2019. június 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Mária Rádiós önkéntes-találkozók
A végéhez érkeztek a júniusi önkéntes találkozók. Nagykárolyban ma délután négy órától a Szent László közösségi házban találkozunk önkénteseinkkel. Szatmáron holnap délelőtt tíz órától a stúdióban, Érmihályfalván pedig délután három órától a plébánia hittantermébe várja önkénteseinket és hallgatóinkat Szilágyi László és Tibor atya.

Családi nap Marosvásárhely-remeteszegen
„Áldjátok az Urat, mert jó, magasztaljátok fölséges nevét” mottóval június 16-án vasárnap családi napot tartanak a marosvásárhelyi Szent Család templomban. A program reggel 9 órakor egy előadással kezdődik, majd lesz kiscsoportos beszélgetés, szentmise, közös ebéd és játék is. Meghívott előadó Pap László lelkipásztor. Szeretettel várnak mindenkit.

Bérmálás Nagyszebenben, Fogarason és Nagyszalontán
Jakubinyi György érsek a Nagyszeben-Tereziánum templomban holnap a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében 12 bérmálkozót részesít a nagykorúság szentségében Másnap június 16-án vasárnap a Nagyszeben-belvárosi templom búcsúünnepén a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében 40 bérmálkozót részesít a nagykorúság szentségében, délután 5 órakor a fogarasi Szentháromság tiszteletére szentelt templom búcsúünnepén pedig 9 személyt bérmál meg.
A nagyszalontai templomban vasárnap délelőtt 11 órakor Böcskei László megyéspüspök 22 fiatalnak és 2 felnőttnek szolgáltatja ki a keresztény nagykorúság szentségét. A jelöltek felkészítését Dr. Lőrincz Ottó plébános végezte.

Filmklub Szatmárnémetiben
A Szemlélek filmklub keretében újabb vetítésre kerül sor a Szentlélek plébánia Kolping termében holnap este hét órától. A résztvevők a Wim Wenders által rendezett, Ferenc pápa, Egy hiteles ember című filmet nézhetik meg. Szeretettel várnak mindenkit.

XVI. Caritas Önkéntes Tábor
Június 20-26. között szervezik meg az idei önkéntes tábort, melynek a főhadiszállása mesés környezetben, Gyimesfelsőlokon lesz. A tábor ideje alatt a település vendégeiként, a helyiekkel összefogva, közös erővel dolgoznak a falu és a közösség építése, szépítése érdekében.
Jó hangulat, festői környezet várja a résztvevőket. Érdeklődni, jelentkezni még a mai nap folyamán lehet László Katalinnál a következő elérhetőségeken: katalin.laszlo@caritas-ab.ro e-mail címen vagy a 0799-850233 telefonszámon.

Keressük együtt a józanság útját!
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkigyakorlatot hirdet június 27-én 18 órától, június 30-án 13 óráig Székelyudvarhelyen, a Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban (Dózsa György utca, 15. szám).
Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál lehet június 24-ig, déli 12 óráig, a 0737 300 980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen.
Akinek ismeretségi körében szenvedélybetegséggel küzdő ember van, tartsa felelősségének, hogy tudassa vele a megmaradás lehetőségét. Mert a függőség talaján egyedül csak elveszni lehet és belehalni, nem csak átvitt értelemben!

Tüktőz-Ő, tábor tini lányok részére
A segítő nővérek szervezésében Tükröz-Ő címmel tábor lesz 13 és 17 év közötti tini lányok részére a szelterszi Szent Gellért rehabilitációs házban július 1-6 között. A tábor témája: szerelem, párválasztás, elköteleződés, de szerepelnek a programok között kreativ foglalkózások, kirándulás, különböző imaformák és előadások is. Jelentkezni június 25-ig lehet az ilyesera75@gmail.com e-mail-címen vagy a 0756 378 706-os telefonszámon. Részletek hamarosan.

CSIT 2019
Elindult a regisztráció az idei csíksomlyói ifjúsági találkozóra, melyet augusztus 13-17. között tartanak. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma/jelentkezes oldalon. Idén is lehet számítani élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre. A szállásokon a helyek számra korlátozott. A jelentkezés az 50 lej előleg kifizetésével válik véglegessé. Aki július 20-ka előtt regisztrál, ingyen pólót kap.

Ez az a nap Marosvásárhelyen
Június 22-én délután négy órai kezdettel „Kelj föl és öltözz erőbe” mottóval keresztény zenefesztiválra kerül sor Marosvásárhelyen a sportcsarnokban. A programban szerepelnek koncertek, elmélkedések, közös ima és tanúságtételek is. A kisgyermekkel érkezőknek gyerekprogramokat is biztosítanak. A belépés díjtalan de adományaikat elfogadják. Szeretettel várna mindenkit.

Időjárás: Meleg időre, délutánonként pedig viharokra kell számítani országszerte ma éjszakáig. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése értelmében az ország szinte egész területén meleg lesz a következő napokban, a nyugati, északnyugati, déli és délkeleti térségekben, illetve elszórtan másutt is kellemetlen lesz a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt akár meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet. Délutánonként és este a hegyekben és a dombvidéki térségekben, illetve elszórtan máshol is záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket villámlás, megerősödő szél, akár jégeső kísérhet. A lehulló csapadék mennyiség meghaladhatja a 15-25, elszórtan a 35-40 litert négyzetméterenként.

MRE – Hírszolgálat, 2019. június 14.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a pálpataki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Adjunk hálát az oltáriszentségben jelen lévő Krisztusnak, aki elküldte nekünk a Vigasztaló Szentlelket!

