2019. július 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Látod-e, amit hallasz
Augusztus 1-én, csütörtök este 7 órától Sudár Annamária versmondó és Török Máté verséneklő közös előadására kerül sor a hargitafürdői pálos templomban.

Koncertsorozat
A Temesvári Római Katolikus Püspökség, a Gerhardsforum Banater Schwaben és a Bánsági Német Demokrata Fórum közös szervezésében, dr. Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonaművész, Nina Laubenthal, Wilfried Michl és Corneliu Meici közreműködésével augusztus 1-4. között négy orgonakoncertre kerül sor. Részletes program a romkat.ro oldalon található.

Porcinkula búcsú
Augusztus 2-án, pénteken Porciunkula, Angyalos Boldogasszony ünnepe, mely napon minden ferences és plébánia templomban teljes búcsú nyerhető. A csíksomlyói kegytemplomban a szentmisék reggel fél 8 és este 7 órától lesznek.
A temesvári egyházmegye hívei, ezen a napon elzarándokolnak a máriaradnai bazilikához.
Az ünnepi szentmise délelőtt 11 órától lesz, főcelebráns Pál József Csaba megyéspüspök. A közös ebédet követően keresztúti ájtatosságot végeznek, majd a zarándokoknak lehetőségük lesz megtekinteni Xantus Géza festőművész kiállítását és délután 4 órától kezdődik Nina Laubenthal, Wilfried Michl és dr. Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonaművészek koncertje.

Szent Anna búcsú
A temesvári egyházmegyében a szentannai közösség augusztus 4-én, vasárnap 11 órakor szentmise keretében ünnepli a Szent Anna tiszteletére felszentelt templom búcsúját. A templombúcsú alkalmából augusztus 2-5. között a Németországban működő szentannai települési és hagyományőrző egyesület több programot kínál az ide látogató vendégeknek.

Még lehet jelentkezni a CSIT-re
Az idén a csíksomlyói ifjúsági találkozó augusztus 13-17 között kerül megrendezésre Csíksomlyón. A találkozó mottója „Hívlak, jöjj kövess engem…”, amely által a szervezők szeretnének segíteni minden résztvevőnek abban, hogy jobban megismerje önmagát és azt, hogy mit jelent az ő számára Isten, hogyan szólít meg minket és hogyan járhatunk vele együtt az élet minden kalandjában. Az idén lehetőség lesz arra hogy a mozgássérültek is részt vegyenek a CSIT-en, akár kísérővel együtt. Jelentkezni augusztus 4-ig lehet. Bővebb információk a csit.fif.ma oldalon olvashatóak.

Szent István napok
Nagybányai Szentháromság Templom és a Turul-Sas Hagyományörző Egyesület augusztus 12-20 között szervezi meg a Szent István napokat. Koncertekkel, és különböző ünnepi előadásokkal várják a szervezők a kedves érdeklődőket. Gyerek-,és ifjúsági program is lesz, valamint kiderül, hogy melyik sütemény lesz Nagybánya Tortája. A részletes programról a romkat.ro oldalon olvashatnak.

Jubileumi ünnepség
20 éves az ivói Kolping Szabadidős Központ, ez alkalommal augusztus 17-én egész napos rendezvény sorozattal várják az érdeklődőket. A program délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik, melyet Mátyás Gábor zeteváraljai plébános mutat be. A résztvevők visszaemlékeznek a kezdetektől máig történt eseményekről, lesz közös beszélgetés és gulyásfőző verseny is, majd este bállal zárják a találkozót. Jelentkezni augusztus 14-ig lehet Joó Aniellánál a 0755-171146-os telefonszámon vagy a gykolping@gmail.com címen.

1Úton zarándoknap
Az erdélyi és magyarországi Mária Út Egyesület augusztus 24-én hatodik alkalommal szervezi meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot, amely során az idei évben az édesapákért imádkoznak a résztvevők, akiknek egyre inkább elismerik a családon belüli szerepét, és ők azok, akik gyakran – a családjuk szétszakadása miatt – eltávolodnak a gyermekeiktől.
Zarándoklatok szerveződnek a Mária-út teljes útvonalán, Mariazelltől Csíksomlyóig.
Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapnak idén van egy másik vállalása is: aláírásgyűjtéssel kívánják támogatni Böjte Csaba testvér kezdeményezését, hogy június elseje legyen a Gyermek Jézus ünnepe.
A zarándoknap szakaszairól, programjairól részletes információk az 1uton.mariaut.hu oldalon találhatóak.

