2019. június 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kajántói templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk a legméltóságosabb Oltáriszentség elé, imádjuk Őt és nyissuk meg szívünket a Szentlélek befogadására.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Pünkösdvasárnapi bérmálások
Csíkszeredában, a Millenniumi templomban vasárnap délelőtt a 11 órakor kezdődő szentmisén keretében Tamás József püspök 67 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A Szent Ágoston-templomban délután 5 órakor mutatja be Tamás József püspök a bérmálási szentmisét.
Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós-plébániatemplomban vasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében 70 fiatal részesül a bérmálás szentségében Jakubinyi György érsek kézfeltétele által.
Pál József-Csaba püspök a temesvár-erzsébetvárosi templomban szolgáltatja ki a bérmálás szentségét annak a 43 fiatalnak, akik lelkipásztoraik és hitoktatóik irányításával erre felkészültek. Az ünnepi szentmise 11.30 órakor kezdődik.
A nagyváradi székesegyházban a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén Böcskei László megyés püspök 26 fiatalnak és 2 felnőttnek szolgáltatja ki a bérmálás szentségét.

Szabadtéri passiójáték
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat 2010 óta húsvéti időben szabadtéri passiót játszik. A negyven perces misztériumjáték zenére és pantomimre épülő produkció, mely a megváltás történetét mutatja be Jézus szenvedésétől a Szentlélek eljöveteléig, ezért a teljes Húsvéti időben aktuális. Pünkösdvasárnap, június 9-én este 7 órától Szentegyházán, a templomtéren adják elő a misztériumjátékot, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Tiniként találkozni Jézussal
Idén a Keresztirány és Ő az út! ifjúsági szolgálat személyes találkozást szervez Jézussal egy tábor keretében. 15-19 éves fiatalokat várnak Székelyvarságra július 9-14. között. Ebben a táborban egy fiatal csapat, bensőséges hangulat, különleges tájak, sport, művészet várja a résztvevőket. Lehetőség lesz megismerni más fiatalokat, és találkozni Istennel is. Várnak szeretettel minden kalandra vágyó fiatalt! Tábori hozzájárulás 350 RON, testvéreknek 300 RON/fő, előleg 150 RON. Érdeklődni és jelentkezni Sebesi Ritánál lehet a 0784-785885 telefonszámon. Jelentkezési határidő: június 23.

Határon túli képzés magyar pedagógusoknak
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége közreműködésével a külhoni magyar pedagógusok számára az idei év nyarára is biztosít lehetőséget magyarországi elismert továbbképzéseken való részvételre. Augusztus 4-9 között immár 18. alkalommal rendezik meg a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely Nagytáborát, mely abban is egyedülálló, hogy ez az egyetlen olyan továbbképzés, amelyen anyaországi és határon túli pedagógusok együtt vesznek részt, ezzel is új szakmai kapcsolatokat építve. Ez a tábor különböző témákban élménypedagógiai módszerekre épülő továbbképzést kínál gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó szakembereknek és mindenkinek, aki a téma iránt érdeklődik. Céljuk, hogy a résztvevők az élménypedagógiát, mint önálló pedagógiai megközelítést, a saját bőrükön ismerhessék meg és élhessék át, megtapasztalva hogyan lesz a játékból élmény, az élményből tapasztalat és a tapasztalatból tudás. Nem egyszerűen egy akkreditált pedagógus-továbbképzést ajánlanak, hanem egy új szemléletet, rengeteg élményt, tapasztalatot, azonnal használható technikákat. A képzésre biztosítanak ingyen helyeket is. Jelentkezni a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének honlapján lehet, az www.rmpsz.ro/hu oldalon egészen június 14-ig.

Sekrestyések egyházmegyei kirándulása
A szatmári püspökség Világiak Irodája június 13-án idén is közös kirándulásra hívja az egyházmegye sekrestyéseit. Magyarremetei szálláshellyel Bihar megye vallási és természeti szempontból fontos helyszíneit látogatják végig. A kirándulás célja idén is a társakkal való találkozás, a lelki-testi felfrissülés, a közös dolgok megbeszélése, ennek megfelelően állítják össze a programot. A kirándulására várják a sekrestyések jelentkezését a Világiak Irodájában.

CSIT 2019
Elindult a regisztráció az idei csíksomlyói ifjúsági találkozóra, melyet augusztus 13-17. között tartanak. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma/jelentkezes oldalon. Idén is lehet számítani élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre. A szállásokon a helyek számra korlátozott. A jelentkezés az 50 lej előleg kifizetésével válik véglegessé. Aki július 20-ka előtt regisztrál, ingyen pólót kap.

Időjárás: Jön a nyári meleg és a hét utolsó napjaira már kevesebb heves zivatar jut. Ma még a gomolyfelhőké lesz a főszerep és többfelé várható záporok, zivatarok kialakulása, ezen a napon még heves zivatarok is előfordulhatnak jégesővel, viharos széllel. Helyenként élénk lehet a délies szél, zivatarokat erős, viharos lökések kísérhetnek. 22-30 fokig melegszik a levegő. +HŐM

MRE - Hírszolgálat, 2019. június 7.

About the author

Görgényi Tünde