2019. július 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Gyermek Jézus magazin
Megjelent a Szent Ferenc Alapítvány első magazinja, amely igényes formában, a mai kornak megfelelő kivitelezésben közöl cikkeket és interjúkat az olvasókkal.
A témákat igyekeztek úgy válogatni, hogy azok aktuálisak legyenek, ugyanakkor fél évnyi időre is érdekes legyen a kiadvány. A magazin állandó jelleggel elérhető a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csobánkai, dévai és csíksomlyói házainál, illetve sok esetben rendezvényeiken is. Nagyobb példányszámú rendelésnél postai kiküldés is lehetséges. További információ kérhető a sahoeszter@gmail.com e-mail-címen.

Előadás Csikszeredában
A csíkszeredai Millenniumi-templomban ma és holnap az esti szentmise után, Lányi Béla verbita missziónárius testvér, a Fülöp-szigeti Cebu város egyetemi professzora előadást tart
„Délkelet-Ázsia új álmai” címmel.

Hangverseny sorozat
A Concerto Spiraclis Egyesület szervezésében a Régizene Laboratórium keretében újabb alkalom adódik a csíkszeredaiaknak a régi korok hangulatát idéző muzsikát hallani. A Régizene Laboratórium tanárai és hallgatói az alábbi koncertekre várják az érdeklődőket.
Holnap este este 8 órakor: Tanárok hangversenye a csíksomlyói kegytemplomban. Augusztus 1-én, csütörtökön délután 3 órakor: Házi hangverseny a Szent István otthonban és augusztus 3-án,szombaton este 8 órakor: Záró hangverseny a csobotfalvi Szent Péter és Pál-plébániatemplomban. A belépés ingyenes.

Zarándoklat Máriaradnára
Augusztus 2-án, a Porciunkula ünnepén a temesvári egyházmegye területén élő, valamint az időközben külföldre települt német nemzetiségű hívek és leszármazottaik zarándokolnak a máriaradnai bazilikához. Az ünnepi szentmise délelőtt 11 órától lesz, főcelebráns Pál József Csaba megyéspüspök. A zarándoknapról bővebben a romkat.ro oldalon olvashatnak.

Tábor a lazaristáknál
A nagyváradi Szent Katalin telepi plébánia idén is tábort szervez Szobra, a lazaristák kollégiumába, augusztus 3-10. között. Várják a 13. évnél idősebb gyerekek jelentkezését. A táborról bővebben a mai déli magazinban hallhatnak.

Gyerektábor Ivóban
„Követlek téged, bárhová mész..” újabb kalandra, nyári táborozásra hív a kolping család, augusztus 18-23 között az ivói Szabadidős Központba. Előkészítő-negyedik osztályos kisikolások jelentkezését várják, egy élményekben gazdag vakációs hetet eltölteni Isten és egymás jelenlétében. Jelentkezni lehet Joó Aniellánál a 0755-171146 és Máté Izabellánál a 0740-239430-as telefonszámokon.

Egyházmegyei Ifjúsági Tábor
„Csak ha együtt jártok, lesztek valóban erősek.” mottóval a szatmári egyházmegye az idei évben is meghirdeti az Egyházmegyei Ifjúsági Tábort augusztus 26-31 között Szentegyházán. A tábor a 14 és 30 év közötti középiskolás és egyetemista fiatalok számára kíván egy színvonalas kikapcsolódást biztosítani. A táborról további információkat a mai déli magazinban hallhatnak.

Zarándoklatok Medjugorjeba
Házaspárok lelkigyakorlata lesz Medjugorjeba a Gyulafehérvári Családpasztoráció, a Házas Hétvége és a Mária Iskola Lelki család szervezésében augusztus 26-31 között. Lelkivezetők: Szénégető István és Hajlák Attila-István atyák lesznek, házaspárokkal együttműködve.
Október 7-12 között a Szervita nővérek vezetésével lesz Medjugorjei zarándoklat.
Mindkét zarándoklatra jelentkezni, lehet a 0742698166-os telefonszámon, vagy Hajlák Attila-István atyánál.

Őszi zarándoklat
A Szatmári Római Katolikus Püspökség szeptember 18-21 között a Balaton-felvidék kegyhelyeire indít zarándoklatot, többek között Tihanyba, a Bencés apátsághoz, Balatonfüredre, Sümegre, Keszthelyre, Veszprémbe és Székesfehérvárra. Az útra vállalkozóknak négy nap alatt lehetőségük lesz megismerni a vidéket, annak hitélet szempontjából sugárzó elemeit, múltját és jelenét, de a Balaton-felvidék gasztronómiáját is. Jelentkezni lehet a püspökség székhelyén Mekker Enikőnél, illetve a 0261-714955, 0261-716451 és 0744-483444 számokon.

Zarándoklat Fatimába
Október 8-12 között zarándoklatot szerveznek Fatimába, még van néhány hely. Lelkivezető: Hajlák Attila-István atya lesz. Szintén a 0742698166-os telefonszámon lehet érdeklődni, jelentkezni.

