2019. június 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Kettős évfordulós megemlékezés Kovásznán
Kovásznán a Meg nem születettek emlékparkjában a Pro Vita Hominis Társaság megalakulásának 29. évfordulóján és Carol Wojtila bíborossá kreálásának (1967. június 26.) alkalmából kettős megemlékezési évfordulóra kerül sor ma délután 3 órától. A szentmisét Péter Arthur helyi plébános mutatja be. Bővebben a mai déli magazinban hallanak!

Diakónus- és papszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban június 28-án, pénteken a székesegyház felszentelésének évfordulóján a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek szerpappá szenteli a csíkszentgyörgyi Kalányos Ottó, a csíkcsicsói Kelemen Zoltán-Arnold és a vicei Pál Áron akolitusokat. Szombaton, június 29-én Szent Péter és Pál apostolfejedelmek ünnepén délelőtt tíz órától, főpásztorunk pappá szenteli a balánbányai Bereczki Attila és a ditrói Fülöp Szabolcs diakónusokat.
Mindkét esemény képekben is követhető a Seminarium Incarnatæ Sapientiæ facebook oldalán. A szentmisébe a Mária Rádión keresztül is bekapcsolódhatnak. Imádkozzunk a szentelendőkért, hogy „életük legyen az erények példája!”

A Temesvár-erzsébetvárosi templom centenáriuma
A Temesvár-erzsébetvárosi római katolikus közösség a templom felépítésének és megáldásának 100. évfordulóját ünnepli. A Salkovics Károly budapesti műépítész által tervezett neogótikus stílusú templom centenáriuma alkalmából az ünnepi program a következő:
Június 28-án, Jézus Szentséges Szíve ünnepén 9.30 órakor szentségimádás, azt követően szentmise magyar nyelven. Délután 6 órakor koncert, fellép Alexandra Guțu csellóművész, ezt követően, 19 órakor szentmise román nyelven.
Június 29-én, szombaton 18 órai kezdettel jubileumi szentmise, főcelebráns Pál József-Csaba megyés püspök.
Június 30-án, vasárnap 10 órakor búcsús szentmise magyar, román és német nyelven, azt követően a templom udvarán szeretetvendégség.

Mária Szíve ünnepe
A gyulafehérvári főegyházmegyében, Kolozsváron a Mária Szíve-templomban a búcsús szentmise június 29-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentbeszédet Kémenes Lóránt Zoltán kolozsvári főesperes tartja.

Zarándoklat Máriacsiklovára
Sarlós Boldogasszony ünnepe – július 2-a – a hegyvidéki főesperesség horvát nemzetiségű római katolikus közösségeinek hagyományos zarándoknapja a máriacsiklovai kegytemplomhoz, de velük együtt részt vesznek a szentmiséken német, román és magyar nemzetiségű hívek is. Az ünnepi program már július 1-jén este megkezdődik, amikor a zarándokok 19.30 órai kezdettel szentmisén vesznek részt, amelyet Pál József Csaba megyéspüspök mutat be. Július 2-án, hétfőn, a kegytemplomban 8.30 órai kezdettel a brestyei hívek számára bolgár nyelven Drăghia Novița helyi plébános mutat be szentmisét, míg a templom lábánál lévő szabadtéri oltárnál horvát nyelven mutatnak be szentmisét. Az ünnepi liturgiát 11 órakor a kegytemplomban német és román nyelven Dirschl Johann általános helynök celebrálja, koncelebrál Jäger Martin aninai plébános - tudósított Sípos Enikő sajtóreferens.

Székelyföldi fiatalok Temesváron
Július 3-16. között 23 zetelaki magyar fiatal számára tartanak román nyelv és irodalom órákat a Gerhardinum Római Katolikus Líceum tanárai.

IV. Székelyföldi Gyógynövénynap és Nyitott kertek
Idén negyedik alkalommal szervezik meg a Székelyföldi Gyógynövénynapot, Csíksomlyón a Szent István gyermekvédelmi központ közösségi kertjében és a Nyitott Kert programot, szerte Székelyföldön.
Július 5-én, pénteken 15:45 -től székelyföldi és magyarországi előadók, székelyföldi termelők és mesteremberek egy nagy ünneppel várják a gyógynövények és használatuk után érdeklődőket.

XVII. Ferences Ifjúsági Zarándoklat
Július 28–augusztus 2. között rendezik meg a XVII. Ferences Ifjúsági Zarándoklatot. A FerIZa olyan 16 és 35 év közötti fiataloknak szóló program, akik a zarándoklat során közelebb szeretnének kerülni Istenhez, a természethez, zarándoktársaikhoz, önmagukhoz, és akik mindezért vállalják a kemény fizikai próbákat.
A zarándoklat első három napja gyaloglás, a második része lelki töltekezés a csíksomlyói kegytemplomban és kolostorban. A zarándokoknak csak a FerIZa (későbbi időpontban megjelölendő) indulási helyszínére való utazást és a hazautazást kell fizetniük. A szervezők adományokat elfogadnak, de a részvételnek nincs meghatározott díja.
Az indulás helyszínéről és más részletekről érdeklődni a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen vagy a következő telefonszámok valamelyikén lehet: 0746-774701 (Pantea Tibor OFM), 0748-193371 (dr. Orbán Szabolcs OFM). A jelentkezők részvételi szándékukat legkésőbb július 21-ig jelezzék-tudósított Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Időjárás: Országszerte 30 fok fölötti hőmérsékleti értékek várhatók a következő két hétben, időszakonként azonban záporokra, zivatarokra is számítani kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat június 24-étől július 7-éig érvényes előrejelzéséből.
A mai nap folyamán országos kánikulára készülhetünk, 30-35 fokos maximumokkal, sok-sok napsütéssel. Csapadék, jelentős légmozgás nem várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. június 26.

