2019. június 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Jézus-Szíve kilenced Folytatódik a kilenced Jézus Szent Szívének ünnepére készülődve a szatmári Kálvária templomban. Ma este 6 órától a szónok Pallai Béla görögkatolikus parókus, aki a „szelídség” témában fog prédikálni. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Aranymise Kaplonyban és Óbesnyőn Június 25-én, azaz holnap délután 6 órától Lieb József nyugalmazott esperes, kanonok pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából aranymisét mutat be a kaplonyi templomban. Kalapis Mátyás ny. berestyei plébános június 28-án, pénteken délelőtt 11 órakor mutat be hálaadó szentmisét az óbesenyői templomban pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából. Mindkét alkalomra szeretettel várnak minden barátot, ismerőst, híveket, hogy együtt ünnepeljenek az aranymisés lelkipásztorokkal.

Előadás Csíkszeredában A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében június 27-én, csütörtökön délután 6 órakor Csáky Zoltán Nyomomban a kék farkasok című könyvének lesz a bemutatója a csíkszeredai városházán. Minden érdeklődőt várnak.

Jubiláns papok ünnepe A korábbi gyakorlathoz híven az idei évben jubiláló papok a gyulafehérvári székesegyházban június 26-án, szerdán, délelőtt 11 órától mutatnak be hálaadó szentmisét, megköszönve a kapott kegyelmeket, az elért eredményeket és megpróbáltatásokat, a kitartás kegyelmét. Kísérjük imáinkkal a jubiláns paptestvéreket: ezüstmisések: Balla Árpád – Szászrégen, Bátor Botond pálos – Hargitafürdő, Bertalan László – Kerelőszentpál, aranymisések: Pakó Benedek, Gáspár-Györgydeák Lajos – Székelyudvarhely, Pastor Bonus Papi Otthon, Sándor Dénes – Bordos, Szabó Lajos – Sepsiszentgyörgy, Szent József plébánia, Jakubinyi György-Miklós– Gyulafehérvár.

Szent László búcsúk A gyulafehérvári egyházmegyében június 27-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor lesz a nyújtódi templom búcsúja. A szentmise szónoka Nagy József kézdimartonosi plébános. Csíkszépvízen szintén június 27-én, csütörtökön a kicsi Pogányhavas-tetőn álló Szent László-emlékhelyen délelőtt 11 órakor mutatnak be szentmisét. A szentbeszédet Berszán Lajos tiszteletbeli kanonok, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum alapítója és jelenlegi lelki igazgatója tartja. A Szent László tiszteletére épült plébániatemplom búcsúját június 30-án, vasárnap fél 1 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Jánossi Imre zetelaki segédlelkész. Ugyancsak csütörtökön déli 12 órakor kezdődik Küküllőkeményfalván is a búcsús szentmise. A szentbeszédet Jakab Lajos vágási plébános mondja. A felvinci plébániatemplom búcsúja vasárnap, június 30-án délután 6 órakor kezdődik. A homíliát Farkas Ervin, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum prefektusa tartja. A nagyváradi egyházmegyében Szent László király liturgikus emléknapjának vigíliáján, június 26-án szerdán tartják Nagyváradon a Szent László-menedékház búcsúját. Az 1900-ban épült házat napjainkban évente egyszer nyitják meg, védőszentje ünnepének előestéjén. Az ünnepi szentmisén, mely délután 6 órakor kezdődik, Nagy Tibor köröstarjáni plébános prédikál. A Nagyvárad-újvárosi Szent László plébániatemplom búcsúját az ünnep napján, csüötörtökön délután 6 órától tartják. Meghívott szónok Jelenits István piarista atya.

A temesvár-erzsébetvárosi templom centenáriuma A temesvár-erzsébetvárosi római katolikus közösség a templom felépítésének és megáldásának 100. évfordulóját ünnepli. A Salkovics Károly budapesti műépítész által tervezett neogótikus stílusú templom centenáriuma alkalmából az ünnepi program a következő: Június 28-án, Jézus Szentséges Szíve ünnepén 9.30 órakor szentségimádás, azt követően szentmise magyar nyelven. Délután 6 órakor koncert, fellép Alexandra Guțu csellóművész, ezt követően, 19 órakor szentmise román nyelven. Június 29-én, szombaton 18 órai kezdettel jubileumi szentmise, főcelebráns Pál József-Csaba megyés püspök. Június 30-án, vasárnap 10 órakor búcsús szentmise magyar, román és német nyelven, azt követően a templom udvarán szeretetvendégség.

Zarándoklat Medjugorjéba Augusztus 26-31 között zarándoklatot szerveznek Medjugorjéba, székelyudvarhelyi indulással, Kézdivásárhely utvonalon. A 6 napos 5 éjszakás zarándoklat ára 300 lej előleg és 130 euró, amely a teljes ellátást tartalmazza. Érdeklődni Kopácsi Ferenc plébánosnál lehet a következő telefonszámon 0742-285803.

Időjárás: A mai nap folyamán is felhős, nyugaton eleinte esős idő várható. Országszerte készülni kell futó záporok, lokális zivatarok kialakulására, helyenként hevesebb vihar is kialakulhat felhőszakadással, jégesővel. Az északkeleti szél ismét feltámadhat. Délután 26-31 fok közötti értékeket mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. június 24.

