthatatlan színház társulata Az égő csipkebokor című darabot adják elő, ezt követően beszélgetés lesz zsíros kenyér mellett. Holnap déli 12 órától Fancsal Zsolt előadását hallhatják Élet a veszteség után címmel.

Kerekasztal beszélgetés A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban A pápa látogatásának történelmi jelentősége címmel kerekasztal beszélgetésre kerül sor az Orbán Balázs sátorban ma délután 3 órától. Résztvevők, Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Tamás József püspök és Urbán Erik ferences tartományfőnök.

Személyi változások a szatmári egyházmegyébe Schönberger Jenő püspök augusztus 1-től áthelyezéseket rendelt el az egyházmegyén belül, valamint egy plébánost nyugállományba engedett, egyet pedig külföldi lelkipásztori szolgálatra. A részletes áthelyezésekről a szatmariegyhazmegye.ro oldalon olvashatnak.

Szent Jakab-napi búcsú Homoródremetében holnap délelőtt 11 órától kezdődik Szent Jakab búcsúünnepe. A szentmise szónoka: Kovács Csaba Antal székelyudvarhelyi ferences templomigazgató. A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-templom elől reggel fél 7 órakor gyalogos keresztalja indul.

Szent Kinga-napi búcsú Szécsenyben holnap tartják a búcsús szentmisét. A keresztalja fél 12 órakor indul, a szentmise délután fél 1 órakor kezdődik, melyet Tamás József püspök mutatja be.

Gyilkostói Sokadalom Idén július 28-án, vasárnap szervezik meg a már hagyományosnak számító Gyilkostói Sokadalmat, melynek keretén belül délután 1 órától búcsús szentmisét mutatnak be a Szent Kristóf-kápolnában, az ünnepi szónok Laczkó-Dávid József Anaklét ferences atya, templomigazgató lesz. A szentmise után megáldják a járműveket. További programok az esemény facebook oldalán olvashatóak.

Koncertsorozat A Temesvári Római Katolikus Püspökség, a Gerhardsforum Banater Schwaben és a Bánsági Német Demokrata Fórum közös szervezésében, dr. Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonaművész, Nina Laubenthal, Wilfried Michl és Corneliu Meici közreműködésével augusztus 1-4. között négy orgonakoncertre kerül sor. Augusztus 1-jén, csütörtökön este fél 7 órakor a szemlaki evangélikus templomban, augusztus 2-án, pénteken délután 4 órakor a máriaradnai kegytemplomban, augusztus 3-án, szombaton délután 6 órakor az újaradi római katolikus templomban és augusztus 4-én, vasárnap szintén délután 6 órakor a vingai római katolikus templomban.

Egyházmegyei Ifjúsági Tábor „Csak ha együtt jártok, lesztek valóban erősek.” mottóval a szatmári egyházmegye az idei évben is meghirdeti az Egyházmegyei Ifjúsági Tábort augusztus 26-31-ke között Szentegyházán. A tábor a 14 és 30 év közötti középiskolás és egyetemista fiatalok számára kíván egy színvonalas kikapcsolódást biztosítani. A táborról további információkat a mai déli magazinban hallhatnak.

Forráspont ifjúsági nap Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága Forráspont – Még egy nap Jézussal címmel ifjúsági eucharisztikus napra hívja a fiatalokat szeptember 21-én, szombaton a budapesti BOK Csarnokba. Az esemény jó találkozási lehetőség Jézussal, aki velünk maradt az Oltáriszentségben. Lesz zenés dicsőítés, tanítás, tanúságtételek, pódiumbeszélgetés, szentmise Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspökkel, valamint szentségimádás. Elsősorban a 15 és 30 év közötti fiatalokat hívják és várják. A rendezvényen való részvétel ingyenes, a helyek száma korlátozott, regisztrálni lehet a www.forraspont.iec2020.hu oldalon.