 

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán  Szovátán, a fürdőtelepen tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Szent László búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében holnap délelőtt 11 órakor lesz a nyújtódi templom búcsúja. A szentmise szónoka Nagy József kézdimartonosi plébános.
Csíkszépvízen szintén holnap a kicsi Pogányhavas-tetőn álló Szent László-emlékhelyen délelőtt 11 órakor mutatnak be szentmisét. A szentbeszédet Berszán Lajos tiszteletbeli kanonok, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum alapítója és jelenlegi lelki igazgatója tartja. A Szent László tiszteletére épült plébániatemplom búcsúját június 30-án, vasárnap fél 1 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Jánossi Imre zetelaki segédlelkész. Ugyancsak holnap déli 12 órakor kezdődik Küküllőkeményfalván is a búcsús szentmise. A szentbeszédet Jakab Lajos vágási plébános mondja.
A felvinci plébániatemplom búcsúja vasárnap, június 30-án délután 6 órakor kezdődik. A homíliát Farkas Ervin, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum prefektusa tartja.

Diakónus- és papszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban június 28-án, pénteken a székesegyház felszentelésének évfordulóján a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek szerpappá szenteli a csíkszentgyörgyi Kalányos Ottó, a csíkcsicsói Kelemen Zoltán-Arnold és a vicei Pál Áron akolitusokat. Szombaton, június 29-én Szent Péter és Pál apostolfejedelmek ünnepén délelőtt tíz órától, főpásztorunk pappá szenteli a balánbányai Bereczki Attila és a ditrói Fülöp Szabolcs diakónusokat.
Mindkét esemény képekben is követhető a Seminarium Incarnatæ Sapientiæ facebook oldalán. A szentmisébe a Mária Rádión keresztül is bekapcsolódhatnak. Imádkozzunk a szentelendőkért, hogy „életük legyen az erények példája!”

Triduum Kisbácson
Június 29-én, szombaton Szent Péter és Szent Pál apostolfejedelmek ünnepe lesz. A kisbácsi egyházközség búcsúját triduum előzi meg. A lelkigyakorlatos szentmisék ma, holnap este 7 órakor, pénteken pedig reggel 7 órakor kezdődnek. Minden szentmisén György Balázs gyergyószentmiklósi, háromkúti lelkész prédikál. A szombaton este 6 órakor kezdődő búcsús szentmise keretében leleplezik és megáldják a templom oldalán újonnan elhelyezett Szent Péter és Szent Pál apostolokat ábrázoló domborművet.

Napközi tábor a szalvatoriánus atyákkal
Július 1-5. között a temesvári szalvatoriánus atyák az erzsébetvárosi rendház udvarán nyári tábort szerveznek a gyermekeknek. A 10-16 óra között zajló programokba lengyelországi önkéntesek is bekapcsolódnak. A gyermekek étkeztetéséhez a szervezők adományokat is elfogadnak. Július 8-án és 9-én ugyancsak 10 és 16 óra között a szalvatoriánus atyák Gyirokon szerveznek nyári tábort a gyermekeknek.

Keresztény nyári Szabadegyetem
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség első alkalommal szervezi meg a Keresztény Nyári Szabadegyetemet július 10 és 13 között a gyergyószentmiklósi Hétvirág Panzióban 20 év fölötti fiataloknak. Az esemény központi témája a női-férfi identitás, ennek keretében hallgathatnak előadásokat a résztvevők, szakemberek tolmácsolásában. Ezenkívül hangsúlyt kap a hivatás és a környezetvédelem is, interaktív műhelyek keretében. Természetesen szórakozásra, lelki feltöltődésre is lehetőség lesz: sport, túrázás, kézművesség, színházi előadás, ima, koncert, kávéházi beszélgetések. Jelentkezni június 30-ig lehet, további információk és regisztráció az ifjúsági lelkészség Fiatalok a fiatalokért! nevű facebook oldalán.

Hálós gyerektábor Gyulán
Július 14-19. között a Partiumi Háló Egyesület Gyulán tartja meg a 25. Szentjánosbogár Gyermektáborát 0-9 osztályos tanulók számára. A tábor tematikáját idén bibliai történetek képezik, betekintést nyújtva a Szentírás világába. Sokszínű programok, egész napos interaktív foglalkozások sok-sok nevetés és játék várja a gyermekeket! Jelentkezni július 1-ig lehet, a 0770-297210-es telefonszámon.

Márton Áron imatúra
Az idei Márton Áron imatúrát július 20-28 között tartják a Szentegyháza – Szeltersz – Szentimre – Zsögöd – Csíksomlyó zarándokúton. Ezt a sajátos lelkigyakorlatot – azaz személyes szentignáci csendes imával egybekötött gyalogtúrát – jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok, valamint a szentegyházasfalvi római katolikus „Szent Gellért Alapítvány” szervezi kárpát-medencei magyarok számára 1995 óta.
Jelentkezési határidő: július 15, a helyek száma korlátozott. Jelentkezés és információ a martonaron.imatura@szga.ro e-mail címen lehetséges, illetve érdeklődni lehet az esemény facebook oldalán is.

Időjárás: Országszerte 30 fok fölötti hőmérsékleti értékek várhatók a következő két hétben, időszakonként azonban záporokra, zivatarokra is számítani kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat június 24-étől július 7-éig érvényes előrejelzéséből.
A mai nap folyamán országos kánikulára készülhetünk, 30-35 fokos maximumokkal, sok-sok napsütéssel. Csapadék, jelentős légmozgás nem várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. június 26.

About the author

Görgényi Tünde