2019. július 31. – Hírek és programajánló

H ÍR E K   D É L B E N

Loyolai Szent Ignác napi búcsú
Ma a a marosvásárhelyi Ignáci család várja az érdeklődőket délután 5 órától a Minorita templom udvarán (Köteles Sámuel utca) egy kötetlen beszélgetésre „Ignác élete és a mi életünk” címmel, majd a 7 órakor kezdődő szentmisére.

Előadás Kovásznán
Ma este a kovásznai plébániatemplomban az esti 7 órai szentmise után Mészáros Domonkos atya előadást tart a Szeretetláng Mozgalom életéről. A Szeretetláng egy Magyarországról kiindult világméretű mozgalom, mely az Eucharisztikus lelkiséget szeretné felkínálni egy sajátos Szűz Mária tiszteleten keresztül. Célja, hogy az Új Evangelizáció támogató eszköze legyen azáltal, hogy előmozdítja a családokban az együtt-imádkozást, mint a személyes és közösségi megszentelődés módját és eszközét, hogy a családok így „szentéllyé” váljanak.

Előadás Csíkszeredában
A csíkszeredai Millenniumi-templomban ma és holnap az esti szentmise után, Lányi Béla verbita missziónárius testvér, a Fülöp-szigeti Cebu város egyetemi professzora előadást tart
„Délkelet-Ázsia új álmai” címmel.

Requiem Lugoson
Anna román királyné halálának harmadik évfordulóján Őfelsége Margit királyi hercegnő, a román korona őrzője és férje, főméltóságú Radu romániai herceg a lugosi római katolikus templomban megemlékező szentmisén vesz részt. A requieme holnap déli 12 órakor kezdődik, melyet Pozsonyi Daniel lugosi segédlelkész mutatja be.

Egyházmegyei szeretetszolgálati nap
A nagybányai Krisztus Király plébánián egyházmegyei szeretetszolgálat napot tartanak augusztus 3-án Minden dolgotok szeretetben menjen végbe mottóval. Délelőtt 10 órától ünnepi szentmisét mutatnak be, amit a csoportok beszámolója követ.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban augusztus 3-án tartják az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután hat órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd hét órától lesz a szentmise. Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 4-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán. A közvetítés hat órakor kezdődik.

Ifjúsági szentmise Temesváron
A temesvár-erzsébetvárosi templomban folytatva az előző évek hagyományát, minden hónap első vasárnapján ifjúsági szentmisét celebrálnak. Várnak mindenkit augusztus 4-én délután 6 órától, énekel a temesvár-gyárvárosi ifjúsági kórus.

Ünnepel az Élet a Lélekben imacsoport
A sepsiszentgyörgyi Élet a Lélekben plébániai imacsoport augusztus 10-én ünnepli fennállásának 25-ik évét. Az évforduló alkalmából imanapot tartanak a Krisztus Király plébániatemplomban. Az imanap reggel 9:30-kor rózsafüzér imádsággal kezdődik. A köszöntés és a bevezető gondolatok után elmélkedések hangzanak el. Az irgalmasság rózsafüzére, a tanúságtételek és dicsőítések után szentségimádás következik. A zárószentmisét, melyet délután 6 órakor Tamás József püspök mutat be,rádiónk élő adásban közvetíti. Bővebben az eseményről a www.eletalelekben.ro honlapon olvashatnak.

Még lehet jelentkezni a CSIT-re
Az idén a csíksomlyói ifjúsági találkozó augusztus 13-17 között kerül megrendezésre Csíksomlyón. A találkozó mottója „Hívlak, jöjj kövess engem…” Az idén lehetőség lesz arra hogy a mozgássérültek is részt vegyenek a CSIT-en, akár kísérővel együtt. Jelentkezni augusztus 4-ig lehet. Bővebb információk a csit.fif.ma oldalon olvashatóak.

Ingyenes gyerektábor
A Telefonos Szeretetszolgálat XI. alkalommal hívja ingyenes táborba azokat a 6 és 12 év közötti városi (Kolozsvár és Marosvásárhely) gyermekeket, akik egész nyáron egyetlen táborba se jutottak el! Az öt napos színes és tartalmas programra augusztus 21 és 25. között kerül sor a Maros megyei Szalárdon. Jelentkezési határidő augusztus 17. Érdeklődni lehet a 0741-555555-ös telefonszámon!