Időjárás: Ma már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő képződés, főként északkeleten és délnyugaton fordulhatnak elő záporok, zivatarok. A szél zivatarok idején erős, viharos lehet. Hajnalban 10-17, délután 25-31 fokot mérhetünk. Hétvégén fülledt, meleg időre van kilátás, jelentősen megnő az esély záporok, zivatarok kialakulására. Felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A szél keletire-délkeletire fordul, élénk, zivatarok idején erős, viharos lehet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a verespataki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Szent Anna-napi búcsúk A gyulafehérvári egyházmegyében a gyergyószentmiklósi csobothegyi Szent Anna-kápolna búcsús szentmiséje ma déli 12 órakor kezdődik. A búcsúra keresztalja indul az örmény templomtól reggel 9 órakor. Útközben elvégzik a keresztúti ájtatosságot. A szentmise keretében megáldják a felújított örmény katolikus kápolnát és az új oltárképet. A liturgia főcelebránsa Kémenes Lóránt kolozsvári főesperes-plébános. Kézdimartonoson a templom búcsúünnepén ma délelőtt 11 órakor, Hölgyes Pál-Zsolt zágoni plébános prédikál. Szintén ma, délután 5 órától búcsút tartanak a madéfalvi Szent Anna tiszteletére felszentelt kápolnában is. A szentbeszédet Csintalan László csíkdelnei plébános tartja. Kőhalomban ma délután 5 órától a búcsús szentmise szónoka Márkus András sepsiszentgyörgy-örkői plébános. Kadicsfalván július 28-án, vasárnap fél 1-kor kezdődik az idei Szent Anna-napi búcsús szentmise, szónoka Farkas László szentkeresztbányai plébános. Miklósváron a Szent Anna tiszteletére épült kápolna búcsúját szintén vasárnap, július 28-án délután 5 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Csiby József brassó-belvárosi plébános. A temesvári egyházmegyében a dettai közösség szintén ma ünnepli a búcsút. A templom épületének felújítása miatt a szentmisét délelőtt 11 órai kezdettel a dettai konferenciateremben mutatják be. Máriaradnán ugyancsak ma délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise, főcelebráns Laus Nikola püspöki irodaigazgató. A nagyváradi egyházmegyében július 28-án, vasárnap délután 6 órakor tartják a Szent Anna templom, ismertebb nevén Orsolya templom búcsúját. A szatmári egyházmegyében Kálmándon ma 11 órától tartják a búcsút Pék Sándor esperes, a nagyváradi Szent László templom plébánosa ünnepi szónoklatával. Felsővisón szintén ma, 11 órától kezdődik a búcsúmise, melynek szentbeszédét Luczás Antal Lóránt, a szatmárnémeti Szent Család egyházközség plébánosa mondja. A nagytarnai kápolna búcsúját július 28-án, vasárnap délután 1 órától tartják Seffer Dániel ugocsai esperes prédikációjával.

Templomi koncertek a hétvégén Kolozsváron a Piarista (Szentháromság) templomban szintén ma este 7 órától folytatódik a Klausenmusik hangverseny sorozat. Ez alkalommal kamarakoncert lesz Medves Sándor és Potyó István közreműködésével. A székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar koncertet tart a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban, holnap este 8 órától. Műsoron főként a barokk kor mesterművei hallhatók.

Kerekasztal beszélgetés A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban A pápa látogatásának történelmi jelentősége címmel kerekasztal beszélgetésre kerül sor az Orbán Balázs sátorban ma délután 3 órától. Résztvevők, Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Tamás József püspök és Urbán Erik ferences tartományfőnök.

Szent Kinga-napi búcsú Szécsenyben holnap tartják a búcsús szentmisét. A keresztalja fél 12 órakor indul, a szentmise délután fél 1 órakor kezdődik, melyet Tamás József püspök mutatja be.

Szent Kristóf búcsú Július 28-án, vasárnap délután 1 órától búcsús szentmisét mutatnak be a Gyilkos-tói Szent Kristóf-kápolnában, az ünnepi szónok Laczkó-Dávid József Anaklét ferences atya, templomigazgató lesz. A szentmise után megáldják a járműveket.

Magyar nyelvű szentmise Bákóban A bákói magyar ajkú római katolikusok részére magyar nyelven mutatnak be szentmiséket a város központjában található Szent Miklós-templomban minden hónap utolsó vasárnapján. Várnak mindenkit július 28-án, vasárnap délután 1 órától a szentmisére, melynek főcelebránsa és szónoka Böjte Csaba ferences atya.

Időjárás: Ma már erőteljesebb lesz a gomolyfelhőképződés, főként északkeleten és délnyugaton fordulhatnak elő záporok, zivatarok. A szél zivatarok idején erős, viharos lehet. Hajnalban 10-17, délután 25-31 fokot mérhetünk. Hétvégén fülledt, meleg időre van kilátás, jelentősen megnő az esély záporok, zivatarok kialakulására. Felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A szél keletire-délkeletire fordul, élénk, zivatarok idején erős, viharos lehet.

MRE - Hírszolgálat, 2019. július 26.

About the author

Majoros Gabriella