2019. június 3. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ferenc pápa hazatért Rómába
Tegnap este Ferenc pápa visszaérkezett Rómába, és ezúttal is első útja a Santa Maria Maggiore templomba vezetett, hálát adni a Szent Szűznek az elmúlt hétvégi apostoli útjáért. A hagyományoknak megfelelően, a repülőgépen sajtótájékoztatót tartott, majd válaszolt az újságírók kérdéseire. A pápa azzal kezdte beszédét, hogy a Tömegtájékoztatás Világnapján, azaz tegnap, gratulált az újságírók munkájának, majd azt mondta, napjainkban egy visszaesés tapasztalható a kommunikációban, általánosságban, hiszen a kapcsolattól áttértünk az érintéshez. „Ti a beszéd szakemberei legyetek” mondta a Szentatya. A végén pedig spontánul beszélt Erdély szépségeiről. „Csodálatos Erdély” mondotta, „ilyen szépséget még nem láttam, és ez a kedvezőtlen időjárásnak köszönhető, mivel nem repülhettem helikopterrel, alkalmam adódott autóból megtekinteni Erdély szépségét. Búcsúzás előtt azt kérte a hívő újságíróktól, hogy imádkozzanak Európáért, a nemhívőktől pedig azt, hogy kívánják Európának azt, hogy visszatérjen olyanná lenni, amilyennek azt az alapító atyák megálmodták. És amikor féllábbal már elfordult, még visszanézett és ezt mondta: „ne feledjetek értem is imádkozni”. Rádiónk tudósítója, Micaci Cristian, abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a romániai újságíróknak fenntartott első két kérdés egyikét ő tehette fel. Élményeiről szerdán számol majd be hallgatóinknak, amikor a pápai audienciát fogjuk közvetíteni.

Mária Rádiós önkéntes-találkozók
Folytatódnak a júniusi önkéntes találkozók. Ma délután 3 órára várjuk az önkénteseket a székelyudvarhelyi Szent Pio lelkigyakorlatos házba. A további helyszínekről hírműsorainkban értesítjük önöket.

Szent Antal nagykilenced
Folytatódik a Szent Antal-nagykilenced.
A csíksomlyói kegytemplomban keddenként reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor kezdődnek a szentmisék. Az esti szentmiséket rádiónk ebben az évben is élő adásban közvetíti.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék délelőtt 10 és délután 6 órakor kezdődnek. Délután 5 órától szentségimádást tartanak. A 10 órakor kezdődő szentmiséken vendégpapok prédikálnak.
A kaplonyi Páduai Szent Antal templomban minden kedden este 7 órakor vannak a szentmisék, amelyen Barta Barnabás szatmári püspöki titkár tart elmélkedést.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban a szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik. A szentbeszédeket Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója tartja.
Szárhegyen az idei nagykilenced keretében ismét rövid katekézisekkel várják a híveket. A téma a szentgyónás, mint az irgalom szentségének meghatározása és megközelítése lesz. Az elmélkedéseket P. Gegő István Julianus ferences atya tartja. A szentmisék keddenként délelőtt fél 11-től és délután 5 órától kezdődnek. A nyolcadik kedd elmélkedési témája: „…bocsásson meg néked és adja meg a békét.”
Az esztelneki ferences templomban a szentmisék kezdési időpontja délután 6 óra. Előtte fél 6-tól gyónási lehetőség lesz.
Szatmárnémetiben minden alkalommal délelőtt 10 órai kezdési időponttal mutatják be legszentebb áldozatot, melyben Solomayer Sándor, a szatmárnémeti Szent János apostol és evangélista (Hildegárda) egyházközösség plébánosa elmélkedik.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.
A kápolnában minden reggel 8 órától este 8 óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, vasárnap 14 órától szerda délelőtt 10 óráig időszakonként fokozott lesz a légköri instabilitás az összes régióban. Gyakori villámlásokkal kísért zivatarok, felhőszakadások várhatók, illetve viharos szél és jégeső.
Ma a napos időszakok mellett ismét több helyen kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Helyenként felhőszakadás, jégeső előfordulhat. Marad a mérsékelt, olykor élénk északkeleti szél. Délután 23-28 fok körüli értékekre kell számítani, de a zivatarokat követően több fokkal visszaesik a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2019. június 3.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Szentháromságon tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Kiállítás Csíkszeredában
Mennyek Királynéja címmel június 9.-ig megtekinthető a Mária-kiállítás a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési házában. A kiállított műalkotások a világ minden tájáról, jelentős részben ismert Mária-kegyhelyekről származnak. Közel 9000 műalkotással a gyűjtemény Európa egyik legnagyobbja ebben a témában. A belépés díjtalan, várnak minden érdeklődőt!

