2019. június 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a Fenyőkúton, holnap pedig Altorján tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében a hónap harmadik vasárnapján Margittán és Szalárdon lesz örökös szentségimádás. Adjunk hálát az oltáriszentségben jelen lévő Krisztusnak, aki elküldte nekünk a Vigasztaló Szentlelket!

Bérmálás Nagyszebenben, Fogarason és Nagyszalontán Jakubinyi György érsek a Nagyszeben-Tereziánum templomban ma a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében 12 bérmálkozót részesít a nagykorúság szentségében Másnap holnap a Nagyszeben-belvárosi templom búcsúünnepén a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében 40 bérmálkozót részesít a nagykorúság szentségében, délután 5 órakor a fogarasi Szentháromság tiszteletére szentelt templom búcsúünnepén pedig 9 személyt bérmál meg. A nagyszalontai templomban vasárnap délelőtt 11 órakor Böcskei László megyéspüspök 22 fiatalnak és 2 felnőttnek szolgáltatja ki a keresztény nagykorúság szentségét. A jelöltek felkészítését Dr. Lőrincz Ottó plébános végezte.

Filmklub Szatmárnémetiben A Szemlélek filmklub keretében újabb vetítésre kerül sor a Szentlélek plébánia Kolping termében ma este hét órától. A résztvevők a Wim Wenders által rendezett, Ferenc pápa, Egy hiteles ember című filmet nézhetik meg. Szeretettel várnak mindenkit.

Hivatások éve Oroszhegyen A gyulafehérvári főegyházmegye 2018 adventjétől meghirdette a hivatások évét Követlek téged, bárhová mész mottóval. Ebbe a programba bekapcsolódik az oroszhegyi egyházközség is. Szentháromság vasárnapján a reggel 9 és a délelőtt 11 órától kezdődő szentmiséken Bara László, a marosvásárhelyi Szent Erzsébet egyházközség plébánosa tartja a szentbeszédet.

Szentmise a Vártemplomban Június 16-án, a hónap harmadik vasárnapján délután 4 órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Májernyik Mihály, szentjobbi apát-plébános.

Bibliás találkozó Szatmárnémetiben "Atyám házában sok hely van" mottóval bibliás találkozót szerveznek a szatmárnémeti Szentlélek plébánia Merk Mihály termében június 22-én, szombaton tíz órai kezdettel. Annak megtapasztalásáról lesz szó, miszerint az örök lakás ígérete nem csupán egy jövőbeni ajánlat, hanem bátorítás a jelenre vonatkozóan. A találkozó elején Vojtku László plébános Szent János evangéliumába bevezető előadását hallgatják meg a résztvevők, majd közösen elolvassák a megfelelő szentírási szövegeket és értelmezik, különböző módszerekkel feldolgozzák azokat. Szeretettel várnak mindenkit.

Ez az a nap Marosvásárhelyen Június 22-én délután négy órai kezdettel „Kelj föl és öltözz erőbe” mottóval keresztény zenefesztiválra kerül sor Marosvásárhelyen a sportcsarnokban. A programban szerepelnek koncertek, elmélkedések, közös ima és tanúságtételek is. A kisgyermekkel érkezőknek gyerekprogramokat is biztosítanak. A belépés díjtalan de adományaikat elfogadják. Szeretettel várna mindenkit.

Tüktőz-Ő, tábor tini lányok részére A segítő nővérek szervezésében Tükröz-Ő címmel tábor lesz 13 és 17 év közötti tini lányok részére a szelterszi Szent Gellért rehabilitációs házban július 1-6 között. A tábor témája: szerelem, párválasztás, elköteleződés, de szerepelnek a programok között kreativ foglalkózások, kirándulás, különböző imaformák és előadások is. Jelentkezni június 25-ig lehet az ilyesera75@gmail.com e-mail-címen vagy a 0756 378 706-os telefonszámon.

CSIT 2019 Elindult a regisztráció az idei csíksomlyói ifjúsági találkozóra, melyet augusztus 13-17. között tartanak. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma/jelentkezes oldalon. Idén is lehet számítani élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre. A szállásokon a helyek száma korlátozott. A jelentkezés az 50 lej előleg kifizetésével válik véglegessé. Aki július 20-ka előtt regisztrál, ingyen pólót kap.

Hétvégi szentmise közvetítések Ma este hét órától ünnepélyes Maria-áhitatot közvetítünk Kovásznáról. Holnap délelőtt 11 óra 30 perctől a nagyváradi olaszi templomból követítünk, este hét órától pedig ünnepélyes búcsús szentmisét a kolozsvári Piarista-Szentháromság templomból.

Időjárás: A hétvégén fokozódik a kánikula, vasárnap érkezik hidegfront, ami jövő hétre hoz enyhülést. Nyugaton több felhő lehet az égen, ezek jobbára viszont fátyolfelhők lesznek. Emellett gomolyfelhők is képződnek, egy-egy zápor, zivatar is elő fordulhat. Tetőzik a kánikula, 32-36 fokos hőség várható. A légmozgás helyenként élénk, északnyugaton erős lehet. Vasárnap megérkezik ugyan a sokak számára várva várt hidegfront, de jelentős lehűlést még nem hoz. A nap első felében még többfelé kisüt a nap, majd egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet és főleg a nap második felében már egyre többfelé várható záporok, zivatarok, helyenként heves zivatarok kialakulása. Az északnyugatira forduló szél feltámad, zivatarokat erős, viharos lökések kísérnek.

MRE - Hírszolgálat, 2019. július 17.

About the author

Görgényi Tünde