2019. június 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Jézus-Szíve kilenced
Folytatódik a kilenced Jézus Szent Szívének ünnepére készülődve a szatmári Kálvária templomban. Ma este 6 órától a szónok Barta Barnabás püspöki titkár, aki a „fegyelmezettség” témában fog prédikálni. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Koncert és mesterkurzus Csíkszeredéban
Újra a klasszikus zenéé a főszerep Csíkszeredában, amikor a Művészeti Alap Értetek Egyesület és a Class Értékeink Egyesület negyedik alkalommal rendezi meg a Hazulról Hazaiaknak Gálakoncertet június 30-án, vasárnap, a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában. A hangversenyen hazai és anyaországi komolyzenei tehetségek lépnek színpadra. A főként magyar, de nemzetközi szerzők műveit is bemutató est házigazdája az egyesületek elnöke, a Liszt-díjas operaénekes, Molnár Levente.
A szervezők sok szeretettel várnak mindenkit este 7 órai kezdéssel, hogy közösen ünnepeljék a fiatal tehetségeket és gazdag magyar zenei kultúrát. Jegyek kaphatók a Csíki Moziban, a Szakszervezetek Művelődési Házában és online, a www.bilete.ro jegyértékesítő oldalon.
A gálát követően a fiatal művészek számára tíznapos mesterkurzust rendeznek, külföldi és hazai mestertanárok közreműködésével, amely július 10-én egy mesterkoncerttel zárul a Csíki Mozi nagytermében.

Diakónus- és papszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban június 28-án, holnap a székesegyház felszentelésének évfordulóján, a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek szerpappá szenteli a csíkszentgyörgyi Kalányos Ottó, a csíkcsicsói Kelemen Zoltán-Arnold és a vicei Pál Áron akolitusokat. Szombaton, június 29-én Szent Péter és Pál apostolfejedelmek ünnepén szintén délelőtt tíz órától, a főpásztor pappá szenteli a balánbányai Bereczki Attila és a ditrói Fülöp Szabolcs diakónusokat.
Mindkét esemény képekben is követhető a Seminarium Incarnatæ Sapientiæ facebook oldalán. A papszentelési szentmisébe a Mária Rádión keresztül is bekapcsolódhatnak. Imádkozzunk a szentelendőkért, hogy „életük legyen az erények példája!”

Jézus Szíve ünnepe Nagyváradon
Június 28-án, holnap délután 6 órakor Jézus Szíve tiszteletére tartanak ünnepi szentmisét a nagyvárad-olaszi Barátok Templomában. A szentmise szónoka Rákóczi Jenő berettyóújfalui plébános lesz. Fiedler István nagyváradi megyéspüspök szorgalmazására az 1930-as években fellendült Jézus Szentséges Szívének tisztelete. A nagyváradi Barátok Templomában azóta minden évben városközi engesztelő szentmisét tartanak.

Székelyföldi Gyógynövénynap és Nyitott kertek
Idén negyedik alkalommal szervezik meg a Székelyföldi Gyógynövénynapot, Csíksomlyón a Szent István gyermekvédelmi központ közösségi kertjében és a Nyitott Kert programot, szerte Székelyföldön. Július 5-én, pénteken délután 15:45 -től székelyföldi és magyarországi előadók, székelyföldi termelők és mesteremberek egy nagy ünneppel várják a gyógynövények és használatuk után érdeklődőket.

Hálós gyerektábor Gyulán
A Partiumi Háló Egyesület Gyulán tartja meg a 25. Szentjánosbogár Gyermektáborát 0-9 osztályos tanulók számára július 14-19 között. A tábor tematikáját idén bibliai történetek képezik, betekintést nyújtva a Szentírás világába. Sokszínű programok, egész napos interaktív foglalkozások sok-sok nevetés és játék várja a gyermekeket! Jelentkezni júlus 1-ig lehet, a 0770-297210-es telefonszámon.

Evangelizációs bibliahét
Gyergyószentmiklóson, a Szent István plébánián július 11-14 között „Gyere utánam” címmel bibliahét lesz óvodás és általános iskolás gyerekek számára. Részvétel díj 25 lej, jelentekzni a plébánián lehet július 5-ig.

Családos hétvége
A Katolikus Magyar Bibliatársulat július 12-14. között a kisgyerekes családok számára tábort szervez a gyimesfelsőloki Bagolyvár panzióban. Az Ige fényében eltöltött családi nyaralás jó alkalom a házastársi kapcsolat elmélyítésére, melyben Tamás Barna előadásai segítenek majd a résztvevőknek. Jelentkezni Dimény Beátánál lehet a 0729-834004-es telefononszámon vagy a beata.dimeny@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: 36 fokra is felmelegedhet ma a levegő Románia egyes régióiban, a hőérzet azonban ennél tíz foknál magasabb hőmérsékletnek felel majd meg – számoltak be a hírtelevíziók. A Nyugat-Európa fölött végigsöprő észak-afrikai hőhullám érinti Romániát is, ez okozza a már szerdától érezhető kánikulát. Elsősorban a Nyugati-alföldön lesz nagy meleg. Az esti és éjszakai órákban az ország északi részén és hegyvidéken viharos erejű széllökésekkel és villámlásokkal kísért záporok várhatók, amelyek holnapra kiterjednek az ország más régióira is. A meleg holnapra valamelyest enyhül.

