2019. június 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a vargyasi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Adjunk hálát az oltáriszentségben jelen lévő Krisztusnak, aki elküldte nekünk a Vigasztaló Szentlelket!

Szentségimádások Nagyváradon
Ma tartjuk a csendes szentségimádást rádiónk stúdiójának kápolnájában. Reggel 8 órától szentmise lesz, melyet élő adásban közvetítünk, majd délután 3 óráig várjuk mindazokat, akik szívesen áldoznak időt az imára, engesztelésre.
Minden hónap második csütörtökjén ifjúsági szentségimádást tartanak a fiatalokkal és a fiatalokért Nagyváradon a Szent Katalin-telepi plébániatemplomban. A lazarista atyák hívják mindazokat ma este 7 órára, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak mindenkit a plébánia közösségi termébe.

Szent Antal-búcsúk
Ma van Páduai Szent Antal ünnepe. Marosvásárhelyen a volt minorita, jelenlegi jezsuita egyetemi lelkészségi templomban ma ünneplik a búcsút. A szentmise délután 5 órakor kezdődik, meghívott szónok Takó István kolozsvári egyetemi lelkész, a Szent Péter és Szent Pál egyházközség plébánosa.
Csíksomlyón ma reggel 8-kor is tartanak szentmisét. A délelőtt fél 11-től kezdődő szentmise a Kissomlyó-hegyen található Szent Antal-kápolnánál lesz megtartva. Indulás a kápolnához fél 10-kor a kegytemplom elől. Az este 7 órakor kezdődő szentmisébe a csiksomlyo.ro honlapon vagy rádiónk hullámhosszán is bekapcsolódhatnak.
Székelyudvarhelyen, a ferences templomban ma délután 6 órakor kezdődő szentmisén liliomáldás lesz, valamint megáldják a gyermekeket.
A Bekecs-tetői kápolnában a Szent Antal búcsút június 15-én, szombaton déli 12 órától ünneplik.
A Szatmári Egyházmegyében Szatmárnémetiben ma délelőtt 10 órától kezdődik a szentmise, melyen Solomayer Sándor, a Szent János apostol és evangélista (Hildegárda) egyházközösség plébánosa mond szentbeszédet.
A kaplonyi templomban ma délelőtt 11 órakor kezdődik a szentmise. A búcsú főcelebránsa és ünnepi szónoka Erdő Péter bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek
Nagybányán, a minorita testvérek a Szent Miklós templomban hagyományosan megtartják a Szent Antal búcsút. Két ünnepi szentmise is lesz, délelőtt fél tizenegytől magyar nyelven Hájtájer István, a Krisztus Király egyházközösség plébánosa ünnepi szónoklatával, majd délután 6 órától román nyelven Iosif Șandoru jezsuita atya, a szatmárnémeti Kálvária román közössége segédlelkésze szentbeszédével.
A Nagyváradi Egyházmegyében, Nagyváradon, az olaszi templomban ma a délután 6 órakor kezdődő szentmise keretében liliomáldás lesz, majd a szentmise végén itt is megáldják a gyermekeket.
A margittai templomban június 16-án, vasárnap a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében megáldják a gyermekeket és a várandós édesanyákat, valamint az újonnan felállított Páduai Szent Antal szobrot.

Virrasztás Nagyváradon
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére ma este 8 órakor szentségimádást, 9 órakor pedig szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, majd ezt követően gyertyás körmenet is lesz a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pálos István Nagyvárad-szőllősi plébános lesz.

Határon túli képzés magyar pedagógusoknak
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége közreműködésével a külhoni magyar pedagógusok számára az idei év nyarára is biztosít lehetőséget magyarországi elismert továbbképzéseken való részvételre. Augusztus 4-9 között immár 18. alkalommal rendezik meg a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely Nagytáborát, mely abban is egyedülálló, hogy ez az egyetlen olyan továbbképzés, amelyen anyaországi és határon túli pedagógusok együtt vesznek részt, ezzel is új szakmai kapcsolatokat építve. Ez a tábor különböző témákban élménypedagógiai módszerekre épülő továbbképzést kínál gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó szakembereknek és mindenkinek, aki a téma iránt érdeklődik. Céljuk, hogy a résztvevők az élménypedagógiát, mint önálló pedagógiai megközelítést, a saját bőrükön ismerhessék meg és élhessék át, megtapasztalva hogyan lesz a játékból élmény, az élményből tapasztalat és a tapasztalatból tudás. Nem egyszerűen egy akkreditált pedagógus-továbbképzést ajánlanak, hanem egy új szemléletet, rengeteg élményt, tapasztalatot, azonnal használható technikákat. A képzésre biztosítanak ingyen helyeket is. Jelentkezni a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének honlapján lehet, az www.rmpsz.ro/hu oldalon egészen június 14-ig.

Időjárás: Tegnap egy afrikai hőhullám érkezett Romániába. A meteorológusok szerint elsősorban a nyugati, keleti és déli megyékben várható nagy meleg. Az utóbbi napok bőséges esőzései miatt átnedvesedett talaj párologni kezd, így magas lesz a levegő páratartalma. Emiatt a hőérzet helyenként a 40 fokos hőmérsékletnek is megfelelhet – figyelmeztetnek a szakemberek.
Ma tovább fokozódik a meleg, 32-35 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk. A napos időt néhol gomolyfelhők zavarhatják, kevés jelentéktelen zápor, egy-egy zivatar is előfordulhat. A déli-délkeleti szél még több helyen élénk, nyugaton helyenként erős lehet.

MRE - Hírszolgálat, 2019. június 13.

About the author

Tunde Vidican Lokodi