Időjárás: A mai napon is megzavarhatják gomolyfelhők a
napsütést, elszórtan ismét kialakulhatnak futó záporok, zivatarok. Megélénkül az északnyugati szél. A reggeli órákban északon és nyugaton foltokban pára, köd képződésére kell számítani, mely korlátozott látási viszonyokat okozhat. A legmelegebb órákban 30-36 fokra számíthatunk. Délelőtt 10 és délután 4 óra között nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyulafehérvári ferences templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Mária Rádiós önkéntestalálkozók
Ma 12.00 órától Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb plébánia hittantermében, délután 5 órától Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király plébánia kis hittantermében, majd este 8 órától Kőhalomban a plébánián lesznek a találkozók.
A további helyszínekről és időpontokról hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Előadás Csíkszeredában
A csíkszeredai Millenniumi-templomban ma az esti szentmise után, Lányi Béla verbita missziónárius testvér, a Fülöp-szigeti Cebu város egyetemi professzora előadást tart
„Délkelet-Ázsia új álmai” címmel.

Hangverseny sorozat
A Concerto Spiraclis Egyesület szervezésében a Régizene Laboratórium keretében újabb alkalom adódik a csíkszeredaiaknak a régi korok hangulatát idéző muzsikát hallani. A Régizene Laboratórium tanárai és hallgatói az alábbi koncertekre várják az érdeklődőket.
Ma este 8 órakor: Tanárok hangversenye a csíksomlyói kegytemplomban. Holnap délután 3 órakor: Házi hangverseny a Szent István otthonban és augusztus 3-án,szombaton este 8 órakor: Záró hangverseny a csobotfalvi Szent Péter és Pál-plébániatemplomban. A belépés ingyenes.

Klausenmusik
Folytatódik a nyári hangverseny sorozat az Egyházzene-Kolozsvár egyesület szervezésében a kolozsvári Piarista (Szentháromság) templomban.
Augusztus 2-án, pénteken este 7 órától kamarazenei koncert lesz, Hary Noémi és Miriam Marinescu közös előadásásban.

Lelki nap
A csíksomlyói Mária-kert szervezésében lelki napot tartanak a csíksomlyói kegytemplomban, augusztus 3-án, szombaton, reggel fél 8 és délután 5 óra között. A program szentmisével kezdődik, melyet közös reggeli követ, majd bemutatják a Mária-kertet és elmélkedést tart Ft. Berszán Lajos. A lelki nap résztvevői a Gyimesek vidékére is ellátogatnak. Jelentkezni lehet Biró Juliannánál a 0740-099347-es telefonszámon  vagy a csiksomlyo.mariakert@gmail.com e-mail címen.

Havas Boldogasszony ünnepe
A gyulafehérvári egyházmegyében Kolozsváron a ferences templom búcsúját augusztus 4-én, vasárnap tartják. Az ünnepi szentmise, amelynek főcelebránsa Urbán Erik tartományfőnök, szónoka pedig Guia Laurean Hugó déli 12 órakor kezdődik.
A temesvári egyházmegyében a resicabányai Havas Boldogasszony plébánia közössége augusztus 4-én ünnepli a templombúcsút. A szentmisét fél 11 órakor magyar, német és román nyelven Pălie Veniamin plébános mutatja be. A liturgia zenei szolgálatában közreműködik a Harmonia Sacra templomi énekkar Colța George vezényletével, valamint a Fiamma ifjúsági kórus prof. Surdu Christine Maria irányításával. Este 7 órakor a templomban orgonakoncertet tart Roșoagă Cristian és Păulescu Patrik.

1Úton zarándoknap
Az erdélyi és magyarországi Mária Út Egyesület augusztus 24-én hatodik alkalommal szervezi meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot, amely során az idei évben az édesapákért imádkoznak a résztvevők, akiknek egyre inkább elismerik a családon belüli szerepét, és ők azok, akik gyakran – a családjuk szétszakadása miatt – eltávolodnak a gyermekeiktől.
Zarándoklatok szerveződnek a Mária-út teljes útvonalán, Mariazelltől Csíksomlyóig.
Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapnak idén van egy másik vállalása is: aláírásgyűjtéssel kívánják támogatni Böjte Csaba testvér kezdeményezését, hogy június elseje legyen a Gyermek Jézus ünnepe.
A zarándoknap szakaszairól, programjairól részletes információk az 1uton.mariaut.hu oldalon találhatóak.

Angol tábor gyerekeknek
A Szent Gellért Alapítvány augusztus 26-30 között angol nyelv és biblia-tábort szervez Szentegyházán 7-14 éves gyerekek számára. A táborban angol fiatalok segítik a nyelvtanulást. Érdeklődni és jelentkezni lehet augusztus 15-ig a 0742-830506-os telefonszámon.

Időjárás: A mai napon is megzavarhatják gomolyfelhők a
napsütést, elszórtan ismét kialakulhatnak futó záporok, zivatarok. Megélénkül az északnyugati szél. A reggeli órákban északon és nyugaton foltokban pára, köd képződésére kell számítani, mely korlátozott látási viszonyokat okozhat. A legmelegebb órákban 30-36 fokra számíthatunk. Délelőtt 10 és délután 4 óra között nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről.

MRE – Hírszolgálat, 2019. július 31.

About the author

majoros gabriella