2019. június 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Krisztus szent teste és vére – Úrnapja
Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön a Katolikus Egyház az Úr Testének és Vérének ünnepét, ismertebb nevén Úrnapját üli.
A gyulafehérvári egyházmegyében holnap, Úrnapján tartják a székelyudvarhelyi főesperesi kerület búcsúját. A szentmisét délelőtt 11 órakor a Márton Áron téren Jakubinyi György érsek mutatja be a kerület papságával együtt. Az ünnep szónoka: a megszentelt élet intézményeivel megbízott érseki helynök, P. Urbán Erik OFM ferences tartományfőnök Csíksomlyóról.
Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplomban holnap délután 6 órától kezdődik az úrnapi szentmise, amelyet körmenet követ a város papjainak és híveinek részvételével. Az ünnepi szentmisén a Szent Cecília kórus és kamarazenekar énekel.
Marosvásárhelyen, az úrnapi körmenetet városi szinten június 23-án tartják. Az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Tamás József segédpüspök, délután 5 órakor kezdődik.
A nagyváradi székesegyházban Böcskei László megyés püspök a helyi hagyomány szerint a város papjaival és híveivel közösen mutatja be a szentmisét. Az ünnep szónoka Kovács F. Zsolt irodaigazgató. A szentmisét követően kerül sor az úrnapi körmenetre, amit a Püspöki Palota kertjében zajló munkálatokra való tekintettel, rendhagyó módon a székesegyházban tartanak majd meg. Ezen a napon a város lakói együtt imádkoznak közösségeink megerősödéséért, ezért a többi templomban elmaradnak a délutáni szentmisék.
A szatmárnémeti székesegyházban június 20-án, holnap este hét órától Schönberger Jenő püspök mutat be ünnepi szentmisét, melynek végén, jó idő esetén körmenetet tartanak a város régi főterén.
A temesvári egyházmegyében Pál József-Csaba megyés püspök a Temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban 18 órakor celebrál szentmisét, amelynek keretében az egybegyűlt lelkipásztorok és hívek az Oltáriszentséget körmenetben kísérik a felállított oltárokhoz. Az Egyházmegyei Ifjúsági Központ felkéri a fiatalokat, hogy vegyenek részt minél nagyobb számban ezen a szentmisén, mivel a szentségimádás ezen a napon elmarad.

Imanap Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi és görgényüvegcsűri Élet a Lélekben közösség imanapot tart június 22-én, szombaton, Marosvásárhelyen, a Szent Család templomban. A program délelőtt 10 órakor kezdődik. A nap folyamán elmélkedést tart Szénégető István atya és Bajcsi Tibor közösségvezető. Közben lesznek még tanúságtételek, közös ima és egyéni imakérési lehetőség. A napot szentségimádás és hálaadó szentmise zárja. Várnak mindenkit a közös ünneplésre!

Bibliás találkozó Szatmárnémetiben
Bibliás találkozót rendeznek június 22-én, a szatmárnémeti Szentlélek plébánián. “Atyám házában sok hely van” (Jn 14,2) – lesz a mottója és témaadója a következő bibliás találkozónak, amelyet az utóbbi évek hagyományának megfelelően a szatmárnémeti Szentlélek plébánia Merk Mihály termében tartanak. Annak megtapasztalásáról lesz szó, miszerint az örök lakás ígérete nem csupán egy jövőbeni ajánlat, hanem bátorítás a jelenre vonatkozóan.
Június 22-én, 10 órától, előbb Vojtku László plébános Szent János evangéliumába bevezető előadását hallgatják meg a résztvevők, majd közösen elolvassák a megfelelő szentírási szövegeket és értelmezik, különböző módszerekkel feldolgozzák azokat. Várnak minden érdeklődőt.

15 éves a piarista nővérek rendháza és gyermekotthona Nagykárolyban
Június 24-én délelőtt 11 órától Nagykárolyban, a Celestina Anya Oázisban hálaadással veszi kezdetét az az egész napos rendezvénysorozat, amelynek keretében azt ünneplik, hogy 15 éve nyílt meg a piarista nővérek rendháza és gyermekotthona. Az ünnepi szentmise után közös ebéddel, beszélgetéssel és gyermekprogramokkal folytatják az örvendezést.

Hittantábor Székelyhídon
Hittantábor kerül megszervezésre július 2 és július 6 között a Székelyhídi Római Katolikus Plébánia jóvoltából a Katolikus Ifjúsági Házban. A program reggel kilenc órától délután egy óráig tart. Minden nap szentmisével kezdődik, és más felekezetek számára is nyitott. Szombaton pedig autóbuszos kirándulás lesz Nagyváradra, az egyházmegye  központját fogják megtekinteni. 1. -8-ik osztályosok jelentkezhetnek június 29-ig a hittantanárnőnél a templomban, vagy a plébánián. Részvételi díj 15 lej egy gyereknek. Minden kedves érdeklődő gyereket várnak. További információ  Kuglis Gábor székelyhídi  plébánosnál a 0745-859135 telefonszámon..

CSIT 2019
Elindult a regisztráció az idei csíksomlyói ifjúsági találkozóra, melyet augusztus 13-17. között tartanak. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma/jelentkezes oldalon. Idén is lehet számítani élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre. A szállásokon a helyek száma korlátozott. A jelentkezés az 50 lej előleg kifizetésével válik véglegessé. Aki július 20-ka előtt regisztrál, ingyen pólót kap.

