2019. július 8. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Hiszek – Verses előadás Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi Szent Kozma és Damján templomban ma délután a 6 órától kezdődő szentmise után Zorkóczy Zenóbia kovásznai színművésznő Hiszek című verses előadása lesz hallható. A vallásos művészet küldetéséről beszél Vencser László volt teológiai tanár, Balázs Ferenc plébános az istenes versek fontosságát méltatja. Az est házigazdája Varga Gabriella újságíró. A műsor után kiállítás és vásár lesz a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete és a kézdivásárhelyi Szentkereszty Stephanie egyesület gondozottjainak kézműves alkotásaiból.

Zarándoklat Altöttingbe
Altötting Bajorország egyik legismertebb Mária-kegyhelye, ahová a Duna menti római katolikus svábok immár 60 éve minden július elején elzarándokolnak. A meghurcoltatás nehéz időszakában a svábok megfogadták: minden évben elmennek Altöttingbe, hogy sorsuk jobbra fordulásáért a Szűzanyához fohászkodjanak.
Az idei zarándoklat július 13-án este 8 órakor szentmisével kezdődik a Szent Anna bazilikában, melyet Pál József Csaba megyéspüspök mutat be. Másnap, július 14-én a program délelőtt fél 10 órakor a résztvevő zarándokok körmentével kezdődik, 10 órakor Dr. Robert Zollitsch freiburgi ny. érsek mutat be szentmisét, koncelebrál Pál József Csaba temesvári főpásztor és dr. Varga Lajos váci segédpüspök.

Műemlékvédő tábor
Az Erdélyi Magyarörmények Szövettsége VI. alkalommal szervezik, meg a Műemlékvédő Ifjúsági tábort. Az idei tábor július 14-20 között lesz Maroshévízen, célja a helyi örmény örökségek felkutatása. Érdeklődni lehet Kulcsár Lászlónál a 0740-867 199-es vagy Puskás Attilánál a 0742-181 537-es telefonszámokon lehet.

Lelkigyakorlat a ferenceseknél
A szárhegyi Ferences Kolostorban július 17-19 között papoknak és szerzeteseknek hagyományos lelkigyakorlatra nyílik lehetőség, ahol a napi két elmélkedés után, teljes csendben lehetnek.
Az idei lelkigyakorlatot P. Laczkó–Dávid Anaklét szerzetes atya vezeti. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni lehet a laczkodanaklet@gmail.com e-mail címen, vagy 0737-016 003-as telefonszámon.

Lelkigyakorlat Mijo Baradával Székelyudvarhelyen
Mijo Barada horvát karizmatikus többféle lelkigyakorlatot tart világszerte; ágostonos harmadrendi misszionárius és családapa, a pápa által jóváhagyott missziós közösségben szolgál.
Két legkiemelkedőbb lelkigyakorlata az életszakaszok gyógyulása és ez a jelenleg meghirdetett Családfa gyógyulásáról szóló lelkigyakorlata. Ha valaki ezeken részt vesz és a megadott szempontok alapján imádkozik, élete nagy fordulatot vehet az Úr kegyelme által.
A lelkigyakorlat július 19-21. között, azaz péntek reggeltől vasárnap délutánig tart. Az előadások nyelve horvát lesz, magyar és román fordítással.
A részvételi hozzájárulás 40 lej / fő, melyet a lelkigyakorlat kezdetekor, a helyszínen kell fizetni.
A lelkigyakorlatról bővebb információ és jelentkezés a RomKat.ro oldalon vagy a következő telefonszámon
0743 442853 kapható.

XVII. Ferences Ifjúsági Zarándoklat
Július 28–augusztus 2. között rendezik meg a XVII. Ferences Ifjúsági Zarándoklatot. A FerIZa olyan 16 és 35 év közötti fiataloknak szóló program, akik a zarándoklat során közelebb szeretnének kerülni Istenhez, a természethez, zarándoktársaikhoz, önmagukhoz, és akik mindezért vállalják a kemény fizikai próbákat.
A zarándoklat első három napja gyaloglás, a második része lelki töltekezés a csíksomlyói kegytemplomban és kolostorban. A zarándokoknak csak a FerIZa (későbbi időpontban megjelölendő) indulási helyszínére való utazást és a hazautazást kell fizetniük. A szervezők adományokat elfogadnak, de a részvételnek nincs meghatározott díja.
Az indulás helyszínéről és más részletekről érdeklődni a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen vagy a következő telefonszámok valamelyikén lehet: 0746-774701 (Pantea Tibor OFM), 0748-193371 (dr. Orbán Szabolcs OFM). A jelentkezők részvételi szándékukat legkésőbb július 21-ig jelezzék.

Őszi zarándoklat
A szatmári Római Katolikus Püspökség zarándoklatot szervez, Lourdes, Santiago de Compostella, Fatima útvonalon. A két hetes zarándoklat szeptember 30-október 12. között lesz, melynek lelki vezetője Biró Norbert atya. Jelentkezni július 15-ig lehet a szatmári Római Katolikus Püspökségen Mekker Enikőnél vagy a 0261-714955, 0261-716451 és 0744-483444 számokon. A zarándoklattal kapcsolatos további információkat és a teljes programot megtalálják a www.szatmariegyhazmegye.ro oldalon.

Időjárás: A fölénk érkezett hidegfront sokfelé záporok, zivatarok kialakulását okozza. Mérséklődik a kánikula, az északnyugati szelet sokfelé kísérhetik élénk, északon erős lökések.
A friss reggelt követően délután mindössze 23-28 fok között alakul a hőmérséklet.
Holnap is esős idő várható helyenként egy-egy futó zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugati szél.

