2019. július 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a tatrangi templomban, holnap Csíkszentkirályon, a Büdös-fürdői templomban tartanak örökös szentségimádási napot.
A nagyváradi egyházmegyében holnap a szentjobbiés biharsályii templomba lesz örökös szentségimádási nap. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szent Anna-napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében Kadicsfalván holnap fél 1-kor kezdődik az idei Szent Anna-napi búcsús szentmise, szónoka Farkas László szentkeresztbányai plébános.
Miklósváron a Szent Anna tiszteletére épült kápolna búcsúját szintén holnap délután 5 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Csiby József brassó-belvárosi plébános.
Nagyváradon július 28-án, vasárnap délután 6 órakor tartják a Szent Anna templom, ismertebb nevén Orsolya templom búcsúját.
A szatmári egyházmegyében a nagytarnai kápolna búcsúját július 28-án, vasárnap délután 1 órától tartják Seffer Dániel ugocsai esperes prédikációjával.

Fúvószene a gyulafehérvári székesegyházban
A székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar koncertet tart a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban, ma este 8 órától. Műsoron főként a barokk kor mesterművei hallhatók.

Nagymamák megáldása
A Nagyvárad-olaszi plébánia templomban, holnap megáldják a nagymamákat, mivel a héten ünnepeljük Szent Annát, Jézus Krisztus nagymamáját, a Boldogságos Szűz Mária édesanyját. A szentmise délelőtt fél 12 órakor kezdődik, amelyre ha lehetséges unokájukkal együtt jöjjenek el a nagymamák.

Szent Kristóf búcsú
Ma délután 1 órától búcsús szentmisét mutatnak be a Gyilkostói Szent Kristóf-kápolnában, az ünnepi szónok Laczkó-Dávid József Anaklét ferences atya, templomigazgató lesz. A szentmise után megáldják a járműveket.

Járművek megáldása
Szent Kristóf (az utazók védőszentje) napjához kapcsolódva holnap a délelőtt 11 órás szentmisét követően a nagyváradi Szent László templom előtt Szent Kristóf közbenjárását kérve Pék Sándor atya megáldja a helyszínen lévő alternatív, zöld, környezettudatos járműveket: biciklit, görkorcsolyákat, gördeszkákat, rollereket és babakocsikat.
Szintén holnap a nagyváradi székesegyház előtt is megáldják a jelen lévő járműveket, az esti 6 és 9 órás szentmisék után.

Zsombolyai rendezvények
Ma este 6 órakor a zsombolyai temetőben megemlékező szentmisét mutatnak be Stefan Jäger festő sírjánál. Holnap 11 órakor a Szent Vendel plébánia templomban szentmisét celebrálnak, utána pedig Franz Müller orgonista koncertjére kerül sor.

Hagyományok háza szabadegyetem
Első alkalommal rendezik meg augusztus 9-11 között Mikházán a hagyományok háza szabadegyetemet. A Nyárád-menti település az erdélyi kultúrának emblematikus helye, itt volt ferences rendfőnök Kájoni János, itt született Kacsó Sándor hírlapíró és Széllyes Sándor, a legendás Székely Népi Együttes vezéralakja. Ezekhez a gyökerekhez tér vissza a rendezvény, amely mindenki előtt nyitott, aki a hagyományátadás jó gyakorlatait akarja megismerni a nappali előadásokon, műhelymunkában. Este zenei előadások és táncház is várja az érdeklődőket.

Őszi zarándoklat
A Szatmári Római Katolikus Püspökség szeptember 18-21 között a Balaton-felvidék kegyhelyeire indít zarándoklatot, többek között Tihanyba, a Bencés apátsághoz, Balatonfüredre, Sümegre, Keszthelyre, Veszprémbe és Székesfehérvárra. Az útra vállalkozóknak négy nap alatt lehetőségük lesz megismerni a vidéket, annak hitélet szempontjából sugárzó elemeit, múltját és jelenét, de a Balaton-felvidék gasztronómiáját is. Jelentkezni lehet a püspökség székhelyén Mekker Enikőnél, illetve a 0261-714955, 0261-716451 és 0744-483444 számokon.

Hétvégi szentmise közvetítések
Holnap reggel fél 9 órától Nagykászonból közvetítjük a szentmisét, majd este 6 órától a nagyváradi székesegyházból. Tartsanak velünk!

Időjárás: Napközben az időnként megnövekvő felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Ma az ország nyugati részében alakulnak ki záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső. Holnap az ország középső részében is jelentősen megnő az esély záporok, zivatarok kialakulására. A szél keletire-délkeletire fordul, élénk, zivatarok idején erős, viharos lehet Hajnalban 11-17 délután 27-36 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2019. július 27.

About the author

majoros gabriella