H Í R E K   R E G G E L

Örök szetnségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Sáromberkén tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a Szentséglátogatásra és tárjuk bizalommal kéréseinket az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé.

Szent László búcsúk
Ma van Szent László király ünnepe.
A gyulafehérvári egyházmegyében ma délelőtt 11 órakor lesz a nyújtódi templom búcsúja. A szentmise szónoka Nagy József kézdimartonosi plébános.
Csíkszépvízen a kicsi Pogányhavas-tetőn álló Szent László-emlékhelyen szintén ma délelőtt 11 órakor mutatnak be szentmisét. A szentbeszédet Berszán Lajos tiszteletbeli kanonok, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum alapítója és jelenlegi lelki igazgatója tartja. A Szent László tiszteletére épült plébániatemplom búcsúját június 30-án, vasárnap fél 1 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Jánossi Imre zetelaki segédlelkész.
Ma délben 12 órakor kezdődik Küküllőkeményfalván is a búcsús szentmise. A szentbeszédet Jakab Lajos vágási plébános mondja.
A felvinci plébániatemplom búcsúja vasárnap, június 30-án délután 6 órakor kezdődik. A homíliát Farkas Ervin, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum prefektusa tartja.
A nagyváradi egyházmegyében a Nagyvárad-újvárosi Szent László plébániatemplom búcsúját ma délután 6 órától tartják. Meghívott szónok Jelenits István piarista atya.
Mezőbikácson június 30-án, vasárnap déli 12 órakor ünneplik a búcsút, meghívott szónok Vass Csaba lazarista atya, a nagyváradi Szent Katalin-telepi plébános. Almásfegyverneken ugyancsak vasárnap délben 12 órakor Scheck László, szalacsi plébános mutatja be Szent László tiszteletére a búcsús szentmisét.
A szatmári egyházmegyében Krasznabélteken ma délelőtt 11 órától lesz a búcsúmise Szász János petrozsényi plébános prédikációjával. Az idei búcsún megemlékeznek arról is, hogy épp 100 éve, 1919. június 27-én szentelték újra a templomot.
Lázáriban szintén ma délelőtt 11 órától tartják a búcsúmisét, Luczás Antal Lóránt, a Szent Család egyházközösség plébánosa szentbeszédével.
Gencsen is ma tartják a búcsút. Az ünnepi szentmise délután 5 órától kezdődik, melyen Vojtku László, a szatmárnémeti Szentlélek egyházközösség plébánosa prédikál.

Imaóra Nagyváradon
Ma este 7 órától „Nyugalmat talál lelketek.” (Mt 11,30) mottóval taizéi imaórát tartanak a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezésében a nagyváradi Barátok Templomában. Várnak mindenkit a közös imára.

Bérmálások a hétvégén
Böcskei László nagyváradi megyés püspök június 29-én délelőtt 10 órakor Érmihályfalván 48 fiatalnak és 1 felnőttnek, délután 4 órakor Bihardiószegen pedig 13 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. Másnap, a szilágycsehi templomban a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmisén 12 fiatal részesül a bérmálás szentségében a megyéspüspök kézfeltétele által.
A gyulafehérvári egyházmegyében Jakubinyi György érsek az alvinci Szent Péter és Szent Pál-templom búcsúünnepén délután 5 órától szentmisét mutat be, melynek keretében 4 bérmálkozót részesít a nagykorúság szentségében.

Lelkigyakorlat a Kármelben
A marosszentgyörgyi Kis Szent Teréz Karmelita Kolostorban lelkigyakorlatok lesznek Avilai Szent Teréz „A belső várkastély” című műve alapján, Johanna-Andrea nővér vezetésével: július 9-11 között papok részére, majd július 16-20 között világi hívek számára. A második lelkigyakorlat július 16-án délután 6 órától kezdődik, a Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletére bemutatott szabadtéri búcsús szentmisével. A főcelebráns Kajtár Edvárd, a pécsi Székesegyház plébánosa lesz. Jelentkezni a www.karmelitakolostor.hu honlapon keresztül lehet.

FerBit
Követlek téged, bárhová mész mottóval július 18-24 között, Csíksomlyó – Segesvár – Gyulafehérvár – Déva – Máriaradna útvonalon zajlik a XII. Ferences Biciklitúra. Jelentkezni július 10-ig lehet. Bővebb információk a www.ferbit.ro oldalon, vagy a 0741-940171 telefon számon.

Háló tábor Tatán
Július 28 és augusztus 4 között szervezi meg a Háló egyesület a Hetvenkét Tanítvány Mozgalommal közösen a XVIII. Kárpát medencei táborát. Az idei téma „A keresztény nyagykorúság”. A tábor helyszíne a tatai Öreg-tónál lesz. Jelentkezési határidő július 14. Az érdeklődők bővebb információkat a www.halo.ro oldalon kaphatnak.

Időjárás: Ma eleinte sok lesz a napsütés, majd délután egy hidegfront hatására megnövekszik felhőzet, és egyre több helyen várható zápor, zivatar. Egyes zivatarokat jégeső és felhőszakadás kísérhet. Feltámad a nyugati szél. 29-35 fokos maximumokra van kilátás, de az érkező hidegfront péntekre ismét felfrissíti a levegőt.

MRE – Hírszolgálat, 2019. június 27.

About the author

Tunde Vidican Lokodi