Időjárás: Bár napsütésből a következő napokban sem lesz hiány, szerdán elszórtan, csütörtökön előreláthatólag ismét főként az ország keleti felében több zivatar lehet. A legmagasabb hőmérséklet 27-32 fok között alakulhat, de a zivatarokat több fokos lehűlés követi, felfrissül a levegő.
Ma a napos időszakok mellett délutánra szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Kevesebb csapadék délen valószínű. Többfelé élénk, északnyugaton helyenként erős lesz az északnyugati szél. Délután 28-33 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a türi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Mária Rádiós önkéntestalálkozók
Ma elkezdődnek az önkéntes találkozók, délután 3 órától Székelyudvarhelyen a Szent Pió lelkigyakorlatos házba várjuk a környék önkénteseit.
Holnap 12.00 órától Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb plébánia hittantermében, délután 5 órától Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király plébánia kis hittantermében, majd este 8 órától Kőhalomban a plébánián lesznek a találkozók.
Augusztus 1-én délelőtt 11 órától Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János plébániára, majd délután 4 órától Görgényüvegcsűrre várjuk az önkénteseket.
Augusztus 2.-án, pénteken délelőtt 10 órától Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián, majd délután 5 órától Ditróban a Szent Katalin templomban lesz az önkéntes találkozó.
Augusztus 3.-án, szombaton délután 5 órától Csíksomlyón a ferences kolostorban.
Augusztus 4.-én, vasárnap a fél 9 és fél 11 órai szentmisék végén Nagykászonba várjuk az önkénteseket és minden érdeklődőt. A további helyszínekről és időpontokról hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Előadás Csikszeredában
A csíkszeredai Millenniumi-templomban ma és holnap az esti szentmise után, Lányi Béla verbita missziónárius testvér, a Fülöp-szigeti Cebu város egyetemi professzora előadást tart
„Délkelet-Ázsia új álmai” címmel.

Mladifest
Augusztus 1-6 között zajlik a 30. medjugorjei ifjúsági találkozó, ahol közel 60 ország több mint 50.000 fiatalja ünnepel együtt. A fesztivál segít abban, hogy a fiatalok rátaláljanak önmagukra és Istenre, hitükben mélyebbre evezzenek, és megtapasztalják, hogy soha nincsenek egyedül. Mindazok, akik nem tudnak ott lenni Medjugorjeban, követhetik a programokat a Mária Rádió élő közvetítésein keresztül is, rózsafűzért, szentmisét, katekézist, tanúságtételeket és szentségimádást is hallhatnak a helyszínről.

Látod-e, amit hallasz
Augusztus 1-én, csütörtök este 7 órától Sudár Annamária versmondó és Török Máté verséneklő közös előadására kerül sor a hargitafürdői pálos templomban.

Egyházmegyei szeretetszolgálati nap
A nagybányai Krisztus Király plébánián egyházmegyei szeretetszolgálat napot tartanak augusztus 3-án Minden dolgotok szeretetben menjen végbe mottóval. Délelőtt 10 órától ünnepi szentmisét mutatnak be, amit a csoportok beszámolója követ.

Hagyományok háza szabadegyetem
Első alkalommal rendezik meg augusztus 9-11 között Mikházán a hagyományok háza szabadegyetemet. A Nyárád-menti település az erdélyi kultúrának emblematikus helye, itt volt ferences rendfőnök Kájoni János, itt született Kacsó Sándor hírlapíró és Széllyes Sándor, a legendás Székely Népi Együttes vezéralakja. Ezekhez a gyökerekhez tér vissza a rendezvény, amely mindenki előtt nyitott, aki a hagyományátadás jó gyakorlatait akarja megismerni a nappali előadásokon, műhelymunkában. Este zenei előadások és táncház is várja az érdeklődőket.

Még lehet jelentkezni a CSIT-re
Az idén a csíksomlyói ifjúsági találkozó augusztus 13-17 között kerül megrendezésre Csíksomlyón. A találkozó mottója „Hívlak, jöjj kövess engem...”, amely által a szervezők szeretnének segíteni minden résztvevőnek abban, hogy jobban megismerje önmagát és azt, hogy mit jelent az ő számára Isten, hogyan szólít meg minket és hogyan járhatunk vele együtt az élet minden kalandjában. Az idén lehetőség lesz arra hogy a mozgássérültek is részt vegyenek a CSIT-en, akár kísérővel együtt. Jelentkezni augusztus 4-ig lehet. Bővebb információk a csit.fif.ma oldalon olvashatóak.

Időjárás: Bár napsütésből a következő napokban sem lesz hiány, szerdán elszórtan, csütörtökön előreláthatólag ismét
főként az ország keleti felében több zivatar lehet. A legmagasabb hőmérséklet 27-32 fok között alakulhat, de a zivatarokat több fokos lehűlés követi, felfrissül a levegő.
Ma a napos időszakok mellett délutánra szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Kevesebb csapadék délen valószínű. Többfelé élénk, északnyugaton helyenként erős lesz az északnyugati szél. Délután 28-33 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. július 30.

 

About the author

majoros gabriella