2019. június 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Lélekóra Kovásznán
Ma délután 6 órától a kovásznai római katolikus templomban Dr. Csókay András idegsebész és felesége, Altay Daniella előadást tartanak „Az örök szerelem titka a házasságban” címmel. Várnak minden érdeklődőt!

Csíksomlyói búcsú 2019
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a hivatások éve van. Ennek jegyében kerül sor június 7–10. között a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, amelynek a mottója: „Íme, az Úr szolgálóleánya” (Lk 1,38). A búcsú liturgikus programja a következő:
Június 7-én, holnap az este 7 órától kezdődő szentmise nyitja meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot. A szentmisét követően, melyet rádiónk élő adásban közvetít, a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás lesz.
Június 8-án, szombaton reggel 7 és 8, valamint este 7 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban. A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérőkordon délelőtt fél 11 órakor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Kis- és a Nagysomlyóhegyek közötti nyeregbe a Hármashalom oltárhoz, ahol az ünnepi búcsús szentmise délután fél 1 órakor kezdődik. Szónoka Pál József-Csaba temesvári megyés püspök. A csobotfalvi Szent Péter és Pál plébániatemplomban délután 5 órától kezdődik a csángó mise, melynek főcelebránsa és ünnepi szónoka Bátor Botond pálos szerzetes lesz. A plébániatemplomban este 10 órától reggel 5 óráig éjszakai imavirrasztás lesz. Mindkét alkalmat – a csángó misét és a virrasztást élő adásban közvetítjük.
Szombaton este 10 órától szintén reggel 5 óráig szentségimádást tartanak a Salvator kápolnában is
• Pünkösd ünnepén, június 9-én, vasárnap a kegytemplomban reggel 7 és 8, délelőtt fél 11 és este 7-kor lesznek szentmisék.
Június 10-én, hétfőn, pünkösd másodnapján reggel 8-kor, délelőtt 11-kor és este 7 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban.

Templombúcsú Nagyváradon
Június 9-én, Pünkösdvasárnap tartják a Szentlélekről nevezett Nagyvárad-olaszi római katolikus templom búcsúját. A 11.30 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Karácson Tibor, a rádiónk műsorigazgatója lesz. A szentmisét élő adásban közvetítjük.

Bérmálás Temesváron
Pünkösd vasárnapján, június 9-én, a Szentlélek eljövetelének ünnepén egyházmegyénk Főpásztora a temesvár-erzsébetvárosi templomban szolgáltatja ki a bérmálás szentségét annak a 43 fiatalnak, akik lelkipásztoraik és hitoktatóik irányításával erre felkészültek. Az ünnepi szentmise 11.30 órakor kezdődik.

Rockopera Csíksomlyón és Déván
Pünkösdvasárnap, június 9-én, este 7 órától a csíksomlyói Szent Péter és Pál plébániatemplomban előadják Tolcsvay László és Müller Péter szerzeményét, a Mária evangéliuma című rockoperát. A rendezvény jótékonysági jellegű, a bevételt a csíksomlyói plébániatemplom és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megsegítésére fordítják.
Ugyanezt a rockoperát adják elő másnap, pünkösdhétfőn Déván, a Ferences kolostorban délután fél 7 órai kezdettel.
Az adományok átadására az előadások után kerül sor. Mindkét helyszínre nagy szeretettel várják az érdeklődőket.

Szent Erzsébet ünnepe Sárospatakon
Pünkösdkor Sárospatakon Szent Erzsébet királyné szentté avatásának 784. évfordulóját ünneplik – adja hírül az egri főegyházmegye honlapja. A program a következő:
Regel 9:30 Regisztráció a Szent Erzsébet Ház bejáratánál. Gyóntatás a rendezvénytéren.
10:00 Közös imádság: Szentlélekhívás, Rózsafüzér.
10:45 Közös ének, felkészülés a szentmisére.
11:00 Ünnepi szentmise. Főcelebráns: Pál József Csaba temesvári megyéspüspök. Körmenet a Szent Erzsébet ereklyével. A Szent Erzsébet Útra induló zarándokok megáldása.
13:00 Ebédidő.
14:30 Szentségimádás a Szentlélek imacsoport vezetésével a Bazilikában.
15:15 Kegytárgyak megáldása, zarándokok elbocsátása.

Önkénteskedj a közösségért!
16. alkalommal rendezik meg a Caritas Önkéntes táborát június 20-26 között a mesés szépségű Gyimesfelsőlokon. A tábor ideje alatt a település vendégeiként, a helyiekkel összefogva, közös erővel dolgoznak a falu és a közösség építése, szépítése érdekében. Várják mindazokat, akik szeretnék a nyarat egy vagány, egyhetes táborral indítani, jó hangulatban, festői környezetben dolgozni a gyimesi emberekért, közösségért, kipróbálva magukat új helyzetekben és emellett a szórakozás sem utolsó szempont. A lelkes önkéntesek segítségével, napi hat óra közösségi munka végzésével és délutáni szabadidős, közösségépítő programokkal szeretnének látható változást hozni Gyimesfelsőlokon. Érdeklődni, jelentkezni László Katalinnál lehet, a következő telefonszámon: 0799-850.233.