25 éves a temesvári Adam Müller-Guttenbrunn Ház
Az 1994-től működő Adam Müller-Guttenbrunn Ház volt az első modern idősotthon Romániában. Ugyanakkor az épület a bánsági német közösségek kulturális és gazdasági központja is. A fennállásának 25. évfordulójához érkezett intézmény jubileumát ma ünnepli a helyi közösség. A program délelőtt 11 órakor szentmisével kezdődik, amelynek főcelebránsa Roos Márton temesvári ny. püspök.

Határon túli képzés magyar pedagógusoknak
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége közreműködésével augusztus 4-9 között immár 18. alkalommal rendezik meg a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely Nagytáborát, mely abban is egyedülálló, hogy ez az egyetlen olyan továbbképzés, amelyen anyaországi és határon túli pedagógusok együtt vesznek részt, ezzel is új szakmai kapcsolatokat építve. Ez a tábor különböző témákban élménypedagógiai módszerekre épülő továbbképzést kínál gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó szakembereknek és mindenkinek, aki a téma iránt érdeklődik. Céljuk, hogy a résztvevők az élménypedagógiát, mint önálló pedagógiai megközelítést, a saját bőrükön ismerhessék meg és élhessék át, megtapasztalva hogyan lesz a játékból élmény, az élményből tapasztalat és a tapasztalatból tudás. Nem egyszerűen egy akkreditált pedagógus-továbbképzést ajánlanak, hanem egy új szemléletet, rengeteg élményt, tapasztalatot, azonnal használható technikákat. A képzésre biztosítanak ingyen helyeket is. Jelentkezni a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének honlapján lehet, az www.rmpsz.ro/hu oldalon még a mai nap folyamán.

Mária Rádiós önkéntes-találkozók
Folytatódnak a júniusi önkéntes találkozók. Nagykárolyban ma délután négy órától a Szent László közösségi házban találkozunk önkénteseinkkel. Szatmáron holnap délelőtt tíz órától a stúdióban, Érmihályfalván pedig délután három órától a plébánia hittantermébe várja önkénteseinket és hallgatóinkat Szilágyi László és Tibor atya.

Ministránsok zarándoklata Máriaradnára
A temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében június 15-én, holnap a ministránsok máriaradnai zarándoklatára kerül sor. A szentmisét a radnai Bazilikában délelőtt 10 órakor Pál József Csaba megyéspüspök mutatja be, ezt követően a fiatalok különböző vallási témájú, illetve kulturális, szórakoztató műsorokon vesznek részt Lippán, a Maros partján.

Filmklub Szatmárnémetiben
A Szemlélek filmklub keretében újabb vetítésre kerül sor a Szentlélek plébánia Kolping termében holnap este hét órától. A résztvevők a Wim Wenders által rendezett, Ferenc pápa, Egy hiteles ember című filmet nézhetik meg. Szeretettel várnak mindenkit.

Hivatások éve Oroszhegyen
A gyulafehérvári főegyházmegye 2018 adventjétől meghirdette a hivatások évét Követlek téged, bárhová mész mottóval. Ebbe a programba bekapcsolódik az oroszhegyi egyházközség is. Szentháromság vasárnapján a reggel 9 és a délelőtt 11 órától kezdődő szentmiséken Bara László, a marosvásárhelyi Szent Erzsébet egyházközség plébánosa tartja a szentbeszédet.

Könyvbemutató marosvásárhelyen
A HIFA Egyesület szervezésében június 21-én péntek este hét órai kezdettel bemutatják Simon Judit-Gyöngyi: Az alázatos szeretet – Csak beszélgetek Veled, Ki bennem élsz … című verseskötetét a marosvásárhelyi Deus Providebit Ház Szent Mihály termében. A könyvet Oláh Dénes főesperes-plébános méltatja. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Imanap Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi és görgényüvegcsűri Élet a Lélekben közösség imanapot tart június 22-én, szombaton, Marosvásárhelyen, a Szent Család templomban. A program délelőtt 10 órakor kezdődik. A nap folyamán elmélkedést tart Szénégető István atya és Bajcsi Tibor közösségvezető. Közben lesznek még tanúságtételek, közös ima és egyéni imakérési lehetőség. A napot szentségimádás és hálaadó szentmise zárja.

Tüktőz-Ő, tábor tini lányok részére
A segítő nővérek szervezésében Tükröz-Ő címmel tábor lesz 13 és 17 év közötti tini lányok részére a szelterszi Szent Gellért rehabilitációs házban július 1-6 között. A tábor témája: szerelem, párválasztás, elköteleződés, de szerepelnek a programok között kreativ foglalkózások, kirándulás, különböző imaformák és előadások is. Jelentkezni június 25-ig lehet az ilyesera75@gmail.com e-mail-címen vagy a 0756 378 706-os telefonszámon.

Időjárás: Meleg időre, délutánonként pedig viharokra kell számítani országszerte ma éjszakáig. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése értelmében az ország szinte egész területén meleg lesz a következő napokban, a nyugati, északnyugati, déli és délkeleti térségekben, illetve elszórtan másutt is kellemetlen lesz a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt akár meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet. Délutánonként és este a hegyekben és a dombvidéki térségekben, illetve elszórtan máshol is záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket villámlás, megerősödő szél, akár jégeső kísérhet. A lehulló csapadék mennyiség meghaladhatja a 15-25, elszórtan a 35-40 litert négyzetméterenként.

MRE - Hírszolgálat, 2019. június 14.

About the author

Görgényi Tünde