H Í R E K    R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Bogárfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Adjunk hálát az oltáriszentségben jelen lévő Krisztusnak, aki elküldte nekünk a Vigasztaló Szentlelket!

Keresztelő Szent János-búcsúk Marosvásárhelyen a belvárosi Keresztelő Szent János-templom búcsús szentmiséjét ma délután 6 órakor tartják. Ünnepi szónoka Szász János petrozsényi plébános. A szentivánlaborfalvi egyházközségben szintén délután 6 órakor ünnepelnek. Itt a búcsús szentbeszédet Csiby József a brassói Szent Péter és Szent Pál egyházközség plébánosa tartja. A brassói ferences templom búcsús szentmiséje ugyancsak délután 6 órakor kezdődik. Itt az ünnep szónoka P. Albert István Leánder OFM Déváról.

Katolikus tábor Kengyeltón A temesvár-józsefvárosi plébánia idén is megszervezi az V.-VIII. osztályos tanulók részére a Katolikus Ifjúsági Tábort magyar nyelven, amelynek immár hagyományos helyszíne a Krassó-Szörény megyei horvátok lakta falu, Kengyeltó (Rafnic). Az ötnapos lelki és szabadidős program ma kezdődik, 70 fiatal részvételével. Az idei tábor mottója: „Bízzál, kelj fel, téged hív!” (Mk 10 49).

Medjugore-i imaest Csíkszeredában Szeretettel hívnak és várnak mindenkit június 25-én du. 5 órától Medjugorje-i imaestre a Segítő Mária bentlakás dísztermébe. A jelenések 38. évfordulóján imádkozzunk, ünnepeljünk együtt!

Keressük együtt a józanság útját! A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkigyakorlatot hirdet június 27-én 18 órától június 30-án 13 óráig Székelyudvarhelyen, a Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban. Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál lehet még ma, déli 12 óráig, a 0737 300 980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen.

Hangok és fények – koncert Kolozsváron A Visszhang kórus évadzáró fény/árnyék- és énekjátékára hív meg minden kedves érdeklődőt június 29-én, szombaton este 22 órai kezdettel a kolozsvári Piarista templomba, amelyen 36 darab színes reflektor szolgáltatja a hangulatfényeket, a kórus pedig hozzá az egyedi harmóniákat. A hangversenyen kizárólag kortárs kóruszenei alkotások szólalnak meg. Szeretettel várnak mindenkit, hogy a zene és a fény szárnyán egy különleges világba repítsék el önöket.

Tüktőz-Ő, tábor tini lányok részére A segítő nővérek szervezésében Tükröz-Ő címmel tábor lesz 13 és 17 év közötti tini lányok részére a szelterszi Szent Gellért rehabilitációs házban július 1-6 között. A tábor témája: szerelem, párválasztás, elköteleződés, de szerepelnek a programok között kreatív foglalkozások, kirándulás, különböző imaformák és előadások is. Jelentkezni június 25-ig lehet az ilyesera75@gmail.com e-mail-címen vagy a 0756 378 706-os telefonszámon.

Hittantábor Székelyhídon Hittantábor kerül megszervezésre július 2 és 6 között a Székelyhídi Római Katolikus Plébánia jóvoltából a Katolikus Ifjúsági Házban. A program reggel kilenc órától délután egy óráig tart. Minden nap szentmisével kezdődik, és más felekezetek számára is nyitott. Szombaton pedig autóbuszos kirándulás lesz Nagyváradra, az egyházmegye központját fogják megtekinteni. 1. - 8-ik osztályosok jelentkezhetnek június 29-ig a hittantanárnőnél a templomban, vagy a plébánián. Részvételi díj 15 lej egy gyereknek. Minden kedves érdeklődő gyereket várnak. További információ Kuglis Gábor székelyhídi plébánosnál a 0745-859135 telefonszámon.

Keresztény nyári Szabadegyetem A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség első alkalommal szervezi meg a Keresztény Nyári Szabadegyetemet július 10 és 13 között a gyergyószentmiklósi Hétvirág Panzióban 20 év fölötti fiataloknak. Az esemény központi témája a női-férfi identitás, ennek keretében hallgathatnak előadásokat a résztvevők, szakemberek tolmácsolásában. Ezenkívül hangsúlyt kap a hivatás és a környezetvédelem is, interaktív műhelyek keretében. Természetesen szórakozásra, lelki feltöltődésre is lehetőség lesz: sport, túrázás, kézművesség, színházi előadás, ima, koncert, kávéházi beszélgetések. Jelentkezni június 30-ig lehet, további információk és regisztráció az ifjúsági lelkészség Fiatalok a fiatalokért! nevű facebook oldalán.

CSIT 2019 Elindult a regisztráció az idei csíksomlyói ifjúsági találkozóra, melyet augusztus 13-17. között tartanak. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma/jelentkezes oldalon. Idén is lehet számítani élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre. A szállásokon a helyek száma korlátozott. A jelentkezés az 50 lej előleg kifizetésével válik véglegessé. Aki július 20-ka előtt regisztrál, ingyen pólót kap.

Időjárás: A mai nap folyamán is felhős, nyugaton eleinte esős idő várható. Országszerte készülni kell futó záporok, lokális zivatarok kialakulására, helyenként hevesebb vihar is kialakulhat felhőszakadással, jégesővel. Az északkeleti szél ismét feltámadhat. Délután 26-31 fok közötti értékeket mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. június 24.

About the author

Tunde Vidican Lokodi