Időjárás: Holnap délutánig érvényes első- és másodfokú árvízriadót bocsájtott ki tegnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA). Szinte minden folyó megáradhat a következő időszakban. Villámlásoktól kísért felhőszakadások várhatók, a szél viharossá fokozódik, jégeső is kialakulhat. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 15-25, helyenként a 35-40 litert négyzetméterenként.

MRE – Hírszolgálat, 2019. június 6.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a bükki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk a legméltóságosabb Oltáriszentség elé, imádjuk Őt és nyissuk meg szívünket a Szentlélek befogadására.

Elsőcsütörtöki szentségimádás
Szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában. Délután 2 órakor elimádkozzák az örvendetes, a világosság, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért, majd az isteni irgalmasság rózsafüzérét is. 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.

Bérmálás Szászsebesen
Jakubinyi György érsek a szászsebesi templomban ma délelőtt a 10 órakor kezdődő szentmise keretében 2 fiatal és 2 felnőtt bérmálkozónak ossza ki a nagykorúság szentségét.

Lélekóra Kovásznán: Az örök szerelem titka a házasságban
Ma délután 6 órától a kovásznai római katolikus templomban Dr. Csókay András idegsebész és felesége, Altay Daniella előadást tartanak „Az örök szerelem titka a házasságban” címmel. Várnak minden érdeklődőt!

Bérmálás Nagyváradon
Június 9-én, Pünkösdvasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén Böcskei László megyés püspök 25 fiatalnak és 2 felnőttnek szolgáltatja ki a bérmálás szentségét a nagyváradi székesegyházban. A jelöltek felkészítését Fodor József általános helynök végezte.

Szabadtéri passiójáték
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat 2010 óta húsvéti időben szabadtéri passiót játszik. A negyven perces misztériumjáték zenére és pantomimre épülő produkció, mely a megváltás történetét mutatja be Jézus szenvedésétől a Szentlélek eljöveteléig, ezért a teljes Húsvéti időben aktuális. Pünkösdvasárnap, június 9-én este 7 órától Szentegyházán, a templomtéren adják elő a misztériumjátékot, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Tiniként találkozni Jézussal
Idén a Keresztirány és Ő az út! ifjúsági szolgálat személyes találkozást szervez Jézussal egy tábor keretében. 15-19 éves fiatalokat várnak Székelyvarságra július 9-14. között. Ebben a táborban egy fiatal csapat, bensőséges hangulat, különleges tájak, sport, művészet várja a résztvevőket. Lehetőség lesz megismerni más fiatalokat, és találkozni Istennel is. Várnak szeretettel minden kalandra vágyó fiatalt! Tábori hozzájárulás 350 RON, testvéreknek 300 RON/fő, előleg 150 RON. Érdeklődni és jelentkezni Sebesi Ritánál lehet a 0784-785885 telefonszámon. Jelentkezési határidő: június 23.

Határon túli képzés magyar pedagógusoknak
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége közreműködésével a külhoni magyar pedagógusok számára az idei év nyarára is biztosít lehetőséget magyarországi elismert továbbképzéseken való részvételre. Augusztus 4-9 között immár 18. alkalommal rendezik meg a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely Nagytáborát, mely abban is egyedülálló, hogy ez az egyetlen olyan továbbképzés, amelyen anyaországi és határon túli pedagógusok együtt vesznek részt, ezzel is új szakmai kapcsolatokat építve. Ez a tábor különböző témákban élménypedagógiai módszerekre épülő továbbképzést kínál gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó szakembereknek és mindenkinek, aki a téma iránt érdeklődik. Céljuk, hogy a résztvevők az élménypedagógiát, mint önálló pedagógiai megközelítést, a saját bőrükön ismerhessék meg és élhessék át, megtapasztalva hogyan lesz a játékból élmény, az élményből tapasztalat és a tapasztalatból tudás. Nem egyszerűen egy akkreditált pedagógus-továbbképzést ajánlanak, hanem egy új szemléletet, rengeteg élményt, tapasztalatot, azonnal használható technikákat. A képzésre biztosítanak ingyen helyeket is. Jelentkezni a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének honlapján lehet, az www.rmpsz.ro/hu oldalon egészen június 14-ig.

CSIT 2019
Elindult a regisztráció az idei csíksomlyói ifjúsági találkozóra, melyet augusztus 13-17. között tartanak. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma/jelentkezes oldalon. Idén is lehet számítani élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre. A szállásokon a helyek számra korlátozott. A jelentkezés az 50 lej előleg kifizetésével válik véglegessé. Aki július 20-ka előtt regisztrál, ingyen pólót kap.

Időjárás: A mai napon is, a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett sokfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására, helyenként hevesebb viharok is lehetnek, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. Többfelé élénk lesz a keleti-délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 21 és 28 fok között alakul. A zivatarokat követően több fokkal lehűlhet a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2019. június 6.

About the author

Tunde Vidican Lokodi