MRE – Hírszolgálat, 2019. július 8.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a hátszegi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Hiszek – Verses előadás Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi Szent Kozma és Damján templomban ma este a 18 órától kezdődő szentmise után Zorkóczy Zenóbia kovásznai színművésznő Hiszek című verses előadása lesz hallható. A vallásos művészet küldetéséről beszél Vencser László volt teológiai tanár, Balázs Ferenc plébános az istenes versek fontosságát méltatja. Az est házigazdája Varga Gabriella újságíró. A műsor után kiállítás és vásár lesz a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete és a kézdivásárhelyi Szentkereszty Stephanie egyesület gondozottjainak kézműves alkotásaiból.

Lelkigyakorlat a Kármelben – papoknak
A marosszentgyörgyi Kis Szent Teréz Karmelita Kolostorban Avilai Szent Teréz „A belső várkastély” című műve alapján, Johanna-Andrea nővér
segítségével lelkigyakorlat lesz papoknak július 9-11 között.

Családos hétvége
A Katolikus Magyar Bibliatársulat július 12-14. között a kisgyerekes családok számára tábort szervez a gyimesfelsőloki Bagolyvár panzióban. Az Ige fényében eltöltött családi nyaralás jó alkalom a házastársi kapcsolat elmélyítésére, melyben Tamás Barna előadásai segítenek a részvevőknek. Jelentkezés Dimény Beátánál a 0729834004 számon vagy a beata.dimeny@gmail.com. e-mail címen.

Lelki nap Csíksomlyón
A csíksomlyói Mária-kert szervezésében lelki-napra kerül sor július 13-án, szombaton 7,30 és 17,00 óra között. A lelki-nap reggel fél nyolckor szentmisével kezdődik a csíksomlyói kegytemplomban. A szentmisét követően közös reggeli, a Mária-kert bemutatása és elmélkedés szerepel a programban, melyet Ft. Berszán Lajos tart. Várnak minden érdeklődőt. Jelentkezni a csiksomlyo.mariakert@gmail.com e-mail címen vagy a 0740 099 347-es telefonszámon lehet.

Lelkigyakorlat Hargitafürdőn
Július 19-21 között, Jézus Krisztus a te szabadítód címmel, lelkigyakorlat lesz a hargitafürdői kápolnában, Dr. Gál Péter atya vezetésével. A lelkigyakorlat pénteken délután 5 órakor kezdődik. A három nap alatt arról lesz szó, hogy Jézus Krisztus megszabadít az okkult tévelygésektől, a hamis másolatoktól, a családi és egyéni múlt terheitől, hogy felejtsük ami mögöttünk van, és az elöttünk lévők után rugaszkodjunk.A lelkigyakorlatra regisztrálni nem kell, érdeklődni lehet minden szerda este a Csíkszeredai Püspöki Szent József kápolnában 18-19 óra között, illetve a lelkigyakorlatot tartó atyánál a 0036-307255519 telefonszámon. Távolról jövőknek szállást étkezést ad a Hargitafürdői Csíki panzió, jelentkezni lehet a 0757-059 647 telefonszámon.

Zarándoklat Altöttingbe
Altötting Bajorország egyik legismertebb Mária-kegyhelye, ahová a Duna menti római katolikus svábok immár 60 éve minden július elején elzarándokolnak. A meghurcoltatás nehéz időszakában a svábok megfogadták: minden évben elmennek Altöttingbe, hogy sorsuk jobbra fordulásáért a Szűzanyához fohászkodjanak.
Az idei zarándoklat július 13-án este 8 órakor szentmisével kezdődik a Szent Anna bazilikában, melyet Pál József Csaba megyéspüspök mutat be. Másnap, július 14-én a program délelőtt fél 10 órakor a résztvevő zarándokok körmentével kezdődik, 10 órakor Dr. Robert Zollitsch freiburgi ny. érsek mutat be szentmisét, koncelebrál Pál József Csaba temesvári főpásztor és dr. Varga Lajos váci segédpüspök.

Márton Áron imatúra
Ezt a személyes szentignáci csendes imával egybekötött gyalogtúrát – jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok, valamint a szentegyházasfalvi római katolikus “Szent Gellért Alapítvány” szervezi kárpát-medencei magyarok számára 1995 óta. A sajátos lelkigyakorlat július 22-29 között a Szentegyháza – Szeltersz – Szentimre – Zsögöd – Csíksomlyó zarándokúton lesz.
Jelentkezni lehet július 15-ig a martonaron.imatura@szga.ro e-mail címen, bővebb információkért keressék a Szent Gellért Alapítvány illetve a Márton Áron imatúra facebook oldalakat.

Családos tábor Erdődhegyen
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye család munkacsoportja XII. alkalommal szervezi meg, az egyházmegyei családos tábort, idén augusztus 13-17 között, Erdődhegyen. A táborban a népművészet szépségeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők, lesz néptánc és népdal tanulásra, nemezelésre, kosárfonásra és bőrdíszművességre is lehetőség. Jelentkezni lehet a 0740-115464-es telefonszámon, július 25.ig.

Zarándoklat a Szentföldre
Fábián László, kolozsvár-györgyfalvi plébános vezetésével zarándoklatot szerveznek a szentföldre november 14-21 között. Az utazás ára: 880 euró. Jelentkezni a 0744-599726-os telefonszámon lehet.

Időjárás: A fölénk érkezett hidegfront sokfelé záporok, zivatarok kialakulását okozza. Mérséklődik a kánikula, az északnyugati szél élénk, több helyen erős lesz. A friss reggelt követően délután mindössze 23-28 fok között
alakul a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2019. július 8.

About the author

Tunde Vidican Lokodi