2019. június 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíksomlyói Salvator-kápolnában tartják az örökös szentségimádási napot. Adjunk hálát az oltáriszentségben jelen lévő Krisztusnak, aki elküldte nekünk a Vigasztaló Szentlelket!

Krisztus szent testének és vérének ünnepe
Anyaszentegyházunk ma az Úr Testének és Vérének ünnepét, ismertebb nevén Úrnapját üli.
A gyulafehérvári egyházmegyében ma tartják a székelyudvarhelyi főesperesi kerület búcsúját. A szentmisét délelőtt 11 órakor a Márton Áron téren Jakubinyi György érsek mutatja be a kerület papságával együtt. Az ünnep szónoka: a megszentelt élet intézményeivel megbízott érseki helynök, P. Urbán Erik ferences tartományfőnök Csíksomlyóról. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplomban ma délután 6 órától kezdődik az úrnapi szentmise, amelyet körmenet követ a város papjainak és híveinek részvételével. Az ünnepi szentmisén a Szent Cecília kórus és kamarazenekar énekel.
Marosvásárhelyen, az úrnapi körmenetet városi szinten június 23-án, vasárnap tartják. Az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Tamás József segédpüspök, délután 5 órakor kezdődik.
A nagyváradi székesegyházban Böcskei László megyés püspök a helyi hagyomány szerint a város papjaival és híveivel közösen mutatja be a szentmisét. Az ünnep szónoka Kovács F. Zsolt irodaigazgató. A szentmisét követően kerül sor az úrnapi körmenetre, amit a Püspöki Palota kertjében zajló munkálatokra való tekintettel, rendhagyó módon a székesegyházban tartanak majd meg. Ezen a napon a város lakói együtt imádkoznak közösségeink megerősödéséért, ezért a többi templomban elmaradnak a délutáni szentmisék.
A szatmárnémeti székesegyházban ma este hét órától Schönberger Jenő püspök mutat be ünnepi szentmisét, melynek végén, jó idő esetén körmenetet tartanak a város régi főterén.
A temesvári egyházmegyében Pál József-Csaba megyés püspök a Temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban ma délután 6 órakor celebrál szentmisét, amelynek keretében az egybegyűlt lelkipásztorok és hívek az Oltáriszentséget körmenetben kísérik a felállított oltárokhoz. Az Egyházmegyei Ifjúsági Központ felkéri a fiatalokat, hogy vegyenek részt minél nagyobb számban ezen a szentmisén, mivel a szentségimádás ezen a napon elmarad.

Szakrális Maraton 2019
IV. alkalommal szerveznek Szakrális Maratont a keresztény értékekért, a békéért június 22-én, szombaton Csíksomlyón, és Mikházán. A megadott távot gyalog, szaladva vagy kerékpárral lehet megtenni. Bővebb információk a csíksomlyói kezdeményezésről Molnár Sándornál kaphatóak a 0730-711.745-ös telefonszámon, a Mikháziról pedig Szilágyi Eszternél, a 0749-071453-as telefonszámon.

Világméretű szentségimádás
A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a NEK titkársága szentségimádást hirdet, június 22-én, szombaton délután 5 órától, amelyhez szerte a világon kapcsolódhatnak plébániák, intézmények és magánszemélyek is. Aki csatlakozni szeretne jelentkezhet a corpusdomini.iec2020.hu honlapon.

Keresztény nyári Szabadegyetem
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség első alkalommal szervezi meg a Keresztény Nyári Szabadegyetemet július 10 és 13 között a gyergyószentmiklósi Hétvirág Panzióban 20 év fölötti fiataloknak. Az esemény központi témája a női-férfi identitás, ennek keretében hallgathatnak előadásokat a résztvevők, szakemberek tolmácsolásában. Ezenkívül hangsúlyt kap a hivatás és a környezetvédelem is, interaktív műhelyek keretében. Természetesen szórakozásra, lelki feltöltődésre is lesz lehetőség, hiszen a programban szerepel sport, túrázás, kézművesség, színházi előadás, ima, koncert, kávéházi beszélgetések. Jelentkezni június 30-ig lehet. További információk és regisztráció az ifjúsági lelkészség Fiatalok a fiatalokért! nevű facebook oldalán.

Hittantábor Székelyhídon
Hittantábort szerveznek július 2-6 között a Székelyhídi Római Katolikus Plébánia jóvoltából a Katolikus Ifjúsági Házban. A program naponta reggel kilenc órától szentmisével kezdődik, délután egy óráig tart, és más felekezetek számára is nyitott. Szombaton autóbuszos kirándulás lesz Nagyváradra, az egyházmegye központját fogják megtekinteni. Várják az 1-8 osztályos diákok jelentkezhetnek június 29-ig a hittantanárnőnél a templomban, vagy a plébánián. Részvételi díj 15 lej egy gyereknek. További információ Kuglis Gábor plébánosnál, a 0745-859135 telefonszámon.

Időjárás: Ma estig fokozott légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetés van érvényben az ország nagy részére. Az érintett területeken villámlásoktól kísért felhőszakadások várhatók, a szél viharossá fokozódik, jégeső is kialakulhat. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 15-25, helyenként a 35-40 litert négyzetméterenként. A meteorológusok ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy – főleg a síkvidéki térségekben, de helyenként másutt is – kellemetlen lesz a hőérzet a déli órákban, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet.

MRE – Hírszolgálat, 2019. június 20.

About the author

Tunde Vidican Lokodi