Főpásztori látogatás a Temesvári Egyházmegyében
Pál József Csaba megyéspüspök június elején megkezdi idei püspöki vizitációját, amelynek keretében az év folyamán 12 Temes megyei és 7 Arad megyei plébániát keres fel. A látogatás alkalmával a Főpásztor találkozik az egyháztanács tagjaival, a fiatalokkal, a gyermekekkel, a plébánia munkatársaival, a testvéregyházak lelkipásztoraival, valamint a különféle egyesületek képviselőivel és felkeres egyet a plébánia filiái közül. A vizitáció első állomása Újszentes, ahol Pál József Csaba megyéspüspököt Máthé Lajos helyi plébános fogadja. A látogatás június 5-én, szerdán 17.30 órakor a helyi templomban szentmisével kezdődik.

Hálaadó szentmise Csíksomlyón Ferenc pápa látogatásáért
A csíksomlyói kegytemplomban hálaadó szentmisét mutatnak be Ferenc pápa látogatásáért és köszönetet mondanak az önkénteseknek, akik segítettek a látogatás szervezésében. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Tamás József püspök.

Csíksomlyói búcsú 2019
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a hivatások éve van. Ennek jegyében kerül sor június 7–10. között a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, amelynek a mottója: „Íme, az Úr szolgálóleánya” (Lk 1,38).
A búcsú liturgikus programja a következő:
• Június 7-én, pénteken az este 7 órától kezdődő szentmise nyitja meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot. A szentmisét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás lesz.
• Június 8-án, szombaton reggel 7 és 8, valamint este 7 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban. A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérőkordon délelőtt fél 11 órakor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Kis- és a Nagysomlyóhegyek közötti nyeregbe a Hármashalom oltárhoz, ahol az ünnepi búcsús szentmise délután fél 1 órakor kezdődik. Szónoka Pál József-Csaba temesvári megyés püspök.
• Pünkösd ünnepén, június 9-én, vasárnap a kegytemplomban reggel 7 és 8, délelőtt fél 11 és este 7-kor lesznek szentmisék.
• Június 10-én, hétfőn, pünkösd másodnapján reggel 8-kor, délelőtt 11-kor és este 7 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban.

Tiniként találkozni Jézussal
Idén a Keresztirány és Ő az út! ifjúsági szolgálat személyes találkozást szervez Jézussal egy tábor keretében 15-19 éves fiataloknak Székelyvarságon július 9-14 között. Meghívójukon ez áll:
„Szoktál filmeket nézni, órákat dumálni a haverokkal, vagy facebookon sztorizgatni? Lázba hoznak az új, ismeretlen eredettörténetek? Ha igen, akkor ez a tábor neked szól. Egy hétig tartó kalandra hívunk meg, amely életed történetét egy meghatározó tapasztalattal dobja meg. Nem baj, ha nem azon gondolkodsz, hogy a jövőben mivé akarsz válni, vagy, hogy mi lesz veled 10-20 év múlva, a lényeg, hogy a JELENBEN merre fordul az életed. Mi a TE történeted, és merre tart fiatalságod forgatókönyve. Ebben a táborban egy fiatal csapat, bensőséges hangulat, különleges tájak, sport, művészet vár rád, és férfivá és nővé alakító kihívásokkal fogsz találkozni! Lehetőséged lesz megismerni más fiatalokat, és találkozni Istennel. De, hogy ez hogyan lehetséges? Ha ott leszel, megtudod. Legyen ez a nyarad egy eredet(i)történet, amit te alakítasz! Várunk szeretettel!”
Tábori hozzájárulás 350 RON, testvéreknek 300 RON/fő, előleg 150 RON.
Kapcsolattartó személyek: Száva Ildikó Renáta táborvezető , telefonszám 0741904773 és Sebesi Rita regisztráció- felelős, telefonszám 0784785885. Jelentkezési határidő június 23.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, vasárnap 14 órától szerda délelőtt 10 óráig időszakonként fokozott lesz a légköri instabilitás az összes régióban. Gyakori villámlásokkal kísért zivatarok, felhőszakadások várhatók, illetve viharos szél és jégeső.
Ma a napos időszakok mellett ismét több helyen kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Helyenként felhőszakadás, jégeső előfordulhat. Marad a mérsékelt, olykor élénk északkeleti szél. Délután 23-28 fok körüli értékekre kell számítani, de a zivatarokat követően több fokkal visszaesik a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2019. június 3.

About the author

Tunde Vidican Lokodi