Időjárás: Ma többfelé eshet, délután főként keleten, északkeleten fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Itt néhol felhőszakadás, jégeső sem kizárt. Északnyugaton feltámad az északias szél. 26-31 fok körül alakulnak a maximum-hőmérsékletek.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kőrösbányai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Önkéntes-találkozók
A hét folyamán sorra kerülő Mária rádiós önkéntes találkozók programja a következő:
Július 30.-án, kedden 15.00 órától Székelyudvarhelyen a Szent Pió lelkigyakorlatos házban,
Július 31.én, szerdán 12.00 órától Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb plébánia hittantermében, 17.00-tól Sepsiszentgyörgyön a Krisztus királyplébánia kis hittantermében, majd 20.00 órától közönség-találkozó Kőhalomban a plébánián.
Augusztus 1.-én, csütörtökön 11.00 órától Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János plébánián, majd 16.00 órától közönség-találkozó Görgényüvegcsűrön.
Augusztus 2.-án, pénteken 10.00 órától Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián, majd 17.00 órától közönség-találkozó Ditróban a Szent Katalin templomban. Augusztus 3.-án, szombaton 17.00 órától Csíksomlyón a ferences kolostorban. Augusztus 4.-én, vasárnap 8.30-as és 10.30-as szentmisék végén promóció Nagykászonban.
A további találkozókról későbbi hírműsorainkban tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Koncertsorozat
A Temesvári Római Katolikus Püspökség, a Gerhardsforum Banater Schwaben és a Bánsági Német Demokrata Fórum közös szervezésében, dr. Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonaművész, Nina Laubenthal, Wilfried Michl és Corneliu Meici közreműködésével augusztus 1-4. között négy orgonakoncertre kerül sor.
Augusztus 1-jén, csütörtökön este fél 7 órakor a szemlaki evangélikus templomban, augusztus 2-án, pénteken délután 4 órakor a máriaradnai kegytemplomban, augusztus 3-án, szombaton délután 6 órakor az újaradi római katolikus templomban és augusztus 4-én, vasárnap szintén délután 6 órakor a vingai római katolikus templomban.

Zarándoklat Máriaradnára
Augusztus 2-án, a Porciunkula ünnepén a temesvári egyházmegye területén élő, valamint az időközben külföldre települt német nemzetiségű hívek és leszármazottaik zarándokolnak a máriaradnai bazilikához.
Az ünnepi szentmise délelőtt 11 órától lesz, főcelebráns Pál József Csaba megyéspüspök. A közös ebédet követően keresztúti ájtatosságot végeznek, majd a zarándokoknak lehetőségük lesz megtekinteni Xantus Géza festőművész kiállítását és délután 4 órától kezdődik Nina Laubenthal, Wilfried Michl és dr. Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonaművészek koncertje.
Tábor a lazaristáknál
A nagyváradi Szent Katalin telepi plébánia idén is tábort szervez Szobra, a lazaristák kollégiumába, augusztus 3-10. között. Várják a 13. évnél idősebb gyerekek jelentkezését a plébánián vagy a 0770-755405-os telefonszámon.

A ferences család találkozója
Augusztus 5-8. között szervezik meg a Romániai Ferences Család 11. országos találkozóját, amelynek a temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus rendház ad otthont. A program keretében az egybegyűltek konferencián, kiscsoportos tevékenységen, szentmisén vesznek részt, ellátogatnak Máriaradára és Aradra, valamint felkeresik Temesvár több templomát. A találkozó résztvevőinek augusztus 6-án, kedden 11 órakor a temesvár-erzsébetvárosi templomban Dirschl Johann általános helynök mutat be szentmisét. További információ a ofmconv.ro/intalnirea-familiei-franciscane oldalon található.

Rövid terápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 26. – szeptember 6 között kéthetes rövid terápiás programot szervez Magyarózdon a Terápiás Otthonban, szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni és további részletek felől érdeklődni lehet a bonuspastor.ro oldalon.

Új kötet jelent meg Márton Áron püspökről
A (Le)hallgatásra ítélve – Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960) című kötet az „1000 év Erdélyben, 100 év Romániában” elnevezésű program keretében, a Lector Kiadó, a Varadinum Alapítvány Kiadó és az Iskola Alapítvány Kiadó közös gondozásában jelent meg, Nagy Mihály Zoltán és Denisa Bodeanu szerzők tollából. A kötet azokat a lehallgatási jegyzőkönyveket tartalmazza, amelyeket a román államvédelmi hatóságok 1957 és 1960 között jegyeztek le, miután mikrofont helyeztek el Márton Áron püspök dolgozószobájában.
A könyvet az augusztus 17-25 között megrendezésre kerülő Kolozsvári Magyar Napokon mutatják be.

Időjárás: Ma többfelé eshet, délután főként keleten, északkeleten fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Itt néhol felhőszakadás, jégeső sem kizárt. Északnyugaton feltámad az északias szél. 26-31 fok körül alakulnak a maximum-hőmérsékletek.

MRE - Hírszolgálat, 2019. július 29.

About the author

majoros gabriella