2019. június 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kézdisárfalvi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Adjunk hálát az oltáriszentségben jelen lévő Krisztusnak, aki elküldte nekünk a Vigasztaló Szentlelket!

Orgona hangverseny Sepsiszentgyörgyön
Tíz éve, hogy ünnepélyes keretek között átadták a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplom orgonáját. Ebből az alkalomból ma délután a hat órás szentmise után ünnepi orgonakoncertet tart dr. Steffen Marcus Schlandt, a brassói Fekete templom orgonistája. Szeretettel várnak mindenkit.

Szent Antal-búcsúk
Páduai Szent Antal napján ünneplik Marosvásárhelyen a volt minorita, jelenlegi jezsuita egyetemi lelkészségi templom búcsúját, amelyre háromnapos triduummal készülnek. A szentmisék délután 5 órakor kezdődnek. A szentbeszédeket Takó István kolozsvári egyetemi lelkész, a Szent Péter és Szent Pál egyházközség plébánosa tartja.
Csíksomlyón június 13-án, Szent Antal napján reggel 8-kor is tartanak szentmisét. A délelőtt fél 11-től kezdődő szentmise a Kissomlyó-hegyen található Szent Antal-kápolnánál lesz megtartva. Indulás a kápolnához fél 10-kor a kegytemplom elől. Az este 7 órakor kezdődő szentmisébe a csiksomlyo.ro honlapon vagy rádiónk hullámhosszán is bekapcsolódhatnak.
Székelyudvarhelyen, a ferences templomban június 13-án, csütörtökön a délután 6 órakor kezdődő szentmisén liliomáldás lesz és megáldják a gyermekeket.
Bekecs-tetői kápolnában a Szent Antal búcsút június 15-én, szombaton déli 12 órától ünneplik.
A Szatmári Egyházmegyében Szatmárnémetiben csütörtökön 10 órától kezdődik a szentmise, melyen Solomayer Sándor, a Szent János apostol és evangélista (Hildegárda) egyházközösség plébánosa mond szentbeszédet.
A kaplonyi templomban délelőtt 11 órakor kezdődik a szentmise. A búcsú főcelebránsa és ünnepi szónoka Erdő Péter bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek.
Nagybányán, a minorita testvérek a Szent Miklós templomban hagyományosan megtartják a Szent Antal búcsút, melyre reggel fél tizenegytől magyar nyelven kerül sor Hájtájer István, a Krisztus Király egyházközösség plébánosa ünnepi szónoklatával, délután 6 órától pedig román nyelven Iosif Șandoru SJ, a szatmárnémeti Kálvária román közössége segédlelkésze szentbeszédével.
A Nagyváradi Egyházmegyében a margittai templomban június 16-án, vasárnap a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében megáldják a gyermekeket és a várandós édesanyákat, valamint az újonnan felállított Páduai Szent Antal szobrot.

25 éves a temesvári Adam Müller-Guttenbrunn Ház
Az 1994-től működő Adam Müller-Guttenbrunn Ház volt az első modern idősotthon Romániában. Ugyanakkor az épület a bánsági német közösségek kulturális és gazdasági központja is. A fennállásának 25. évfordulójához érkezett intézmény jubileumát június 14-én, pénteken ünnepli a helyi közösség. A program délelőtt 11 órakor szentmisével kezdődik, amelynek főcelebránsa Roos Márton temesvári nyugalmazott püspök.

Mária Rádiós önkéntes-találkozók
Folytatódnak a júniusi önkéntes találkozók. Nagykárolyban június 14.-én, pénteken 16 órától a Szent László közösségi házban találkozunk önkénteseinkkel. Szatmáron június 15.-én, szombaton 10 órától a stúdióban, Érmihályfalván pedig 15 órától a plébánia hittantermébe várjuk önkénteseinket.
Ezúttal Nagyváradon, Kolozsváron és Csíksomlyón nem lesz találkozó.

XVI. Caritas Önkéntes Tábor
Június 20-26. között szervezik meg az idei önkéntes tábort, melynek a főhadiszállása mesés környezetben, Gyimesfelsőlokon lesz. A tábor ideje alatt a település vendégeiként, a helyiekkel összefogva, közös erővel dolgoznak a falu és a közösség építése, szépítése érdekében.
Jó hangulat, festői környezet várja a résztvevőket.
További részletek a www.youngcaritas.ro oldalon találhatók.
Érdeklődni, jelentkezni lehet László Katalinnál a következő elérhetőségeken: katalin.laszlo@caritas-ab.ro e-mail címen vagy a 0799-850233 telefonszámon.

Keressük együtt a józanság útját!
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkigyakorlatot hirdet június 27-én 18 órától, június 30-án 13 óráig Székelyudvarhelyen, a Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban (Dózsa György utca, 15. szám).
Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál lehet június 24-ig, déli 12 óráig, a 0737 300 980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen.
Akinek ismeretségi körében szenvedélybetegséggel küzdő ember van, tartsa felelősségének, hogy tudassa vele a megmaradás lehetőségét. Mert a függőség talaján egyedül csak elveszni lehet és belehalni, nem csak átvitt értelemben!

CSIT 2019
Elindult a regisztráció az idei csíksomlyói ifjúsági találkozóra, melyet augusztus 13-17. között tartanak. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma/jelentkezes oldalon. Idén is lehet számítani élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre. A szállásokon a helyek számra korlátozott. A jelentkezés az 50 lej előleg kifizetésével válik véglegessé. Aki július 20-ka előtt regisztrál, ingyen pólót kap.

Időjárás: Szerdától egy afrikai hőhullám érkezik Romániába. A meteorológusok szerint elsősorban a nyugati, keleti és déli megyékben várható nagy meleg. A nappali hőmérsékleti csúcsérték a hét végére a 35 fokot is elérheti. Az utóbbi napok bőséges esőzései miatt átnedvesedett talaj párologni kezd, így magas lesz a levegő páratartalma. Emiatt a hőérzet helyenként a 40 fokos hőmérsékletnek is megfelelhet – figyelmeztetnek a szakemberek. Ugyanakkor a katasztrófavédelem kéri a lakosságot, hogy azokban a térségekben, ahol a folyók megduzzadtak, ne keljenek át a vízen és ne is közelítsék meg a partokat. Kérik, hogy mindenki tisztítsa meg az árkokat és csatornákat, hogy a felgyülemlett víz azokon át folyjon le.

MRE - Hírszolgálat, 2019. jűnius 12.

About the author

Görgényi Tünde