Időjárás: A mai nap folyamán napos és felhős időszakok váltakoznak, a megnövekvő gomolyfelhőkből ugyanakkor többfelé kell számítani futó záporok, zivatarok kialakulására. Néhol hevesebb viharok, felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Helyenként zivataroktól függetlenül is élénk lehet a légmozgás. Délután 26-31 fok között alakul a hőmérséklet, de a viharokat követően több fokkal lehűlhet a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2019. június 19.

 

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az urikányi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Adjunk hálát az oltáriszentségben jelen lévő Krisztusnak, aki elküldte nekünk a Vigasztaló Szentlelket!

Világméretű szentségimádás
A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a NEK titkársága szentségimádást hirdet, június 22-én 17 órától, amelyhez szerte a világon csatlakozhatnak résztvevő plébániák, intézmények és magánszemélyek. Csatlakozni lehet a corpusdomini.iec2020.hu honlapon.

Zsolozsmatábor
Június 20-23. között tartják a negyedik zsolozsmatábort a Szárhegyi Ferences Kolostorban. A zsolozsmatábor templomi programjain bárki részt vehet. A rendházi programokon a helyszűke miatt csak azok vehetnek részt, akik már erre előre jelentkeztek.
A tábor csütörtök, péntek, szombati szentmiséin Barsi Balázs ferences atya fog prédikálni, illetve ugyancsak ő fog elmélkedést tartani. A péntek délutánig kitett kosárba beledobott kérdésekre is Barsi Balázs atya fog válaszokat adni. További előadók, Szoliva Gábriel ferences atya, egyházzenei doktorandusz, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Egyházzenei Tanszékének tanára, illetve Gaál Eszter egyházzenei doktorandusz. Továbbá még közreműködik Farkas Domokos egyházzenész, orgonista.

Ez az a nap Marosvásárhelyen
Június 22-én délután négy órai kezdettel „Kelj föl és öltözz erőbe” mottóval keresztény zenefesztiválra kerül sor Marosvásárhelyen a sportcsarnokban. A programban szerepelnek koncertek, elmélkedések, közös ima és tanúságtételek is. A kisgyermekkel érkezőknek gyerekprogramokat is biztosítanak. A belépés díjtalan, de adományaikat elfogadják. Várnak mindenkit!

KMB Gyerektábor Marosfőn
Június 26-29. között a Katolikus Magyar Bibliatársulat Kincses-sziget gyerektábort tart I–VIII. osztályos diákok részére Marosfőn. A tábor ideje alatt lesz előadás, kis csoportos beszélgetés, kirándulás, éneklés, játék, színes est. Bejelentkezni június 22-ig lehet a 0752 900888-as telefonszámon vagy a orsolyamagos@gmail.com e-mail címen.

Keressük együtt a józanság útját!
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkigyakorlatot hirdet június 27-én 18 órától, június 30-án 13 óráig Székelyudvarhelyen, a Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban (Dózsa György utca, 15. szám).
Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál lehet június 24-ig, déli 12 óráig, a 0737 300 980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen.
Akinek ismeretségi körében szenvedélybetegséggel küzdő ember van, tartsa felelősségének, hogy tudassa vele a megmaradás lehetőségét. Mert a függőség talaján egyedül csak elveszni lehet és belehalni, nem csak átvitt értelemben! Bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak!

Tükröz-Ő, tábor tini lányok részére
A segítő nővérek szervezésében Tükröz-Ő címmel tábor lesz 13 és 17 év közötti tini lányok részére a szelterszi Szent Gellért rehabilitációs házban július 1-6 között. A tábor témája: szerelem, párválasztás, elköteleződés, de szerepelnek a programok között kreatív foglalkozások, kirándulás, különböző imaformák és előadások is. Jelentkezni június 25-ig lehet az ilyesera75@gmail.com e-mail címen vagy a 0756- 378 706-os telefonszámon.

XVII. Ferences Ifjúsági Zarándoklat
Július 28–augusztus 2. között rendezik meg a XVII. Ferences Ifjúsági Zarándoklatot. A FerIZa olyan 16 és 35 év közötti fiataloknak szóló program, akik a zarándoklat során közelebb szeretnének kerülni Istenhez, a természethez, zarándoktársaikhoz, önmagukhoz, és akik mindezért vállalják a kemény fizikai próbákat.
A zarándoklat első három napja gyaloglás, a második része lelki töltekezés a csíksomlyói kegytemplomban és kolostorban. A zarándokoknak csak a FerIZa (későbbi időpontban megjelölendő) indulási helyszínére való utazást és a hazautazást kell fizetniük. A szervezők adományokat elfogadnak, de a részvételnek nincs meghatározott díja.
Az indulás helyszínéről és más részletekről érdeklődni a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen vagy a következő telefonszámok valamelyikén lehet: 0746-774701 (Pantea Tibor OFM), 0748-193371 (dr. Orbán Szabolcs OFM). A jelentkezők részvételi szándékukat legkésőbb július 21-ig jelezzék-tudósított Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Zarándoklat a Szentföldre
2019. november 14-21. között Fábián László Kolozsvár-györgyfalvi plébános lelkivezetésével, zarándoklatot szerveznek a Szentföldre.
A zarándoklat ára: 880 euro/személy
További információ a 0744-599726 -os telefonszámon kapható.

Időjárás: A mai nap folyamán napos és felhős időszakok váltakoznak, a megnövekvő gomolyfelhőkből ugyanakkor többfelé kell számítani futó záporok, zivatarok kialakulására. Néhol hevesebb viharok, felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.
Helyenként zivataroktól függetlenül is élénk lehet a légmozgás. Délután 26-31 fok között alakul a hőmérséklet, de a viharokat követően több fokkal lehűlhet a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2019. június 19.

About the author

Görgényi Tünde